Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 3 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

[AG] Zomer: hoe hou je het ook leuk voor je paard?

 
Profiel   

Bokt Nieuwsredactie
Community

[ img ]
Hoe hou je de zomer ook leuk voor je paard? Foto: Marlies Trap Fotografie


Het is hoogzomer. We gaan weer lekker op vakantie, naar het strand of nemen een verkoelende duik in het zwembad. Voor paarden is warmte meestal minder prettig. Wat wij een heerlijke temperatuur vinden is voor de meeste paarden veel te warm. Bovendien zijn er meerdere ongemakken voor paarden in de zomer.

Schuilmogelijkheden
Als je je paarden 24/7 in de wei hebt lopen is een schaduwplek natuurlijk heel belangrijk. Een bomenrij is natuurlijk fantastisch maar daar zijn ook meestal veel hinderlijke insecten te vinden.Onder een afdak zijn er veel minder insecten, zeker als het afdak één of meerdere wanden heeft. Let er wel op dat deze schuilmogelijkheid voldoende ruimte heeft voor alle paarden in de wei. Een afdak of schuilstal biedt ook een betere bescherming tegen de heftige regenbuien die in de zomer kunnen voorkomen. Als je een schuilstal of afdak wilt plaatsen, is het goed om eerst even bij je gemeente te informeren wat wel of niet mag. Dit kan per gemeente verschillen, bij de ene mag je helemaal niets neerzetten terwijl je bij de andere een complete stal in de wei mag zetten. Door vooraf goed te informeren, kun je voorkomen dat je de schuilstal weer moet verwijderen.

Als er geen bomenrij is en geen schuilstal of afdak gebouwd kan worden, dan is een stevige partytent ook een optie. Alles beter dan geen schaduw.

[ img ]
Een schuilstal met een afdakje ervoor. Foto: Marlies Trap Fotografie

Verkoeling bieden
Sommige paarden vermaken zich goed met een kinderbadje gevuld met water, op deze manier hebben ze een leuke manier om af te koelen. Een poel in de wei waarin ze kunnen baden is natuurlijk helemaal ideaal. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat paarden altijd voldoende vers drinkwater tot hun beschikking moeten hebben. Je paard af en toe even afspuiten of afsponsen als verkoeling wordt over het algemeen ook erg gewaardeerd.

Als het echt warm wordt kan je er ook voor kiezen om je paarden overdag op stal te zetten en 's avonds en 's nachts in de wei.

Op een warme dag kun je uiteraard ook naar het water gaan met je paard. Recent gaven we je op VN nog wat tips hiervoor.

Beweging
Als de temperatuur boven de 25 graden komt is het verstandiger om 's ochtends heel vroeg of juist later op de avond te gaan rijden en/of mennen met je paard. Als je de zee of een meer in de buurt hebt, is het natuurlijk heerlijk om samen met je paard te gaan zwemmen.

Bij hoge temperaturen kan je je paard beter niet meer vervoeren tenzij het absoluut noodzakelijk is. Wedstrijden worden bij hele hoge temperaturen vaak ook afgelast. Dit is helaas niet overal het geval, dus informeer goed bij de wedstrijdorganisatie. Vind je het zelf niet verantwoord om naar de wedstrijd te gaan, doe dat dan niet!

Vervelende plaaggeesten
De zomers staan ook bekend om de vervelende insecten. Vliegen die je paard maar blijven lastigvallen en mugjes die bij sommige paarden enorme jeuk veroorzaken. Maar ook bijtende dazen die het voor je paard echt vervelend maken, teken, horzels die eitjes leggen op je paard en de steeds meer oprukkende hertenluisvlieg.

Voor vliegen, mugjes en dazen werken een vliegenkap en -dekens al heel goed. Vliegende plaaggeesten lijken dekens met zebraprint vervelend te vinden, dus dat is een goede optie. Tevens kan je je paard regelmatig insprayen met een anti-vliegenspray. Reageert je paard angstig op de spuitbus dan kun je de vliegenspray ook op een doekje sprayen en daar je paard mee inwrijven. Een dazenval in de wei kan helpen het aantal dazen in de omgeving van je paard te verminderen.

[ img ]
Dit paard draagt een vliegendeken met een halsgedeelte en hoofdkap.
Foto: 0ojannekeo0/ Bokt Wiki


Horzels leggen eitjes op de paardenbenen maar ook wel op de flanken en de manen van het paard. Je kunt deze herkennen aan de gele puntjes op de huid. De paarden likken deze eitjes op, die in het lichaam van het dier uitkomen. Als larve verlaten ze het paard weer met de mest. Deze eitjes kunnen voor veel problemen zorgen bij het paard: ontstekingen aan de mond en tong, maagzweren en bloedarmoede. Als de maagproblemen ernstig zijn, kan de maagwand zelfs doorbreken. Dit kan mogelijk uitmonden in een fatale buikvliesontsteking. Ook kunnen de eitjes en larven zorgen voor diarree en koliek. Verwijder de eitjes dus zo snel mogelijk door middel van bijvoorbeeld een scheermesje of een poetsblok. Spuit de benen (en het paard als het geen vliegendeken om heeft) meerdere keren per dag in met een vliegenspray.

Teken kunnen bij paarden vervelende ziektes veroorzaken. Denk hierbij o.a. aan de Ziekte van Lyme, Anaplasmose en Piroplasmose. Er zijn helaas geen geregistreerde anti-teken middelen voor paarden verkrijgbaar. Controleer je paarden dus ook minimaal eenmaal per dag en verwijder de aangetroffen teken met een tekentang. Sommige mensen druppelen eerst wat alcohol op de teek om deze te verdoven, voor ze hem verwijderen. Dit is geen goed idee. Want de bacteriën die de eerder genoemde ziekten veroorzaken, komen in het paard via de maaginhoud van de teek. Door de alcohol op de teek te druppelen, zal de teek deze juist in het paard uitspugen. Na het verwijderen de bijtplek desinfecteren met alcohol kan natuurlijk wel.

De hertenluisvlieg en de paardenluisvlieg komen voornamelijk voor op de Veluwe. Beiden soorten kan je op je paard aantreffen maar ze kunnen jezelf ook gemeen bijten. Paarden kunnen volledig in paniek raken door deze luisvliegen. Deze beestjes kriebelen enorm als ze over het paardenlichaam lopen en ze bijten bij voorkeur in de gevoelige delen van het paard zoals de uier, koker, vulva en onder de staartwortel. Word je zelf gebeten dan ervaar je hoe pijnlijk zo'n beet is en bovendien kan het een heftige ontstekingsreactie geven.

[ img ]
Een hertenluisvlieg. Foto: Wikimedia Commons

Een hertenluisvlieg vangen is nog niet zo makkelijk. Er wordt gezegd dat het kan helpen om het diertje even in te sprayen met insectenspray, ze zitten dan even stil zodat je ze kan pakken. Als je ze te pakken hebt, gaan ze helaas niet makkelijk dood. Je kan je ze in een bakje met zeepsop gooien of proberen ze tussen je nagels dood te knijpen. Maar de meest efficiënte methode is toch echt om er even met je volle gewicht bovenop te gaan staan. Invetten met vaseline op de gevoelige delen van je paard lijkt wel iets te helpen tegen het bijten van de luisvliegen.

Heb jij nog leuke of goede tips voor de zomer? Laat het hieronder weten!
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-07-22 16:14 



 
Profiel   

Van mensen die ik ken op de veluwe, zij nemen een rol ductape mee om zo´n hetenluisvlieg van een paard af te kunnen halen. Eenmaal op het ducttape kunnen ze iig de paarden niet meer lastig vallen!

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-07-22 19:27 



 
Profiel   

Wie heeft er tips voor de allerbeste dazen/insecten spray?
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-07-22 08:14 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 3 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen