Oudje verhuizen naar fulltime weide, tips gezocht

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Farjen

Berichten: 7991
Geregistreerd: 20-07-03
Woonplaats: Oost-Vlaanderen, België

Oudje verhuizen naar fulltime weide, tips gezocht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-04-24 09:35

Dag bokkers

In het kort:
Oudje van 24 staat nu overdag buiten op paddock, s'nachts binnen en verhuisd naar weide 24/7.


Uitgebreid: :D
Momenteel staat mijn ruin van 24 op een stalling waar hij overdag naar buiten gaat en s'nachts naar binnen.
In de week gaan ze soms om 6u al naar buiten tot s'avonds 19, 20u.
Ze gaan naar buiten in paddocks met een grote bak hooi/voordroog waar ze gedurende de dag mee bezig zijn.

Op de stal zelf zijn er echter weinig weides met gras dus in de zomer staat hij eigenlijk ook altijd op de paddock.
Twee zomers geleden hebben we wel geprobeerd om hem naar een zomerweide te brengen. Het leek luxe met gras tot aan zijn knieën, stal die altijd open staat, ... De bedoeling was dat er nog een vriendje mee ging maar door omstandigheden is hij alleen gegaan. Na 2 weken heb ik gevraagd om hem terug te verhuizen naar de stal met paddock...
Paard was overstuur, headshaking was enorm aanwezig (terwijl het al jaren ok is), paard kwam de stal amper uit om te grazen of te drinken :( Eenmaal terug op de paddock ging het langzaam weer beter. Daarom is hij vorige zomer op de stal + paddock blijven staan. Lag het aan de verandering of het feit dat hij alleen stond? Hij is in het verleden nog verhuisd en dat gaf weinig problemen.

Het is normaal het type paard dat dik wordt van lucht maar dit jaar blijft hij maar mager. Zou dit kunnen omdat hij de eiwitten van het gras mist in zijn voeding? Hij heeft een hangbuik maar is wel ingevallen thv flanken, bespiering op kont en rug is weg,
Op mijn andere stal (waar mijn jonge paard staat) is er een plaats vrij om te "overzomeren".
Hij staat dan vlakbij dus ik kan dagelijks langsgaan en controleren. De bedoeling is dat hij daar fulltime op de weide + schuilstal gaat samen met andere oudjes.

Zijn er dingen waar ik op moet letten?
Paard heeft natuurlijk al lang niet meer gegraasd (behalve aan de hand) en zou nu weer fulltime op gras komen. Op de weide staan er nu ook al paarden 24/7 (dit zowel winter als zomer) en met het voorbije weer kan je wel voorstellen dat het niet veel gras meer is. Verder krijgen ze voordroog bijgevoerd op de weide.

Ook wil ik extra voeding inslaan om er weer spekjes op te krijgen.
Wat zouden jullie me kunnen aanraden? Momenteel krijg hij een basis brok met wat bietenpulp en een probiotica. Ik heb in het verleden Hartog senior, Pavo fibrebeet gevoerd maar dat lijkt geen verschil te maken. Ook al verschillende supplementen geprobeerd zoals Curafyt glow and grow, guts and glory, Vitastyle, ...
Ik dacht door het gebrek aan gras beter vit e + selenium bij te voeren in het begin?
Zijn tanden zijn recent nog gedaan, elk jaar weinig bijzonders. Zijn bloed heb ik vorig jaar laten controleren maar daar kwam ook niets speciaals uit, enkel de leverwaarden iets verstoord waarvoor hij een supplement heeft gekregen.


Kortom, tips en tricks zijn zeer welkom!

Yenni
Berichten: 5459
Geregistreerd: 01-07-14

Re: Oudje verhuizen naar fulltime weide, tips gezocht

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-24 09:58

Ik heb het zelfde met mijn pony. Pony is ingevallen na verhuizing en kreeg hem niet dikker. Vroeger ook altijd te dik geweest.
Hij staat nu op het gras en havens senior crumble dit doet hem goed. Staat wel al jaren 24/7 buiten

Skessa_
Berichten: 10627
Geregistreerd: 02-10-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-24 10:17

Heb je hem al laten testen op PPID en/of krijgt hij daar medicatie voor?

Ik zou heel rustig opbouwen met gras en hem er niet zomaar 24/7 opzetten.
Fibrebeet komen ze hier wel goed van aan.

Celebi
Berichten: 3653
Geregistreerd: 04-11-20

Re: Oudje verhuizen naar fulltime weide, tips gezocht

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-24 10:27

Mijne wordt dit jaar ook 24 en staat op een stal waar hij in de winter overdag in de groep op de paddock staat met eten en 's nachts op stal. In de zomer gaan ze hier (na opbouw) over naar 24/7 land. Mijn paard trekt dat eigenlijk net niet. Hij heeft altijd 24/7 buiten geleefd, maar met veel meer beschutting. Hier stonden ze afgelopen jaar echt in veel regen en wind. Hij heeft een paar keer rillend bij het hek gestaan hoogzomer en ik was continu in de weer met dekens. Er was gewoon geen schuilplek en de wei was regelmatig te nat om te kunnen liggen. Hij was dan echt heel moe soms. In de betere weersomstandigheden deed hij het wel prima, maar helaas was het echt een vies jaar en dit jaar start nog niet beter dus ik hou mijn hart vast. Het liefste zie ik hem anders gestalt staan. Of de nachten op stal of betere schuilmogelijkheden..

Anyhow: het valt en staat dus denk ik echt met de schuilmogelijkheden, de kudde en of er bijgevoerd gaat worden als het land kaal raakt. Als je paard bijvoorbeeld niet in de schuilstal durft omdat het te krap is of de kudde hem er niet in laat ga je dat snel merken bij 24/7 in slechte weersomstandigheden. Als daar wel voldoende rust en ruimte is, klinkt dat natuurlijk helemaal top. Zou daar vooral goed kritisch op zijn maar verder klinkt het heel fijn zo'n plek met oudjes.

Dat het vorige keer niet goed ging vind ik wel logisch: alleen staan gaan veel paarden gewoon echt niet goed op, zeker niet op een onbekende plek. Daar zou ik dus niet teveel meer over nadenken want die situatie is nu heel anders.

BigOne
Berichten: 38260
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Oudje verhuizen naar fulltime weide, tips gezocht

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-24 10:32

Dat head shaking zijn zeer waarschijnlijk last van de knutten geweest, die zitten veel in lang gras. Ook dat hij in de schuilstal bleef staan duid op overlast.
Langzaam wennen aan gras is belangrijk die hem een vliegen masker op. Zo’n aansluitend elastisch ding.

Britta31

Berichten: 13140
Geregistreerd: 26-11-13
Woonplaats: Naast Britt,Nappie,Aag en Sasa en Max.

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-24 10:48

Ik heb 3 keer een bejaard pension paard gehad die van veel in een paddock bij ons 24/7 op de wei kwam.Wel met een maatje.Ging gelijk goed,maar niet gelijk hele dagen op het gras om de darmen eraan te laten wennen.Dus bv overdag in de wei en snachts in de stal of paddock met hooi.Na een weekje ongeveer kan jou paard wel in de volle wei.Nu zit in het gras de meeste voedingsstoffen.Je zou nog Senior Priores bij kunnen voeren.Wel opletten dat je paard als hij op gewicht is niet te dik word door het gras.De haflinger die bij ons stond werd hierdoor veel te dik.Wel zorgen inderdaad voor een masker en een vliegendeken met hals en het liefs ook een buikflap ook een goede regendeken en natuurlijk een goede schuilstal in de wei.

ellepel

Berichten: 47339
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-24 11:35

wat ik belangrijk zou vinden is dat er genoeg eten is voor alle paarden.kale wei en voordroog prima( hoe is de kwaliteit?)
maar er moet genoeg zijn, geen vechtende paarden om voer, meerdere plekken.
gewoon rust.
dat geld dus ook voor gras, geen stripbegrazing. gewoon rust,eten en ruimte.
denk dat dat voor oudjes wel belangrijk is.

petitparis

Berichten: 15988
Geregistreerd: 19-01-09
Woonplaats: Hulshout (België)

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-24 11:40

Dat de vorige verhuis niet goed ging heeft imo meer te maken met het feit dat hij alleen stond. Hier deze winter een bijna 3-jarige gehad, die 2 weken alleen stond omdat zijn weidmaatjes opgehaald waren zonder te verwittigen voor castratie en zadelmak maken. Waar het altijd een vrolijke en relax paard was, was hij plots nerveus en wantrouwig. 1 dag na inscharen in een nieuwe kudde, was hij weer helemaal de oude.

Zijn conditie klinkt richting PPID, maar kan ook gewoon de leeftijd zijn. Mijn 19-jarige heeft sinds ze uit training is en 24/7 op een weiland staat ook meer een hangbuik gekregen en haar ruglijn was het eerste wat verdwenen is de eerste winter. Ondanks dat ze altijd met dekens gestaan heeft (al was het net voor haar verhuis alleen een regendeken bij echt nat en winderig weer), deed ze het best goed in de kudde. Wel is ze de eerste om te gaan schuilen bij veel regen in combinatie met wind.
Ze krijgt onbeperkt hooi en eigenlijk ook altijd wel gras ter beschikking, maar in de winter wanneer het gras stopt met groeien, dan voer ik haar extra eiwit bij (muscle plus vna Lannoo). Ze is in het voorjaar de weide opgegaan stond rond en gezond en is de eerste winter best veel gewicht verloren, maar van zodra het gras groeide trok ze weer mooi bij. Dus ik kan het alleen maar wijten aan dat ze wat extra eiwit nodig heeft in de winter.

Dekens gebruik ik niet, want ze staat in een kudde op meer dan 5ha ergens achterin, als het deken sneuvelt en ze wordt er nat onder, dan is ze volledig onderkoeld alvorens ik of de eigenaar van de weide het opmerkt...

Door omstandigheden ook niet echt kunnen laten wennen aan gras alvorens ze op de weide te gooien. Maar ze is ook nooit niet volledig van het gras afgeweest, al kan je wat er in de winter op een 0.5 ha weide staat ook niet echt gras noemen zoals dat op een voormalig hooiland in natuurgebied...

Spenk
Berichten: 21771
Geregistreerd: 30-08-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-24 12:17

BigOne schreef:
Dat head shaking zijn zeer waarschijnlijk last van de knutten geweest, die zitten veel in lang gras. Ook dat hij in de schuilstal bleef staan duid op overlast.
Langzaam wennen aan gras is belangrijk die hem een vliegen masker op. Zo’n aansluitend elastisch ding.

Of op pollenallergie door graspollen. Dat geeft dezelfde symptomen.

MarliesV

Berichten: 15195
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Re: Oudje verhuizen naar fulltime weide, tips gezocht

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-24 12:48

Weidegang echt opbouwen, niet direct 24/7 in de kudde gooien. Weet niet hoe het bij jullie is, maar hier bulkt het gras de grond uit.

Qua 'model' klinkt het idd als PPID, heb je dit al eens laten testen. Want als hij PPID heeft, is 24/7 in het gras eigenlijk geen optie, dan zijn ze gevoeliger voor HB.

Farjen

Berichten: 7991
Geregistreerd: 20-07-03
Woonplaats: Oost-Vlaanderen, België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-04-24 13:08

Wat veel reacties al, bedankt! :)

Even reageren op jullie:

PPID is hij nog niet op getest. Qua vacht zie je niets aan hem. Ik wil wel de DA laten komen eens hij verhuisd is (is een andere DA-praktijk, ik wil graag hun oordeel)
De hangbuik heeft hij eigenlijk zijn hele leven al :+ Maar nu dus hangbuik maar wel soms zichtbare ribben.
Wie wil, kan ik foto's per pb sturen.

Celebi, het is ook een beetje mijn angst of hij 24/7 gaat trekken :(
Hij heeft hiervoor jaren 24/7 buiten gestaan zowel winter als zomer omwille van hoefkatrol. Dan verhuisd naar de huidige stal en komt hij enkel s'nachts op stal. Op de huidige paddock heeft hij niet echt beschutting.
Op de weide waar hij naartoe gaat zijn grote (+10m breed) schuilstallen die open zijn aan 2 kanten dus ze kunnen steeds weg en er staan ook voldoende bomen rondom.

Nu in de winter en de weide dus kaal is, wordt er voordroog bijgevoerd. Dit in verschillende hooiruiven (ik denk 5 of 6 ruiven) met voldoende plaats tussen de verschillende ruiven.

Headshaking heeft hij al bijna 20 jaar. Indertijd veel naar laten onderzoeken door verschillende DA's maar nooit een antwoord gekregen. Hij heeft wel een vliegenmasker met neusnetje. Soms heeft hij die echt nodig, soms wordt hij net gek van het neusnetje :+ Dus ik heb een masker met en 1 zonder neusnetje voor hem.
Maar over het algemeen is het shaken wel veel beter geworden en doet hij het niet meer zo vaak. Behalve dan in stresssituaties en als reacties op vliegen (maar dan heeft hij zijn masker natuurlijk)

Momenteel draagt hij trouwens nog een winter/regendeken omdat het te koud is en hij niet genoeg spekjes heeft. Dus ik wil niet dat zijn energie verloren gaat om zich warm te houden.

Voor de extra eiwitten gaf ik hem dus de Hartog senior, daar zit oa luzerne, lijnzaad, sojabonen en bietenpulp in of de Pavo fibrebeet maar zoals ik al zei merkte ik daar niet veel verschil van. Misschien zit er toch nog ergens net te weinig van in, bv vit E ofzo dat hij wel nodig heeft?


De planning is momenteel: aansluiten bij de kudde oudjes op de weide die 24/7 wordt gebruikt. Die weide is zo goed als kaal momenteel en ze worden er bijgevoerd. Daarnaast wil ik dagelijks een slobber, fibrebeet, ... bijvoeren. Ik zou dan zo opbouwen met gras van de hooiweide ernaast. Bij wijze van spreken in het begin enkele dagen 1 emmer gras, daarna 2 emmers, ... En na zo'n 3 weken zou de kudde tijdelijk naar een andere wei gaan, die niet kaal is maar daar hebben ook gewoon paarden gestaan afgelopen winter dus het is geen lang gras of volle weide. Hier zouden ze weer enkele weken staan, dan heeft de grote "kudde-weide" kunnen rusten en groeien. Die weide wordt dan ook gesplitst nogmaals in 2 grote stukken, zodat ze er altijd een stuk rust krijgt. Dus hij gaat pas in het volle gras staan tegen eind Juni, Juli schat ik?
ik hoop dat ik het wat duidelijk heb uitgelegd :o

MarliesV

Berichten: 15195
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Re: Oudje verhuizen naar fulltime weide, tips gezocht

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 10:11

Gezien de leeftijd en het plan om naar 24/7 weidegang te gaan, zou ik hem voor de zekerheid wel laten testen op PPID, negatief, top, lekker door gaan met je plan. Positief, dan zou ik hem zeker niet 24/7 op de wei gooien, de kans op HB is dan echt te groot.

Die van mij gaat 1.5 uur per dag op de weide, vind dat al een risico, maar zonder weidegang valt ze in, zelfs met bijvoeren van oa eiwitten. En met die 1.5 uur is ze erg tevreden en blijft ze mooi op gewicht, zonder dik te worden.

girlyggirl

Berichten: 3095
Geregistreerd: 06-11-07
Woonplaats: den helder

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 10:20

Persoonlijk zou ik een oudje nooit 24/7 buiten zetten swinters. Nu op stal ( en zelf) heel wat oudjes meegemaakt, zowel snachts binnen en 24/7 buiten maar de buiten ponys zijn toch stuk slechter swinters. Ik ben van mening dat het ze veel te veel energie kost en ze echt de warmte en rust goed kunnen gebruiken, ook is bijvoeren in een stal veel makkelijker. Succes

Edit hier staan ze wel swinters van 700 tot half 5 buiten
Laatst bijgewerkt door girlyggirl op Gisteren, 10:21, in het totaal 1 keer bewerkt

pmarena

Berichten: 48112
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 10:21

Hoe je hem omschrijft qua conditie dacht ik ook direct aan PPID. Zou dat ook eerst even laten testen :j

Overigens hoeft er ook dan geen probleem te zijn met gras, het is per dier erg verschillend.
Maar wel goed om rekening mee te houden en als ze het hebben, en geen medicatie krijgen, dan kan het een heel stuk lastiger zijn om er weer spieren & spekjes op te krijgen want de bovenlijn kakt er enorm van in.

Farjen

Berichten: 7991
Geregistreerd: 20-07-03
Woonplaats: Oost-Vlaanderen, België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : Gisteren, 11:52

girlyggirl schreef:
Persoonlijk zou ik een oudje nooit 24/7 buiten zetten swinters. Nu op stal ( en zelf) heel wat oudjes meegemaakt, zowel snachts binnen en 24/7 buiten maar de buiten ponys zijn toch stuk slechter swinters. Ik ben van mening dat het ze veel te veel energie kost en ze echt de warmte en rust goed kunnen gebruiken, ook is bijvoeren in een stal veel makkelijker. Succes

Edit hier staan ze wel swinters van 700 tot half 5 buiten


Zoals ik in mijn beginpost schreef, is het 24/7 om te "overzomeren", niet overwinteren :D
Bedoeling is dat paard tegen begin Oktober ongeveer weer op stal gaat s'nachts, afhankelijk van het weer.


Op PPID zal ik hem laten testen :j Al herken ik eigenlijk geen symptomen als ik die zo opzoek.
Behalve het te dun zijn en uiteindelijk spierverlies.

Britta31

Berichten: 13140
Geregistreerd: 26-11-13
Woonplaats: Naast Britt,Nappie,Aag en Sasa en Max.

Re: Oudje verhuizen naar fulltime weide, tips gezocht

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 11:57

Mijn paarden zijn ook bejaard,hebben een warme stal die altijd open staat,maar ze staan er nooit in.Zelfs bij noodweer staan ze op 2 meter van de ingang van stal in de regen.Ze kiezen er zelf voor om buiten te staan.

Skessa_
Berichten: 10627
Geregistreerd: 02-10-09

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 12:32

Farjen schreef:
Op PPID zal ik hem laten testen :j Al herken ik eigenlijk geen symptomen als ik die zo opzoek.
Behalve het te dun zijn en uiteindelijk spierverlies.


Mijn pony heeft ook geen symptomen, maar testte toch echt positief.
Hoop voor jou natuurlijk dat het gewoon negatief is, maar dat er niks aan te zien is wil niks zeggen helaas.

LianB
Berichten: 71
Geregistreerd: 14-04-24

Re: Oudje verhuizen naar fulltime weide, tips gezocht

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 12:36

Mijn ervaring met oudjes is dat ze veel meer hebben aan 24hr lang gras tot hun beschikking hebben. Om die reden staat die van mij liever ook niet op stal omdat daar geen gras groeit.

Wel is het handig om een goede deken aan te schaffen met losse hals voor de natte dagen.

Celebi
Berichten: 3653
Geregistreerd: 04-11-20

Re: Oudje verhuizen naar fulltime weide, tips gezocht

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 16:46

Hebben die grote schuilstallen ook bodembedekking of dat niet? Als ik het zo vrij mag inschatten zou het daarop eventueel nog kunnen blijven steken. Verharde schuilstallen geeft namelijk niet meteen een droge zachte ligplek maar alleen een stuk om uit de regen en wind te staan. En die droge ligplek is echt wel fijn bij hele natte zomers. Vorig jaar was het hier een ramp en zoals het er dit jaar nu uitziet zal het van de zomer ook wel (nog steeds) heel nat zijn..

pmarena

Berichten: 48112
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Re: Oudje verhuizen naar fulltime weide, tips gezocht

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 18:24

Ik ga er juist vanuit dat het (weer....) een super droge zomer wordt. Dat zeg maar de regen die nu gevallen is, niet meer beschikbaar is voor de zomer. Want zo werkt het meestal....

Farjen

Berichten: 7991
Geregistreerd: 20-07-03
Woonplaats: Oost-Vlaanderen, België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : Gisteren, 18:36

Celebi schreef:
Hebben die grote schuilstallen ook bodembedekking of dat niet? Als ik het zo vrij mag inschatten zou het daarop eventueel nog kunnen blijven steken. Verharde schuilstallen geeft namelijk niet meteen een droge zachte ligplek maar alleen een stuk om uit de regen en wind te staan. En die droge ligplek is echt wel fijn bij hele natte zomers. Vorig jaar was het hier een ramp en zoals het er dit jaar nu uitziet zal het van de zomer ook wel (nog steeds) heel nat zijn..


Ja momenteel ligt er stro in :j
Ik weet niet of dat zo gaat blijven in de zomer maar ik denk van wel

capopjekop

Berichten: 30656
Geregistreerd: 30-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 18:50

Britta31 schreef:
Mijn paarden zijn ook bejaard,hebben een warme stal die altijd open staat,maar ze staan er nooit in.Zelfs bij noodweer staan ze op 2 meter van de ingang van stal in de regen.Ze kiezen er zelf voor om buiten te staan.


Die van mij staan wel regelmatig in de stal. Vooral als het heet is of juist hard waait/regent. Slapen doen ze wel liever buiten zodra het even kan.

Goed dat je hem laat testen op ppid. Mijn merrie had ook geen zichtbare symptomen afgezien van minder energie hebben en erg invallen qua vet en spieren. Ze testte ook positief. Dus ppid was ook m'n eerste gedachte bij je openingspost

Celebi
Berichten: 3653
Geregistreerd: 04-11-20

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 18:53

Oh top! Dan denk ik dat je wat dat betreft geen problemen hoeft te verwachten hoor.

Hopelijk is je ppid test negatief. Dan kun je vast lekker gaan genieten van je paard op het land. <3

En qua nattigheid in de zomer. Vorig voorjaar was het ook zo nat. En dat bleek het natste jaar sinds 1906 toch? Dus nee ik heb weinig hoop. Maar ik doe wel veel zonnedansjes. *\o/*