Paard kopen: waar laat je hem medisch gezien voor staan?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
xLeticia
Berichten: 84
Geregistreerd: 05-02-20

Paard kopen: waar laat je hem medisch gezien voor staan?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-04-21 15:52

Ik weet niet zo goed hoe ik een duidelijke titel hier voor kan verzinnen.
Ik weet ook niet of hier al een topic van loopt, ik kon zelf niks vinden.

Ik vroeg mij zo af. Geen enkel paard is perfect, maar ellende wil je wel voorkomen. Waar zeggen jullie van, hier laat ik echt een goed potentieel nieuw paard voor staan en waarom? Of juist, waar zou je milder in kunnen zijn om een goed potentieel nieuw paard toch wél te kopen.
En voor welke discipline en niveau zou jouw advies gelden?

Ik vind het bijvoorbeeld niet zo erg als ze alleen een beetje frans of toontredend staan, mits de rontgen goed is. Dit kan met een goede smid wel ondersteund worden en geen enkel paard is perfect. Dit geld ook voor mij bij koehakkig, dit komt heel veel voor.
Milde onderschoven beenstanden vind ik minder erg dan gestrekte beenstanden. Omdat bij voorbenen er dan vaak een erger medisch probleem aan ten grondslag ligt. En bij het achterbeen omdat het paard niet goed van achter naar voren aan elkaar gereden kan worden.
Daarnaast zie ik wel vaker dat mensen een aanschaf doen van paarden met arthrose of arthritis omdat het klinisch prima is. Zelfs dan zou ik persoonlijk het paard laten staan.. zowel recreatief als sport.


Even voor het reageren in het topic. Dit is een geheel persoonlijke vraag en voor sommige heel verschillend qua onderbouwing of mening en dat is prima lijkt me. Het is echt puur om elkaar verder te informeren en eventueel te kunnen behoeden.

Rodevlinder

Berichten: 2266
Geregistreerd: 16-02-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-21 15:57

Ik heb nu een paard met kissing spines, hiervoor een paard met artrose. Deze had ik laten staan als ik dit had geweten.
Een volgende wil ik volledig röntgen en klinisch goed hebben eigenlijk.
Laatst bijgewerkt door Rodevlinder op 14-04-21 16:13, in het totaal 1 keer bewerkt

davinci2412

Berichten: 1638
Geregistreerd: 07-11-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-21 16:00

Interessante vraag wel. Ik denk inderdaad dat dat voor iedereen persoonlijk is.

Ik laat inderdaad ook een paard met artrose staan, maar een paard met een OC zou ik weer niet moeilijk over doen. Mits de plaats geen problemen oplevert.
Daarnaast heb ik ook helemaal geen problemen met gallen of schiefels.
Beenstanden hangt ook een beetje af van de ernst.
Voor mij zou dit allemaal voor de sport gelden gezien ik geen recreatie paard zou kopen.

Horseloverl
Berichten: 2223
Geregistreerd: 27-03-13

Re: Paard kopen: waar laat je hem medisch gezien voor staan?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-21 16:06

Ik laat ze staan als er klinisch iets niet goed is, dat vind ik het belangrijkst. Rontgen ligt eraan wat het is. Kocht een 3 jarige met lichte artrose in de hoefkatrol. Dit wist ik voordat ik ging kijken al dus heb me er goed in in kunnen lezen en met veel weidegang en de juiste ondersteuning kon dit nog over gaan omdat ze jong is. Dit kon ik bieden en nu bijna 2 jaar later is ze zo goed als schoon op dr hoefkatrollen. Mn keuringsarts kijkt wat nodig is qua keuren en wat hij niet vertrouwd gaat op de foto. Voorbenen zijn bij die van mij op de foto geweest en voor de rest niks. Heb nog nooit een paard gehad waar ik zoveel plezier aan beleef. Mocht die artrose toch op een bepaalde leeftijd een issue worden dan ga ik een veulentje fokken bij haar.

XladyX

Berichten: 1332
Geregistreerd: 23-07-06
Woonplaats: NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-21 16:21

(herhaaldelijke) peesproblemen, atrose, een verleden van hoefbevangenheid en zomerexceem. Dat vind ik redelijk kritieke factoren om een paard een prettig pijn/jeukvrij leven te kunnen geven. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel andere problemen welke ik niet aanhaal maar zeker van belang zijn. Chips, OCD, allergie, kissing spines, over/ondergewicht en (lichte) afwijkingen in stand of bouw zijn dingen welke ik meestal nog te overzien vind, of uit eigen ervaring minder problemen mee heb ervaren. Extremere afwijkingen zoals een erg ingezakte rug of ernstige bokhoef zou erg afhankelijk zijn voor welk doel ik het paard koop, met alle afwijkingen wel trouwens. Een paard welke fysiek ergens waarschijnlijk niet toe in staat is of ooit zal zijn moet daar ook niet naartoe gepusht worden tegen willens en wetens in, maar dat lijkt mij niet meer dan logisch. Helaas zie je dat vaak (met de beste bedoelingen) nog weleens gebeuren

xLeticia
Berichten: 84
Geregistreerd: 05-02-20

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-04-21 16:45

davinci2412 schreef:
Interessante vraag wel. Ik denk inderdaad dat dat voor iedereen persoonlijk is.


Ja he? Ik vind het daarom altijd zo lastig te bepalen. Een klinische en röntgenologische keuring zijn ook maar momentopnames uiteindelijk. Een da kan de eventuele gevolgen nadelen opnoemen maar uiteindelijk ben je er zelf bij of het voor jou acceptabel is.

Zo heb ik ook een keer te horen gekregen dat een franse stand veel minder voor problemen zorgt dan een toontredende stand. Zulk soort dingen moet je ook maar net weten..

xLeticia
Berichten: 84
Geregistreerd: 05-02-20

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-04-21 16:47

Zonnebloem92 schreef:
Ik heb nu een paard met kissing spines, hiervoor een paard met artrose. Deze had ik laten staan als ik dit had geweten.
Een volgende wil ik volledig röntgen en klinisch goed hebben eigenlijk.


Met deze refereer je naar beide paarden? Of alleen het paard met arthrose?

meggiemeg

Berichten: 12228
Geregistreerd: 08-04-04
Woonplaats: gelderland

Re: Paard kopen: waar laat je hem medisch gezien voor staan?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-21 17:34

Een paard moet voldoen aan dat wat je er mee wilt gaan doen, onze dierenarts vraagt ook aan je wat je er mee wilt gaan doen, niet dat de keuring er minder streng of juist strenger door is, hij is gewoon kritisch. Een sportpaard waar je ver mee wilt gaan komen in de springsport is voor mij anders dan een paard waar ik 3x per week een rustig rondje recreatief het bos in wil. Wil niet zeggen dat het recreatiepaard dan van alles mag mankeren maar in de beoordeling zal ik bij een recreatiepaard minder moeite hebben met een 2tje op een rapport dan bij een eventueel duurder sportpaard

anjali
Berichten: 15086
Geregistreerd: 25-07-15

Re: Paard kopen: waar laat je hem medisch gezien voor staan?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-21 17:48

Hoefbevangenheid en peesblessures vind ik heel naar,voornamelijk ook voor het paard. En moeilijk te behandelen want vaak mogen ze dan niet eens op de wei. Daarom zou ik die liever niet aankopen.

Runa

Berichten: 1109
Geregistreerd: 07-08-13
Woonplaats: Friesland

Re: Paard kopen: waar laat je hem medisch gezien voor staan?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-21 17:58

Paarden die hypermobiel zijn, die ver doorzakken in de kogels bijvoorbeeld, zou ik laten staan. Dat is best wat werk om die goed gezond te houden en ze slijten vaak sowieso sneller door de hypermobiliteit.

Verder zou ik niet zo snel gaan voor een paard dat een peesblessure heeft gehad en hoefbevangenheid zou ik ook voorzichtig mee zijn.

En dat ondanks dat ik zelf hypermobiel ben en een peesblessure heb gehad, haha! En mijn paard heeft een groter risico bevangen te worden en is dat ook al eens geweest...

Voor kissing spines zou het voor mij afhangen van de ernst en in hoeverre het paard er last van heeft, maar dat is ook omdat ik tegenwoordig niet zoveel meer rijd en ik geen sportambities heb, dat maakt dat ook iets minder belangrijk.

Eigenlijk als ik mijn lijstje zo af ga, vind ik het vooral belangrijk dat het paard zonder gespecialiseerde zorg gewoon fijn paard kan zijn voor lange tijd. Paarden die speciaal management vragen of waar je heel voorzichtig mee moet zijn door eerdere blessure zou ik laten staan. Zomereczeem zou voor mij daardoor ook afvallen.

Eva_de_Beer

Berichten: 185
Geregistreerd: 30-11-20
Woonplaats: Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-21 18:03

Uiteindelijk hangt het ook af van het gebruiksdoel. Met een geblesseerde merrie kan je doorgaans nog prima fokken, en met een paard met lichte artrose kan je doorgaans nog leuke buitenritjes maken.

Toch zou ik wel aanhouden 'problemen moet je niet kopen, die krijg je vanzelf'. Ik heb wel respect voor de mensen in dit topic die een paard met een bemerking toch nemen en een fijne plek geven :D

Niqui

Berichten: 2172
Geregistreerd: 16-01-08
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-21 18:28

Ik zou nooit meer een luchtzuiger kopen of een paard dat maagzweren heeft of heeft gehad. Waar we in eerste instantie dachten een en ander met goed stalmanagement op te kunnen lossen, bleek dat op de lange termijn toch veel lastiger dan gedacht. We hebben er heel veel medische kosten en werk aan gehad. Veel van deze paarden zijn ook erg stressgevoelig en dat gaat er niet zomaar uit.
Zelfde geldt voor een paard of pony met een sarcoide. Dat hebben we een keer meegemaakt. Na de behandeling bleef de sarcoide gelukkig weg, maar het kan ook steeds terugkomen en ernstige vormen aannemen.

Cavalia

Berichten: 1424
Geregistreerd: 12-08-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-21 18:42

Niqui schreef:
Ik zou nooit meer een luchtzuiger kopen of een paard dat maagzweren heeft of heeft gehad. Waar we in eerste instantie dachten een en ander met goed stalmanagement op te kunnen lossen, bleek dat op de lange termijn toch veel lastiger dan gedacht. We hebben er heel veel medische kosten en werk aan gehad. Veel van deze paarden zijn ook erg stressgevoelig en dat gaat er niet zomaar uit.
Zelfde geldt voor een paard of pony met een sarcoide. Dat hebben we een keer meegemaakt. Na de behandeling bleef de sarcoide gelukkig weg, maar het kan ook steeds terugkomen en ernstige vormen aannemen.


Hier ook ervaring met een luchtzuiger. Voor mij ook nooit weer. Had ook het idee dat met aanpassingen omtrent het stalmanagement we een heel eind zouden komen.. Speciaal voer, lang buiten e.d. maar niks hielp. Hoe intensiever ik trainde hoe erger het werd.

Suzanne F.

Berichten: 49216
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-21 18:52

Ik laat ze staan op elke röntgenologische of klinische bemerking. Inmiddels laat ik ook iets afwijkende been en hoefstanden staan. Mijn ervaring is dat dit ook problemen kan geven.
Problemen krijg je ook met gezonde paarden en die hoef ik niet op voorhand al te kopen.

janouk
Blogger

Berichten: 17868
Geregistreerd: 18-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-21 18:57

Suzanne F. schreef:
Ik laat ze staan op elke röntgenologische of klinische bemerking. Inmiddels laat ik ook iets afwijkende been en hoefstanden staan. Mijn ervaring is dat dit ook problemen kan geven.
Problemen krijg je ook met gezonde paarden en die hoef ik niet op voorhand al te kopen.


Helemaal eens

Fillis
Berichten: 456
Geregistreerd: 26-09-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-21 19:08

Suzanne F. schreef:
Ik laat ze staan op elke röntgenologische of klinische bemerking. Inmiddels laat ik ook iets afwijkende been en hoefstanden staan. Mijn ervaring is dat dit ook problemen kan geven.
Problemen krijg je ook met gezonde paarden en die hoef ik niet op voorhand al te kopen.

Eens.

En in de toekomst, mocht ik gaan voor een ras dat er bekend om staat, ook altijd testen op PSSM en/of andere erfelijke ziektes.

little_birdy
Berichten: 12229
Geregistreerd: 08-01-11
Woonplaats: Randstad

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-21 19:13

Suzanne F. schreef:
Ik laat ze staan op elke röntgenologische of klinische bemerking. Inmiddels laat ik ook iets afwijkende been en hoefstanden staan. Mijn ervaring is dat dit ook problemen kan geven.
Problemen krijg je ook met gezonde paarden en die hoef ik niet op voorhand al te kopen.


Eens en ook zou ik nooit meer een wever of luchtzuiger kopen

axel_1997

Berichten: 1792
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-21 19:17

Ik weeg 83 kilo en zou het liefst een fjord willen dus dan moet het niet veel meer dan een kleinigheidje zijn. Een slecht oog of een beetje eczeem of zo dat zou nog wel gaan maar alle botten, spieren en pezen moeten piekfijn in orde zijn.

Eline91

Berichten: 3480
Geregistreerd: 21-05-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-21 19:21

Niqui schreef:
Ik zou nooit meer een luchtzuiger kopen of een paard dat maagzweren heeft of heeft gehad. Waar we in eerste instantie dachten een en ander met goed stalmanagement op te kunnen lossen, bleek dat op de lange termijn toch veel lastiger dan gedacht. We hebben er heel veel medische kosten en werk aan gehad. Veel van deze paarden zijn ook erg stressgevoelig en dat gaat er niet zomaar uit.


Die ervaring heb ik ook. Maagzweren behandelen kost echt handenvol geld maar gelukkig ben ik er voor mijn paard na lang dokteren wel achter hoe ik die onder controle kan houden.

Kissing spines is ook iets waar ik een paard zeker voor laat staan. Bij RX keuring vraag ik ook altijd om de rug mee te nemen, hier in België is dat niet standaard.

Verder is het voor mij ook afhankelijk van het gebruiksdoel, bij een jong sportpaard mag er wat mij betreft geen enkele bemerking zijn, bij een iets ouder recreatiepaard vind ik het vooral belangrijk dat ze klinisch goed zijn.

mika11

Berichten: 11108
Geregistreerd: 12-12-10
Woonplaats: Noord Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-21 19:21

Stalgebrek zoals weven, luchtzuiger, schoppen zou ik niet kopen.
Zelf heb ik een paard gehad wat erg trapte op stal, moest helemaal de wanden bekleden met rubber matten.
Het is eruit gegaan door een buitenstal op een rustige hoek, maar dit paard heeft zichzelf wel eens flink geblesseerd door het trappen in stal, ook de staleigenaar keek mij er wel eens op aan dat dit paard zo kon trappen op stal.


Ik heb nu zelf geen paard meer, sinds mijn laatste paard is overleden ben ik er mee gestopt.
Maar als ik weer een paard zou kopen, ook al is het voor rustige bosritjes, dan zou nog mijn gedachte zijn: een probleem krijg je, dat ga je niet kopen.
En mede door de vele problemen en bijbehorende hoge kosten die paarden kunnen hebben, zou ik nooit weer een eigen paard willen. :o
Laatst bijgewerkt door mika11 op 14-04-21 19:50, in het totaal 1 keer bewerkt

Nielojram

Berichten: 7802
Geregistreerd: 14-02-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-21 19:23

Maagproblemen..

Helaas komen die niet naar voren in een (klinische) keuring.

Als je een beetje 'leuk kan spitten' in de geschiedenis van het dier ( al dan niet op bokt) kom je er wel achter of de manier van houden in je straatje past.

Een hele lange periode van verkeerd voeren kan je toekomstige liefde heel veel hoofdbrekens geven...En helaas wordt er nog massaal verkeerd gevoerd..al dan niet bewust.

Juut

Berichten: 6900
Geregistreerd: 10-01-04
Woonplaats: Vlakbij het vagevuur

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-21 19:47

Bemerkingen, die problemen krijg je idd vanzelf. Heb mijn pony nu 10 maanden, waarvan we 4 aan het dokteren zijn. Pony klinisch laten keuren, maar deze problemen zouden bij het meest uitgebreide onderzoek nog niet naar boven gekomen zijn...
Manier van houden is idd wel een ding wat ik verder wil onderzoeken: pony lief is nu van het ene uiterste inhet andere uiterste gegaan, en ik vraag me af in hoeverre dit een rol heeft gespeeld bij het ontstaan van de klachten...

Rodevlinder

Berichten: 2266
Geregistreerd: 16-02-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-21 21:45

xLeticia schreef:
Zonnebloem92 schreef:
Ik heb nu een paard met kissing spines, hiervoor een paard met artrose. Deze had ik laten staan als ik dit had geweten.
Een volgende wil ik volledig röntgen en klinisch goed hebben eigenlijk.


Met deze refereer je naar beide paarden? Of alleen het paard met arthrose?

Nee allebei. Ik had ze allebei niet gekocht als ik dit wist.

suikermeisje

Berichten: 8346
Geregistreerd: 19-05-08
Woonplaats: Tiel

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-21 21:52

Interessant topic.
Ik heb altijd mijn paarden gekocht als onbeleerd. Als ze dan al vaak een dik been oid hebben laat ik ze staan (alleen dat is lastig achter te komen natuurlijk).
Mijn paard heeft in de wei toen hij 5 was (nu 13) een peesblessure opgelopen. Die was best heftig, toch 100% hersteld en op lichte tour niveau dressuur gelopen. Springen kan hij gewoon niet goed dus om die reden mee gestopt. Af en toe nog wel een lesje met hem. Hij heeft nooit meer last gehad van die pees, als er maar voldoende rust en goede opbouw is geweest is mijn ervaring. Vaak zijn mensen te ongeduldig. Zelfs bij een lichte blessure waarbij je eigenlijk na 2 weken alweer mag, zou ik zelf bijvoorbeeld 6 weken aanhouden (weiderust, dat wel).

Verder zou ik over een chipje niet zo moeilijk doen. Wel maakt het voor mij uit of het paard al wat gedaan heeft of niet. Een paard wat vorige week nog Z dressuur liep zal niet zo snel last krijgen van zo'n chip. Vaak is de prijs ook gunstiger als ze zoiets hebben dus neem ik dat risico voor lief. Een paard van 2,5 met een chipje weet je niet van wat het gaat doen als het aan het werk gaat een jaar later en zou ik dan misschien weer minder snel doen.

xLeticia
Berichten: 84
Geregistreerd: 05-02-20

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-04-21 22:00

Eva_de_Beer schreef:
Uiteindelijk hangt het ook af van het gebruiksdoel. Met een geblesseerde merrie kan je doorgaans nog prima fokken, en met een paard met lichte artrose kan je doorgaans nog leuke buitenritjes maken.

Toch zou ik wel aanhouden 'problemen moet je niet kopen, die krijg je vanzelf'. Ik heb wel respect voor de mensen in dit topic die een paard met een bemerking toch nemen en een fijne plek geven :D


Ben ik helemaal met je eens! Ik zou zelf ook geen paard kopen die duidelijke en bemerking heeft. Maar rontgenlogisch, vanaf wanneer is het voor bijv jou al niet meer acceptabel? Zou je op het een sneller een 2 accepteren dan een andere plek?
Of moet overal echt een 0 op gescoord worden voordat je een paard zou kopen?