Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 4 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

[AG] De invloed van zwaarlijvigheid op de structuur van de hoeven

 
Profiel   

Horsetalk.co.nz
Algemeen

[ img ]
Afbeelding ter illustratie. Foto: Pajot - De Wolf/Wikimedia Commons


Dit is een samenvatting van een artikel op Horsetalk.co.nz. Het hele artikel lees je hier.

Een onderzoek heeft aangetoond dat zwaarlijvigheid een belangrijke rol speelt in de gezondheid van paarden. Het is een steeds vaker voorkomend probleem, vooral bij pony's. Het kan een probleem op zich zijn, maar kan ook leiden tot andere problemen zoals systemische ontsteking, hoge waarden van de bloedlipiden, osteochondrose, of het Equine Metabool Syndroom (EMS). Dit laatste wordt met name onderzocht omdat het overeenkomsten vertoont met menselijke insulineresistentie.

EMS is een aandoening waarbij de insuline in onbalans raakt (dysregulatie). Het treft vooral pony's, maar ook warmbloedrassen. Obesitas wordt vaak geassocieerd met EMS, dat de hoeflamellen kan aantasten en hoefbevangenheid kan veroorzaken. Het is echter niet bekend of obesitas zelf lamellaire uitval kan veroorzaken. Inzicht in insuline dysregulatie is van cruciaal belang voor paardenartsen.

Voor het onderzoek zijn de voorbenen van twaalf trekpaarden onderzocht. De paarden gingen naar de slacht voor hun vlees. Zes van de paarden waren zwaarlijvig, de anderen hadden een gezond gewicht. Bij de paarden werd voor hun dood bloed afgenomen. Het bloed werd getest op insulineconcentraties. De zwaarlijvige paarden hadden een hogere insulineconcentratie in hun bloed, maar geen enkel paard had een insulineconcentratie die EMS zou kunnen doen vermoeden.

De hoeven van de paarden werden onder een microscoop beoordeeld en er werden röntgenfoto's gemaakt. De lamellen van de zwaarlijvige paarden en die met een gezond gewicht verschilden, maar in beide groepen werd schade aangetroffen. De onderzoekers konden niet zeggen welke groep meer lamellaire veranderingen had.

In de zwaarlijvige groep werd 89% van de primaire huidlamellen als standaard geclassificeerd, maar in de magere groep was dit percentage slechts 58%. Volgens de onderzoekers ondersteunde de studie daarom niet de effecten van zwaarlijvigheid op lamellair falen. De veranderingen bij de paarden met een gezond gewicht waren langere secundaire epidermale lamellen, meer uitgezaaide en gescheiden primaire dermale lamellen, en minder standaard primaire dermale lamellen. In de zwaarlijvige groep waren de veranderingen een lager aantal knotsvormige en standaard secundaire epidermale lamellen, en aanzienlijk meer die als taps waren geclassificeerd.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat bij hoefbevangen paarden, slechts 12% van de primaire huidlamellen standaard waren, terwijl dit bij gezonde paarden en pony's tussen 74 en 96% lag.

In de groep met een gezond gewicht waren sommige primaire dermale lamellae proliferatief en gescheiden, wat herkend wordt als laminaire veranderingen. Mogelijk waren de paarden in beide groepen getroffen door subklinische hoefbevangenheid.

Omdat de paarden in het onderzoek vleespaarden waren, kan het zijn dat ze meer gevoerd werden en minder beweging kregen dan paarden die gebruikt werden voor sport of recreatie. Insulinedysregulatie kon bij de onderzochte paarden niet worden uitgesloten omdat het niet mogelijk was om een dynamische insulinetest uit te voeren.

Aangezien in beide groepen veranderingen werden waargenomen die op hoefbevangenheid lijken, is niet aangetoond dat de symptomen verband houden met zwaarlijvigheid.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-09-22 10:29 



 
Profiel   

Maar je kan toch gewoon logisch nadenken? Zware mensen krijgen toch ook last van de knieën en gewrichten door de belasting? Dat zal met paarden niet anders zijn. Door de hoeven zakken zullen ze niet snel doen maar als er veel gewicht opkomt zal je zeker de gevolgen gaan zien lijkt me. Maar de hoeven zullen misschien niet eens het grootste probleem zijn bij zwaar overgewicht. De gewrichten krijgen heel wat te verduren en ook de pezen en de banden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-09-22 10:35 



 
Profiel   

Zwaarlijvigheid is misschien niet hetzelfde als paarden met zware obesitas maar dat moet toch ook hetzelfde effect geven?
Persoonlijk vind ik mensen die hun paard zo dik laten worden dat het een obese paard wordt net zo erg als mensen die hij paard verwaarlozen. Beide vallen voor mij onder dierenmishandeling

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-09-22 23:17 



 
Profiel   

"Omdat de paarden in het onderzoek vleespaarden waren, kan het zijn dat ze meer gevoerd werden en minder beweging kregen dan paarden die gebruikt werden voor sport of recreatie. "

Oftewel... waardeloos onderzoek dus
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-09-22 08:54 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 4 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen