Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
kiwiwitje schreef:Grappig! De moeder van mijn vriend is Imker geweest en is samen met haar man nog lid van de bijenvereniging hier in de buurt. En daardoor dus bevriend met meerdere imkers. Ik vind het altijd zo apart om het verschil in honing te proeven per imker!
Dorine92 schreef:Wat tof! Ik kijk af en toe mee in de bijenkast van iemand anders. Zou heel graag een bijenkast willen hebben in mijn boomgaard maar ik durf het niet. Omdat het zo moeilijk is en ik het al zo druk heb met alle andere dingen die ik leuk vind en waar ik me in moet verdiepen. Zelfbescherming noemen ze dat. Ooit wil ik er wel aan beginnen. Of iemand anders de ruimte geven om hier bij ons een bijenkast te houden in ruil voor wat honing
Nickeltje schreef:wij hebben bijen. Erg leuke hobby. Ook wij hebben geen begin cursus gedaan en zijn er een beetje in gerold. Gelukkig hebben we mijn vader als mentor die tot tien jaar geleden ruim 25 volken had.
Wij hebben onze bijen net klaar gemaakt om morgen met zes gezonde volken naar de Betuwe te gaan om honing te halen uit de fruit bloesem.
Laurora schreef:We zitten momenteel echt nog een beetje in de beginfase. We zijn nog aan het uitvogelen hoe we een volk het allerbeste kunnen managen om ziekten buiten de deur te houden, ze niet in het wilde weg te laten zwermen enzorvoorts.
Het is echt best een uitdaging om een volk van +/- 60.000 dieren dat min of meer als collectief werkt gezond te houden. Zeker als beginners is dat gewoon proberen, fouten maken, en vallen en opstaan.
Om dan enigzins op safe te spelen voor de winter halen we hun zelf aangemaakte wintervoorraad niet weg en voeren we minimaal bij.
Over een paar jaar willen we wel wat actiever gaan oogsten, omdat we dan beter kunnen inschatten wat ze nodig hebben om gezond te blijven.
Inmiddels weten al onze vrienden en kennissen dat we bijen hebben, en iedereen wil wat van ons overnemen, dus dan zal er niet veel overblijven om echt te verkopen
Edit: wat supermarkt honing betreft, dit is over het algemeen honing van duizenden verschillende volken wat allemaal door elkaar geflikkerd is en aangemaakt met suikerwater om een constante smaak en "kwaliteit" te kunnen waarborgen. Hier kun je dus niet meer de smaken van specifieke drachtplanten uithalen zoals dat bij honing rechtstreeks van de imker vaak wel kan.
Nickeltje schreef:Wij hebben gewoon Hollandse mengelmoes bijen. Geen getut om één of ander niet voor dit klimaat geschikt ras zuiver te houden.
Wij hebben hele kalme, vriendelijke volken waar goed mee te werken is.
Heide honing zou ik als ik jullie was mee wachten tot je een aantal honing oogsten ervaring hebt, dat is namelijk echt geen makkelijke honing om even binnen te halen...
safina schreef:Leuk, bijen! Wij hebben een imker bij het huis. En ik heb zelf heel veel wilde bijen. Dat wil zeggen: daar maak ik wildebijenkastjes voor en die zitten altijd heel vol.
Nickeltje schreef:Hoe groot waren jullie volken voor de winter?
Hoe veel ramen honing hadden ze toen een hoe veel suiker heb je bijgevoerd?
Heb je ze behandeld tegen varroa mijten en heb je die op de grondplaat gevonden?
Dorine92 schreef:safina schreef:Leuk, bijen! Wij hebben een imker bij het huis. En ik heb zelf heel veel wilde bijen. Dat wil zeggen: daar maak ik wildebijenkastjes voor en die zitten altijd heel vol.
Krijg je daar dan ook honing van? En hoe weten die bijen dat die kast voor hen bedoeld is? Hoe pak je het uberhaupt aan? Ben nou wel heel benieuwd