Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 2 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

[AG] Fokken zonder complicaties

 
Profiel   

LTO.nl
Fokkerij

[ img ]
Een gezond veulen in de wei, dat is wat je wilt.
Hoe maak je de kans op complicaties zo klein mogelijk?
Foto: Marlies Trap Fotografie


Er zijn alweer veel veulentjes geboren en er zijn er ook nog vele op komst. Een gezond veulen met moeder in de wei is een prachtig gezicht, maar niet altijd de realiteit. Een goede voorbereiding op de geboorte van het veulen zijn volgens paardendierenarts Iris van Gulik de sleutel tot een zo goed mogelijke start.

Social media stroomt vol met oproepen voor pleegmerries en dat betekent dat het veulenseizoen in volle gang is. Volgens Iris zijn dat er net zo veel zijn als andere jaren. “Vroeger meldde je dit telefonisch aan en tegenwoordig gaat het online via social media. Veel mensen vinden het zielig, waardoor het veel gedeeld wordt en het dus ook meer onder de aandacht komt. Er gaat regelmatig iets mis, dus het klopt dat we veel van deze oproepen zien.”

Goede voorbereiding, absolute noodzaak
Natuurlijk zijn niet alle complicaties te voorkomen, maar er zijn volgens Iris veel problemen die je zelf kunt ondervangen. “Het is hierbij van levensbelang dat je goed bent voorbereid op de geboorte van het veulen. Dit begint niet pas een paar weken voor de bevalling, maar al vanaf het moment dat je merrie drachtig is. Ten eerste is het van belang om de merrie in een goede lichamelijke conditie te krijgen en houden door het geven van voldoende beweging in combinatie met de juiste voeding. Veel drachtige merries zijn te dik, wat complicaties mee kan brengen. Daarnaast krijgen veel merries alleen in het laatste deel van de dracht merriebrok, terwijl ze eigenlijk gedurende de hele dracht behoefte hebben aan voldoende energie, eiwitten, vitamines en mineralen. Ook het naleven van het aanbevolen vaccinatie- en ontwormschema helpt mee bij het verkleinen van de risico’s en het reguleren van een zo gunstig mogelijke concentratie antistoffen in de biest.”

Aanwezigheidsplicht
Maar hier houdt het nog niet bij op. Hoewel de meeste bevallingen goed gaan is het dringend advies van Iris om hierbij aanwezig te zijn. “Om te zien of alles goed gaat, zodat je op het juiste moment in kan grijpen. Hiervoor heb je uiteraard een veulenkit klaarstaan. Niet alleen tijdens de geboorte is het belangrijk om te observeren, of het om een normale bevalling of een afwijkende bevalling gaat waarbij het veulen bijvoorbeeld een verkeerde ligging heeft of te groot is, maar ook na de bevalling is het belangrijk om op een aantal punten te controleren. Een van de dingen die je controleert of laat controleren na de bevalling is de nageboorte. Wanneer deze er niet helemaal goed afkomt of een deel hiervan blijft hangen in de baarmoeder dan kan de merrie behoorlijk ziek worden. De nageboorte die in de baarmoeder blijft zitten gaat ontbinden wat baarmoederontsteking en tot slot bloedvergiftiging op kan leveren. De merrie kan daar heel snel hoefbevangen van worden en kan hierdoor zelfs komen te overlijden. Belangrijk is dat de gehele nageboorte binnen drie uur na de bevalling eraf moet zijn.”

Veulenchecklist
Na het veulenen zijn er verschillende punten om in de gaten te houden. “Bijvoorbeeld dat het veulen binnen één tot twee uur staat en binnen deze tijd ook de eerste biest binnenkrijgt. Normaal gesproken plassen ze binnen vier tot zes uur en poepen ze binnen drie uur. Als dit niet het geval is en het veulen slap of sloom oogt, altijd direct de dierenarts bellen. Ook bij twijfel. Wanneer de merrie niet fit oogt, bel je uiteraard ook altijd direct de dierenarts. Al deze punten staan ook opgesomd in de handige checklist die ik heb gemaakt en die gratis (https://irisvangulik.nl/gratis/) via mijn website te downloaden is.”

Meest voorkomende complicaties
De meest voorkomende complicatie bij de merrie is volgens Iris toch echt de baarmoederontsteking. “Bij het veulen moet je er vooral goed op letten dat het fit blijft, geen longontsteking of veulenziekte oploopt. Bij de veulenziekte komt een bacterie in het veulen die ervoor zorgt dat de gewrichten gaan ontsteken en deze dus ook verdikken. Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken naar eventuele standafwijkingen of een navelontsteking of -breuk. Als fokker kan je zelf al veel checken, maar ik zou het veulen de eerst dag sowieso een keer door de dierenarts laten controleren.”

Nieuwe technieken
Als dierenarts leer je elk jaar nieuwe dingen bij. “Zo ligt de nieuwste techniek waar we nu steeds meer over te weten komen op het gebied van dummy veulens. Dit zijn veulens die na de geboorte niet goed reageren. Met een bepaalde techniek laat je de veulens als het ware opnieuw geboren worden.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-06-22 19:54 



 
Profiel   

Navel ontsmetten is tegenwoordig niet meer nodig. >;)
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-06-22 19:11 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 2 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen