[AG] Hematomen bij paarden

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14005
Geregistreerd: 20-04-16

[AG] Hematomen bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-07-22 18:37

Equitom op Instagram/Bokt Wiki
Algemeen

Afbeelding
Een hematoom bij een paard. Foto: Printscreen van het filmpje van Equitom op Instagram.


Equitom is een Belgische paardenkliniek. Zij zijn gespecialiseerd in paardenchirurgie en bieden en brede waaier aan medische diensten: chirurgie, inwendige ziekten, orthopedie, medische beeldvorming en revalidatie. Ze hebben verschillende diagnostische mogelijkheden, met inbegrip van radiografie, echografie, endoscopie (statisch en dynamisch), MRI, CT en scintigrafie. Zij delen regelmatig interessante cases op social media. Wij zullen één keer per maand een case met jullie delen.

Deze casus gaat over het draineren van een flink hematoom bij een paard.


Een hematoom is een ophoping van bloed buiten de bloedbaan. Een hematoom is te vergelijken met een grote bloedblaar. Wanneer een bloedvat beschadigd wordt, stroomt het bloed eruit en vormt een bult onder de huid of elders in het lichaam.

In eerste instantie zal het bloed in het hematoom niet stollen, later gebeurt dit wel en dan zal het hematoom harder gaan aanvoelen. De meest voorkomende plaats van een hematoom is de borst. Het is belangrijk om een hematoom niet te verwarren met een abces of een oedeem. Een hematoom is niet warm en niet pijnlijk, een abces is dat wel. In een oedeem is met een vinger een 'putje' te drukken, en wanneer men de vinger weghaalt blijft dat putje enige tijd staan. Bij een hematoom is dat niet het geval. Men kan wel een putje drukken in het hematoom, maar dat putje zal direct verstrijken wanneer de vinger wordt weggehaald.

Een hematoom kan vele oorzaken hebben, waaronder trauma of een stollingsstoornis.

Wanneer er niets aan de hematoom wordt gedaan zal de bloedophoping door het lichaam zelf worden opgeruimd, een klont bloedcellen kan dan wel achter blijven en kan de omliggende weefsels verstoren. Het is mogelijk dat een hematoom geïnfecteerd raakt en dat zich daardoor later een abces op dezelfde plaats vormt.

Mijn paard heeft een trap gehad en heeft nu een hematoom! Wat moet ik doen?
Als je paard een hematoom heeft, dat plotseling is opgekomen, neem dan contact op met je veearts en blijf ervan af.

Waarom?
Het paard kan doodbloeden. Het is noodzakelijk om te wachten tot de gescheurde ader een stevige korst heeft gevormd, anders kan het paard doodbloeden.

Hoe lang moet ik wachten?
Tien dagen nadat de verwonding zichtbaar werd, kan het hematoom worden gedraineerd. We hebben de hoeveelheid bloed uit hematomen gemeten en die kan oplopen tot twintig liter!

De casus:
Tijdens de drainage waren bloed-, maar ook fibrinestolsels aanwezig. We moeten je erop wijzen dat, indien het hematoom niet tijdig wordt gedraineerd, het necrotisch kan worden en het paard ernstig ziek kan worden.

Kijk hieronder naar een filmpje van de drainage van een hematoom. Let op! De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!