Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 8 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

[AG] Hoe groot wordt mijn paard?

 
Profiel   

FEI
Algemeen

[ img ]
Afbeelding ter illustratie. Foto: Renate Zuidema Fotografie.


Je wilt een jong paard of veulen kopen, maar er is één brandende vraag: hoe groot gaat hij worden?

Bijna iedereen heeft wel een ideale stokmaat in gedachten voor een paard, maar als ze jong zijn, vragen we ons allemaal af of ze dat wel gaan halen. Het kan zijn, dat je kleiner gaat blijven dan je hoopt.
Of misschien groeien ze snel en ben je bang dat je eindigt met een reus. Hoe weet je nu hoe groot je veulen, jaarling of tweejarige zal worden?

Er zijn een paar manieren, die geprobeerd en getest zijn, om de volwassen stokmaat van je jonge paard te schatten. Sommige zijn accurater dan andere. We zullen daar later wat dieper op ingaan. Laten we eerst naar de wetenschap kijken.

Wanneer is een jong paard uitgegroeid? Volgens onderzoek hebben veulens driekwart van hun volwassen stokmaat bereikt op de leeftijd van drie maanden, ook al zien ze er wat slungelig uit. Als ze zes maanden zijn, zitten ze op meer dan 80% van hun volwassen stokmaat, en tegen de tijd dat ze twee jaar zijn, zijn ze bijna uitgegroeid.

Omdat veulen met hele lange benen worden geboren, zijn de benen al heel vroeg bijna klaar. Onderzoek heeft uitgewezen dat de botten van het pijpbeen en het achterbeen met minder dan 7% toenemen vanaf de leeftijd dat het gespeend wordt, tot het paard 3 jaar oud is - de onderste ledematen zijn dus vrijwel "af" tegen de tijd dat je veulen één jaar oud is. Dat geeft ons een geweldig hulpmiddel om de volwassen stokmaat te schatten!

Natuurlijk is elk paard anders, en sommige rassen groeien langzamer dan andere. Een koudbloed, zoals een Clydesdale, zal er bijvoorbeeld langer over doen om de volwassen stokmaat te bereiken dan een Arabier. En ze zullen zich blijven ontwikkelen, uitzwaren, en volwassen worden tot ver na hun tweede jaar. Dat alleen al, kan een paard aanzienlijk groter doen lijken, zelfs als ze in werkelijke hoogte niet al te veel groeien.

Hoe schat je de volwassen stokmaat?
Er zijn twee veel gebruikte manieren die je misschien kent, als je wilt weten hoe groot een jong paard zal worden. De meeste van deze manieren kun je het beste toepassen als het paard minstens een jaar oud is, voor een hogere nauwkeurigheid.

Als eerste is er de touwtjesmethode. Het wordt zo genoemd, omdat mensen vaak een touwtje gebruiken om van de grond tot de elleboog te meten, en dan het touwtje omdraaien door het 180 graden te draaien van de elleboog (die nu het onderste deel van het touwtje is) naar de schoft om een beeld te krijgen van de volwassen stokmaat van het paard.

Maar je kan natuurlijk dezelfde hoogte meten, en dan simpelweg de uitkomst verdubbelen, om een schatting te maken van de volwassen stokmaat.

Ten tweede is er de kransslagader-knie methode. Meet je paard met een meetlint of een touwtje van de borstband tot het midden van het kniegewricht.

Vermenigvuldig het resultaat met vier. Zodra de onderbeenlengte in inches is gemeten, vermenigvuldig je de uitkomst met vier. Je hebt nu de verwachte volwassen stokmaat. Dus als de meting bijvoorbeeld 15 inches was, dan zou je een volwassen lengte van 60 inches hebben, wat gelijk is aan 152 centimeter.

Als je op zoek bent naar een zeer onwetenschappelijke methode, of als je het paard niet in het echt kunt zien, kun je als vuistregel één hand optellen bij de stokmaat van een tweejarige of twee handen bij die van een jaarling. Maar zoals je je kan voorstellen, is dit een zeer grove schatting.

Onthoud dat geen van deze manieren heel accuraat is, vanwege de mogelijke variatie in hoe snel een paard groeit. Je zult waarschijnlijk een redelijk betrouwbaar beeld krijgen, en de vermoedelijke eindstokmaat van je jonge paard kunnen.

Maar je zal niet met zekerheid kunnen zeggen dat ze bijvoorbeeld precies 1,64 meter zullen worden. Dus als je echt een paard met een bepaalde stokmaat wilt, kan je het best een paard kopen dat uitgegroeid is.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-22 15:55 



 
Profiel   

En op de touwtjes methode zijn er toch ook heel wat uitzonderingen waarbij paard toch kleiner of juist groter blijkt te zijn geworden.

Niks is met zekerheid te zeggen als het gaat om de uiteindelijke stokmaat. Zo zijn er die na castratie op latere leeftijd (5 jaar bv) ineens weer paar cm groter worden.
Sommigen komen ook nog tot hun 8ste een paar cm erbij, anderen stoppen met groeien als ze 4 zijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-22 17:34 



 
Profiel   

Je moet met het touwtje ook niet tot de grond meten, maar tot de spoor op de kogel. Scheelt nogal wat centimeters.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-22 20:04 



 
Profiel   

pillow schreef
Je moet met het touwtje ook niet tot de grond meten, maar tot de spoor op de kogel. Scheelt nogal wat centimeters.
haha idd en zeker als je paard nog eens te hoge hielen heeft :')
Wat een teleurstelling als paard dan uiteindelijk 10 of 15cm kleiner blijkt te blijven.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-22 21:25 



 
Profiel   

Art_Ificious schreef
pillow schreef
Je moet met het touwtje ook niet tot de grond meten, maar tot de spoor op de kogel. Scheelt nogal wat centimeters.
haha idd en zeker als je paard nog eens te hoge hielen heeft :')
Wat een teleurstelling als paard dan uiteindelijk 10 of 15cm kleiner blijkt te blijven.
Hoge hielen? Lang kootbeen bedoel je. De hielen zijn de hakken aan het achterbeen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-05-22 14:06 



 
Profiel   

Geloof mij ik heb 2 jarigen gezien met hoeven als colablikjes, ook aan de voorbenen, daar kon imo 3cm hiel vanaf. Dus als je het zou meten zoals in de tekst vanaf de grond meet je ook die hoge colablikjeshielen mee ;)
Sommige smeden lijken niet in te zien dat hielen zo hoog helemaal niet moeten zijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-05-22 16:51 



 
Profiel   

Jij blijft het maar hielen noemen. Wat jij bedoeld zijn verzenen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-05-22 21:37 



 
Profiel   

pillow schreef
Jij blijft het maar hielen noemen. Wat jij bedoeld zijn verzenen.

Komt omdat ik het zo ook lees op sites en hoefsmid ook hiel zegt ipv verzenen. Dan kruipt dat erin ;)
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-05-22 22:04 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 8 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen