Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 5 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

[AG] Wanneer is je paard nu echt recht?

 
Profiel   

FEI
Algemeen

[ img ]
Afbeelding ter illustratie. Foto: FEI/Liz Gregg.


Geschreven door Sophie Baker. Sophie is een hippisch schrijfster, enthousiaste dressuuramazone en ze springt soms.

Rechtrichten bij paarden is een lastig iets. Op het eerste gezicht lijkt het nogal recht toe, recht aan, maar als je er dieper op in gaat, wordt het duidelijk dat er heel wat moet gebeuren om een paard echt recht te krijgen.

Hoewel rechtrichten als vijfde van de zes treden van de trainingstrap voorkomt, wordt het als basisbegrip al veel eerder geïntroduceerd. Jonge paarden worden geleerd om zo recht mogelijk te lopen, zowel bij dressuur als bij springen, vanaf het moment dat ze voor het eerst zadelmak gemaakt worden. Rechtrichten kan daarom toch niet zo moeilijk zijn?

Het gaat allemaal om rechtrichten als basisbegrip vs. echt recht zijn. Wat is rechtrichten als basisbegrip? En wat is het verschil met echt recht zijn?

Rechtrichten als basisbegrip vs. echt recht zijn
Om het verschil tussen deze twee begrippen te kunnen begrijpen, is het belangrijk dat je je beseft hoe een paard is gebouwd. De achterhand is breder dan de voorhand. Dit houdt in dat de afdrukken van de achterhoeven van nature wijder uit elkaar staan dan die van de voorhoeven, en dat de afdrukken van de achterhoeven niet in een rechte lijn staan met de voorhoeven.

Rechtrichten op basis- of trainingsniveau is wat we willen zodra we met een paard beginnen te trainen. Dit is vaak wat instructeurs of ruiters bedoelen, als ze zeggen "rijd hem recht" of "zorg ervoor dat hij recht blijft", vooral in het begin. Een paard is recht wanneer je aan beide kanten evenveel druk voelt op de teugels. De afdrukken van de achterhoeven staan echter nog steeds wijder uit elkaar dan de van de voorhoeven. Dit is het gevolg van de bouw van een paard. Dat houdt in dat de achterbenen niet in een rechte lijn staan met de voorbenen.

Een paard is echt recht wanneer de achterhand en de schouders op één lijn staan, dus als de achterbenen niet breder staan dan de voorbenen. Dit klinkt ingewikkeld, en dat is het ook.

Een paard moet heel soepel en sterk zijn om echt recht te kunnen lopen, omdat het binnen achterbeen goed onder zijn lichaam moet komen en gewicht moet dragen. Zonder souplesse en kracht kunnen ze hun ruggengraat en spronggewricht niet genoeg buigen om het extra gewicht te kunnen dragen. Ze zullen dit vermijden door hun achterbenen breder neer te zetten dan de voorbenen.

Hoewel de scheefheid in de bouw in alle gangen aanwezig is, is dit vaak het duidelijkst in galop. Door de opeenvolging van de sprongen in galop, heeft het paard de neiging schever te lopen dan in stap of draf. Er is vaak meer gewicht op de binnenbenen, daarom loopt een paard vaak scheef in galop.

De definitie van rechtrichten
Nu weet je dat er een verschil is tussen echt recht zijn en rechtrichten als basisbegrip, maar wat is nu eigenlijk de definitie van rechtrichten? Een paard kan recht zijn op een volte, of tijdens zijgangen. De uitleg van echte rechtheid die hierboven staat, geeft aan dat het niet gaat om de bewegingsrichting van een paard, maar om de manier waarop het paard beweegt en zijn lichaam gebruikt

De FEI definieert recht zijn als volgt: "Het paard is recht wanneer zijn voorhand op één lijn staat met zijn achterhand, dat wil zeggen wanneer de lengte-as in lijn is met het rechte of gebogen spoor dat het volgt."

Het FEI Dressage Handbook voegt hieraan toe: "Pas als het paard volledig recht is, kan het een halve ophouding in gelijke mate aan beide teugels aannemen en positiever in het contact gaan als reactie op de rijhulpen van de ruiter, zonder dat zijn achterbenen naar opzij ontsnappen. Deze rechtheid is op haar beurt absoluut essentieel voor verzameling en bijgevolg voor de juiste houding van het hoofd en de hals."

In principe moet het paard van de nek tot de staart rechtuit lopen, waarbij de ruggengraat de richting van de beweging volgt. Dus op een volte zou de ruggengraat van de nek naar de staart gebogen zijn om de vorm van de volte te volgen. De voorhand en de achterhand staan nog steeds op één lijn Als je het paard van bovenaf zou bekijken, zouden de achterhoeven in dezelfde richting lopen als de voorhoeven.

Hoe weet je of je paard recht is?
Je bent nooit klaar om een paard helemaal recht te krijgen, sorry. Dit is voor ruiters niets nieuws, een paard kan altijd verbeteren, zelfs Valegro.

Paarden zijn op de ene hand meestal sterker en makkelijker op de andere hand, net als mensen. Dit merk je meestal doordat het paard op de ene hand makkelijker inbuigt en dan op de andere hand, het ene achterbeen meer belast dan het andere, en als het paard op de ene teugel meer druk geeft dan op de andere. Je zal ook merken dat zijgangen en verzameling op de ene hand makkelijker gaan dan op de andere.

Hieraan kan je merken dat je paard rechter wordt:

  • Evenveel druk op beide teugels
  • Buigen en strekken gaan op beide handen even makkelijk
  • Goede verbinding en ritme bij het rijden van zijgangen, veranderingen van buiging en wendingen
  • Geen duidelijke kanteling van het hoofd of de hals
  • Een gelijk gevoel in je zitbeenknobbels en benen, zonder dat het paard zich bol maakt of over de schouder valt
  • Geen duidelijke scheefheid bij het rijden in rechte lijnen, of bij het openen en sluiten van een volte

Een ruiter kan een paard helpen recht te worden en de achterhand en schouders te ontwikkelen door correcte training. Daarom zijn oefeningen zoals onder andere schouderbinnenwaarts en contragalop zo nuttig. Ze moedigen het paard aan de verzamelen, de ruggengraat recht te maken en het binnen achterbeen onder de massa te zetten.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-06-22 16:39 



 
Profiel   

"In principe moet het paard van de nek tot de staart rechtuit lopen, waarbij de ruggengraat de richting van de beweging volgt. Dus op een volte zou de ruggengraat van de nek naar de staart gebogen zijn om de vorm van de volte te volgen. De voorhand en de achterhand staan nog steeds op één lijn Als je het paard van bovenaf zou bekijken, zouden de achterhoeven in dezelfde richting lopen als de voorhoeven."

Jammer dat hier niet benoemd wordt dat dit lengtebuiging genoemd wordt.

En voor mij zit er een verschil tussen een scheefgereden en een van nature scheef paard, een paard wat al fijn gegymnastiseerd is en beide kanten rechter gemaakt heb je natuurlijk wel recht in de training voordat/ tijdens de verzameling. Zodra het op twee teugels komt.
Waarbij het opletten blijft dat ze niet nog een achterbeen laten staan tijdens een oefening of een schouder er uit drukken etc. etc.

En zelf vind ik wijken een fijnere oefening voor rechtrichten dan schouderbinnenwaarts, omdat met wijken de schouder verzet kan worden. Zeker van de bolle naar de holle kant.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-06-22 07:32 



 
Profiel   

Die opmerking van de ruggegraad is sowieso ongelukkig gekozen. De ruggegraad van een paard is nauwelijks bewegelijk in het horizontale vlak.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-06-22 07:43 



 
Profiel   

Ja mee eens, vind in deze een plaatje ook veel meer zeggen dan woorden.

[ img ]

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-06-22 13:47 



 
Profiel   

Heel kort antwoord op een heel verhaal...... Nooit _O-
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-06-22 09:05 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 5 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen