Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 3 [ 71 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende
Plaats een nieuw onderwerp

Dilemma paard...

 
Profiel   

Hai bokkers,

ik zit op dit moment zò met mijn handen in het haar, dat ik heb besloten om een account aan te maken en jullie om hulp wilde vragen.

Half April 2016 heb ik mijn eerste eigen paard gekocht. Een draver ruin van toen 6 jaar. Ruim 2 jaar gekoerst en net 3 maand onder het zadel. Ben een paar keer wezen rijden, en het klikte zo goed, dat ik over gegaan ben op koop. Toen heb ik hem klinisch laten keuren (goedgekeurd) en een week op proef genomen. Mijn doelen waren op dat moment; recreatief rijden, maar wel op een bepaald niveau... hij was nog maar net onder het zadel maar ik geloofde er in dat het ons ging lukken ooit een B proef te rijden, en wie weet eens door te stromen na het L. Een draver is immers geen dressuurpaard, dus mijn verwachtingen waren niet extreem hoog. Ook springen ging leuk, en buiten rijden was helemaal zoals op mijn wensen lijstje stond (bomproof). Dus de proefweek was succesvol verlopen. En ik was helemaal gelukkig met mijn fantastisch werkwillig en braaf paard! De maanden volgden en we gingen steeds een stapje verder, lessen, F proeven.. allemaal succesvol, maar ook de tegenslagen volgden. Hij struikelde nog al veel, zakte tot vandaag de dag extreem veel door de achterhand en op een gegeven moment struikelde hij zo, dat we met zijn 2en plat op de grond lagen. op dat moment ben ik gaan nadenken, hoort dit? Ja, volgens de manege, dierenarts is een draver zwak, met name in de achterhand. Dus een kwestie van doortrainen, en proberen de achterhand sterker te maken. Maar toch wilde ik er een fysio bij, wellicht een blokkade ergens.. hij zat inderdaad vast hier en daar. Maar 2 behandelingen hadden beide geen succes... dus toch maar veel gaan longeren en oefeningen onder het zadel, om de bespiering sterker te maken, met name in de achterhand dus. Toen zaten we weer in de stroomtrein. we gingen weer vooruit, we genoten, hij begon echt leuk te lopen en we startten zelfs bij een aantal BB wedstrijden, met winst!
Februari 2017, hij ontlaste zijn rechter achterbeen, en er ontstond een vreemde bult op dat been, wilde er niet op staan en kreupelde aan de longeerlijn. Dierenarts er bij, die vond hem ook niet symmetrisch lopen, dus die wilde graag röntgenfoto’s van zijn achterbenen. Geen rare uitkomsten op de foto’s, dus was het advies toch weer; proberen door te trainen, balkjes lopen etc. Zodat hij die achterhand echt goed ging gebruiken. Ook dat, zo gezegd, zo gedaan. Tot afgelopen zomer; hij liep alles behalve fijn. hoofd omhoog, rug wegdrukken en huppen. Dus afgestapt... hij keek zò dof uit zijn ogen, hij voelde zich alles behalve gelukkig, dat zag ik gewoon.. die blik kende ik inmiddels goed. Tevens was dit ook de allerlaatste keer dat ik op hem gereden heb. De fysio is er eerst bij geweest.. hij werd iets losser maar zij kon moeilijk de rug behandelen, omdat hij dit nauwelijks toe liet. Toch ging hij wel soepelder over de rug lopen aan de longeerlijn, maar bleef onzuiver rechtsachter. Bleef ook veel door de achterhand heen zakken nog. Dus veearts er bij. Wilde hem op het harde en onverharde zien lopen en vond hem ook zeer slecht bewegen en zag het allemaal nog erg somber in voor mij en mijn paard. Hij wordt zo panisch als je in de buurt komt van zijn rug/heup.. dat ze vermoeden dat het daar weg komt. Een kliniek was een mogelijkheid maar nu is het zeer moeilijk om bekken/heupen in kaart te brengen, en kunnen ze dat zelfs in een kliniek heel moeilijk zien. En daarbij komt ook het financiële kostenplaatje....Wat de dierenarts zelf nog kon proberen was de sprong en kniegewrichten in spuiten met een bepaald vloeistof. Mocht er iets van een ontsteking in het been zitten. Zo zouden we wat meer duidelijkheid hebben waar het weg zou komen. Ook mijn hoefsmid speelt hier in een grote rol. Mijn paard staat erg met zijn achterbenen naar binnen, en dat kan ook de pijn in de heupen veroorzaken, dus hij zet de hoeven wat meer naar buiten. Toch zie je hier een hele kleine verbetering. Maar hij blijft onzuiver rechts achter. Ik kreeg als advies van de veearts hem wel af en toe lichtjes te longeren zodat alles wel in beweging blijft. Nu laat hij ook sinds een dikke week een hele lichte hanetred zien, met name rechts achter. Nu heb ik vorige week weer mijn veearts gesproken, en gevraagd of hij kon zeggen hoe de toekomst er voor mijn paard er uit ziet, of we ooit nog weer fanatiek aan de slag konden, dat we verder konden waar we gebleven waren. Ik had hoop, mijn topper komt overal bovenop, en wij komen terug; sterker dan ooit! Maar het duidelijke antwoord hier op was; nee.. hij zou niet meer geschikt zijn voor de sport.
Ergens kon ik het antwoord op mijn vraag zelf ook wel beantwoorden. Hij loopt gewoon niet goed, hij zakt om de haverklap door de achterbenen. Zoals ik al zei; ik had hoop, maar misschien was dat juist omdat ik het zo graag anders had gezien.
De veearts zei dat ik er hoog uit een x een buitenrit mee zou moeten kunnen maken, althans hij hoopt dat dat nog kan. Maar nu denk ik héél egoistisch.. ik heb mijn paard gekocht om te ontwikkelen in de paardensport, beter te worden, wedstrijdjes rijden en noem maar op. De veearts zei dat ik hem misschien weg kan doen aan een zorgboerderij of als weidemaatje.. maar dat besluit staat vast, hij gaat hoe dan ook, niet naar andere mensen. Maar kan ik het me veroorloven een weide paard te houden tot de rest van zijn leven? Wil ik misschien toch nog meer behandelingen/onderzoeken? Ik huil bijna elke dag, omdat ik het allemaal niet meer weet.. ik zit in zo’n ongelooflijke onzekerheid. Hoe zou de toekomst voor hem zijn als het niet meer beter, maar misschien juist alleen maar erger wordt? Is het egoistisch om te denken ik laat hem euthanaseren, puur om hem leed voor de toekomst te besparen?
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-17 20:23 



 
Profiel   

Wat balen allemaal voor je en je paardje. Persoonlijk zou ik nooit mijn paard laten inslapen totdat ik zeker weet wat er aan de hand is. Je wilt een paard waar je op kan rijden, tja dat willen we allemaal wel maar als er minder tijden zijn vind ik dat je als paardeneigenaar verantwoordelijkheid moet nemen en moet laten uitzoeken wat er aan de hand is. En ja dat kost geld, maar als het goed is heb je een potje gespaard voor dit soort tegenvallers. Pas als je echt weet wat er aan de hand is kun je ook gericht behandelen. In het ergste geval is hij helemaal niet meer geschikt als weidemaatje en staat hij jaren bij iemand in een weitje pijn te lijden. Het klinkt misschien een beetje bot, maar pak alsjeblieft even door zodat je paard niet onnodig pijn staat te lijden. Sterkte ermee !

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-17 20:34 



 
Profiel   

Lijdt je paard ook wanneer je niet rijdt?

De keuze kun alleen jij maken. Het lijkt me verstandig om hem niet als weidemaatje weg te doen. Voor je het weet duikt hij in een advertentie op waarin hij als rijpaard verkocht wordt.
Mijn ruin is ook niet meer belastbaar. Ik weet precies welke blik in de ogen jij bedoelt. Daarom rijd ik niet meer. Mijn paard en ik doen andere leuke dingen.

Wat ik je zou adviseren is om naar je gevoel te luisteren. Veel sterkte.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-17 20:41 



 
Profiel   

Ik zou toch een ritje kliniek er aan wagen. Er zitten een aantal klinieken in NL die veel ervaring hebben met dravers, want een DA die zegt dat dravers bekend staan om hun slechte achterhand mag zich wel eens wat meer verdiepen in het ras :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-17 20:46 



 
Profiel   

Lastig verhaal zeg. Begrijp ik nou goed dat je DA zei door te trainen toen niet duidelijk was wat hij nou had en niet goed liep?

Ik zou ook eerst nou eens echt goed willen weten wat er nou is. Geloof me, dat is lastig, dat kost veel geld, maar als je het weet weet je ook of er wat aan te doen is, of dat inslapen inderdaad de beste optie is.
Hier ook ruim een jaar ge** met mijn paard. Liep steeds niet lekker, dan weer kort, dan weer onregelmatig, dan weer op eieren... Hij bleef steeds maar wat hebben, had hem in gedachte al 10 x in laten slapen omdat ik dacht dat het nooit meer goed kwam. Uiteindelijk binnenste buiten gekeerd door een goede (andere) DA, en er bleek weinig aan de hand, alleen een opeen stapeling van kleine dingen...

Ik snap dat je een paard koopt om te rijden (ben nu zelf eindelijk weer goed aan de slag sinds augustus vorig jaar), maar je hebt ook een zorgplicht naar zo'n dier. Dus ook ik zou zeggen houd nog ff vol, kijk of je op een goede kliniek boven tafel kan krijgen wat hij heeft, en neem dan een besluit.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-17 20:47 



 
Profiel   

In je portemonnee kijken kunnen wij niet. Maar persoonlijk zou ik mijn paard never weg doen. Toen je je maatje ging kopen waren je verwachtingen niet hoog dus ik zou dat persoonlijk niet opeens bij gaan stellen. Mijn paard is mijn beste vriendin, ondanks al haar blessures. Dan maar lekker grondwerken en grasmaaien. Ik zou haar never nooit weg doen of inslapen vanwege een blessure. Mits ze er geen continu pijn aan heeft, als dat wel zo is zou ik de moeilijke beslissing maken hem te laten gaan

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-17 20:50 



 
Profiel   

Ik zou naar een andere da gaan. :o

Deze veearts lijkt niet echt een diagnose of iets gesteld te hebben, heeft enkel wat vage zaken gezegd. Ik zou met deze info niet gerust zijn om afscheid te nemen van een paard :7

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-17 20:51 



 
Profiel   

Niets zo vervelend als in onzekerheid zitten. Ik begrijp je tranen heus.

Ik kan het niet zo goed afleiden uit je verhaal maar indien je er tot heden maar 1 DA hebt bijgehaald, zou ik toch voor een 2e opinie gaan en kiezen voor een goede kliniek, of idd een DA waarvan Ruitje weet dat hij met dravers bekend is. Een besluit, welk dan ook, zou ik niet nemen op basis van een uitspraak van 1 arts.

Ik hoop dat je een oplossing vindt. Sterkte!

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-17 21:01 



 
Profiel   

TinGu schreef
Ik snap dat je een paard koopt om te rijden (ben nu zelf eindelijk weer goed aan de slag sinds augustus vorig jaar), maar je hebt ook een zorgplicht naar zo'n dier. Dus ook ik zou zeggen houd nog ff vol, kijk of je op een goede kliniek boven tafel kan krijgen wat hij heeft, en neem dan een besluit.

Dat verwoord je heel mooi. Ik denk inderdaad ook dat je eens een andere dierenarts moet zoeken, want die man/vrouw verkondigd onzin over Dravers zoals Ruitje ook al aangaf :) ik zou op dit moment zelf niet eens aan inslapen denken, dan zou ik me altijd blijven afvragen 'wat als?' is een osteopaat nog een optie? Misschien heeft hij daar nog baat bij.

Ik vind het altijd zo raar dat als mensen zelf of de kinderen iets hebben, alles gedaan wordt of dit nou geld kost of niet. En bij paarden is de reactie toch vaak dat is me te duur, dat vind ik best heftig.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-11-17 06:37 



 
Profiel   

Ik zou ook naar een goede kliniek gaan. Weet niet waar je woont maar ik kan je dierenkliniek Wolvega aanraden. Hele goede kliniek en heel veel ervaring met dravers

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-11-17 06:56 



 
Profiel   

Wat rot allemaal voor jou en je paard. En een lastige keuze.

Ik heb een draver gehad die ook veel klachten had. Ben heel erg lang met hem aan het tobben geweest. Maar niemand kon vinden wat er was. Paard liep kreupel. Maar was niet te ontdekken waarvandaan.
Allerlei mensen en klinieken erbij gehad. Niemand kon iets vinden.

Toen ik merkte dat paardlief echt niet meer happy was en soms zelfs agressief uit de hoek kwam heb ik toch de keuze gemaakt hem te laten gaan.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-11-17 07:02 



 
Profiel   

Nee, nadenken over euthanasie is niet egoïstisch, maar is je verantwoordelijkheid nemen. Maar ik zou wel eerst naar een goede kliniek gaan om te kijken of ze kunnen achterhalen wat er gaande is bij jouw paard. Een duidelijke diagnose maakt de beslissing "makkelijker" en voorkomt dat je later nog achtervolgd wordt door de gedachte 'wat als'.

Heel veel sterkte :(:) .

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-11-17 07:59 



 
Profiel   

Wat een ontzettend vervelende situatie. Ik vind euthanasie inderdaad niet egoïstisch, maar zou wél eerst goed uitzoeken wat er is. Wie weet is er wél wat aan te doen.. Sterkte!

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-11-17 08:00 



 
Profiel   

Jouw verhaal klinkt een beetje alsof hij een beknelde zenuw heeft waardoor hij rechtsachter niet goed kan gebruiken en door zijn achterhand zakt. Veel dierenartsen weten niet genoeg van dit soort problemen af. Ik zou je ook aanraden om nog even wat verder te onderzoeken, imo te vroeg voor inslapen. Ik stuur je even een PB.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-11-17 08:33 



 
Profiel   

Eerst goed uitzoeken wat er mis is met je paard dmv goede diagnosticering. Lees ''weinig'' concreets terug op dit moment. Daarna kan je altijd nog bedenken of en wat je met je paard wil doen.
Niemand kan in je portemonnee kijken, anders een goede ostheopaat er misschien bij of neem eens (informatief) contact op met Erik Bergman van SMDC. Ze zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrik niet van ''sporthorse'' predikaat. Geen wordt geen onderscheid gemaakt tussen een recreatief paard en een dressuur/springtopper. Nemen even veel de tijd voor je. Goede hoefsmid kan na juiste diagnose ook nog misschien wat voor jullie betekenen. Sterkte! :(:)


Laatst bijgewerkt door Willekes op 16-11-17 09:23, in het totaal 1 keer bewerkt

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-11-17 08:59 



 
Profiel   

Waarom niet inladen en naar GOEDE kliniek? En alles compleet uit laten zoeken?

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-11-17 09:12 



 
Profiel   

IngridM schreef
Waarom niet inladen en naar GOEDE kliniek? En alles compleet uit laten zoeken?

Dit zou ik ook doen.
Eerst echt willen weten wat er aan de hand is voordat je een besluit als euthanasie maakt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-11-17 09:13 



 
Profiel   

IngridM schreef
Waarom niet inladen en naar GOEDE kliniek? En alles compleet uit laten zoeken?

Of een tijdje vakantie geven?heeft jepaard ook last als hij niet gereden wordt?Ik snap volledig dat je wilt rijden,dat willen de meeste paardeneigenaren.Misschien kun je zolang op een ander paard rijden?

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-11-17 09:55 



 
Profiel   

Heel eerlijk: Ik vind de DA die je erbij gehad hebt totaal niet goed. Er zijn best een aantal goed klinieken die het bekken etc. wel goed op de foto of met inwendige echo kunnen bekijken. Hoewel dat misschien niet eens nodig is. Ervaren kreupelheids-dierenartsen zien vaak al aan de manier van bewegen waar het probleem zit. Afhankelijk daarvan kunnen ze aanvullend onderzoek doen met röntgen en/of echo om te zien wat er precies mis is. En dan weer afhankelijk daarvan kunnen ze zeggen of behandelen zinvol is en zo ja: waarmee.
Door laten trainen terwijl het paard niet goed loopt en terwijl hij niet weet wat er mis is, die DA geeft wel heel vreemde adviezen naar mijn idee.
Lukraak inspuiten vind ik echt een hele slechte optie, je weet totaal niet of je op de goede plek zit qua blessure en of het wel zin heeft. Voor hetzelfde geld is er iets mis met spieren/banden/pezen en niet met botten/gewrichten. Of juist wel...
Natuurlijk kost onderzoek en eventueel behandelen geld, maar dat zou inspuiten van knie of sprong ook kosten, dan maar liever eerst weten wat er mis is lijkt mij.

In laten slapen kan ook nu als ik het zo lees, maar ik ben bang dat je je dan altijd zal blijven afvragen of dat op dat moment wel de juiste beslissing was.

Wel heel veel sterkte ermee hoor, het is niet niks als ik het zo lees.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-11-17 14:59 



 
Profiel   

Mijn eerste idee is een goede osteopaat. Een fysio werkt meer op spierniveau, maar daar lijkt het bij jou paard niet in te zitten.

Als dat niets doet een goede kliniek, en als die ook geen diagnose kunnen stellen of geen oplossing hebben, dan een beslissing nemen.

Zonder diagnose zou ik persoonlijk niet laten inslapen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-11-17 15:04 



 
Profiel   

Ik zou met hem naar een goede kliniek gaan en uit laten zoeken wat hij nou mankeert.
Uit alle problemen blijkt eigenlijk dat er iets is wat al langer speelt waar hij telkens weer klachten door krijgt, dit kan iets ernstigs zijn waardoor er geen mogelijkheden meer zijn, maar het kan ook iets kleins zijn wat een soort kettingreactie veroorzaakt.
Zelf zou ik in zo'n geval naar een kliniek willen waar ze ook veel ervaring met revalidatie hebben, zodat ze je, mocht het bewegings gerelateerd zijn, meteen goed op weg kunnen helpen.
Dravers zijn natuurlijk zo gebouwd dat ze zeer veel stuwkracht hebben om snelheid te maken, maar daardoor vinden ze het vaak moeilijk om hun bekken goed te kantelen om een ruiter goed te kunnen dragen.

Alle onderzoeken en fysio's en dergelijke kosten ook veel en dat is misschien allemaal weggegooid geld, want je hebt nog geen idee wat er zit, dan lijkt het mij beter om 1x gericht uit te laten zoeken en daarna eventueel gericht behandelen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-11-17 15:29 



 
Profiel   

Ik volg de voorgangers.
Sowieso andere DA laten komen,want eentje die zonder diagnose zegt dat je moet rijden en trainen als een paard niet rad loopt,daar zou ik al geen vertrouwen meer in hebben.

Daarnaast idd goeie osteo erbij halen.

Ook ik zou hem niet in laten slapen zonder diagnose.

Ook een bloedonderzoek zou ik zeker overwegen.kost de wereld niet en laat bv een ontsteking altijd zien,evenals problemen aan organen ed.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-11-17 15:40 



 
Profiel   

Eerlijk? Hoe kun je nu wel geld willen uitgeven aan wedstrijden, les enz. Maar niets willen uitgeven aan onderzoeken. Ja, dan is euthanasie een egoistische keus, want je weet niet eens wat er aan de hand is.

Breng het dier naar een kliniek, geef daar aan wat de probleemzone volgens jou is en geef aan dat je een beperkt budget hebt en dat je overleg wilt over kosten en noodzakelijke onderzoeken.

Sterkte!

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-11-17 15:43 



 
Profiel   

gekvanfleur schreef
Eerlijk? Hoe kun je nu wel geld willen uitgeven aan wedstrijden, les enz. Maar niets willen uitgeven aan onderzoeken. Ja, dan is euthanasie een egoistische keus, want je weet niet eens wat er aan de hand is.

Breng het dier naar een kliniek, geef daar aan wat de probleemzone volgens jou is en geef aan dat je een beperkt budget hebt en dat je overleg wilt over kosten en noodzakelijke onderzoeken.

Sterkte!



Ik lees niet dat ze geen geld aan onderzoeken uit wil geven, ze ziet het alleen niet zitten om nog heel veel jaar te moeten betalen voor een hele dure grasmaaier waarbij de nodige medische kosten zitten.


TS, zo ik het verhaal lees zou ik ook gaan voor een second opinion bij een dierenarts gespecialiseerd in paarden. Een aantal namen zijn genoemd al hier.
Geloof me, daar zit heel wat meer kennis dan de reguliere DA die daarnaast ook nog de koeien en katten behandeld.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-11-17 16:28 



 
Profiel   

Welke dierenarts heb je erbij gehad TS?

Want ik ga met ruitje mee dat als een DA zegt dat Dravers een zwakke achterhand hebben ik twijfel aan de kennis van de DA.

Of je hebt hem verkeerd begrepen. Dravers hebben namelijk eerder moeite om op het achterbeen te komen. (En dan op de manier die wij in de dressuur vragen)Niet uit slapte maar door de bouw van het paard. Dravers hebben juist eerder een sterke achter hand dan een zwakke. Al zullen er altijd uitzonderingen zijn.

De symptomen die je beschrijft lijken mij genoeg reden om naar een paardenkliniek te gaan om exact te onderzoeken wat er aan de hand is.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-11-17 16:37 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 3 [ 71 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen