Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 21 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Hoe kom je in contact met de juiste hondenfokker?

 
Profiel   

Ja, nogal een open deur.. Bellen of mailen natuurlijk...
Maar ik wist niet hoe ik mijn vraag anders moest openen :+

Mijn vriend en ik hopen volgend (voor)jaar een puppy aan te kunnen schaffen als toevoeging aan ons gezin.
Zijn voorkeur gaat uit naar een labrador, mijn voorkeur naar een toller, maar we zijn beide tevreden met allebei, dus we kijken in principe naar beide.

Ik ben tegen broodfok!!! Maar hoef niet persee een pup waarvan de fokker lid is van de rasvereniging. Het belangrijkste vind ik dat beide ouders getest zijn, een goeie match vormen en dat de fokker een goede start van het leven van de pup creëert.
En vooral in het geval van de tollers vind ik het belangrijk dat ze niet te nerveus gefokt zijn.

Nou heb ik op de website van de rasvereniging van beide rassen gekeken, daar zie ik lijsten met combinaties die een nest verwachten, waarvan de wachtlijsten al vol zitten..
Moet ik dan "gewoon" iedere fokker benaderen met de vraag of zij in de (nabije) toekomst fokplannen hebben? Of hoe pak ik dat nou het beste aan?

En buiten de rasvereniging om? Ik ben bv lid van de duck tolling facebookpagina, maar daarin wordt specifiek gemeld dat zij geen vragen willen over het zoeken naar een pup/aanbieden van pups...

Ik weet echt niet waar ik moet beginnen..
Wie kan mij helpen?

(En ja, ik ben mij bewust van wachtlijsten.. Als we langer dan een jaar moeten wachten op een perfecte match, dan zij het zo :) )
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 08:23 



 
Profiel   

Goede vraag! Ik zou toch echt via de rasvereniging gaan. Zij kunnen ook fokkers adviseren die je kunt bellen of en wanneer er een nestje komt. Fokken via een rasvereniging is gebonden aan regels. Vooral wat betreft gezondheid. Alles wat mogelijk is om een gezond hondje te fokken wordt dan gedaan.
Liever wachten en idd geen broodfok waar je spijt van krijgt.
Mochten er weer hondententoonstellingen toegestaan zijn, is het interessant om die eens te bezoeken. Je kunt het ras van je keuze bekijken, maar ook diverse eigenaren en fokkers aanspreken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 08:30 



 
Profiel   

Vooral veel ervaringen vragen via rasvereniging, social media en langs gaan bij fokkers zonder dat je gelijk hoeft te reserveren.
Op die manier krijg je een beeld van hoe de honden leven en een goede fokker zal dat ook geen enkel probleem vinden en meestal juist blij zijn dat je eerst wilt weten hoe de honden worden gehouden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 08:34 



 
Profiel   

Ik snap je gevoel dat je niet per se bij een vereniging aangesloten fokker wilt gaan. Voornamelijk via social media kijken op de verschillende pagina's en zo mensen leren kennen. Ook naar de rasdagen gaan en via via kom je er dan wel uit. Als je het niet per se een pup van 8 weken wilt kan je ook over de landgrenzen heen kijken. Zo heb ik mijn honden (vizsla's) uit hongarije bij bekende fokkers vandaan. Nu is dit voor een lab of toller wel wat anders

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 08:43 



 
Profiel   

Als je niet perce aan een ras vast zit kun je ook bewust kruisen (honden) en outcross Nederland op Facebook in de gaten houden. Wie weet wat daar voor leuks voorbij komt

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 09:01 



 
Profiel   

Wij zijn via via met iemand in aanraking gekomen, of zo via via was het eigenlijk niet eens. Mijn ouders hebben jarenlang gefokt voor die rasvereniging en kenden nog een betrouwbaar adres. Wij hebben eerst ook naar een Toller gekeken trouwens, en zijn afgehaakt omdat daar hele lange wachtlijsten voor zijn, en omdat wij toch wel begrepen van diverse mensen dat ze last hebben van de populariteit, dit is dan weer terug te merken in gedrag (angst, nervositeit). Dat is wat we van horen zeggen hebben overigens, dus zelf geen ervaring mee. Wij willen wel echt via een rasvereniging, omdat je dan zeker weet dat de ouderdieren op ziektes en afwijkingen gecheckt zijn. Het ging bij ons daardoor wel heel snel, onze pup is inmiddels geboren en 8 januari mogen we haar ophalen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 09:08 



 
Profiel   

Wat is jouw definitie van broodfok?

Als kind hadden we thuis twee honden waarmee ook gefokt werd.
Dat waren hondjes zonder papieren, wel binnen het ras gefokt, maar verder niks. Kregen wat ze nodig hadden. Wij verkochten ze vaak aan een handelaar; die hondjes zijn de halve wereld over gegaan, mede omdat we de naam hadden goede waakhondjes te fokken.

Dit was 30 jaar geleden een vrij normale gang van zaken.
In die tijd was dat een soort "criterium": zijn ze in huis opgegroeid? Dan had je twee streepjes voor.


In jouw geval zou ik wel beginnen bij de rasvereniging en daar goed rond vragen waar wel en waar niet.
Maar tegelijk ook in je eigen omgeving mensen aanspreken die de hond hebben die je ook wil. Dat helpt je ook aan contacten. Het gaat erom wie je kent. Hoe meer hoe beter.


Ooit bezig geweest over een Shiba Inu. Wat me daaraan opviel was dat alle leuke versies ergens een connectie hadden met de vereniging. Ik ben een enkeling tegen gekomen die niet zo sociaal was en bij doorvragen kom je er dan achter dat ze die hond "zomaar" ergens vandaan hebben.

Nou ken ik de Toller als hond niet maar wellicht is dat nerveuze wat je niet zoekt deels ook terug te voeren op de wijze waarop men ermee omgaat/opgevoed heeft?

Ik kreeg die "waarschuwing" uit meerdere kanten om bij een Shiba wel goed aandacht te hebben voor socialisatie in de eerste maanden. Dat is een dingetje bij dat ras dat je in een keer goed moet doen.

Iets dat je met Labradors ook wel hebt maar dan totaal anders :D die moet je leren dat ze zich een beetje beheersen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 09:09 



 
Profiel   

Wij hebben sinds 3 maanden een toller. Via de rasvereniging hebben ze mij destijds geadviseerd om fokkers aan te schrijven, meer hulp vanuit hun kant was er niet (en begrijpelijk). Een heel uitgebreide mail opgezet en naar veel fokkers verzonden, waarbij van 80% geen reactie kwam, of alleen iets in de trant dat de wachtlijsten vol zijn en dat je eind 2023 de eerste bent.

In de tussentijd afgesproken met mensen met tollers en fokkers, puur informatief.

Uiteindelijk is het wel gelukt bij een fokker die niet met wachtlijsten werkt maar op inschrijving als de combinatie bekend is. Daar waren 153 mails naar toe gestuurd waar wij uiteindelijk één van de zeven pups hebben opgehaald.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 09:10 



 
Profiel   

Hier toevallig zelf fokker, niet van labjes of tollers, maar rasverenigingen zijn absoluut niet heilig. Dit is wel deels door overige leden en fokkers.
In mijn ras is het testen op gezondheid door leden van de rasvereniging niet nodig behalve voor 2 DNA testen waarvan we in Nederland(en ook door de door nederlandse fokkers gebruikte buitenlandsehonden) nagenoeg geen dragers of lijders meer hebben.
Maar verschillende “geluiden” in het wereldje geven wel aan dat bijvoorbeeld PL en ED wel vaker voorkomen.

Wij zijn dus geen lid van de rasvereniging en testen meer dan de rasvereniging (en daarmee de raad van beheer) vraagt. Ook kunnen bij rasverenigingen verplichte showkwalificaties geeist worden voordat er gefokt mag worden. Dit hoeft zeer zeker niet positief te zijn.

Je zou voor de labrador ook eens kunnen zoeken op echte werklijnen. En dus eens contact opnemen met jachtverenigingen(jacht training)

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 09:15 



 
Profiel   

Via de rasvereniging inderdaad, de website's van de fokkers bekijken.

Kijk naar wat jij belangrijk vind, moet de pup al bekend zijn met kinderen, vind je het oké als de fokker 5 a 6 nesten per jaar heeft, of heb je liever een fokker die maar 1 of 2 nesten per jaar heeft. Groeien ze echt op in huis. Bij de labrador ook nog een kwestie van welke kleur vind je mooi, als je graag een zwarte of bruine labrador wilt dan zal er waarschijnlijk minder keus zijn.

Wat is je doel, wil je er mee aan de slag of moet het gewoon een fijne huishond zijn? Dat bepaald ook wat voor type fokker je zoekt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 09:16 



 
Profiel   

Hoeveel nestjes er gefokt worden zegt niet echt iets over de betrouwbaarheid, de fokster waar onze hond vandaan komt stopt zoveel aandacht in socialisatie, dat heb ik nog nergens anders gezien. Maar ze fokt echt wel meer dan 2 nestjes per jaar. Allemaal in huiselijke kring.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 09:18 



 
Profiel   

Hier ook eerst contact met de pupinformatie opgenomen van de rasverening. Toen naar alle clubfokkers een hele uitgebreide mail gestuurd met wat ik zocht, wie we waren etc, was wel een copy paste mail.

Ik hou een excel bestand bij, zodat ik weet welke fokkers hebben gereageerd en of ik op een wachtlijst sta.

Daarnaast de dekkingen in de gaten houden op de rasverenigingspagina en die fokkers ook (nog een keer) aanschrijven.

In de tussentijd naar de Jonge Hondendag en naar de Club dag geweest en random, soms met hulp van andere met mensen in contact gekomen.

Ik sta nu bij 4 nestjes op de wachtlijst. Heb van die 4, met 2 fokkers gebabbeld op één van die dagen, dat voelt toch al een stuk beter als die andere 2 waar ik nog weinig van weet en waar de fokkers ook weinig informatie geven via mail.

Maar dat wil nog niets zeggen. Communicatie, zeker via mail, is niet iedereen zijn sterkste kant.

Ik ben ondertussen aan het duimen dat ik rond februari/maart een pupsel in huis mag hebben rondlopen. Duimen!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 09:53 



 
Profiel   

Ik heb uiteindelijk ruim 2 jaar gewacht voordat ik mijn pup had, en dat was bijna 10 jaar geleden toen er nog nauwelijks wachtlijsten waren :=
Ik had een paar fokkers gebeld, en bij één van de fokkers had ik toen direct een goed gevoel. Op bezoek geweest, en ze waren bezig met het fokken van een nestje maar dat wilde niet zo lukken. Ik heb uiteindelijk een paar andere nestjes van andere fokkers aan me voorbij laten gaan omdat die voor mijn gevoel wat te opdringerig over kwamen ('je moet nu kiezen of je een pup wil, anders zijn ze morgen weg') dus heb ik gewoon rustig gewacht totdat het nestje van de goede fokkers er was. Nooit spijt van gehad, ik heb tot vandaag de dag nog goed contact ermee, ze hebben me vaak geholpen en ik ga er nog zo nu en dan op bezoek. Als er ooit iets mis zou zijn dan kan ik altijd bij ze aankloppen, en ze zouden zelfs mijn hond kunnen opvangen als er eens iets zou zijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 09:59 



 
Profiel   

Ik heb 6 jaar geleden via de rasvereniging naar fokkers gezocht.
In mijn geval Engelse Cocker Spaniel.
Ik zag een leuke fokker, maar alle pups waren weg.
Ik heb mij daar op de lijst laten zetten.

Zou 2 jaar duren, maar na 1,5 jaar werd ik gebeld dat de teef in verwachting was.
En ik had 1e keus.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 10:15 



 
Profiel   

Ik denk dat een eerste stap kan zijn dat je je afvraagt wat je precies zoekt in een hond. Welke eigenschappen van de roller spreken jou aan? Welke eigenschappen van een labrador spreken jullie aan? Tollers heb ik niet echt ervaring mee, maar ik heb nu voor het eerst wel een labrador. Binnen de labradors heb je nog grote verschillen. Een werklijn en een showlijn zijn best wel verschillend.
Ik heb een labrador uit een werklijn. Een hond met pit en energie. Een hele brave hond, maar ik zou het nu niet echt een aanrader vinden als eerste hond zeg maar, want dan neemt ie letterlijk en figuurlijk een loopje met je. Hij is erg baasgericht. Vind andere honden prima maar is meer een mensenhond dan een hondenhond. Eten is leuk (labrador), maar een bal om samen mee te spelen is nog veel beter! Dat kan hij ook heel lang volhouden. Zoals gezegd heeft hij veel energie, maar hij kan ook heel rustig zijn en lekker liggen slapen in z’n mand.
Verschil met een showlijn is dat een showlijn rustiger is over het algemeen (of ja niet perse rustiger maar minder energiek vooral), een showlijn nog meer een allemansvriend is daar waar een werklijn sneller vooral gericht gaat zijn op zijn baasje.

Als je meer zicht hebt op wat voor lijn je zoekt (eigenschappen), dan kan je ook gerichter fokkers contacteren
Succes!

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 10:22 



 
Profiel   

Helaas zijn de tollers populair geworden en hebben veel fokkers enorme wachtlijsten of krijgen een paar honderd mailtjes als ze een nestaankondiging doen.
Bezoek websites, houd Facebook pagina's in de gaten en vraag na waar mensen hun toller vandaan hebben.

Tollers zijn wel reteslimme honden en de meeste zijn supergevoelig, het is geen golden retriever in een rood jasje zeg maar. Je moet er wel mee om kunnen gaan, een keer boos kijken en ze kruipen in elkaar, een keer wat gedaan en ze maken er hun eigen regels bij, of ze verzinnen zelf een uitvoering bij een commando. <3

Via het hondenforum 'ken' ik een fokker van tollers, zij heeft leuke honden. Op haar FB pagina zag ik een nestaankondiging en heb ik gereageerd. Nu laat ze een andere teef dekken vanwege corona en reizen wat niet handig is. Zij is mijn favoriete hondje van die fokker, en we zijn op de wachtlijst geplaatst.
Heb ook contact gehad met de fokker van deze hond, maar die plaatsen eerst honden bij mensen die al eerder een pup hadden van hun. De website in de gaten houden, daar plaatsen ze pups op als ze 'over' zijn.
En dan nog contact gehad met een andere fokker, die plaatst de honden met een contract, zo mag je niet zelf besluiten of je met de hond wil fokken. Die heb ik aan me voorbij laten gaan, dat soort dingen wil ik zelf over beslissen.

Het is een gok, maar ik wil niet zomaar een toller pup om maar een toller te hebben.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 11:37 



 
Profiel   

Super bedankt voor alle reacties! Ik ga zeker duiken in alle mogelijkheden die door jullie zijn aangedragen!

Idd door wat kiwiwitje zegt, is voor mij de rasvereniging niet heilig, al is dit denk ik wel een goed begin punt om vanuit uit te bouwen.

Wat ik versta onder broodfok? (Bijna) iedere loopsheid een nest, weinig socialisatie, fokken zonder testen, iedere teef met elke reu samen zetten zonder te kijken naar sterke en zwakke punten.. Dat soort dingen..

Ik heb zelf nog niet eerder een hond gehad, mijn vriend is met twee labradors opgegroeid (vandaar zijn voorkeur). Wel heb ik afgelopen 4 jaar als hondentrimmer gewerkt, meerdere oppas- en uitlaat honden gehad, verschillende trainingsboeken gelezen en een beginners cursus hondentrainer gedaan.
Hier hoop ik in de toekomst meer mee te gaan doen, dus puppy cursus en verder trainen + sporten gaat zeker gebeuren!

Ik zoek een fijne huishond, maar heb meer met werklijnen dan met showlijnen. Wij hebben een zoontje van bijna 2 en een kat. Gewend aan kinderen en katten is dus wel een pré.
Vanuit ons slaapkamerraam hebben we uitzicht op een flink meer met redelijk wat natuur eromheen en de andere kant op zitten we direct in een druk dorp. Vanuit huis kunnen we dus al meerdere lange en korte wandelingen afwisselen, dus wat dat betreft ook veel te bieden.

Ik vind retrievers in het algemeen een fijne rasgroep, maar wat mij juist aan de toller aantrekt is dat je juist iets meer gereserveerd zijn dan de labrador.
Wel ben ik me idd zeer bewust van de populariteit, waardoor bepaalde karaktertrekken (zoals idd de nerveusiteit bij tollers) zich wat meer hebben ontwikkeld, vandaar dat ik idd ook niet over een nacht ijs zal gaan met het uitkiezen van een pup!

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 11:41 



 
Profiel   

Ga eens kijken op hondenshows (beetje lastig weer met corona op moment), of verenigingen waar deze rassen veel voorkomen.. zullen jachtclubs zijn, bekijk de hondjes praat met de eigenaren, die weten vast wel weer een fokker, of de fokker van hun honden... zo krijg je een netwerkje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 11:46 



 

Ik zou eerst kijken wat jullie voor karakter zoeken in de hond, want je noemt 2 echt heel erg verschillende rassen. Daarna kun je een gemotiveerde mail schrijven naar fokkers, waarbij je laat merken dat je weet wat het ras inhoudt en nodig heeft. Of het matcht weet je toch pas als er contact is geweest, dus ik zou naar zoveel mogelijk fokkers van de rasvereniging een mail sturen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 12:20 



 
Profiel   

Die gereserveerdheid heeft een werklijn labrador dus ook meer dan de showlijn / “standaard” labrador. Dat was bij mij ook een van de redenen om voor een werklijn te kiezen. De andere labradors die ik ken, zijn geen werklijnen en heb ik eigenlijk niet zoveel mee. Tuurlijk is er naast de lijn waar ie uit komt ook nog zoiets als individuele verschillen… ik wil maar zeggen: de labrador zoals de meeste mensen die kennen (iedereen geweldig vinden, makkelijk op te voeden / mee te werken, eten boven alles,.::) is niet meer per definitie voor iedere labrador en iedere lijn van toepassing. Daar zitten pet lijn en individueel echt wel verschillen op.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 12:38 



 
Profiel   

In principe is in de stamboomfok iedere loopsheid een nest niet mogelijk(ja al zijn er fokkers die ene nest stamboom en de ander zonder maar dat zijn er niet mega veel en als ze betrapt worden worden ze voor t tuchtcollege getrokken, t zelfde voor stamboomloos maar minder controle)

Maar ook in de stamboomfok heb je broodfok. Gewoon eens in de database(in nl dutch dog data) doorspitten hoevaak de fokker fokt wat zeker met kennelnaam makkelijk checken is en welke combi’s er gemaakt worden. Bijv veel dezelfde reutjes etc. Zo kun je ook zien of de betreffende reu in NL veel dekt/gedekt heeft
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 13:15 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 21 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen