Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 3 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

[AG] Oude tijden herleven: de jaarlijkse Pony Express herdenkingsrit

 
Profiel   

Bokt
Algemeen

[ img ]
Pony Express-ruiter Frank E. Webner in ongeveer 1861.
Foto: Public Domain Wikipedia.


De Pony Express was een koeriersdienst van ruiters, die post en kleine goederen vervoerden tussen Missouri en Californië. Deze Amerikaanse staten waren nog niet per telegraafdienst verbonden. Een bericht versturen tussen de Atlantische en Grote Oceaan duurde ongeveer tien dagen, omdat de ruiters elkaar afwisselden.

De geschiedenis van de Pony Express
De Pony Express werd gestart op 3 april 1860. Twee ruiters vertrokken tegelijkertijd: één uit Sacramento, en één uit St. Joseph. In 1860 werd de koeriersdienst voor korte tijd stilgelegd, vanwege een oorlog met de Paiute-indianen. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werd de route ingekort.
Slechts achttien maanden later, in oktober 1861, werd de Pony Express opgeheven.

Als een ruiter een zogenaamd wisselstation naderde, blies hij op zijn hoorn, zodat men wist dat hij eraan kwam. Op deze manier konden ze ervoor zorgen dat de ruiter een nieuw, uitgerust paard onder zijn kont kreeg. Hij nam de posttas, die mochila werd genoemd, met zich mee. De posttas was speciaal voor de Pony Express ontworpen. Hij moest geschikt zijn om snel op een ander paard te kunnen worden meegenomen. Hij werd over het zadel gegooid en op de plaats gehouden door er op te gaan zitten. De mochila kon ongeveer tien kilo post bevatten.

Bij de nadering van een wisselstation blies de ruiter op een hoorn om zijn komst aan te kondigen, maar ongetwijfeld werd de hoorn slechts enkele minuten voor zijn komst gehoord, zodat de bemanning van het wisselstation er al eerder voor moest zorgen dat er een vers paard gezadeld klaar stond. De ruiter nam bij het wisselstation de mochila met zich mee. Naar verluidt werd er dag en nacht doorgereden, maar dat was waarschijnlijk alleen bij volle maan mogelijk. Ook is er twijfel of de route 's winters altijd volledig gereden werd.

De ruiters waren allemaal jonge mannen, van jonger dan achttien jaar. Ze mochten maximaal 50 kilo wegen, zodat er meer post meegenomen kon worden.

De Pony Express vandaag
Sinds 1992 kunnen belangstellenden de route van de Pony Express lopen via de Pony Express Historic Trail. Het Pony Express National Museum bewaart diverse herinneringen, zoals een originele postzak. Zes van de wisselstations, waaronder het eindstation in Sacramento, zijn bewaard gebleven en kunnen worden bezocht.

Verschillende westerns gaan over de Pony Express en ook de films Bonanza en Into the West laten de dienst een rol spelen. Stripheld Lucky Luke maakt zelfs nog gebruik van de Pony Express.

Pony Express - de "re-ride"
De National Pony Express Association organiseert sinds 1978 elk jaar een rit langs de originele route, waarin de ruiters ook daadwerkelijk post meenemen. De rit gaat in tien dagen van Sacramento naar St. Joseph. De ruiters rijden 24 uur per dag en leggen 1966 mijl af. Voor vertrek moeten de ongeveer 650 ruiters een gelofte afleggen.

Voorzitter Melva Sanner legt uit: "Ik denk dat het heel belangrijk is dat we de geschiedenis doorgeven aan onze jongeren. We blijven proberen de route te behouden en te promoten om het publiek te informeren over wat de Pony Express deed. Ook al duurde het maar achttien maanden, het was toen een vitaal onderdeel van de communicatie."

Op de site van The Sacramento Bee is een filmpje over de jaarlijkse rit van de Pony Express Association te zien.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-22 19:25 



 
Profiel   

Er is ook een Europese versie. Loopt vanaf de Nederlandse grens naar de Oekraïne.

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-06-22 03:12 



 
Profiel   

Anne_GTI schreef
Er is ook een Europese versie. Loopt vanaf de Nederlandse grens naar de Oekraïne.


Slowakije toch?
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-06-22 07:43 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 3 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen