Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 9 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

[AG] De strubbelingen van neusriemen en onderleggers

 
Profiel   

Eurodressage.com
Algemeen

[ img ]
Een gecombineerde neusriem. Foto: Margreet/ Bokt Wiki


Dit artikel over neusriemen en onderleggers is geschreven voor Eurodressage.com door Niina Kirjorinne. Zij is dressuurtrainster en dierenfysiotherapeut. Zij is gespecialiseerd in de biomechanica van paard en ruiter, en student van Kolonel Christian Carde. Ook trainde zij in Watendorf met het Duitse voormalig I-jurylid Angelika Frömming. Wanneer er in dit artikel het woordje “ik” staat, wordt daar Niina Kirjorinne mee bedoeld.

Paarden die een neusriem dragen, dat zou niet zo ingewikkeld moeten zijn. Als je ze gebruikt en je brengt ze correct aan, dan stoort deze het paard niet. Het is best wel vreemd dat een traditioneel, simpel en neutraal gedeelte van het harnachement in zo’n positie is gedwongen dat mensen er over discussiëren of het zelfs wel goed is om er een te gebruiken. Discussies rondom de neusriem zitten vol met mythes, argumenten en lijstjes vol voors en tegens van het gebruik van de neusriem.

Het is natuurlijk extreem zorgwekkend dat er op het hoogste niveau te veel voorbeelden zijn geweest van extreem strakke neusriemen. Dit is een echte zorg voor zowel het welzijn van het paard en daarnaast ook de reputatie van de paardensport. In het boek met dressuurregels van de FEI, maar ook in de handleiding voor de stewards, staan de officiële regels voor het correct gebruiken van de neusriem. Maar deze regels staan nog steeds verschillende manieren voor het gebruik van de neusriem in de praktijk. En boven dat, het is niet het materiaal zelf, maar degene die het dagelijks gebruikt, die bepaalt hoe het materiaal van invloed is op het paard. Effecten van negatief gebruik dragen een stuk verder dan iedereen verwacht. Helemaal met de sociale media van tegenwoordig en de druk van mensen van buiten de paardensport.

In de traditie van de paardensport was de neusriem gewoon een plat stukje leer dat het paard niet in de weg zat. Het was meer een decoratie dan wat anders, dus wat is er met deze traditie gebeurd?

Dingen die we horen
Bijna elke ruiter kent wel een andere ruiter of trainer die routineus de neusriem “genoeg” aantrok om het bit te stabiliseren of een zichtbaar probleem met het mondcontact of de tong op te lossen. Velen van ons deden dit op bepaalde momenten van onze ruiterloopbaan ook, haast zonder erbij na te denken. Velen hebben geleerd om de neusriem “goed” vast te maken en velen wisten toen gewoon niet beter.

Wat ik zo interessant vind aan deze voorbeelden zijn de woorden als het resultaat iets totaal anders is. Iets “genoeg” of “goed” doen lijkt correct, toch? Voor een ongeoefend oog kan zelfs een verrassend strakke neusriem goed lijken. Je kunt zelfs de gecombineerde neusriem of de aansnoerneusriem met al je kracht strak zetten, en toch past er dan aan de zijkant een hand tussen. Precies daar waar de FEI steward bij de dressuur de neusriem checkt en waar je minstens één wijsvinger onder moet kunnen doen…

Deze optische illusie kan maskeren hoe strak de neusriem zit, in het geval dat je niet weet wat de invloed hiervan is op het paard. Als de neusriem te strak zit, kan het paard niet slikken of zijn onderkaak en mond normaal gebruiken. En in ernstige gevallen kan het ook invloed hebben op de ademhaling. Dit laatste is alleen het geval als je een neusriem gebruikt die voor het bit langs gaat, zoals de lage neusriem, een Mexicaanse neusriem of een sperriempje. Met een te strakke neusriem kan het paard ook gemakkelijk om zijn wangen bijten als hij probeert zijn mond open te zien. Dit veroorzaakt pijnlijke wondjes aan de slijmvliezen.

Het wordt pas echt tricky als een autoriteit zegt dat het goed is om neusriem strak te zetten. Als je ziet dat veel mensen dit succesvol doen dan begint het op een bepaald moment normaal te worden. Als het gebruikelijk is, lijkt het al niet zo’n groot punt meer. De voorbeelden die we zien bij mensen waar we tegenop zien, kunnen een sterkte indruk maken. Daarom zou ik graag willen dat deze voorbeelden voor iedereen zo correct mogelijk zijn.

In de basis willen mensen het beste voor hun paarden. Soms weet je gewoon niet wat de juiste manier is en gewoonlijk is er ook altijd wel iemand die kiest voor de snelle oplossing, als die gebruikelijk en beschikbaar is.

Klinkt dat vriendelijk? Het wordt wel krap
Ik herinner mij, dat toen ik als kind begon met rijden, dat ik in het begin leerde over de regel dat je twee vingers tussen de neusriem moest kunnen doen. Als iemand mij om drie uur in de nacht wakker zouden maken en vragen hoe je een neusriem correct om doet, zou ik die persoon verteld hebben over deze twee-vinger regel. De honger naar kennis was eindeloos en het was belangrijk om alle details te leren over paarden en paardrijden.

Maar trends komen en gaan en toen ik rond de 15, 16 jaar was, intussen meer dan 20 jaar geleden, werd het hip om een onderlegger onder de neusriem te gebruiken, onder de onderkaak. Ik zag hoe de meer ervaren ruiters die gebruikten en het idee erachter klonk logisch -het zou het hoofdstel comfortabeler maken voor het paard. De onderlegger was vrij dik en we noemden het vaak de “juppikudde” wat in het Fins – Zweeds zoiets betekende als iets speciaals dat trendy, Fancy en zacht is. Dat klonk zo lief en onschuldig, en uiteraard wilde ik er ook zo eentje hebben.

In die tijd werden onderleggers gemaakt van twee laagjes campingmatrassen, overtrokken met fleece of een andere zachte stof. Er was alleen één dingetje: om de onderlegger onder de neusriem te houden, moest deze strak genoeg zitten, zodat het niet zou vallen tijdens het rijden. Praktisch gezien moest je de twee-vingerregel vergeten, wilde het mogelijk zijn om deze onderlegger te gebruiken. Dit leek geen probleem, omdat je lief wilde zijn voor je paard. En de meer ervaren ruiters zeiden dat de paarden de onderlegger prettig vonden, ze openden de mond niet als je deze gebruikte.

Ik begreep in die tijd niet dat het gebruik van die onderlegger een strakkere neusriem betekende, wat het uiteraard moeilijker maakte de mond te openen. Ondanks de vriendelijke gedachte was dit in de praktijk veel minder comfortabel voor het paard.

De onderleggers zijn terug, de druk is er weer
Tegenwoordig is het opnieuw trendy om neopreen of andere toegevoegde onderleggers te gebruiken onder de reeds onderlegde of gevoerde neusriem. Bovenop de neus, onder de onderkaak, aan de zijkanten… Soms alles tegelijk en dat stelt mij een soort van teleur. Deze onderleggers zie bij vele dressuurpaarden tijdens wedstrijden, in toenemende mate ook de beroemde combinaties. Waarom gebruiken ze deze? Zouden we tegenwoordig niet beter moeten weten? Dat deze extra onderleggers minder ruimte voor een goede en ontspannen mond betekenen?

Om deze extra onderleggers onder de hoge neusriem of andere neusriem te houden, betekent het meestal dat hij strakker moet dan nodig is. Sommige onderleggers kunnen ook op de spieren in het hoofd drukken als het paard probeert de mond open te doen of zich tegen het contact verzet. Deze vorm van druk wordt zichtbaar als het paard zijn bovenlip optrekt of uitstrekt, denk hierbij aan flemen of hinniken. De passieve druk op de M. Levator Labii Superioris kan de lip doen optillen, aangezien de spier met zijn pezige uiteinde in de bovenlip is vastgehecht. Deze functie kan zelfs bij autopsies worden waargenomen door druk uit te oefenen op de M. Levator Labii Superioris die onder de M. Levator Nasolabialis doorgaat, en die het gebied van de nervus Infraorbitalis en verscheidene bloedvaten bedekt.

Hier kun je een video bekijken waarop bovenstaande te zien is.
LET OP!!! Dit filmpje is opgenomen tijdens een autopsie van een overleden paard! Deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren!!!

De regio onder de neusriem is dus erg gevoelig en vraagt om ruimte zodat hij normaal kan functioneren, niet om extra onderleggers of belemmeringen.

Een correcte training maakt onderleggers overbodig
Het gebruik van de hoge neusriem en elke andere neusriem zou simpel gehouden moeten worden. Correct aangebracht en correct gebruikt harnachement kan er zowel goed uitzien als eerlijk zijn voor het paard.

Als de neusriem goed is aangebracht en niet gebruikt wordt om ruig rijgedrag en mondproblemen te maskeren, zijn onderleggers compleet overbodig. Duidelijkheid in de regels en richtlijnen, aangevuld met de juiste voorbeelden en voortdurende scholing zullen nodig zijn om in de toekomst een goed beeld te krijgen van de dressuur en goed te zorgen voor de betrokken paarden.

[ img ]
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-22 20:21 



 
Profiel   

Uhhh... Een correcte training maakt onderleggers overbodig? Ik heb wel 10 neusriemen gehad en bij geen enkele was de padding aan de onderzijde breed genoeg waardoor ik druk op precies de verkeerde plekken kreeg. Dus een onderlegger eronder met klittenband zodat je helemaal niet hoeft aan te snoeren. Probleem opgelost.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-22 21:28 



 
Profiel   

Ook hier een paard gehad dat kale plekken kreeg door de neustiem. Toen der tijd adviseerde iedereen om hem strakker te doen. Never nooit niet. Ik heb toen een een onderleggertje gekocht, en de neusriem nog losser en we waren er. +:)+
Helaas mocht ik toen niet zonder neusriem op wedstrijden verschijnen. Ook krom eigenlijk
Maar goed dat er aandacht voor komt

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-05-22 06:38 



 
Profiel   

billy3105 schreef
Ook hier een paard gehad dat kale plekken kreeg door de neustiem. Toen der tijd adviseerde iedereen om hem strakker te doen. Never nooit niet. Ik heb toen een een onderleggertje gekocht, en de neusriem nog losser en we waren er. +:)+
Helaas mocht ik toen niet zonder neusriem op wedstrijden verschijnen. Ook krom eigenlijk
Maar goed dat er aandacht voor komt


Imo zou die vetgedrukte zin dan ook eigenlijk moeten zijn: "een correcte training maakt een neusriem overbodig" ;)

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-05-22 07:31 



 
Profiel   

Traditioneel gezien had het wel degelijk een functie, namelijk voorkomen dat in de hevige strijd op een slagveld een paard zn kaak zou breken of ontzetten door de mond te wijd open te doen. Dit werd voorkomen door een neusriem.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-05-22 08:19 



 
Profiel   

Plus dat aan de Engelse/ hoge neusriem een vaste martingaal bevestigd kan worden. Maar die gebruikt niemand meer.
Dus even omdenken:
Waarom niet neusriemen afschaffen, op wedstrijden verbieden?
Niet voor het standaard plaatje gaan maar voor het paard en nut en noodzaak?
Ze zijn nu om de mond gesloten te houden, maar dat zou toch met netjes rijden altijd zo moeten zijn! Als er dan wel een mond open gaat zie je dat meteen, mooi confronterend.
En met training net als wat met hulptuegels goed zou zijn: alleen wanneer nodig, en tijdelijk, en onder begeleiding.
Western rijdt al zonder neusriem. Endurance zie je het ook vaak.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-05-22 15:23 



 
Profiel   

Gaat natuurlijk metname om de onderleggers zonder lusjes zoals deze van QHP

[ img ]


Als de neusriem zo los zit als die zou moeten zitten blijven die niet op de plek zitten maar verlies je ze.

Overigens heb ik een kinbeschermer van bont met lusjes. Die draait soms wel tijdens het gebruik. Mijn neusriem zit dan ook erg los.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-05-22 18:40 



 
Profiel   

jowien schreef
Waarom niet neusriemen afschaffen, op wedstrijden verbieden?
Niet voor het standaard plaatje gaan maar voor het paard en nut en noodzaak?


Dit vind ik nou echt de juiste vraag. Als ik de harnachementsgids van de knhs open sla zie ik een hele lijst met hoofdstellen. Elke keer worden er fancyer hoofdstellen met meer riempjes en "anatomische" bijzonderheden toegevoegd. Maar gewoon geen kan niet. Dat is dan weer niet okee. Traditionele hoofdstellen met neusriem door de bakstukken zijn ook niet toegestaan.

Vind dat zo een verkeerde ontwikkeling.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-05-22 08:37 



 
Profiel   

Veulen84 schreef
jowien schreef
Waarom niet neusriemen afschaffen, op wedstrijden verbieden?
Niet voor het standaard plaatje gaan maar voor het paard en nut en noodzaak?


Dit vind ik nou echt de juiste vraag. Als ik de harnachementsgids van de knhs open sla zie ik een hele lijst met hoofdstellen. Elke keer worden er fancyer hoofdstellen met meer riempjes en "anatomische" bijzonderheden toegevoegd. Maar gewoon geen kan niet. Dat is dan weer niet okee. Traditionele hoofdstellen met neusriem door de bakstukken zijn ook niet toegestaan.

Vind dat zo een verkeerde ontwikkeling.


Eens!! In de western is het nog nooit toegestaan geweest. Ik vraag me al heel lang af waarom "ze" daar in de Engelse sport niet niet aan willen/durven.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-05-22 09:23 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 9 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen