Hoe ver ga je? Hulp, adviezen, meningen gevraagd

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
lies_sparkle

Berichten: 6126
Geregistreerd: 19-06-11

Hoe ver ga je? Hulp, adviezen, meningen gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-05-21 14:39

Lieve bokkers,

Ik had niet gehoopt dat ik dit topic moest openen maar ik zit met mijn handen in het haar momenteel.
Ik hoor heel graag van jullie meningen, hoe lang ga je door? Hoe lang wil je door gaan? Andere behandelmethoden? Brand vooral los, ik neem alles mee.

Het gaat om Larix, shetlandpony van 25 jaar oud. Het is een geweldig lieve pony en natuurlijk houd ik hem zo lang als mogelijk bij mij, maar wel zo lang als mogelijk.

Allereerst wat is er eergister gebeurd:
Larix kreeg een koliekaanval, hij was onrustig, wilde gaan liggen en dat is gezien door de lieve vrouw bij wie hij staat. Hij wilde uiteraard ook niet eten. Alleen daarna is er iets heel heftigs gebeurd; hij stond naast het houten hek en is gewoon zo omgekiepeld naar de zijkant. Larix bewoog met zijn benen en zijn ogen leken helemaal van de wereld. De vrouw die dit zag schrok zich helemaal dood natuurlijk. En is tegen hem aan gaan duwen en roepen dat hij overeind moest komen. Met wat geduw kwam hij overeind. Zij heeft mij gebeld, ik ben in de auto gesprongen en heb de spoeddierenarts gebeld, het was net avond. De vrouw is met hem gaan lopen.

Toen ik aankwam liep hij heel raar, hij had wat pinguinbeentjes aan de voorkant om het zo te zeggen, coordinatie leek niet 100%. Na een goed halfuur was de dierenarts er. Geen koorts, onrustige darmen. Zij dacht een krampkoliek, misschien wel door de diarree die hij heeft (zie hieronder). Pupillen reageerden gewoon goed en hij kon ook een klein achtje en achteruit lopen. Hij heeft pijnstillers en darmontspanner gekregen en de pijnstillers begonnen te werken. Hij wilde toen gelijk eten (mocht uiteraard niet) en was weer helemaal de oude. De dierenarts zei dat het omvallen waarschijnlijk van de pijn kwam.

Ik maak even een opsplitsing vanaf hier; eerst de koliek + verleden en dan het omvallen.

De koliek

In februari heeft hij ook al gaskoliek gehad. Toen ook pijnstillers en darmontspanner ingespoten. Verder leek hij toen ook wel weer wat op te knappen. Daarvoor heeft hij nooit koliek gehad. We dachten dat het misschien kwam door de sneeuw die hij had lopen eten. Hij houdt nogal van sneeuw :Y) .
Nu ongeveer 4 weken geleden kreeg hij wat dunnere mest, die werd steeds dunner en het knapte niet op. Eerst dacht ik aan wat probiotica, door de koliek en met het wisselen van het weer kan hij wel eens een wat verminderde weerstand hebben. Hij heeft toen een week ecostyle darmbalans gehad. Dit hielp niet. Met de dierenarts gebeld en ik moest hem een zandkuur geven. Hij krijgt van mij sowieso altijd al psyliumzaadjes. Het is geen fanatieke zandeter en ook het hooi krijgt hij in de stal op vlas of in een bak in de paddock. Volgens de assistente hielpen deze korrels beter dan de losse zaadjes. Hij heeft dat een week gehad en het verbeterde niet. Ik gebeld; nog een week geven, die tweede week lief afgelopen woensdag af. Hielp dus niks, met zandtesten kwam er wel wat zand af, maar het was nu ook niet dat er heel veel uit kwam. Dinsdag gebeld met ze hoe verder, en ik moest een mestonderzoek laten doen naar wormen. Nu hebben we een mengmonster gemaakt van de andere mini en de draver die er ook staat en er kwam 500 EPG stronglyden uit. Lichte besmetting dus en ik moest een wormenkuur ophalen. Die heb ik gistermorgen opgehaald en met ze overlegd wanneer ik die moest geven ivm de koliek. Dat mocht vanmorgen en heeft hij uiteraard ook gehad. Hij heeft woensdagavond geen eten gekregen ivm darmontspanners, gister steeds een beetje per 2 uur en vandaag staat hij weer samen met de anderen buiten. Hij is er nu wel goed bij. Heeft wel praatjes en doet wel mee, maar ik vind hem niet op zijn top fit zoals ik hem wel heb gekend. Daarnaast loopt hij dus nu bijna al 4 weken met diarree rond. De laatste week is het bijna water wat er uit komt en kleine hoopjes en is hij ook heel winderig.

Wat de kliniek zei
Ik moet nu eerst 2-4 weken wachten om te zien of die wormenkuur zijn mest wat verbeterd. Mocht dat niet helpen, dan kunnen we transfauneren (sonderen met mest van een ander paard) om zijn darmflora weer recht te trekken. Maar, ik zit nu met een pony die dus de hele dag alleen maar platte hoopjes mest en het water bij de benen langs loopt. Het voelt heel lang om daarop te wachten.

Het omvallen
Ja, hier wordt het lastig. Ik voel er niks voor om mijn pony straks ergens half dood te vinden omdat hij omvalt. Dat wil ik vooral hem niet aandoen. De diagnose van de dierenarts voelt wat raar. Hij wilde de vorige keer ook wel liggen bij de koliek maar dat was met nog wel enigszins door de benen zakken. Nu heeft hij zichzelf gewoon plat tegen het hek aan laten vallen. Samen met die gek staande beentjes en het totaal niet op deze aarde zijn vind ik het heel lastig. Gaat dit nog vaker gebeuren? En wat is het? Volgens de dierenarts is het geen epilepsie of hersenprobleem (bijv. TIA) geweest maar ik heb hem wel meegemaakt met koliek (die heftiger was dan deze keer) en dit heeft hij nog nooit gedaan. Waar ik zelf nog aan zat te denken, hij heeft PPID (ziekte van Cushing). Krijgt nu een kwart pilletje met 150 kg pony. Maar vertoonde toch wel wat probleempjes weer, wegvallende rugbespiering en lange haren. Ik heb hem laten testen in februari, toen ook de tandarts (super goede paardenarts die helaas hier niet meer werkt en ook paardentandarts is) kwam om zijn tanden te doen, en toen waren zijn waardes op het randje. Dus waar ik nog aan dacht; kan de vergrote hypofyse druk uit hebben geoefend op zijn hersenen? De reden dat ik de vorige keer het pilletje niet heb opgehoogd na een halve, is omdat hij dus net koliek had gehad en een van de bijwerkingen van de prascend koliek kan zijn.

En dan nu
Ik weet het niet zo goed meer, ik vind het vreselijk om mijn beste vriendje zo te zien. Er lijkt niet echt een oorzaak te zijn gevonden voor het probleem. Ik heb niet zoveel vertrouwen meer in mijn kliniek omdat we maar wat aanmodderen terwijl het beestje echt niet fit is.

Ik wil niet dat hij pijn heeft, daarvoor houd ik teveel van hem.

Alle input is welkom, dankjulliewel


Afbeelding
Laatst bijgewerkt door lies_sparkle op 07-05-21 14:44, in het totaal 1 keer bewerkt

hagelslag
Berichten: 9000
Geregistreerd: 18-09-10

Re: Hoe ver ga je? Hulp, adviezen, meningen gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-21 14:43

Het eerste wat in mij opkomt is alsnog zand in de darmen.
Zand en wormen gaan vaak samen.
Ondanks dat je misschien niet ziet dat hij zand binnenkrijgt.
Zit zand ook op je hooi zonder dat je het door hebt.

Nu ik het hooi voor de mijne moet weken zie ik hoeveel zand je toch nog eruit spoelt

Dennis

Berichten: 31464
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-21 14:51

Epileptische aanval kan een uiting van cushing zijn.
Cushing pony's zijn stress gevoelig, en ziek zijn/koliek hebben is ook een vorm van stress. Dus in theorie kunnen die met elkaar te maken hebben.
Zonder stress geen aanvallen, met stress wel zou kunnen. Met betere waardes zou het weg kunnen blijven. Maar bij een eenmalige aanval zou ik nog niet meteen in de stress schieten.
Je zou van een kwartje ook naar 3/8e gaan, want meteen naar een halve vind ik wel een flinke stap (mijn ong 200 kg pony's staan wel al jaren op een halfje, maar meteen verdubbelen zou ik flink vinden).

Wel zand en wormen aan blijven pakken. Zoals hagelslag zegt, die gaan vaak samen. Het kan zijn dat er toch meer zand in je hooi zit dan je denk bijvoorbeeld, ook als je het niet van de grond/zand voer.

DuoPenotti

Berichten: 29357
Geregistreerd: 14-01-21
Woonplaats: Tussen de Limburgse velden met uitzicht op de Brabantse.

Re: Hoe ver ga je? Hulp, adviezen, meningen gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-21 14:57

De dag dat ik mijn cushing paard in heb laten slapen had hij ook een aanval.
Hij lag op de grond de stuipen, ogen weg gedraaid en oren heel raar.
Heel naar.
Wel stond hij daarna prima op.
Maar er was al 3 dagen een dierenarts bij geweest voor koliek achtige klachten, wat hij nooit eerder had.
Maar koliek was het niet. Op pijnstillers was het over, at hij ook weer lekker, maar zonder was het een hoopje niks.
En de da wist niet wat het was.
Zijn aanval was voor mij de reden om niet verder door te gaan.
Ik moest er niet aan denken dat hij zo in stal met zijn hoofd tegen de voerbak aan zou knallen oid. Helemaal alleen.

Een tijd later zag ik een keer een foto van een paard met cushing waar sectie op gepleegd was.
Zijn hypofyse was echt zichtbaar vergroot. Zou mij niet verbazen als dat een aanval uit kan lokken.

Doe waar jij je geod bij voelt, jij kent jou pony het beste.
Sterkte :knuffel:

Polly
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 23417
Geregistreerd: 09-04-01

Re: Hoe ver ga je? Hulp, adviezen, meningen gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-21 15:27

Mijn pony is nooit positief op cushing getest maar heeft jaren epilepsie gehad. In haar laatste week heeft ze twee x heftige koliek gehad met fors afwijkende leverwaarden waarna ze weer bevangen raakte, toen heb ik haar laten inslapen

Britta31

Berichten: 13128
Geregistreerd: 26-11-13
Woonplaats: Naast Britt,Nappie,Aag en Sasa en Max.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-21 18:30

Britta had al 3 jaar Cushing en dat ging goed.Tot ik haar rondjes zag draaien en zwalken in de wei.De tumor van de Cushing was gaan groeien en drukte op haar hersenen.Ik heb haar toen in laten slapen.

ellepel

Berichten: 47328
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-21 18:43

jeetje wat erg!
uit pijn kunnen ze zich soms echt heel raar laten vallen weet ik.
dus dat zou toch kunnen.
hoe lang krijgt hij nou die medicatie voor de ppid?

het is altijd heel moeilijk als ze wat ouder zijn wat er dan precies mis is.
koliek komt zeker erg vaak voor bij oudere pony’s.


loopt hij ook op gras nu?

Gini
Berichten: 17898
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-21 18:50

Ik snap heel goed dat je ongerust bent, maar wanneer dit nu eenmalig is gebeurd net op het moment dat de pony aan koliek leed, zou ik over die aanval niet te erg panikeren. Ok, iets om zeker in het oog te houden en alert te zijn van zodra de pony dit opnieuw vertoont, maar het kan natuurlijk dat die ineens zo een erge koliekkramp kreeg dat het er even heel eng uitzag. Koliek wordt op zoveel manieren geuit: meest gekende is het onrustige, het rollen en het kijken naar de buik, maar ik heb ook paarden weten neerliggen en doodstil blijven liggen met de ogen weggedraaid. Laatst zelfs nog een pony bij ons op stal die ineens zo stijf en stil werd dat ik dacht dat we ze daar en toen aan het verliezen waren. 1 keer Buscopan en het was gelukkig beter.

Op zich vind ik het ook niet heel raar om, wanneer een wormenbesmetting is vastgesteld, te wachten op de werking van de wormenkuur en te kijken of de mest in de loop van een week - twee weken toch al de vastere kant uitgaat. Maar vertrouwen in de vakmensen om je heen is het allerbelangrijkste. Als jij geen vertrouwen hebt in je huidige dierenarts is het niet gek om een andere dierenarts te laten komen.

goldyc

Berichten: 751
Geregistreerd: 31-10-20

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-21 18:52

Toen mijn paard milde zandkoliek had, was het eerste symptoom dat ze heel 'vreemd' liep, ze zetten haar achterbenen totaal niet onder de massa en leek wat te krabbelen. Dus dat gekke loopje kan heel goed afkomstig zijn van de pijn van de koliekaanval. Soms laten ze zich wel gewoon vallen, trouwens, als het echt heel veel pijn doet.

Ik zou hem op cushing laten testen, problemen met gewicht, niet helemaal fit zijn etc, kunnen daarvandaan komen. Een 'aanval' op zich ook.

Wat de mest betreft; jullie zijn niet toevallig ongeveer 4 weken geleden ander hooi beginnen voeren of zoiets? Of kort daarvoor? Wormen kunnen echter ook voor diarree zorgen, sommige paarden hebben al diarree vaaf ze een worm hebben en anderen zitten tsjokvol en daar zie je op het oog niks aan.

FreeSpirit87
Berichten: 46
Geregistreerd: 03-05-19
Woonplaats: Loenen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-21 20:48

Geen tips of adviezen voor je, maar wil je veel sterkte wensen :knuffel: . Heel naar als je vriendje zich niet goed voelt..
Probeer het moment tot moment te bekijken.. Als het de tijd is voel je dat wel. Als het nog niet de tijd is komen jullie hier door :knuffel:

BOTtraining
Berichten: 131
Geregistreerd: 22-04-21

Re: Hoe ver ga je? Hulp, adviezen, meningen gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-21 20:52

Hier hetzelfde als mijn voorganger. Wat een nare periode voor jullie en niet makkelijk om een keuze te maken. Onwijs veel sterkte !

Marigold

Berichten: 12555
Geregistreerd: 11-03-05
Woonplaats: Noorden

Re: Hoe ver ga je? Hulp, adviezen, meningen gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-21 21:46

Ik zou zandweg geven, door slobber eerst een kuur en helemaal van het zand afhouden, daarna periodiek. Blijven geven.
Zo heb ik mijn shetlander toen ook van de dood weggehouden bij zandkoliek en zij is nu zo’n acht jaar later alsnog happy and alive, al is het niet meer bij mij.
Zandkoliek is toch de eerste kans, ook gezien de omgeving op de foto.

lies_sparkle

Berichten: 6126
Geregistreerd: 19-06-11

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-05-21 14:25

Bedankt voor alle reacties!

@hagelslag @Dennis @Marigold

Bedankt, we dachten inderdaad eerst aan zand ook omdat hij in een grote zandbak staat natuurlijk :-)
Alleen nu krijgt hij al 2 weken zandweg, juist die speciale van de dierenarts, en ik hoopte gewoon zo dat dat hem genoeg zou helpen. We proberen uiteraard zijn zandopname zo goed als mogelijk te beperken.
Het hooi weken is nog wel een goede, dat kunnen we proberen!
Het lastige is dat ik hem altijd al psylium gaf juist om dit te voorkomen, alleen dat heeft helaas toch niet geholpen. Hij kreeg zo'n kuur 1 x in de 2 maanden.

@DuoPenotti @Polly @Britta31
Ontzettend bedankt voor jullie persoonlijke ervaringen, juist deze helpen mij om een beslissing te maken wanneer het nodig is. Ik probeer momenteel echt een framework te maken en hierin uit te zoeken wanneer het voor hem genoeg is. Ik ben ontzettend bang dat ik hem te lang laat lijden.

@ellepel
Hij heeft nu 2 jaar de medicatie, alle tijd op een halfje. Hij staat per dag een halfuur op het gras. Wij hebben hier op dit perceel nagenoeg geen gras. Ik laat hem elke dag een halfuur even aan de hand grazen waar dat mogelijk is.

@Gini
Dankjewel voor je reactie. Misschien reageer ik wel te heftig op dat omkukelen hoor, maar ik wil niet een paard half met zijn hoofd open in een hooibak zien hangen zegmaar. Ik 'hoop' dat het door de pijn kwam van de koliek. Waarom ik het niet bijzonder waarschijnlijk vond is omdat hij eerder dus koliek heeft gehad en toen zieker was maar dat gedrag niet heeft laten zien.
Ja, ik zit ook te denken aan een andere arts, even voor een second opinion. Ik had een hele goede dierenarts maar zij is naar een andere kliniek. Ik heb van bokkers al hele fijne namen gekregen via PB. :-)

@goldyc
Okay, 'goed' om te horen dat dat rare loopje vaker voor komt. Hij is getest en heeft cushing + staat op prascend, zie mijn post. Nee, hij krijgt alle tijd hooi van dezelfde leverancier. Er is niks in zijn dieet veranderd de afgelopen tijd. Hij krijgt elke dag een slobber van een halve schep pavo 18+ + halve schep seniores priores met een schepje gluco+MSM.

@FreeSpirit87 @BOTtraining
Dank voor jullie lieve berichtjes. Het inderdaad per dag bekijken is een goede tip. Dankjewel :knuffel:
Ik heb het gevoel dat ik bij mijn vorige pony die 2,5 jaar geleden is ingeslapen te laat ben geweest. Ik ben erg bang om te laat te zijn en ik wil hem niet onnodig laten lijden. Hij is zo lief, zo bijzonder en dat verdient hij niet :n

Mist

Berichten: 9482
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Re: Hoe ver ga je? Hulp, adviezen, meningen gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-21 14:30

2 weken en alleen zandkuur is veeeeeel te weinig ! als er goed zand in zit dan moet dat aggressief aangepakt worden. Laat anders een rontgenfoto nemen van de buik, dan weet je het zeker.