Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 18 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Sporen ja of nee

 
Profiel   

Heyy,

Ik heb de vraag wel of geen sporen gewoon in het algemeen :D
Leg ook graag even uit wel of geen en waarom

Zelf ben ik zwaar tegen spoor gebruik maar brand los want ben benieuwd hoe andere hierover denken :P
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-21 18:04  
Profiel   

Ik gebruik ze niet. Paard voelt mijn been prima die heeft dat extra niet nodig. Ik rijd ook zonder bit.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-21 18:07  
Profiel   

Als je sporen gebruikt als correctie dan zijn sporen prima en ben ik zelf voorstander van niet te kleine sporen. Als je ze gebruikt moet het effect hebben zodat je er weer heel lang zonder gebruik kan doorrijden.
Dit vraagt dus wel discipline van de ruiter maar dat is eigenlijk met elke hulp/correctie die je geeft.

Als ze niet nodig zijn dan gebruik je ze niet en dan is het dus ook prima. Maar zou je dus ook zonder kunnen.

Wat te doen met mensen die hun onderbenen niet goed stil kunnen houden? Bepaalde controle en leercurve moet dan wel mogelijk zijn maar dan kan onnodig gebruik van de spoor de ruiter juist weer heel goed corrigeren. Dan wel de overweging meenemen hoe vervelend de wiebelende benen zijn tov per ongeluk gebruik van de spoor.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-21 18:12  
Profiel   

Zelf gebruik ik ze niet, omdat ik mijzelf niet kundig genoeg inschat dat dat ook voor het paard comfortabel blijft. Maar dat ik er niet diervriendelijk mee kan rijden maakt niet dat een ander dat ook niet zou kunnen, ik ben dus ook helemaal niet tegen het gebruik van sporen.

Als ik tegen sporen zou zijn, dan zou ik imo ook tegen bitten moeten zijn, tegen zwepen, tegen opjagen, tegen het gebruik van teugels en halstertouwen, en tegen rijden en omgang in zijn algemeenheid want in de handen van een onkundig, lomp of gemeen persoon kunnen werkelijk al die dingen gebruikt worden om bij het paard dingen af te dwingen, met of zonder onaangenaam gevoel, dwang of pijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-21 18:14  
Profiel   

Ik heb bij goed gebruik geen probleem met sporen. Ik zie het een beetje als een touchscreen pen. Je kan er soms net wat duidelijker mee communiceren zeker als je paard meer knopjes heeft als standaard stap, draf en galop.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-21 18:15  
Profiel   

Ik rij zelf met sporen als ik serieus ga rijden (springen en dressuur) je kunt net iets beter duidelijk maken aan je paard wat je juist wilt. Ik vind het beter dat je af en toe je paard vooruit zet met een klein prikje van je spoor, dan dat je overdreven gaat kloppen met je benen. Stampen met sporen vind ik wel echt niet oke. Ook voor in een springparcour kun je de wissels makkelijker doen, omdat je paard een duidelijk signaal krijgt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-21 18:22  
Profiel   

Ik vind sporen pas geschikt vanaf z2.
Dan kom je in klasses waarbij de beenhulpen erg dicht bij elkaar komen en sporen een hulp worden.
Daarvoor vind ik dat ze niet nodig zijn. Rijtechnische problemen moet je oplossen bij het probleem: de onkunde van de ruiter. Niet met hulpmiddelen, zeker niet als deze bij verkeerd gebruik nadelige gevolgen kunnen hebben.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-21 18:44  
Profiel   

Ik gebruik ze niet, want niet nodig, maar ik ben er zeker niet tegen. Soms geef ik les, en bij een ruiter die een spoortje draagt omdat het paard niet aan het been is, leer ik ze niets te doen, tot paard terugvalt, en dan even pittig de spoor gebruiken. Als het paard aan het been is, is het niet meer nodig, en kan het spoortje eraf, tot het nodig is om de hulpen te verfijnen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-21 18:50  
Profiel   

Ik rij met sporen op mijn bijrijdpaard. Eigenaresse ook. Ik rij western. Heb wieltjes, net vandaag nieuwe gekocht met klavertjes, dus vriendelijker.

Paard kent niet anders. Met buiten rijden hoeft het niet.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-21 18:51  
Profiel   

Ik gebruik ze niet, paard voelt mijn been prima en begrijpt mijn beenhulpen goed. Ben zeker niet tegen sporen, als ze maar goed gebruikt worden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-21 19:05  
Profiel   

En dan is mijn vraag nog wat is volgends jullie goed gebruiken want dat zie ik veel voorbij komen dat het oké is zolang het goed gebruikt word

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-21 22:20  
Profiel   

Wel: als korte correctie wanneer je paard niet reageert
Wel: als verfijning om meer onderscheid te maken tussen je hulpen (op hoog niveau)

Niet: continu gebruik omdat hij niet reageert op je been
Niet: keihard schoppen
Niet: wanneer je je been niet goed stil kan houden, waardoor je onbewust je paard (te) vaak aanprikt

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-21 22:39  
Profiel   

Verfijning van je hulpen, zoals voor lateraal werk, en voor correctie.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-21 22:58  
Profiel   

Ja, eigenlijk altijd om maar meestal gebruik ik ze weinig. De hulp voor zijgangen zet ik in met een spoor. Met buitenrit zet ik ze soms in om zijwaarts wegspringen te begrenzen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-21 23:12  
Profiel   

Ik rijd graag zonder sporen, maar voor zijgangen doe ik ze soms wel aan. Vind het toch handig om nét dat beetje duidelijker te kunnen zijn en die achterhand net wat meer zijwaarts te krijgen, bijvoorbeeld. Dat vind ik zonder sporen bij bepaalde paarden (zeker niet allemaal) soms wat lastig. Maar gebruik ze zeker niet om een paard voorwaarts te rijden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-21 23:29  
Profiel   

Ik gebruik ze vooral om wat meer buiging om mijn been te vragen bijv of bij zijgangen. Heel af en toe als ze echt lui doet.
Goed gebruik: als je zachtere hulp niet goed doorkomt.
Slecht gebruik: alles wat als straf dient of te hard is en bedoelt is om pijn te doen. Of onbedoeld spoorgebruik.

Ik zie het zo. Als je paard rijdt, moet jij je paard trainen jou op een goede manier te dragen. Dat betekent dat je een paard actief naar je hand rijdt en probeert zijn evenwicht over 4 benen te verdelen. Als je paard in de bocht door je been valt, op zijn binnenschouder het meeste gewicht heeft en een beetje op de voorhand sloft, slijt je paard op een totaal verkeerde manier en krijg je blessures. Aan jou dus om te zoeken wat werkt. Een spoortje is daarbij een superhulpmiddel. Veel beter dan bijv een zweepje wat toch onrust in de handen geeft bij gebruik.
Dat jij tegen spoorgebruik bent, geeft voor mij vooral je onwetendheid aan :o. Want blijkbaar associeer jij spoorgebruik met je paard pijn doen. Ik asocieer het vooral met corrigeren als ze iets moeilijk vindt. Geen dwang of pijn dus, maar een soms duidelijkere vraag. Zonder dat ik zelf zoveel doe dat we beide uit balans raken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-21 23:37  
Profiel   

Nee. Waarvoor?

Een paard is uitermate gevoelig, niks geen verfijning van de hulp, kuitdruk is hier genoeg om mijn haflinger gelijk te laten reageren. Ik vind het onddingen en zal dat altijd blijven denken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-12-21 01:32  
Profiel   

Ik zelf rijd er niet mee. Heb geen stil zat been ervoor en het is niet nodig bij het paard wat ik rijd.
Ik heb er ook geen probleem mee als andere dit doen zolang ze op n correcte manier worden gebruikt.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-12-21 06:05 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 18 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen