Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 13 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Dik hak en stokkreupel, ervaringen?

 
Profiel   

Beste bokkers,

Vorige week dinsdag (24 september) is mijn friese merrie ongelukkig in de trailer gevallen, waarbij ze (waarschijnlijk) met haar hak rechtsachter tegen de stang van het tussenschot gevallen is.
Ze liep gelijk stokkreupel, met andere woorden op 3 benen om het rechter achterbeen maar zoveel mogelijk te ontlasten. Natuurlijk direct de DA gebeld en kon gelijk komen. Na inspectie constateerde hij dat er niets gebroken of kapot was. Hij vond het eigenlijk erg vreemd dat ze zo kreupel liep. Hij dacht dat het (net als wij ook wel eens kunnen hebben) een blauw plek idee was. En verwachtte dat ze na 3 dagen waarschijnlijk wel weer normaal zou kunnen lopen en het land weer in kon. Ze kreeg pijnstilling IM en wij moesten haar 1x dd novacam oraal gaan toedienen en 2x dd 15 min koelen. Daarnaast moest ze op stalrust en haar temp in de gaten houden om infectie uit te sluiten. Als het naar een week niet beter werd, moesten we weer bellen.

Afgelopen zaterdag begon het dan eindelijk wat op te knappen, ze liep er weer op en stond er weer op. Daarop besloten we haar een uurtje per dag onder toezicht op het land te zetten. Zodat lekker wat vers gras kon eten en haar veulen ook even meer haar gekheid kwijt kon. Ze bleef heel rustig gras eten en alles ging prima. Totdat het maandag was en ze weer zowat stokkreupel uit het land kwam, terwijl ze alleen een uurtje wat rustig lopend aan het grazen was geweest. Daarnaast bleef het been dik en warm. We besloten haar weer uitsluitend in de stal (met stenen uitloop van 4x7m) te zetten en DA weer gebeld, had het druk zou terug bellen, niet gedaan. Dinsdag het zelfde verhaal en hem gisteren aan de lijn gekregen.
Ze liep inmiddels wel weer beter op het been. De DA vond het erg vreemd dat ze nog zo'n last had, hij had verwacht dat het wel opgeknapt zou zijn. Hij kon niet echt plaatsen wat het precies is, hij gaf aan dat de aanhechting van de achillespees ook nog weleens een tik gehad zou kunnen, dan zouden we veel verder van huis zijn. Hij adviseerde nog een week stalrust (met uitloop was oke) en door blijven gaan met koelen. Als het dan nog het zelfde zou zijn, dan weer bellen en zou hij weer langs komen.

Dit alles zit mij niet helemaal lekker, ik heb liever dat er een foto of iets gemaakt wordt om erger letsel uit te sluiten. Daarom gisteren de paardenarts hier in de buurt gebeld, deze is gespecialiseerd in kreupelheid en heeft veel apparatuur als een echo apparaat en scanner ook standaard bij zich. Hij kan a.s. maandag komen.

Sinds gisteren is mijn hoop van, het komt wel goed, omgeslagen naar, ik moet er maar rekening mee houden dat ze straks alleen nog licht bereden kan worden of helemaal niet meer belast mag worden. Ik begin mij er echt zorgen om te maken.
Daarnaast is het ook lastig dat de DA zelf ook niet echt weet wat hij er van moet denken. Ik vroeg mij daarom af of hier mensen zijn die ervaringen hebben met een soort gelijk trauma aan de hak en hoe dat uiteindelijk behandeld is.

Hier foto's van het been
[ img ]

[ img ]

hier een filmpje hoe ze gisteren liep. (dit is van de spuitplaats en weer terug)
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-10-19 11:49  
Profiel   

Vind het er ook niet fijn uit zien, wacht maandag maar even af. Het kan een fikse bloeduitstorting zijn maar ook letsel aan bot of pees.

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-10-19 11:52  
Profiel   

Hoe is er geconstateerd dat er geen schade aan botten/pezen is als ik mag vragen?

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-10-19 12:14  
Profiel   

Mijn Fries heeft 2 jaar geleden ook een mep tegen een betonnen muur gegeven, waardoor hij een dikke achillespees had.. Eerst 6 weken op rust, 2x per dag stappen en eerste week gekoeld.. Na 6 weken was het wel iets verbeterd, maar (vooral in draf) nog niet goed. Met hem naar de kliniek gegaan voor een foto en echo. Gelukkig niks gebroken, wel had de achillespees een flinke klap gehad. 6 maanden de tijd gegeven en daarna weer rustig aan opgebouwd. Nu nergens meer last van.
Die van mij heb ik geen pijnstillers gegeven, zodat ik beter kon monitoren hoe het ging.

Sterkte..

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-10-19 12:15  
Profiel   

Pepperrr schreef
Hoe is er geconstateerd dat er geen schade aan botten/pezen is als ik mag vragen?


Door te voelen

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-10-19 12:37  
Profiel   

Jouw verhaal lijkt veel op het verhaal van onze merrie van 23. Ze had een gekke bui op de wei, bokt en slaat het achterbeen uit. Direct daarna het achterbeen niet meer willen belasten en het werd dik. Ze gaf aan veel pijn te hebben. Dierenarts erbij, pijnstilling, koelen en boxrust. Daags erna totaal geen verbetering ondanks pijnstilling, foto's gemaakt, zo op het eerste gezicht geen breuk te zien. Plek was te dik om een echo te kunnen maken. Zwaardere pijnstilling erin en even een paar dagen aanzien.
Filmpje gemaakt van hoe ze liep en er mee naar de kliniek gereden (zit vlakbij ons). Sprak de eigenaar en hij bekeek het filmpje en zei direct dit is niet goed. Merrie op de trailer gezet en op naar de kliniek. De volgende dag kreeg ik de uitslag, hak was toch gebroken en de achillespees was voor 90% afgescheurd. Revalidatie ging erg lang duren, minimaal een 6 maanden op boxrust en dan een vereiste dat ze zich heel erg rustig ging houden. Ze klom tegen de muren op, zowel thuis als in de kliniek. Advies was om haar in te laten slapen.
Door het tijdsbestek dat er tussen zat en het koelen was de zwelling dusdanig afgenomen dat er toen wel een echo gemaakt kon worden. Plus dat de eigenaar van de kliniek op een andere manier de foto's had gemaakt door het been in een bepaalde stand te buigen werd de breuk wel zichtbaar van de hak.

Ik hoop voor je dat het met je fries anders uitpakt, wil alleen maar zeggen laat je niet te snel afschepen met druk geen tijd nog even afwachten...

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-10-19 12:46  
Profiel   

Grace schreef
Pepperrr schreef
Hoe is er geconstateerd dat er geen schade aan botten/pezen is als ik mag vragen?


Door te voelen


Dat zegt helaas weinig. Hier zullen foto's en scans van gemaakt moeten worden om een goede diagnose en behandelplan op te kunnen stellen.

De dierenarts mag niet in het wilde weg metacam voorschrijven, dus logisch dat hij eerst dmv voelen heeft vastgesteld dat er geen duidelijke breuk is. Je mag in eerste instantie wel veronderstellen, dat zo'n blessure binnen een aantal dagen verbeterd.

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-10-19 23:40  
Profiel   

Ik vind het er ook niet erg fijn uitzien. Ik verwacht ook eerder dat die pees een behoorlijke iptater heeft gehad. Ik zou maandag zeker afwachten. Als het de pees is kan het best even duren voor ze weer goed loopt, maar betekend niet dat het niet meer goedkomt. Ik denk wel dat het prettig is om haar dagelijks buiten te zetten als ze zich rustig houdt, mede voor haar veulen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-10-19 10:14  
Profiel   

@meggiemeg
Jeetje wat heftig. Mag ik idd hopem van niet.

@tessebes
Klopt, daarom laat ik ook de paardenarts komen. Ik vond 1 week aankijken ook prima, maar nu het niet echt opknapt wil ik graag weten hoe het er van binnen uitziet qua schade.

@joolsie
Ik heb ze ook het liefst op de wei, maar wacht morgen even af. Ik laat mn merrie Jitske nu dagelijks aan de hand grazen, dan kan mn veulen ook even haar energie kwijt. Die zit er dan namelijk als een gek omheen te crossen, bokken en springen. Jitske geeft daar gelukkig niks om.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-10-19 08:23  
Profiel   

Ik zou inderdaad foto’s en een scan laten maken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-10-19 08:33  
Profiel   

Beste Ts

Eens met andere gokkers. Foto's laten maken.
Wat je in de tussentijd kunt doen is insmeren met srl gelei van vsm, blauwe tube met cooling gel. Bij herstel pezen en spieren ondersteunt dit heel goed en kan geen kwaad.

Heb het ook gehad met mijn merrie. Alleen geluk gehad, blessure zat tussen hak en bij op beide benen. Ze had de stang door de zijwand heen gegokt.

Ik wens je heel veel sterkte.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-10-19 09:31  
Profiel   

Fotootje maken.
En compagel smeren.
Sterkte

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-10-19 10:01  
Profiel   

Enigszins goed nieuws hier. Vandaag foto's laten maken en gelukkig niks kapot qua botten. Er zit voornamelijk een flinke bloeduitstorting wat de hak zo dik maakt en ook wat vocht van de slijmbeurs. De PA heeft wat proberen te draineren en er vervolgens ontstekingsremmer in gespoten. Over 3 a 4 weken moet het opknappen, anders wordt het een echo om te controleren of de achillespees niet aangedaan is.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-10-19 21:08 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 13 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen