Degeneratie diepe buigpees achterbeen

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Katisa
Berichten: 160
Geregistreerd: 06-03-13

Degeneratie diepe buigpees achterbeen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-07-19 07:15

Bij mijn fjord is degeneratie van haar diepe buigpees linksachter geconstateerd, met oude littekentjes, verkalkingen en verklevingen en 3 nieuwe gaten. Helemaal fout dus...

Afbeelding

Een week geleden zag ik mijn pony opstaan en een paar passen heel stram en kreupelig lopen, daarna liep ze weer normaal. Bij controleren merkte ik een verdikte en harde windgal op het achterbeen. Gal zat er al, maar leek nu dikker en dus heel hard. Met monsteren zag ik heel minimale onregelmatigheid. Onderbuikgevoel en toch kliniek gebeld. Daar scoorde ze op de harde volte minimale kreupelheid, rontgen waren goed maar helaas was de echo dus zeer slecht.

Nu zegt de arts dat stamceltherapie de enige optie is, maar vanwege degeneratie vd pees als water naar de zee brengen. Prognose is zeer slecht, ik kon hooguit proberen een veulen te fokken.

Nu heb ik haar 2 jaar, waarin ze nooit kreupelheid of zwelling oid heeft getoond, uiteraard is ze wel bereden geweest. Ze is nu 11, heeft tot 2 jr terug als wild paard in een natuurgebied geleefd en daar dus nooit bereden. Ik begrijp er niks van, ik ben heel scherp op mijn paarden en hoe heeft dit onder mijn ogen kunnen gebeuren!

Ze loopt dus minimaal onregelmatig, op de rechte lijn was ze goed alleen op de harde volte iets zichtbaar. Ze lijkt geen pijn te hebben. Ze leeft in een paddock paradise met verschillende ondergronden in een kudde van 3.

Zijn hier succesverhalen met vergelijkbare blessures? DA had het over hooguit ooit weer stappen, risico op afscheuren was groot. Ik wil dit paard de beste kans op herstel geven, dat verdient ze.

Ibbel

Berichten: 49129
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Degeneratie diepe buigpees achterbeen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-19 09:11

Klinkt mij in de oren als ESPA / DSLD. Google daar maar eens op.

Elisa2

Berichten: 37145
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-19 09:24

Ibbel schreef:
Klinkt mij in de oren als ESPA / DSLD. Google daar maar eens op.


Dit was ook het eerste wat er in mij opkwam.

Wel goed om uit te laten zoeken voordat je eventueel gaat fokken want het is erfelijk.

Voor de rest denk ik dat ik haar een jaar rust zou geven en dan zou kijken hoe en of het hersteld is, eventueel met een second opinion erbij van een andere arts.
Ik heb hele ernstige peesblessures (met veel pijn) zien genezen met heel veel en lang rust dus die tijd zou ik haar zeker gunnen. (geld wel alleen voor als het geen dsld is)

Je kan het herstel ook ondersteunen met MSM zwavel als voeding voor het bindweefsel.

Alvaron

Berichten: 1764
Geregistreerd: 26-03-02
Woonplaats: aan de voet van de Posbank

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-19 10:53


Katisa
Berichten: 160
Geregistreerd: 06-03-13

Re: Degeneratie diepe buigpees achterbeen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-07-19 13:58

Bedankt voor de reacties, ik had nooit gehoord van DSLD, kan zoiets ook bij fjorden voorkomen? Ze voldoet niet aan alle symptomen, maar het zou wel kunnen verklaren waarom het zo plots is gegaan. Overigens is haar moeder nu 21 en die heeft het niet, vader is onbekend (wel fjord). Ze krijgt eerst de tijd om te herstellen, zoals gezegd ze loopt nog net zo vrolijk rond als altijd en oogt happy en niet kreupel. MSM zijn we mee begonnen en verder blijft ze gewoon in het pp en deels wei, stal kent ze niet dus gaan we nu zeker niet aan beginnen.

Elisa2, wat voor blessures waren dat? Bij mijn paard is de hele pees verzwakt en niet alleen de gaten, daarom dat de arts het degeneratie van de pees noemde.

Katisa
Berichten: 160
Geregistreerd: 06-03-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-07-19 14:11

Edit: heb mij ingelezen op DSLD en het lijkt mij toch onwaarschijnlijk - behalve de peesblessure, voldoet mijn paard verder niet aan de symptomen.

Elisa2

Berichten: 37145
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Degeneratie diepe buigpees achterbeen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-19 16:08

Daar kun je alleen maar blij om zijn! vreselijke ziekte.

Ik snap het wbt de degeneratie van de pees, had de DA een idee hoe dat gekomen is?

Oa een van de paarden die ik heb zien genezen van een vreselijk ernstige peesblessure, was een peesblessure aan de diepe buiger aan het achterbeen. Zat een enorm gat in, prognose was slecht. Paard had er enorm veel pijn aan en werd zelfs koliekerig van de pijn en ging liggen om de pees te ontzien. Ik dacht zelf dat het dier beter ingeslapen kon worden en dat dit niet meer goed ging komen. De eerste paar maanden waren ook echt niet leuk maar na een maand of 7 begon het paard toch langzaam op te knappen. Kreeg gelukkig ondertussen wel pijnstilling. Na 1.5 jaar is het dier weer rustig opgepakt en loopt inmiddels alweer een jaar goed. Word wel minder zwaar belast, niet meer gelongeerd en zoveel mogelijk buiten rechtuit stap en draf.

Katisa
Berichten: 160
Geregistreerd: 06-03-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-08-19 19:43

De arts dacht dat het aanleg was, zwakke pezen van nature. Vreemd, want we hebben nooit iets gemerkt met alle ritten, dressuurlessen e.d. en ik ben heel scherp, altijd de benen gecheckt. ze liep eigenlijk maar minimaal kreupel, op dit moment zelfs gewoon rad. Ik denk daarom dat het toch "gewoon" een "verse" blessure is, en zet haar op rust. Over een paar maanden wil ik weer scannen en zien of er enige progressie is.

Voer msm bij, wellicht helpt dat wat. Verder geen stalrust, gewoon in de wei, ze houdt zich rustig. En zoals ik zei, ik zie geen kreupelheid.

Elisa2

Berichten: 37145
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Degeneratie diepe buigpees achterbeen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-19 09:29

Lijkt me een prima benadering! ik hoop dat ze op zal knappen.

Katisa
Berichten: 160
Geregistreerd: 06-03-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-09-19 12:29

Update: vandaag is mijn fjord gescand, andere arts met mobiel apparaat, en haar pees is volledig goed verklaard! Geen afwijkingen, verklevingen, gaten niks meer; gewoon een normale pees.

Heel goed nieuws natuurlijk, maar ik ben verbijsterd... deze DA adviseerde om heel rustig weer te gaan opbouwen. Maar ik begrijp niet, als in juli gesproken werd van degeneratie van de pees, einde rijpaard etc, dat het nu volledig hersteld kan zijn.

Ik neig naar stoppen met dierenartsen en op mijn gevoel afgaan, paard nog 3 maanden te laten stappen en in het voorjaar heel rustig op te pakken....

Lukasje
Berichten: 11252
Geregistreerd: 06-01-15

Re: Degeneratie diepe buigpees achterbeen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-19 13:09

Oink, hoe kan dat nou?! :wow: Begrijp me niet fout he! Ik ben superblij voor jou *\o/* , wat een genezing! Maar, hoe kan dat nou inderdaad? Op zulk een korte tijdsspanne dan nog!

Rizette
Berichten: 4372
Geregistreerd: 11-06-09

Re: Degeneratie diepe buigpees achterbeen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-19 13:27

Hier klopt iets niet. Heb je de 2e scan ook op stick laten zetten ? Anders moet je er nog naar raden hoe het zit.

MerleSimone

Berichten: 5727
Geregistreerd: 08-06-10
Woonplaats: Winterswijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-19 13:30

Wow, dat is natuurlijk fantastisch nieuws! Arts wel bij dezelfde kliniek aangesloten?

Wat betreft nog 3 maanden laten staan, mijn paard heeft 7 weken boxrust gehad en was daarna goed verklaard. Heb hem nog 2 weken enkel op wei gehad en daarna pas onder het zadel naar buiten stappen (we stapten daarvoor al per dag 30 minuten op het harde). Ook draven pas na nogmaals 2 weken opgepakt. Heb het heel voorzichtig aan gedaan en echt m'n gevoel gevolgd, hij is volledig hersteld.

Wellicht over een maand of 2 nogmaals laten scannen, just to be sure. Succes en beterschap!

smurffie

Berichten: 11127
Geregistreerd: 07-08-06
Woonplaats: Boskoop

Re: Degeneratie diepe buigpees achterbeen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-19 14:22

Mobiele apparatuur is ruk... daar zou ik niet op af gaan maar een echt goede kliniek voor beeldvorming benaderen

Katisa
Berichten: 160
Geregistreerd: 06-03-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-09-19 16:03

smurffie schreef:
Mobiele apparatuur is ruk... daar zou ik niet op af gaan maar een echt goede kliniek voor beeldvorming benaderen


Heb (bewust) een andere kliniek laten komen, ivm vervoer op locatie dit keer. Kun je onderbouwen waarom mobiele apparatuur minder goed beeld zou geven? Heb hier nmlk specifiek naar gevraagd, en zou volgens betreffende DA niet uitmaken. Echo is echo, de techniek hetzelfde.

Hoe dan ook,klinisch laat ze ook geen onregelmatigheid meer zien en ook de zwelling is weg. Mijn hypothese is nu, dat het toch een recente blessure is geweest en geen degeneratie van het weefsel. Ik weet het in ieder geval niet, ga heel rustig aan weer stappen en dan in het voorjaar weer scannen. Dan wellicht in Utrecht, dat lijkt mij toch de kennisautoriteit op dit gebied.

Elisa2

Berichten: 37145
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Degeneratie diepe buigpees achterbeen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-19 18:01

Volg je gevoel, opbouwen met stappen is goed..als het been niet warmer wordt of dik dan zit je prima. Voor de zekerheid kun je dan na 3 maanden nog een keer laten scannen.

Jet

Berichten: 11997
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-19 22:34

Ik vind persoonlijk de uitspraak van de dierenarts met de mobiele echo-apparatuur niet netjes en niet correct. Er is weldegelijk veel verschil in echo-apparatuur, zowel in mobiele uitvoeringen als in vaste uitvoeringen. Net zoals er ook veel verschil is in dierenartsen die de apparatuur gebruiken, de ene is er erg ervaren in en ziet dus veel meer dan de dierenarts met minder ervaring op dit gebied.

Ik weet natuurlijk niet waar je woont, maar ik heb zelf hele goede ervaringen op het gebied van pezen met de Raaphorst in Wassenaar. Zij kunnen de apparatuur ook in kleur zetten, waardoor ze nog meer informatie krijgen ( ze weten ook dondersgoed wat ze zien). https://paardenkliniekderaaphorst.nl/ , hier vind je alle info van deze kliniek. Ze geven ook een heel uitgebreid stapadvies mee, die bij iedere blessure weer anders is. Juist gedoceerd stappen aan de hand ( soms op het harde, soms op zachte egale bodem), soms met aangepast beslag bijvoorbeeld is soms echt nodig om een peesblessure mooier en beter te laten genezen. Zij kunnen ook zien of het degeneratief is of niet. Heel eerlijk zou ik dat denk ik "gelijk" doen, dan weet je echt of er niets meer aan de hand is of dat er toch iets te zien is. Eventueel is er beter te behandelen als dat mogelijk is bij een "verse" blessure dan bij een "oudere".

Sterkte met deze verschillende meningen, zet alles eens op een rijtje en maak dan je beslissing.

Katisa
Berichten: 160
Geregistreerd: 06-03-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-09-19 07:12

Jet schreef:
Ik vind persoonlijk de uitspraak van de dierenarts met de mobiele echo-apparatuur niet netjes en niet correct. Er is weldegelijk veel verschil in echo-apparatuur, zowel in mobiele uitvoeringen als in vaste uitvoeringen. Net zoals er ook veel verschil is in dierenartsen die de apparatuur gebruiken, de ene is er erg ervaren in en ziet dus veel meer dan de dierenarts met minder ervaring op dit gebied.

Ik weet natuurlijk niet waar je woont, maar ik heb zelf hele goede ervaringen op het gebied van pezen met de Raaphorst in Wassenaar. Zij kunnen de apparatuur ook in kleur zetten, waardoor ze nog meer informatie krijgen ( ze weten ook dondersgoed wat ze zien). https://paardenkliniekderaaphorst.nl/ , hier vind je alle info van deze kliniek. Ze geven ook een heel uitgebreid stapadvies mee, die bij iedere blessure weer anders is. Juist gedoceerd stappen aan de hand ( soms op het harde, soms op zachte egale bodem), soms met aangepast beslag bijvoorbeeld is soms echt nodig om een peesblessure mooier en beter te laten genezen. Zij kunnen ook zien of het degeneratief is of niet. Heel eerlijk zou ik dat denk ik "gelijk" doen, dan weet je echt of er niets meer aan de hand is of dat er toch iets te zien is. Eventueel is er beter te behandelen als dat mogelijk is bij een "verse" blessure dan bij een "oudere".

Sterkte met deze verschillende meningen, zet alles eens op een rijtje en maak dan je beslissing.


Ik geloof niet, dat de grote gaten die er in juli zaten, niet zichtbaar zouden zijn op een mobiel apparaat. Ik ken deze apparaten van de humane fysio, waar ze ook gebruikt worden om pezen te scannen. Wat ik me wel kan voorstellen, is dat kleinere beschadigingen wat minder goed zichtbaar zijn.

Hoe dan ook, feit blijft dat het beeld nu 3 maanden later TOTAAL niet strookt met de initiele diagnose, waarbij ik hooguit nog een veulen kon fokken. De term degeneratie was dan ook incorrect en veel te voorbarig. Ik denk dat ik in het voorjaar wel op de Uithof bijv laat scannen (raaphorst is te ver) maar vooral op mijn gevoel af ga. Ik krijg sterk het idee dat diergeneeskunde niet zo'n exacte wetenschap is als men beweert. En dat pezen gewoon herstellen met veel tijd en rust.

Ach, ik heb ook tijd genoeg. Al duurt het 2 jaar, is dat ook prima. Ik heb mijn merrie nooit op stal opgesloten, ze heeft gewoon in de kudde gelopen in ons paddock paradise, waar ze ook weleens gerend of gedraaid heeft, we hebben sporadisch wat gewandeld over het harde en verder geen behandelingen gedaan.

janouk
Blogger

Berichten: 17866
Geregistreerd: 18-04-06

Re: Degeneratie diepe buigpees achterbeen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-19 07:50

Wat een tegenstrijdige diagnoses. Dat zou mij onzeker maken.

Geen tips. Ik hoop dat de laatste arts gelijk heeft

Isabel_k

Berichten: 4768
Geregistreerd: 18-03-12
Woonplaats: Zuid holland

Re: Degeneratie diepe buigpees achterbeen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-19 08:04

Dit klinkt een beetje als die van mij. Hij heeft de 1,5 jaar dat ik hem heb geen pas kreupel gelopen tot ik hem na het opstaan slecht zag lopen. Niets te zien of voelen. Een weekje rust gegeven en daarna weer rustig verder tot hij een week of 3 later van de ene op de andere dag kats kreupel liep. Echt niet om aan te zien. Foto's gemaakt en een oude fractuur. Dus direct opgeladen en gescand op de kliniek. Bij het onderzoek bleek hij niet kreupel te lopen op die fractuur maar op de pees. Deze zat vol littekenweefsel en oude scheuren.

Hij is toen ook afgeschreven als rijpaard. Hij heeft een vergelijkbare geschiedenis en leeftijd als jouw paard. In stap is nooit iets te zien geweest.

Mij is aangeraden (eind juli) om hem minimaal een jaar stil te zetten en niets met hem te doen. Inmiddels zie ik dat hij in draf iets beter loopt en wat vrolijker is. Het is mij wel heel erg op het hart gedrukt om heel rustig aan te doen.

Succes!

Viverelover
Berichten: 122
Geregistreerd: 06-06-09
Woonplaats: zeist

Re: Degeneratie diepe buigpees achterbeen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-19 08:47

Ga idd naar de raaphorst in wassenaar. Wij zijn daar ook geweest met ons paard met vage kreupelheid. Eerste dierenarts kon niks vinden en was het of vervroegd pensioen of andere verhaal. We zijn toen voor een second opinion naar de raaphorst gegaan. Wat een kundige man is Franklin op het gebied van benen en pezen. Hier een plekje op de tussenpees wat er wat langer al zat, dus ingespoten en met shockwave therapie behandeld. Franklin is heel eerlijk op het gebied van behandelen.

Jet

Berichten: 11997
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-19 14:39

Katisa, het is natuurlijk jouw paard, dus jij beslist, logisch. Maar soms is het bij blessures beter om te behandelen dan niet. Straks ga je van het voorjaar laten scannen en blijkt dat het op dat moment niet meer te behandelen is, terwijl dat nu misschien wel mogelijk is. Natuurlijk komt het met rust misschien ook goed, maar misschien ook niet.
Ik weet totaal niet waar je vandaan komt, maar anders heb je in Heesch nog het SMDC zitten, ook specialisten op benen-gebied. Wat dat betreft heb ik toch minder vertrouwen in Utrecht, maar goed, dat zijn mijn ervaringen.

BigOne
Berichten: 38255
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Degeneratie diepe buigpees achterbeen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-19 14:49

Zou gewoon zo snel mogelijk gaan scannen op een goede kliniek , dan heb je zekerheid.

IngridM
Berichten: 11826
Geregistreerd: 10-07-01

Re: Degeneratie diepe buigpees achterbeen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-19 15:20

Idd, Franklin Lashley is DE pezen - specialist. Je wordt geweldig geholpen!

Katisa
Berichten: 160
Geregistreerd: 06-03-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-09-19 15:50

Jet schreef:
Katisa, het is natuurlijk jouw paard, dus jij beslist, logisch. Maar soms is het bij blessures beter om te behandelen dan niet. Straks ga je van het voorjaar laten scannen en blijkt dat het op dat moment niet meer te behandelen is, terwijl dat nu misschien wel mogelijk is. Natuurlijk komt het met rust misschien ook goed, maar misschien ook niet.
Ik weet totaal niet waar je vandaan komt, maar anders heb je in Heesch nog het SMDC zitten, ook specialisten op benen-gebied. Wat dat betreft heb ik toch minder vertrouwen in Utrecht, maar goed, dat zijn mijn ervaringen.


Ze is op een goede kliniek gescand, waar dus in juli de slechtste diagnose is gesteld. De arts zei letterlijk "behandelen is als water naar de zee brengen". Pees zou nooit meer herstellen en kon zelfs volledig afscheuren. Het is dus als niet te behandelen verklaard.... Ik heb me er toch in verdiept, maar geen wetenschappelijk onderbouwde methode gevonden. Daarom gekozen voor wat ik in alle literatuur vond overeenkomen: rust en tijd.

Neemt niet weg dat ik de positieve scan van gister ook heel bijzonder vind. Er is nu niks te behandelen want de pees is gewoon goed, dat kan toch haast niet?!

Het valt me op, na nu 3 maanden inlezen, rondvragen en praten met artsen, fysio's e.d. dat er altijd heel veel behandelopties worden geboden, de een nog duurder dan de ander. Maar toch komt het uiteindelijk neer op tijd & rust. En iedere arts heeft weer een andere interpretatie. Misschien dat ik nu eerst eens een paar maanden ga stappen, en dan in het voorjaar heel ergens anders scannen, zonder de voorgeschiedenis te vertellen. Echt, mijn vertrouwen in klinieken is een stuk minder geworden.

Oh ja, ik ben wel direct msm zwavel en chondrotoine gaan voeren. En nog een duur pezenspulletje waarvan ik de naam ben vergeten, eky nog wat.