Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 3 [ 66 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende
Plaats een nieuw onderwerp

2 jarige met gezwel in hals

 
Profiel   

Beste bokkers,

Vorig jaar heb ik bij een fokkerij een prachtige bonte merrie jaarling gekocht.
Zij moest toen nog 1 jaar worden. Bij aankoop zat er een bol thv haar hals.
De bedrijfsdierenarts heeft toen naar die "bol" gekeken en mij verzekert dat het "niets" was, wellicht een hematoom (bloeduitstorting) ten gevolg van druk of duw tegen de hooiruif (paarden staan daar in kudde en de plaats komt overeen met de hoogte van de hooiruif, dus de uitleg leek mij plausibel).

Nu een dik jaar later is die bol 4x groter dan hij was. Ik heb mijn eigen dierenarts een echo laten nemen maar daar kwam niet veel uit. Er zit geen vocht in maar cellen. Een fijne naald aspiraat bracht niet veel soelaas en de dierenarts zei van het zo te laten. Het paard is een maand naar een andere weide gegaan bij mijn schoonouders. Maar toen ik 2 weken geleden het paardje opnieuw ging ophalen verschoot ik echt, die bol blijft groeien en ik weet niet meer wat er mee te doen. We hebben haar opgeladen en zijn langs de fokkerij gereden. Daar heb ik de bol aan de fokker getoond. Uiteraard zou ik dit paardje nooit gekocht hebben mocht ik geweten hebben dat die bol zou blijven staan, laat staan dat hij zou groeien. Dus ik wil graag dat zij met iets over de brug komen aangezien ze me toen (bij aankoop) garandeerden dat die bol weg ging gaan (uiteraard heb ik dat niet op papier, maar ik heb foto's en ik veronderstel ook dat de fokkerij een naam hoog te houden heeft, bovendien koop geen enkele gek een paard met een groeiend gezwel aan die prijs).

De fokkerij zou zijn bedrijfsdierenarts opnieuw sturen en dan verder kijken. Helaas heb ik hen gecontacteerd en nu al 2 weken niets meer van hen gehoord. Ik vrees beetje dat ze me ermee gaan laten zitten en niet spontaan over de brug gaan komen met iets. Maar bon, dat is de juridische kant.

Vrijdag bespreek ik met mijn eigen dierenarts enkele opties. Het paardje ligt mij echt en is braaf dus ik zou wel het beste willen voor haar. Ik vroeg mij af of iemand ervaring heeft met grote gezwellen uitsnijden uit de hals...

Foto’s als jaarling bij de fokker

[ img ]

[ img ]

Foto’s nu: hals is geschoren geweest voor echo

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Ik wil het dit najaar laten weghalen, want t groeit serieus, dus hoe sneller het weg is, hoe beter denk ik. Alleen ben ik ook wat bang voor de kosten, aangezien ze nog 2 moet worden... ergens vind ik ook niet dat het aan mij is, of in ieder geval vind ik dat de fokkers ook met iets over de brug mogen komen, uiteraard had niemand dit kunnen voorspellen, maar ik zit wel met de grote kosten voor iets waarvan zij mij beloofden dat het weg zou gaan.


Laatst bijgewerkt door SofieHavan op 07-08-19 08:29, in het totaal 1 keer bewerkt
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-08-19 08:21  
Profiel   

Melissa1996 schreef
Ik weet natuurlijk niet hoe en wat kwa weefsel enz. Maar ik heb wel hele goede ervaringen met Bodegraven, deze hebben een aantal jaar terug met laserbehandelingen een gezwel uit de mond van een van de paarden gehaald, zag er daarna keurig en mooi uit. Is ook tot de dag van vandaag niet terug gekomen.

Misschien even vermelden dat ik van België ben

Verder is het gezwel zeker 15 cm op 15cm dus vrij groot. T ligt rond de luchtpijp.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-08-19 08:31  
Profiel   

sandorra schreef
Oei wat vervelend..... heel veel succes..... jammer dat er niks op papier is gezet toen de tijd.....ik hoop dat de fokker eerlijk is en met een eventuele oplossing komt./ meedenkt......

Dat hoop ik inderdaad ook. Het is een bekende fokker en ze hebben een goede naam, t zijn ook lieve mensen dus ik hoop ook echt dat ze me hierin niet laten stikken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-08-19 08:32  
Profiel   

bobje26 schreef
Ik zou niet op de fokker terug vallen.. Je hebt zelf verder geen onderzoek gedaan naar de bult op 1 jarige leeftijd? Dan heb je zelf niet voldaan aan je onderzoeksplicht. Ik zie daarom ook niet in wat je verwacht van de fokker? Dat hij meebetaalt aan onderzoek en eventuele operatie?

Wat is er uit de echo gekomen en is er al verder gekeken?


Jawel, ik heb de dierenarts aangesproken om naar die bult te laten kijken, en die dierenarts heeft gezegd dat het niets was. Hun dierenarts is toevallig ook een dierenarts waar ik geregeld gebruik van maak. Ik heb het dier dus niet zomaar gekocht maar met het woord van de dierenarts, hun dierenarts, dat het niets was. Dus mijn onderzoeksplicht is voldaan.

Uit de echo is gekomen dat er cellen in het gezwel zitten en dus geen vocht. Meer kon de dierenarts vorige maand niet zeggen

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-08-19 09:03  
Profiel   

Ik hoopte niet dat het zou weg gaan, zij hebben mij gezegd dat het weg zou gaan. Dat is wel iets anders.

Ik heb het wat tijd gegeven omdat het lang kan duren voor zo een verbindweefseld hematoom door het lichaam opgeruimd is natuurlijk. De echo dateert van juni dus ik heb er wel naar laten kijken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-08-19 09:14  
Profiel   

Dat zien we dan wel. Ik vroeg me eigenlijk vooral af of iemand dus ervaring heeft met het laten weghalen van gezwellen in de hals, rond de luchtpijp etc. Ook kwa wondheling. Mij lijkt daar huid genoeg voor een mooie naad, maar t gezwel is al vrij groot dus geen idee of het mooi los ligt en vrij kan uit gehaald worden...

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-08-19 09:34  
Profiel   

Oh vientje, dat is idd erg sneu. Wat zijn de vooruitzichten voor jouw paard? Sterkte!
En dank je wel voor je post, dit is inderdaad de soort ervaringen waar ik naar op zoek ben, al is het jammer dat het zo een negatieve is.
Inderdaad veel structuren daar.
T is bij de tweejarige ook iets dat vastligt aan een structuur (ik denk aan de luchtpijp) want als ze haar hals krult, verdwijnt het gezwel mee de diepte in...

Ik hou je zeker op de hoogte als ik het vrijdag nog eens met mijn dierenarts besproken heb.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-08-19 10:09  
Profiel   

safina schreef
Huh? 'Voor je besluit ergens in te gaan snijden'? Wat stel je je daarbij voor dan? Lijkt me toch dat ze er niet zelf thuis in gaat snijden?

:') hahaha, nee lijkt me niet dat ik het even ga gaan wegsnijden als ik straks thuis kom.

Ik bespreek het vrijdag nog eens met de dierenarts wat het plan is.
Maar t zal sowieso weg moeten want aan't tempo dat het groeit krijgt ze er zeker en vast last van.
Dus als het niet weg te halen valt, hebben we een probleem.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-08-19 15:14  
Profiel   

In tegenstelling tot wat ik verwachtte (om redenen die hier ook aangehaald werden ivm verlopen tijd etc), is vandaag de dierenarts langs geweest, gestuurd door de fokkerij. Hiermee ben ik super blij en dat bevestigd wel hun goede naam en bedoelingen. Ze willen dus weldegelijk mee denken en wensen voor hun fokproducten alleen het beste. Hiermee ben ik heel blij :)

Maar dus over t paardje zelf: de dierenarts zag in tegenstelling tot mijn dierenarts wel iets en zei dat er etter in de zwelling zit. De reden waarom wij geen etter zagen na het aspiraat met de naald is wellicht omdat er na al die tijd een dik kapsel rond zit. Maar hij zei dat hij dit beeld duidelijk herkende: hetzelfde beeld met etter krijg je als een paard slecht gevaccineerd wordt.
Ik heb advies gekregen om nu 2 a 3 weken kamferzalf te smeren om het “te laten rijpen” en daarna zouden we het openmaken. Ik ben heel benieuwd of deze aanpak werkt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-19 19:30  
Profiel   

Maflinger_S schreef
Dat zou mooi zijn, als het gewoon een grote puist is die je kunt legen. Heb je straks eigen Dr. Pimple Popper verhaal.


Ja dat zou geweldig zijn :D
Gewoon, als het “dat maar is”, oh ik zou zo blij zijn!

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-19 20:15  
Profiel   

Benita schreef
De eigenaar heeft toen iemand met bloedzuigers laten komen en na een paar behandelingen met bloedzuigers is de dikte bijna verdwenen. Misschien een idee?


Ik heb er even opgezocht en iemand in de buurt doet dat ook dus als de kampherzalf niet werkt kan ik dat ook eens proberen. Dank je voor de tip!

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-19 22:14  
Profiel   

Update, het loopt hier uit de hand en da's niet in de goede zin.

Wat is er gebeurd? De bedrijfsdierenarts is vorige donderdag geweest en heeft met echo gekeken: volgens hem zéker een abces! Hij is op beenhouwer-wijze in haar hals beginnen snijden en heeft een gigantische wonde veroorzaakt. Géén etter te vinden. Hij is blijven koteren en zoeken, snijden,.. %) :? Om uiteindelijk énkel weefsel te vinden en te verwijderen. Daar heeft hij een stuk van naar onderzoek gestuurd. Paard kreeg penicilline en daarmee was de kous af. Hij is op vrijdag en zaterdag penicilline komen spuiten. Paard kreeg koorts. Maandag had ze 39,9C, een hals zo dik en gezwollen dat de penicilline er gewoon weer uit liep als ik het spoot, ze kan met haar hals niet tot aan de grond (veel te gezwollen), loopt atactisch (van de druk op de wervels?). Ik ben dan zelf een ontstekingsremmer/pijnstiller gaan halen bij een collega en dat gegeven (metacam). Vandaag had ze 40,3C en stond ik op het punt haar naar de kliniek te voeren. Toen ik de bedrijfsdierenarts belde, zei hij dat hij uitslag had van het biopt: kwaadaardige woekering van bindweefselcellen. Doch de patholoog zei dat het gezien de jonge leeftijd van het paard ook een equine sacroid zou kunnen zijn. Nu heb ik er de literatuur eens bijgenomen en dat zie ik klinisch toch niet in zo'n vorm terug komen. Morgen heb ik een afspraak op de faculteit om eens te bespreken wat ze er daar van vinden. Gelukkig had ze daarnet weer 37,8C. We reinigen de wonde 2x per dag en bestrijken ze met zalf, 3x per dag koelen en geregeld temperatuur nemen.

Ik weet echt niet hoe het nu verder moet. Ik denk dat we eerst de hals laten genezen (als ze al niet dood gaat aan die wonde die die dierenarts gemaakt heeft -:(- ) en dan op de faculteit verder kijken of het nog weg te nemen valt en indien niet of ze pijnloos bij ons kan blijven...

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-09-19 22:01  
Profiel   

[ img ]

De wonde

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-09-19 22:03  
Profiel   

bigone schreef
Wat bedoel je met bedrijfsdierenarts ? Van de fokkerij?

Bedrijfsdierenarts is idd de dierenarts van de fokkerij.
Zij hebben hem gestuurd en betalen hem ook.

Nu trekt iedereen zijn handen ervan af en sta ik met een doodziek paard met gat in haar hals.
Daarnet 39,8C, k heb opnieuw penicilline gespoten, gekoeld, finadyne gegeven, wond verzorgd. Verder blijft ze gelukkig wel eten maar is nog steeds atactisch.

Ik vind het zo ontzettend jammer |( maar besef ook ergens wel dat dit gaat eindigen in een dood paard...

Bedankt voor de tips en reacties.

Niello, we gaan eerst de faculteit raadplegen, een prof van me (ik ben zelf ook dierenarts maar niét praktiserend, dus eigenlijk ken ik er niets van), heeft zich op equine sarcoid gespecialiseerd dus hopelijk kan ik daar meer te weten komen of de behandelmogelijkheden en prognose.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-09-19 08:53  
Profiel   

T is de faculteit in Gent (ik ben van België). Kan er pas morgen terecht.
Echt een nachtmerrie :(

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-09-19 09:33  
Profiel   

bigone schreef
Ik hoop dat, mocht dit dus fout aflopen , je de puf nog hebt om de dierenarts aan te klagen. Hij heeft het dier gekeurd en misschien nu helemaal de vernieling in geholpen.

Ik zou nu al aan de fokkerij aangeven dat het vertrouwen in hun da weg is, paard ernstig verslechterd en hij naar de kliniek gaat morgen en je de rekening doorstuurt, kort maar krachtig.


Wij hebben hier en daar al eens geïnformeerd, de fokker is sowieso op de hoogte.
De bedrijfsdierenarts stelt dat dit sowieso een slechte prognose heeft en volgens mij vinden ze dat daarmee de kous af is. Ik ga dus sowieso eens luisteren, als de prognose echt slecht is, is de kous daar inderdaad mee af. Dan gaan we ook geen nodeloze behandelingen instellen en laten we haar genezen en zien we wel hoe hard de tumor hier gaat groeien en schade aanrichten. Als het niet pijnloos kan, laten we haar inslapen.

Ik voel me inderdaad radeloos en verloren ;(

Of we de fokkerij en/of de dierenarts achterna gaan, weten we nog niet helemaal.
Niemand heeft dit uiteraard gewild en iedereen was ervan overtuigd dat het helemaal goed zou komen. Maar uiteindelijk zit ik wel met de financiële kater en het verdriet.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-09-19 10:48  
Profiel   

superpony schreef
Jeetje, wat heftig! Met echte ernstige dingen en iets zoals dit zou ik 100% naar Tom Marien gaan. Equitom en zit in Belgie, dus voor jou een nog betere optie.
Als ze het daar niet weten, weten ze het nergens. Maar zou die voor de moeilijke dingen boven alles kiezen.

Ik ga ze nu binnenbrengen in Merelbeke. Lummen is 2u rijden en dat paard is momenteel in zo'n toestand dat ze die rit niet aan kan. Merelbeke is 5 min rijden. Ze moet eerst van die koorts af.

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-09-19 07:48  
Profiel   

Dank jullie voor de lieve berichten en steun! Dat doet deugd!

Ondertussen is ze op de kliniek. De dierenarts daar wou nieuw biopt nemen en door dat te doen SPOOT de etter werkelijk uit dat gat. Dus héél haar nek is compleet geïnfecteerd, vandaar dat die koorts niet wou dalen. Hij heeft de wonde gecuretteerd want dat is ondertussen een etterpocket geworden omhoog richting manenkam van meer dan 25cm. En bij iedere beweging kwam er nog meer etter en dood necrotisch weefsel uit. Dus die infectie is beginnen woekeren en zocht een weg, helaas niet naar buiten, maar langs boven. Momenteel zien ze daar dus ook genen tumor zitten en zijn ze er ook niet van overtuigd dat het een tumor is. Plan is nu alles mooi te laten genezen en nadien te zien wat er is en wat er aangedaan kan worden. Een eventuele tumor kan met plaatselijke chemo behandeld worden. Ze gaat nu dagelijks gespoeld worden en verder antibiotica krijgen en hopelijk gaat de koorts dan weg. Gisterenavond had ze nog 39,9, k ben er deze nacht voor op gestaan, ik kon geen oog dicht doen. Deze ochtend had ze weer 40,4C allé, dat kon zo niet blijven hé, ze zou daar op den duur aan sterven. K ben heel blij dat ik mijn gevoel gevolgd heb en toch naar Merelbeke ben gegaan. Verder zeiden ze in Merelbeke dat ze braafste 2-jaarse was die ze ooit al gezien hadden. Alles zonder verdoving toelaten, overal braaf <3 echt zo'n lieve topper. Ik vecht voor haar!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-09-19 12:44  
Profiel   

olijf schreef
Cayenne schreef
Wat schandalig dat dit nu zo loopt!
Ik mag toch hopen dat je die dierenarts niet voor zijn diensten gaat betalen! Met name dat snijden slaat helemaal nergens op...
Arm paard en arme jij.. :


Zij betaald de DA niet dat doet de fokker.
Heel veel sterkte.....


Inderdaad, maar nu hebben ze hun handen ervan gehaald. Wij zijn langs geweest bij de fokkerij en daar verteld dat het slecht ging met haar en we ze naar de kliniek zouden brengen en we kregen meteen: "Ja wij gaan dat niet betalen" naar ons geroepen. Dus ja, ik neem hierin dan maar de verantwoordelijkheid, ik ga dat paardje niet laten sterven. Ik zie wel of ik er iets mee doe of niet. In elk geval, ben ik ontzettend ontgoocheld en zal dit verhaal niét stil gehouden worden... gemakkelijk hé, iemand sturen en als't paard doodziek is, zeggen: "trek uw plan ermee" %)

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-09-19 12:46  
Profiel   

poes schreef
Op zich snap ik die fokkers wel. Van hun kant hebben ze niet niets gedaan. Ze zullen bij verkoop ook op hun veearts vertrouwd hebben denk ik, en nu hun DA opnieuw gestuurd en betaald. Ik begrijp ergens wel dat ze niet alle kosten gaan dekken.

Vraag me wel af of die veearts niet beter had moeten opvolgen, weet natuurlijk niet hoeveel contact he gehad hebt.

Al bij al nog een onduidelijk beeld maar in elk geval staat ze onder goed toezicht nu! Ik ga voor ze duimen!!!


Nee uiteraard, ik besef dat ook wel, maar langs de andere kant, waarom zou het dan wel aan mij zijn? Zij zeiden idd ook wat jij zegt: "ga achter de dierenarts aan". Dierenarts zelf is inderdaad vol goede bedoelingen hé, die heeft dat donderdag open gemaakt en is vrijdag, zaterdag en zondag langs geweest (denk ik, zondag weet ik niet helemaal goed meer). Ik heb maandag telefonisch contact gehad en ook dinsdag. Gisteren heb ik hem gezien en heeft hij nog eens gekeken (hij passeerde toevallig) en zei dat het er goed uit zag, over de koorts zei hij niets. Maar zo gaan de zaken mis hé... als ik haar zo zou laten staan hebben dan gaat dat escaleren, 't was nu al op de rand. Dus ja, iedereen zat en zit vol goede bedoelingen maar als ik een brommer verkoop en er is iets mis aan, ga ik ook daar voor moeten opdraaien... ik heb zelf nooit een overeenkomst gehad met de dierenarts hé, de overeenkomst die ik heb is eentje met de fokker en het is de fokker die een overeenkomst heeft met de dierenarts, dus strikt juridisch moet ik achter de fokker gaan... Ik kan me perfect beroepen op verschoonbare dwaling. Bovendien is zelf de consumentenwet van toepassing aangezien ik particulier ben en zij professionelen. Mogelijkheden zat...


Laatst bijgewerkt door SofieHavan op 19-09-19 13:26, in het totaal 1 keer bewerkt

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-09-19 13:09  
Profiel   

Maflinger_S schreef
Ondanks dat het een naar verhaal is dat de wond en heel haar nek geïnfecteerd is en de etter er letterlijk uitspoot, is dat eigenlijk wel positief. Het lichaam was zelf aan het opruimen, er is gecuretteerd, er is tot nu toe niets gevonden dat op een tumor lijkt. En mocht die er toch blijken te zitten kan die gechemoot worden. *\o/*
.

Dank je :) ik ben inderdaad voorzichtig positief... ik hoop dat ze gewoon terug naar huis kan en alles opgelost raakt.

Buiten elke vraag van wie moet hier nu de verantwoordelijkheid nemen en betalen, is't belangrijkste dat het beest erdoor komt en de rest dat ga ik nadien wel bekijken...

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-09-19 13:11  
Profiel   

Nimber schreef
bobje26 schreef
Ik zou niet op de fokker terug vallen.. Je hebt zelf verder geen onderzoek gedaan naar de bult op 1 jarige leeftijd? Dan heb je zelf niet voldaan aan je onderzoeksplicht. Ik zie daarom ook niet in wat je verwacht van de fokker? Dat hij meebetaalt aan onderzoek en eventuele operatie?

Wat is er uit de echo gekomen en is er al verder gekeken?


Daar sluit ik mij bij aan.Je wist dat het er zat, hebt het paard toch gekocht.Het afgelopen jaar heb je ook weinig ondernomen ondanks dat het bleef groeien


Volgens Belgisch recht werkt het anders, de verschoonbare dwaling is perfect inroepbaar :) Maar bon, k ga hier verder niet op ingaan, dat is een discussie die nu niet gevoerd moet worden en waarover ik me ga beraden.
Voor jullie denken "wat ként zij ervan" zal ik er ook even op wijzen dat als jurist genoeg kennis heb over de wetgeving en consumentenrecht dus da's hier geen natte vinger werk ;) Maar bon, dat zoek ik wel verder uit als ik beslist heb wat ik er mee ga doen. Nu moet het paardje genezen!

Als je wil stuur ik je hierover een pb :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-09-19 13:18  
Profiel   

Inderdaad Femke, vandaar dat ik me er moet verder in beraden en zien wat ik ga doen en of ik iets wil doen. Ik weet alvast dat er mogelijkheden zijn. Ik wil mijn tijd, energie en vooral geld nu wel eerst in't paardje steken en we zien wel... maar sowieso, wat er gebeurt, is wrang en voor mij niet correct.

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-09-19 13:27  
Profiel   

Lukasje schreef
Ik vind het redelijk positief klinken ... ik blijf natuurlijk verder duimen.

Welk ras is je paardje eigenlijk?


Het gaat om een bonte kruising tussen een haflinger en een warmbloed.

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-09-19 13:28  
Profiel   

[ img ]

Voor mij is ze puur goud hoe ze daar ligt in 't zonnetje <3 Ik heb zo'n klik met haar, geen wonder dat ik nu aan't doordraaien ben. Wie aan mijn paard raakt... dus als de situatie onder controle is en de emoties wat gezakt zijn, kunnen we verder :)
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-09-19 13:30 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 3 [ 66 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen