Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 9 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

[AG] Hoe ontwikkel je de bovenlijn van je paard?

 
Profiel   

FEI.org
Algemeen

[ img ]
Dit paard heeft een goed ontwikkelde bovenlijn. Foto: Marlies Trap Fotografie


Dit artikel werd geschreven door Sophie Baker, voor de FEI. Sophie schrijft over de paardensport, is een enthousiaste dressuuramazone en doet zo af en toe ook aan springen.

Wil jij ook een paard met een goed ontwikkelde bovenlijn? Dat kan je bereiken door een combinatie van training en conditie. Het maakt niet uit of je een duur paard hebt, of een minder duur paard, bij elk dier kun je de bovenlijn trainen.We gaan er hierbij wel van uit dat je paard gezond en fit is.

In dit artikel lees je wat je kunt doen om die bovenlijn te ontwikkelen.

De eerste stap is het beoordelen van de huidige conditie en de bovenlijn van je paard. Arme bespiering is op de schoft, rug, lendenen en kruis, kan zeker beter ontwikkeld worden. Deze arme bespiering kan verschillende oorzaken hebben:

  • slecht of onvoldoende voer
  • ouderdom
  • jong paard dat nog niet volledig ontwikkeld of nog in de groei is
  • weinig beweging of weidegang
  • kreupelheid
  • niet passend zadel
  • een verkeerde manier van bewegen
  • aandoeningen aan spieren of skelet, bijvoorbeeld polysaccharide storage myopathy (PSSM)
  • medische problemen, bijvoorbeeld cushing

Als het gebrek aan bespiering in de bovenlijn het gevolg is van een medisch probleem, slecht of onvoldoende voer, kreupelheid of een slecht passend zadel is het natuurlijk belangrijk dat je hier eerst samen met een professional naar gaat kijken.

Je paard is een atleet. Behandel hem ook zo. Voer hem voldoende eiwitten en energie. Zorg dat hij in goede conditie is en geen tekorten heeft aan belangrijke vitaminen en mineralen. Het is cruciaal dat hij zich goed voelt en het rijden leuk vindt, als je zijn bovenlijn wilt ontwikkelen.

Er zijn echter gevallen bekend waarbij het paard een onderontwikkelde bovenlijn heeft omdat het niet op de juiste manier getraind wordt. Dit zie je ook bij mensen die sporten zonder daarbij specifieke spiergroepen op te bouwen. In plaats daarvan kunnen ze ook gerichte fitnessprogramma’s doen om bepaalde spiergroepen sterker te maken.

Bij een paard dat zes keer per week werkt zonder dat hij zijn rug gebruikt, zul je ook minder spieropbouw zien op de bovenlijn dan bijvoorbeeld bij een paard dat wel drie keer per week over de rug gereden wordt.

Overgangen rijden
Overgangen kunnen bij veel dingen helpen. Ze helpen je paard zijn hele lichaam te gebruiken, en kracht en balans op te bouwen door de achterhand te activeren en rug en nek op te tillen.

De tijd die je besteedt aan het rijden van overgangen is zelden slecht besteed. Het maakt hierbij niet uit of de overgang voorwaarts is, of juist terug, of dat je tempowisselingen rijdt.

Lang en laag
Je paard lang en laag rijden is een goede manier om de bovenlijn te ontwikkelen. Let er dan wel op dat je op de juiste manier contact zoekt en over de hele bovenlijn werkt met een elastisch frame. Op deze manier zal de spieropbouw niet strak of pijnlijk zijn.

Dit kan omdat het paard dan het kruis, de schoft, de schouder, de achterhand, de rug en de nek tegelijk gebruikt. Het helpt het paard om soepel te bewegen en zijn spieren los te laten. Het is ook de basis van een goede verbinding en helpt je om je paard met een bergopwaarts frame te rijden, zodra hij er klaar voor is.

Wil je meer weten over voorwaarts-neerwaarts rijden, dan kun je dit (Engelstalige) artikel lezen.

Achterwaarts gaan
Een andere oefening die erg goed is om de bovenlijn te ontwikkelen, is achterwaarts gaan. Als je paard dit nog niet onder het zadel kent, kun je dit een paar keer per week vanaf de grond doen.

Als een paard achterwaarts gaat, komt de achterhand er meer onder. Dit stimuleert hem om zijn achterhand te gebruiken. Dit werkt alleen als het dier zijn nek niet gebruikt om zich schrap te zetten tijdens de oefening.

In eerste instantie zijn enkele passen meer dan voldoende, later kun je meer passen achterwaarts gaan en zelfs achterwaarts gaan op heuvelachtig terrein.

Heuvels rijden
Als je heuvels op gaat, en er weer vanaf, help je je paard om al zijn spiergroepen te trainen en de spierspanning te verhogen, net als dat jij iets harder moet werken als een heuvel op loopt, in plaats van op vlakke ondergrond. Het is een goede manier om hem te helpen zijn achterhand te gebruiken en het maakt de rug en het bekken sterker. In het begin kan je dit in stap of een rustige draf doen.

Heuvel op en heuvel af, beide is even effectief en beide stimuleren het paard om de bovenlijn op een natuurlijke manier te gebruiken. Zodra je paard meer kracht en balans heeft, kan je ook in een snelle draf of galop van de heuvel af. Dit kan ook aan de longeerlijn.

Balken en cavaletti
Het gebruik van balken, cavaletti en kleine hindernissen tijdens de training, is ook een goede manier om de bovenlijn te ontwikkelen.

Ze helpen je paard om zijn lichaam op de goede manier te gebruiken, ze stimuleren een meer activiteit van heup en achterbeen en een opgeheven rug. Je zult merken dat je paard zijn hals wil strekken om balans te vinden boven de balken. Dit moet je zeker stimuleren.

Je kunt veel verschillende oefeningen doen: van simpel over balkjes lopen op de volte tot heel complex als waaiers en vormen, met daarin een overgang. Om je een beetje op weg te helpen zijn hier drie (Engelstalige) oefeningen met balken die helpen om je paard sterker te maken.

Wat kun je nog meer doen?
Als aanvulling op correct aan het werk gaan, kan het voor de ontwikkeling van de bovenlijn ook helpen om een aantal aanpassingen te doen in de dagelijkse routine. Als eerste: zoveel mogelijk weidegang. Dan zal je paard al meer gaan bewegen. Als je het paard buiten kunt zetten op een heuvelig of oneffen terrein is dat zelfs nog beter.

Je kunt ook elke dag even stretchen met een wortel. Gebruik deze om je paard aan te moedigen om zijn neus naar zijn knieën te brengen, naar zijn borst of naar een van beide heupen. Ga niet verder dan wat je paard aankan zonder verder te bewegen of zich schrap te zetten – in de loop van de tijd zal hij steeds een beetje verder komen. Dit helpt je paard om kalm en soepel te blijven, maar ook om zijn totale lichaamshouding te verbeteren. Ook kan dit vermoeidheid en spierpijn verminderen.

Tot slot kun je ook longeren in het dagelijks programma opnemen, het verbetert zijn fitheid, kracht en spierspanning. Dit moet dan wel op de juiste manier en doelgericht gebeuren. Als je je paard op juiste manier longeert, kan hij zijn rugspieren goed ontwikkelen zonder het gewicht van een ruiter en zadel op zijn rug.

Een longeersessie zou een aantal dingen moeten bevatten: overgangen, volte openen en sluiten, balkjes lopen, enzovoorts. Dit stimuleert je paard om zijn hele lichaam te gebruiken.

Weet je niet hoe je goed longeert? De FEI heeft een (Engelstalig) artikel met tips voor het longeren. Het is altijd goed om een ervaren persoon te vragen om je te helpen. Op de site van de FEI kun je nog meer (Engelstalige) artikelen vinden met advies over allerlei onderwerpen.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-07-22 15:25 



 
Profiel   

Goed stuk! Ik heb er een aantal tips uit kunnen halen voor mijn pssm paard! +:)+

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-07-22 17:32 



 
Profiel   

Maar in principe is een slechte rug toch ook een stukje wat betreft slechte fok? :?

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-07-22 09:06 



 
Profiel   

Natuurlijk is een van nature niet zo'n goede bovenlijn een stukje fokkerij, maar juist dan is het heel belangrijk om die bovenlijn goed te trainen. Ik denk dat een slechte rug die van nature wat holler is gevoeliger is om KS te ontwikkelen als deze niet goed getraind wordt. Terwijl een paard met een van nature wat sterkere rug minder snel zoiets ontwikkeld bij slechte training.

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-07-22 07:46 



 
Profiel   

Ik denk dat zo’n artikel echt goed bedoeld is, maar zolang niet het verschil duidelijk wordt gemaakt tussen: een slechte bovenlijn en gewoon een jong, ongetraind paard, heb je hier echt helemaal niks aan.
Met een slechte bovenlijn zijn de meeste oefeningen die genoemd worden niet aan te raden en soms zelfs schadelijk.

Altijd eerst het bewegingspatroon aanpassen naar een gezond bewegingspatroon!

Veel overgangen maken, heuvels, balkjes etc met een slecht bewegingspatroon, versterkt en bevestigt alleen dat slechte bewegingspatroon (en dus die slechte bovenlijn).

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-07-22 09:24 



 
Profiel   

Er staan ook voornamelijk oefeningen in die de rug los maken. Maar als bepaalde delen van de rug niet los kunnen laten dan krijg je compensatie problemen.

Vergeet ook niet dat een losse rug niet percee een sterke rug is. Als je sterke rugspieren wil, heb je een wisselwerking nodig van kracht oefeningen en losmakende oefeningen. Daarnaast is het in zo'n geval belangrijk om ook buikspieren en broekspieren te trainen. Zo krijgt het lijf ook de ondersteuning om die rug goed te gebruiken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-07-22 15:23 



 
Profiel   

Dit zijn filmpjes met een duidelijke uitleg.

https://m.youtube.com/watch?v=NS_QKmS5uFU

https://m.youtube.com/watch?v=jauATSlGBJo

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-07-22 15:49 



 
Profiel   

Veulen84 schreef
Er staan ook voornamelijk oefeningen in die de rug los maken. Maar als bepaalde delen van de rug niet los kunnen laten dan krijg je compensatie problemen.

Vergeet ook niet dat een losse rug niet percee een sterke rug is. Als je sterke rugspieren wil, heb je een wisselwerking nodig van kracht oefeningen en losmakende oefeningen. Daarnaast is het in zo'n geval belangrijk om ook buikspieren en broekspieren te trainen. Zo krijgt het lijf ook de ondersteuning om die rug goed te gebruiken.


Bedoel je in de eerste zin los maken of sterk maken? Naar mijn idee zijn overgangen, heuvels en balkjes voornamelijk voor sterker maken.

Verder helemaal eens. Je kan niks in afzondering trainen, je traint altijd het hele lijf.
Je moet nooit iets trainen ten koste van iets anders. Dat zie ik heel erg op de twee gelinkte filmpjes: kracht trainen, ten koste van (hals)ontspanning en losheid.
Ik zou altijd beginnen met losheid en stabiliteit. Pas als je dat redelijk hebt, kan je kracht gaan opbouwen, maar nooit met verlies van ontspanning en losheid.

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-07-22 16:19 



 
Profiel   

sanne83 schreef
Bedoel je in de eerste zin los maken of sterk maken? Naar mijn idee zijn overgangen, heuvels en balkjes voornamelijk voor sterker maken.

Verder helemaal eens. Je kan niks in afzondering trainen, je traint altijd het hele lijf.
Je moet nooit iets trainen ten koste van iets anders. Dat zie ik heel erg op de twee gelinkte filmpjes: kracht trainen, ten koste van (hals)ontspanning en losheid.
Ik zou altijd beginnen met losheid en stabiliteit. Pas als je dat redelijk hebt, kan je kracht gaan opbouwen, maar nooit met verlies van ontspanning en losheid.



Ik bedoelde echt loslaten. Maar het is beter om dat iets te nuanceren. Want ja overgangen, heuvels en balken kunnen kracht bouwen. Maar het zijn niet zuiver oefeningen voor kracht in de rug, buik en achterhanden en er zit een zekere maximale haalbare aan.

Stel je rijdt een goeie overgang naar voren. Je geeft daarbij ruimte aan de hals en nek, laat het been soepel ondertreden en gooit de motor daarbij aan. Dan heb je kracht en losgelatenheid. Maar laat je de hals te lang en laat je het achterbeen niet goed onder het lijf komen, dan geeft het geen kracht maar wel losgelatenheid. Trek je de hals kort forceer je het been er onder. Dan heb je wel kracht maar geen losgelatenheid. In de praktijk hangt het vaak van de stroming af welke manier gereden wordt.

Wat betreft de maximale haalbare is het zo dat er een grens zit an hoe sterk je bv die overgang kan rijden. Je kan uit achterwaarts naar galop, maar meer kracht zal je niet kunnen krijgen. Maar als je meer nodig hebt zul je meer moeten doen. Heb je een heel flexibel paard zul je zeker merken dat het resultaat niet zo makkelijk te halen is als je wil en mensen tegen je zeggen.

Er zit een soort ban op echte zwaardere krachtoefeningen in de basissport. Terwijl juist in echte kracht ook balans gehaald wordt. Dus train enkelzijdig de spieren en wissel van hand. Rij schouderbinnenwaarts, travers en ga wijken op de volte. Daar zijn echt veel resultaten mee te behalen.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-07-22 17:29 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 9 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen