Acute maanblindheid

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Flux

Berichten: 2490
Geregistreerd: 10-06-05

Acute maanblindheid

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-06-21 09:16

Woensdag 26 mei kwam ik einde middag op stal om mijn 4-jarige pony Dibbes te trainen. Hij staat 24/7 buiten in een paddock paradise. Alles leek normaal, hij stond te vreten, ik riep hem, hij keek attent op. Ook met halsteren zag ik niks mis, pas bij het hek ging hij zich anders gedragen.

Het weekend ervoor had hij een nare ervaring gehad met een nieuw paard welke hem bij intrede van de paddock aangevallen heeft. Het hek is nu spannend. Ik dacht hem te helpen door het hek helemaal open te zetten zodat hij alle ruimte had. Mijn verbazing was dan ook groot toen hij met die voorzorgsmaatregel alsnog vol in het hek liep. Hij schrok er zelf ook behoorlijk van.

"Hij is blind" dacht ik direct. En bij betere inspectie bleek ook dat zijn linkeroog een witte waas had. Dibbes durfde zich niet te verroeren dus ik heb hem losgeklikt en ben hulp gaan halen. Hij liep toen zelf wel terug naar de hooiruif.

Met de stalhouder hebben we hem al duwend naar binnen gekregen. Hij was erg in paniek, durfde zijn voeten niet goed te verzetten en liep tot 2x toe vol in de wand van de binnenbak.

De dierenarts constateerde maanblindheid in het linkeroog (fluor test gaaf geen beschadigingen hoornvlies) en dit is het schema die we aanhouden tot nu toe:

Woensdag 26, donderdag 27 en vrijdag 28 mei:
Om de twee uur druppelen met dexamethason en atropine druppels
Woensdagavond had hij een injectie metacam gekregen, donderdag en vrijdag oraal.

Vrijdag kwam de dierenarts weer en mochten we terug naar 6x per dag druppelen. Ik had zorgen over zijn rechteroog. Dit was woensdag ook al gezegd maar de dierenarts vond dit geen punt van zorg. Vrijdag kwam een paardenarts van de praktijk kijken en die zei dat rechts ook niet goed was, maar dit oude schade is van een eerdere aanval. Behandelen zou niets doen.

Woensdag 2 juni kwam de dierenarts weer. Oog was minder dik, de witte waas is erg afgenomen, wel zijn er wat vlokken te zien onderin het oog. Ze gaf aan dat ze niet zeker is of Dibbes meer gaat zien dan nu, wat me ernstig zorgen baart want dat is niet veel. Ik mag terug naar 4x per dag druppelen en volgende week woensdag komt ze weer.

Mijn pony is 4 jaar en ik ben heel erg bang dat hij zometeen volledig blind is. Rechts ziet hij kennelijk ook niet bar veel (is me echt nooit opgevallen, ook niet in training) en links is nu ook ruk. Als ik hem zie scharrelen in de binnenbak breekt mijn hart want hij loopt regelmatig tegen de bankrand op. Ik zie zeker wel wat progressie, maar ik vraag me ten zeerste af of dit komt omdat hij zicht terug krijgt of omdat hij beschikt over een groot aanpassingsvermogen...

Ik wil hem alle kansen geven die hij kan krijgen. Die dierenarts heeft mij geadviseerd te wachten tot zijn oog weer helemaal rustig is en hij geen atropine meer krijgt (pupilontspanner) eer ik hem naar de kliniek breng, dat zal minimaal nog 2 weken duren wellicht langer. Ik wil sowieso een echo van beide ogen laten uitvoeren, oogvocht laten afnemen om te bepalen waar de ontsteking vandaan komt en indien hij er wat aan heeft een vitrectomie laten uitvoeren.

Op dit moment is kliniek Utrecht mijn eerste keuze. Zijn er mensen met ervaring wbt oogheelkunde in Utrecht? Ervaringen met maanblindheid en zijn verloop zijn ook welkom als ook tips en trics. Ik heb al heel wat oudere topics gelezen maar wellicht zijn er nog recentere ervaringen.

Ik probeer dit topic te updaten voor mezelf om terug te lezen maar ook om anderen te informeren. Vragen staat vrij!

Daihyo

Berichten: 88039
Geregistreerd: 01-06-01

Re: Acute maanblindheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-21 09:36

Bokker justkid heeft nog niet zo lang geleden hetzelfde met haar paard gehad. Misschien kun je haar een pb sturen voor haar ervaring?
Sterkte.

Cynthia82

Berichten: 9299
Geregistreerd: 03-07-07
Woonplaats: Bleiswijk

Re: Acute maanblindheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-21 09:46

Lieve Flux, je zorgt zo ontzettend goed voor ons kind :knuffel:
Mijn duimen blijven draaien en als je je hart wil luchten, weet je waar ik ben, ook nu :*

Sicayes

Berichten: 3540
Geregistreerd: 08-07-13
Woonplaats: Naaldwijk

Re: Acute maanblindheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-21 13:14

Jeetje Flux wat sneu :knuffel: ik heb geen tips maar wens je veel sterkte en ik duim op een goeie uitkomst voor jou en Déjà!

mvdbijl

Berichten: 3673
Geregistreerd: 29-06-09
Woonplaats: Zeist

Re: Acute maanblindheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-21 13:42

Ik heb de afgelopen 2 jaar met dit gekampt, mijn pony verloor eerst haar linker oog maar werd al snel blind aan het tweede oog waarop we haar hebben laten inslapen.

Mijn advies, wacht niet te lang, snel schakelen en ga met je pony naar Utrecht waar een oogspecialist zit. Ik heb in begin lang gedruppeld maar dit zet geen zode aan de dijk, had ik alles nu geweten had ik haar ene oog laten verwijderen en in het 2e een implantaat laten plaatsen. Dit is iets wat ze in het oog plaatsen en constant medicatie afgeeft om te zorgen dat ze acute aanvallen krijgen.

Babootje

Berichten: 26216
Geregistreerd: 25-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-21 13:48

Ja hier ook ervaring met maanblindheid of te wel Equine Recidive Uveitis (ERU).
Uveitis is een steriele ontsteking in de oogbol en ook erg pijnlijk voor het paard. Er is pas sprake van maanblindheid als het een "terugkerende" (recidive) ontsteking is. Dat betekent dat je pony - zeker als er nu al zoveel schade in het oog zit - al eerder 1 of meer oogontstekingen (soms niet heel opvallend) moet hebben doorgemaakt. Maanblindheid kan voorkomen in beide ogen en iedere keer dat er een ontsteking is, dan wordt het zicht een stukje slechter. Omdat je zegt dat hij ook niet veel ziet met zijn andere oog kan het zijn dat de onsteking ook in het andere oog sluimert.

De reguliere behandeling is inderdaad atropine, prednisolon en dexametason. Ik mis bij de behandeling van jouw pony de prednisolon. Dexametason alleen is niet voldoende om de ontsteking goed weg te krijgen. Door het "openzetten" van de pupil kunnen de medicijnen beter doordringen in het oog. Het oog is echter dan veel meer gevoelig voor licht, omdat het paard de pupil niet meer kan dichtknijpen. Daarom moet bij gebruik van atropinedruppels het paard altijd een zonwerende en verduisterende kap op. Anders kan het oog ook als gevolg van het licht beschadigen.

Een terugkerende Uveitis is het "slechte" scenario. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door een virus (herpes) al zijn er soms ook andere oorzaken (bacterie, of schimmel of trauma). Echter bij de laatste oorzaken keert een Uveitis zelden terug. Wil je zeker weten wat de oorzaak is, dan kun je dit laten onderzoeken bij Holistische praktijk Den Hoek met een lecherantenne. Is er sprake van een virus dan is het naast het aanpakken van de acute ontsteking met medicatie ook goed om ervoor te zorgen dat het virus zo min mogelijk kan toeslaan door de weerstand bij het paard te verbeteren en virusremmende middelen bij te voeren zoals L-Lysine.
Dit heeft bij mijn paard met ERU in 1 oog altijd heel goed gewerkt en ik heb dat zo heel wat jaren goed onder controle kunnen houden. Je moet heel goed opletten in perioden van verminderde weerstand, overgang van seizoenen, rui etc. Let op een beetje knijpen of onregelmatig knipperen met de ogen. Dat zijn signalen dat er een ontsteking zit. Het oog hoeft dan nog niet eens heel dik te zijn.

Een paard met ERU mag ook niet met Rhino geent worden omdat dat het virus triggert.
Het herpesvirus in het oog dat maanblindheid veroorzaakt komt net als een koortslip bij mensen op dezelfde plaats terug.
Alhoewel dit niet wetenschappelijk is bewezen is mijn ervaring dat licht ook de Uveitis kan triggeren. Dus ook al is de ontsteking voorbij is een UV kap altijd aan te raden bij paarden met ERU.

In Utrecht zitten oogspecialisten. Een ciclosporide-implantaat kan een oplossing zijn maar is ook vaak maar een tijdelijke oplossing.

Ik wilde dat ik je anders kon vertellen. Dit is echt een heel nare kwaal.

Flux

Berichten: 2490
Geregistreerd: 10-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-06-21 14:01

Net weer bij hem geweest. Hij heeft het warm met dit weer binnen maar staat happy en alert. Kon hem alleen druppelen, braaf dier <3

Dailhyo, goede tip! Ik ga eens even polsen.

Cyn :+: Weet ik toch! Vind het zo erg om hem zo te zien. Je ziet hem gewoon denken waarom dit allemaal zo moet maar toch poepiebraaf blijven, mijn held <3

Sicayes, dankjewel!

mvdbijl; hij heeft nu iig acute zorg gekregen. De dinsdag ervoor was er nog niks aan de hand dus hij kan niet lang zonder medicatie hebben gestaan met dat oog. Als zijn linkeroog verwijderd zou moeten had ik dat ook direct gedaan, echter is niet duidelijk hoeveel hij rechts nog ziet en een volledig blinde pony... ik weet niet. Implantaat heb ik ook over gelezen, verhalen die ik nu ken stellen echter dat dit maximaal 3 jaar kan en veel paarden raken er toch relatief snel blind aan. Vandaar de vitrectomie.

superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Acute maanblindheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-21 14:20

Totaal anders, maar ik heb een aantal keren Uveitis gehad, ben mens en kan dus praten. Het is anders, maar toch..........

Bij mij zou het gerelateerd zijn aan mijn auto immuun ziekte's. Darm ziekte en reuma, die tijden de eerste keer onder controle waren.

Ik krijg gelijk atropine druppels en bij mij helpt dat juist tegen licht. Zonder atropine is het echt vreselijk pijnlijk. Zonlicht, maar ook tv bijv. Nu heeft een paard vaak geen tv, maar voor het idee wat dus zeer doet.
Ik krijg er ook prednison druppels bij. Zoals mij is uitgelegd kan je anders verklevingen krijgen als je niks doet tegen die ontstekingen in het oog en dat heeft de nodige risico's op je zicht.

Het herstel duurt best lang en ik hab ook best lang de naweeën.

De laatste keer geen fijne oogarts gehad en sindsdien ook bijv een leesbril nodig en moet vaak mn scherm aanpassen qua licht. Te fel licht blijft soms vervelend.

Zo een zonnekap/bril is echt heel fijn voor je pony denk ik. Het is een investering, maar blijft wel wat waard bij evt verkoop en je kan nu echt wel wat verlichten.

Qua paarden; Wij hebben een hele oude shet. 1x blessure gehad net naast het oog, maar nagekeken en niet beschadigd. Nu is zijn maatje overleden en zag ik wat dingen. Dat ene oog verliest toch wat zicht volgens mij. Hij redt zich goed hier. We hebben een track, vaste kudde, vaste voerplekken etc. Maar oversteken door de bak doet hij bijv echt langs de rand en ik zie het aan zijn manier van lopen.
Maar ook als ik 2 voeremmers neerzet, ziet hij het niet gelijk en moet ie even de geur pakken. Maar alles wat bekend is, kan hij goed mee omgaan.

Alenthe05

Berichten: 1093
Geregistreerd: 19-03-06
Woonplaats: Naast de buren

Re: Acute maanblindheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-21 15:27

Bokker Thymone zit in het zelfde proces met haar paard. Miss even een PB doen. Die van haar is geopereerd in Utrecht.

Dennis

Berichten: 31464
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-21 15:41

Mijn merrie was aan 1 oog maanblind. Eerst eens in de zoveel jaar een aanval, later bijna ieder jaar, tot ze van de ene in de andere aanval rolde ondanks heel intensief druppelen. Toen heb ik snel haar oog er uit laten halen. Pony is wel pijnlijk geweest op haar oog tijdens aanvallen, en was redelijk snel blind aan haar oog (dus makkelijke keus om die er uit te halen toen hij te veel en te lang pijnlijk was). Daarna nooit meer last gehad.

RobinSputnik

Berichten: 504
Geregistreerd: 05-07-10
Woonplaats: Rijswijk GLD

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-21 16:03

Ik ben tevreden over Utrecht op het gebied van ogen, ondanks dat ze voor mijn paard helaas niks meer konden betekenen (second opinion). Daarvoor zijn we meerdere keren bij de Lingehoeve geweest, maar op het gebied van ogen vind ik dat geen aanrader.

Mijn paard had aan zijn ene oog glaucoom als gevolg van sluipende maanblindheid, op echo in Utrecht bleek het oog van binnen ook al behoorlijk stuk. -O- Zijn andere oog was ook al snel aangedaan, daar liet zijn lens los, waardoor de lens zich afwisselend in de voorste- en achterste oogkamer bevond. Waarschijnlijk heeft hij er genetische aanleg voor gehad. De prognose was slecht en hij is helaas ingeslapen.

Ik zou niet aarzelen om in ieder geval al contact op te nemen met Utrecht voor overleg! Zij kunnen ook adviseren of ze hem nu al willen zien of nog even willen wachten tot het oog rustiger is. Sterkte!

_Cindy

Berichten: 2582
Geregistreerd: 08-06-05
Woonplaats: Opperdoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-21 16:06

Mijn tip is ook om naar een echt goede oogspecialist te gaan. De precieze oorzaak is met bepaalde apparatuur wel vast te stellen. Lecher antenne etc. lijkt mij pas een oplossing als er in het oog echt niets te vinden is. Mijn paard had volgens de dierenarts maanblindheid, maar Christiane Goerig vond een bepaald virus wat juist niet zoals maanblindheid behandeld moet worden, dus een goede diagnose is echt belangrijk! Er zijn veel goede artsen in Nederland maar weinig die echt oogarts zijn en diagnose van zeldzamere oogaandoeningen met zekerheid kunnen vaststellen.

Babootje

Berichten: 26216
Geregistreerd: 25-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-21 20:47

_Cindy schreef:
Mijn paard had volgens de dierenarts maanblindheid, maar Christiane Goerig vond een bepaald virus wat juist niet zoals maanblindheid behandeld moet worden, dus een goede diagnose is echt belangrijk! Er zijn veel goede artsen in Nederland maar weinig die echt oogarts zijn en diagnose van zeldzamere oogaandoeningen met zekerheid kunnen vaststellen.


De enige reguliere behandeling is het bestrijden van de ontsteking. Maar is de oorzaak bijvoorbeeld viraal dan helpt dat niet. En is behandeling met antivirale middelen nodig.
Andere mogelijke oorzaken zijn auto-immuun ziekte, bacterieel (leptospirose), parasiet, schimmel. Elke oorzaak heeft een eigen behandeling.
Voor paarden is er nu 1 behandeling: bestrijding van de ontsteking. Door middel van atropine, prednisolon en dexametason. Indien de onsteking veelvuldig terugkomt kan een ciclosporine implantaat in het oog worden gebracht. Dit onderdrukt de ontsteking, maar haalt de oorzaak ook niet weg.
Een vitrectomie is een operatie waarbij het glasvocht uit het oog wordt gehaald en wordt vervangen door bufervloeistof.
Voor de beste behandeling is het belangrijk om de oorzaak te weten te komen. Maar daar wordt bij paarden eigenlijk zelden naar gezocht.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-21 21:08

Heh Flux, wat is dit nu -O- Wat vreselijk dat je hier nu middenin zit.
Ik kan je niet helpen met ervaringen, ik heb er eentje met het eindstadium (volledig blind) maar hoop dat je daar geen ervaringen in nodig gaat hebben. Hier ging het zo snel, en asymptomatisch dus het was al te laat voor ik het door had dat er iets aan de hand was.

Dat van ERU en rhino-enting wist ik overigens niet. Ik ben aan het twijfelen of hij jaren terug bij die uitbraken in de buurt een enting heeft gehad. Ik weet dat er toen paniek was en geen vaccins genoeg, kan me niet meer herinneren of ze toen wel of niet geënt zijn, zou ik in het boekje moeten kijken. Zou wel balen zijn als dat het 2e oog getriggerd heeft...

maxie

Berichten: 2212
Geregistreerd: 14-07-02
Woonplaats: groningen

Re: Acute maanblindheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-21 20:55

Mijn Quarter heeft ook acuut een maanblindheid aanval gehad aan 1 oog. Behandeling was gelijk en het was vrij snel weer “over”. Paar maanden later weer een acute aanval, in de avond had ik een vermoeden dat er iets gaande was en de ochtend was het mis. Volledig blind aan het oog en het oog leek ook wat te krimpen.
Heb toen besloten het oog te laten verwijderen.

(Na de operatie is hij verhuisd naar een paddock paradise, volgens mij op dezelfde plek als waar jij staat, dit ging allemaal prima met zijn blinde kant)

F_inley

Berichten: 6397
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Hellevoetsluis

Re: Acute maanblindheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-21 08:09

Qua oogzorg is Utrecht top 4 jaar geleden zagen we een klein bobbeltje te zien in fin zijn oog. We zijn naar Utrecht gegaan en daar is hij na onderzoeken geopereerd door de professor daar. Het bleek geen tumor maar een zeldzame ontsteking. Hij is daar een week gebleven voor nazorg en toen die eenmaal thuis was kregen we zulke goede uitleg ect mee. En toen ik een keer zorgen had om zijn oog mocht ik dezelfde week nog komen voor controle. Ben echt zo tevreden over hun. En bijkomend voordeel de kosten vielen ook echt wel mee. Ze hebben elke week een ogen spreekuur daar kom je in eerste instantie terecht maar wel gelijk bij de goede arts
Heel veel sterkte en succes

Trieneke
Berichten: 191
Geregistreerd: 10-01-05
Woonplaats: Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-21 10:11

Mijn fries heeft het ca. 10 jaar geleden gehad. Bij de (eerste) zichtbare ontsteking direct met medicatie begonnen. Moest toen om de 2 of 3 uur druppelen, dag en nacht. Zijn oog herstelde snel. Toen de ontsteking weg was, is hij zsm geholpen door pr. Toth in Hochmoor (zat hij toendertijd nog). Wij hebben op advies een vitrectomie laten doen. Ik ben blij dat mijn da er zo snel mee was. Hij zei, het is niet afwachten of er nog een ontsteking komt maar wanneer en met elke keer wordt het oog slechter.

Flux

Berichten: 2490
Geregistreerd: 10-06-05

Re: Acute maanblindheid

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-06-21 12:08

Kleine update: Dibbes doet het goed, heeft z'n praatjes terug en de frequentie van druppelen is nu 4x per dag. Oogje is weer helderder en er zijn nu alleen nog wat vlokken zichtbaar. Zijn zicht is wel wat verbeterd maar merk wel dat diepte inschatten lastig is. Tevens denk ik ook dat hij ook minder ziet met de onderste helft van z'n oog wss door de vlokken daar.

Verder heb ik vandaag overleg gehad met Utrecht en ga ik daar 17 juni met hem heen om door een specialist bekeken te worden. Woensdag komt mijn eigen da weer kijken.

J_emma

Berichten: 811
Geregistreerd: 16-06-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-21 12:29

Oh wat naar!
Hier een pony waarbij we na twee aanvallen, nul zicht meer aan die kant en flink verlaagde oogdruk het oog hebben laten verwijderen.
Iemand noemde het al, maar ook mijn ervaring is: zoveel mogelijk uv licht op het oog vermijden. Het is enorm pijnlijk en triggert nieuwe aanvallen.
Dus doe wat je kan om het restzicht te beschermen!
Zij was echt vampierpony, overdag in een donkere stal, 's nachts de wei op.
Nu gelukkig 1 goed oog en daaraan geen aanvallen gehad vooralsnog. Maar twee kanten is wel heel ellendig. Sterkte!

zazaza
Berichten: 735
Geregistreerd: 03-05-06

Re: Acute maanblindheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-21 22:30

Hoe gaat het nu met je paardje TS?

Tymone

Berichten: 900
Geregistreerd: 05-03-15
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-21 23:33

Flux schreef:
Woensdag 26 mei kwam ik einde middag op stal om mijn 4-jarige pony Dibbes te trainen. Hij staat 24/7 buiten in een paddock paradise. Alles leek normaal, hij stond te vreten, ik riep hem, hij keek attent op. Ook met halsteren zag ik niks mis, pas bij het hek ging hij zich anders gedragen.

Het weekend ervoor had hij een nare ervaring gehad met een nieuw paard welke hem bij intrede van de paddock aangevallen heeft. Het hek is nu spannend. Ik dacht hem te helpen door het hek helemaal open te zetten zodat hij alle ruimte had. Mijn verbazing was dan ook groot toen hij met die voorzorgsmaatregel alsnog vol in het hek liep. Hij schrok er zelf ook behoorlijk van.

"Hij is blind" dacht ik direct. En bij betere inspectie bleek ook dat zijn linkeroog een witte waas had. Dibbes durfde zich niet te verroeren dus ik heb hem losgeklikt en ben hulp gaan halen. Hij liep toen zelf wel terug naar de hooiruif.

Met de stalhouder hebben we hem al duwend naar binnen gekregen. Hij was erg in paniek, durfde zijn voeten niet goed te verzetten en liep tot 2x toe vol in de wand van de binnenbak.

De dierenarts constateerde maanblindheid in het linkeroog (fluor test gaaf geen beschadigingen hoornvlies) en dit is het schema die we aanhouden tot nu toe:

Woensdag 26, donderdag 27 en vrijdag 28 mei:
Om de twee uur druppelen met dexamethason en atropine druppels
Woensdagavond had hij een injectie metacam gekregen, donderdag en vrijdag oraal.

Vrijdag kwam de dierenarts weer en mochten we terug naar 6x per dag druppelen. Ik had zorgen over zijn rechteroog. Dit was woensdag ook al gezegd maar de dierenarts vond dit geen punt van zorg. Vrijdag kwam een paardenarts van de praktijk kijken en die zei dat rechts ook niet goed was, maar dit oude schade is van een eerdere aanval. Behandelen zou niets doen.

Woensdag 2 juni kwam de dierenarts weer. Oog was minder dik, de witte waas is erg afgenomen, wel zijn er wat vlokken te zien onderin het oog. Ze gaf aan dat ze niet zeker is of Dibbes meer gaat zien dan nu, wat me ernstig zorgen baart want dat is niet veel. Ik mag terug naar 4x per dag druppelen en volgende week woensdag komt ze weer.

Mijn pony is 4 jaar en ik ben heel erg bang dat hij zometeen volledig blind is. Rechts ziet hij kennelijk ook niet bar veel (is me echt nooit opgevallen, ook niet in training) en links is nu ook ruk. Als ik hem zie scharrelen in de binnenbak breekt mijn hart want hij loopt regelmatig tegen de bankrand op. Ik zie zeker wel wat progressie, maar ik vraag me ten zeerste af of dit komt omdat hij zicht terug krijgt of omdat hij beschikt over een groot aanpassingsvermogen...

Ik wil hem alle kansen geven die hij kan krijgen. Die dierenarts heeft mij geadviseerd te wachten tot zijn oog weer helemaal rustig is en hij geen atropine meer krijgt (pupilontspanner) eer ik hem naar de kliniek breng, dat zal minimaal nog 2 weken duren wellicht langer. Ik wil sowieso een echo van beide ogen laten uitvoeren, oogvocht laten afnemen om te bepalen waar de ontsteking vandaan komt en indien hij er wat aan heeft een vitrectomie laten uitvoeren.

Op dit moment is kliniek Utrecht mijn eerste keuze. Zijn er mensen met ervaring wbt oogheelkunde in Utrecht? Ervaringen met maanblindheid en zijn verloop zijn ook welkom als ook tips en trics. Ik heb al heel wat oudere topics gelezen maar wellicht zijn er nog recentere ervaringen.

Ik probeer dit topic te updaten voor mezelf om terug te lezen maar ook om anderen te informeren. Vragen staat vrij!


Mijn paard is eind maart in Utrecht aan zijn oog geopereerd. Die had geen maanblindheid maar een andere aandoening. Maar ben wel super tevreden over de kennis en kunde.

Daarnaast is er op dit moment volgens mij een da in Utrecht aan het promoveren op maanblindheid

Flux

Berichten: 2490
Geregistreerd: 10-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-06-21 07:14

zazaza schreef:
Hoe gaat het nu met je paardje TS?


Afgelopen woensdag kwam de behandelend dierenarts weer. Die vond z'n oog vooruit gaan (ik ook hoor) waardoor ze voorstelde hem van de atropine te halen. Dat leek me een fijn idee voor als ie naar de kliniek gaat. Dus die woensdag nog doorgedruppeld met zowel Dex en atropine en dan die donderdag alleen Dex. Vrijdagavond kwam ik hem na werk doen en toen zag ik dat zijn oog toch verslechterd was. De vlokken die onderin het oog lagen waren nu meer draden en liepen over het hele pupil heen -O- Hij zag ook weer slechter. Dus weer dierenarts gebeld en die raadde aan de atropine weer te starten.

Zuur. Ik ga zometeen weer bellen omdat ik het niet verbeterd/veranderd vind. En ik wil advies vragen wat betreft donderdag. Uiteraard wordt het juist die dag godsgruwelijk heet terwijl mijn knappe vent 2,5 uur enkele reis op de trailer moet. ;( Uitstellen wil ik niet want gevoelsmatig heb ik er geen goed gevoel bij. Liever stond hij gister al in utrecht bij wijze van. Mijn gelukspotje voor Dibbes is echt even ver te zoeken :n

Tymone, dank je voor je bericht. Dat versterkt mijn gevoel wel dat Utrecht de juiste plek voor hem is nu!

Zerena

Berichten: 3882
Geregistreerd: 29-12-04

Re: Acute maanblindheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-06-21 14:49

Kan je niet overleggen dat je hem woensdagavond al brengt als het wat koeler is?

Cynthia82

Berichten: 9299
Geregistreerd: 03-07-07
Woonplaats: Bleiswijk

Re: Acute maanblindheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-06-21 23:44

:knuffel: voor ons knappe ventje (en voor jou)

Flux

Berichten: 2490
Geregistreerd: 10-06-05

Re: Acute maanblindheid

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-06-21 08:44

Een update waar we niet op hoopten..

Maandag heb ik de Da foto's gemaild van zijn oog en is ze nog gekomen. Ze vond het teveel veranderd. Ik ook. Ik heb Utrecht gebeld en afgesproken dat ik Dibbes diezelfde avond nog zou brengen. Dinsdag zou hij dan om 9u gezien kunnen worden.

Mijn vent liep zo met ons mee de trailer op. Had onderweg even een moment van stress en zweten maar was weer droog en stond lekker te eten bij aankomst.

Gisterochtend weer naar Utrecht gevlogen om bij het consult te zijn. Helaas is het resultaat heel slecht. Het rechteroog is al blind, al een tijdje. Het is belachelijk hoe snel paarden zich hiermee aanpassen want ik heb niks gemerkt in zijn omgang of training. Links heeft hij nu een actieve ontsteking. Hier gaf hij wel meer reflex nog. Echo gemaakt maar helaas liet die zien dat de onderliggende structuren al te min zijn. Netvlies laat los en de oogzenuw is aangetast.

Hij is dus praktisch al volledig blind.

Utrecht biedt geen opties meer dan proberen het pupil links weer wat open te krijgen door de ontsteking te bestrijden (druppelen dus). Echter zegt de arts dat het een kwestie van wachten is tot hij een nieuwe aanval krijgt wat hem zeer gaat doen.

Hij was zelf verbaasd over de snelheid waarmee het zicht is aangetast. Hij vermoed dat Dibbes afgelopen vrijdag opnieuw een aanval heeft gekregen terwijl hij nog op de dex stond. Hij ziet zelden zo'n agressieve variant van maanblindheid.

De arts stuurt aan op inslapen maar ik kon die keuze gister niet maken. Zodoende is hij nu nog in Utrecht. Ze druppelen hem nu om de 2 uur en hij staat comfortabel. Ook krijgt hij metacam.