[AG] Drie tips voor gezonde hoeven

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14058
Geregistreerd: 20-04-16

[AG] Drie tips voor gezonde hoeven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-11-22 20:02

FEI
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Met gezonde hoeven heb je een blijer paard. De gezondheid van de hoeven van je paard heeft een grote invloed op zijn prestaties en levenskwaliteit, dus is het erg belangrijk om de hoeven goed te onderhouden en eventuele hoefproblemen correct te behandelen.

Maar hoe kunnen we hoefproblemen aanpakken of zelfs voorkomen?

In dit artikel deelt onze voedingspartner Cavalor het verband tussen voeding en hoeven en drie eenvoudige tips om de hoefgezondheid van je paard te optimaliseren.

Als we kijken naar hoefverzorging, zijn er 3 belangrijke zaken om rekening mee te houden:
  • De voeding van het paard
  • Hoefsmid
  • Management

De kwaliteit, vorm, en stand van de hoeven wordt grotendeels bepaald door genetica. Goed stalmanagement, een bekwame hoefsmid, en de juiste voeding kunnen de hoefkwaliteit in hoge mate ondersteunen.

Enkele feiten over hoeven
Een hoef bestaat voor ongeveer 90% uit eiwit, met keratine op de eerste plaats. Keratine bevat aminozuren die een grote invloed hebben op de hoef. Zwavelhoudende en essentiële aminozuren, zoals cysteïne en methionine, zorgen ervoor dat de cellen in het hoorn (de buitenste laag van de hoef) soepel met elkaar verbonden zijn.

Vitamines, voornamelijk biotine, zijn ook belangrijk, maar de hoeven hebben ook andere vitamines nodig. Vitamine A helpt bijvoorbeeld bij de hoorngroei. Vitamines E, D en K zorgen samen voor ondersteuning van de stofwisseling en de ontwikkeling van de hoef.

Mineralen zijn andere belangrijke voedingsstoffen. Koper versterkt de buitenste wand van de hoef, helpt de celmembranen van de cellen in de hoef te beschermen, en vormt het belangrijke eiwit keratine. Zink helpt ook bij de vorming van keratine en ondersteunt de opbouw en het herstel van cellen in de hoef en de hoefwand. Selenium beschermt ook de celmembranen in de hoef. Maar je hebt wel geduld nodig, hoeven groeien langzaam met ongeveer één cm per maand, dus je hebt minstens drie tot zes maanden nodig om echt verbetering te zien in de nieuwe groei.

Uitgebalanceerd dieet
De hoeven groeien langzaam, maar je kan de groei van de hoef aanzienlijk verbeteren met een uitgebalanceerd dieet en de nodige supplementen. Eiwit, energie, vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzuren en sporenelementen zijn allemaal belangrijke voedingsstoffen voor de hoeven. Het is belangrijk dat de voeding van je paard alle noodzakelijke voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden en verhoudingen bevat.

Het toevoegen van afzonderlijke voedingsstoffen aan een algemeen ontoereikend dieet zal geen optimale resultaten geven. Je richten op een evenwichtig voedingspatroon met alle noodzakelijke voedingsstoffen is dus het belangrijkste aspect voor het creëren en handhaven van een optimale gezondheid van de hoef.

Gezondheid van binnenuit, dus ook voor de hoeven. Je kan de buitenkant wel ondersteunen met een hoefolie.

De hoefsmid
Zorg ervoor dat je paard regelmatig naar de hoefsmid gaat. Dat is meestal elke vier tot zes weken. De hoefsmid zal de hoeven beslaan of bekappen als dat nodig is, om te voorkomen dat ze gaan splijten of afbrokkelen. Hoefsmeden kunnen ook natuurlijke zwakke plekken verhelpen, bijvoorbeeld om de houding iets te verbeteren of extra steun te geven.

Je eigen management
Ammoniak ontstaat wanneer de urine van je paard zich vermengt met het strooisel dat je hebt gebruikt. Ammoniak maakt de hoef zachter, en dus zwakker. Mest en urine tasten de kwaliteit van de hoef aan en ze bevorderen rotstraal, een veel voorkomend hoefprobleem dat het gebied rond de straal aantast.

Paarden met diepe zijdelingse groeven en smalle hielen lopen een groter risico op rotstraal. Zelfs als de omgeving van je paard zo schoon mogelijk wordt gehouden, zijn er altijd risico's. Paarden staan vaak in mest in hun stal, of in natte, modderige paddocks. Deze omgeving maakt de hoeven kwetsbaar voor rotstraal en de schade die het veroorzaakt. Het beschadigde weefsel kan de gevoelige structuren van de hoef aantasten en kreupelheid veroorzaken.

Als laatste moet je weten weten dat, net zoals het weer onze huid beïnvloedt, veranderingen in het weer, zoals droge dagen en vochtige nachten, ook de kwaliteit van de hoeven kan beïnvloeden. Was de hoeven regelmatig met water en behandel ze daarna als het water is ingetrokken met een hoefverzorgingsproduct. Dit houdt de hoef elastisch en gezond.

hannelot
Berichten: 975
Geregistreerd: 19-05-22
Woonplaats: Zeeland

Re: [AG] Drie tips voor gezonde hoeven

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-22 20:38

Goeie tips