Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 11 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Overvulde peesschedes- slijtage

 
Profiel   

Hoi,

Mijn paard is er nooit 1 geweest met mooie droge benen. Maandag een echo gemaakt van de pees LA. Zat sinds enige tijd een zachte bult op. Klinische beeld is goed. Niet warm oid. Wilde het checken. RA heeft paard sinds ik hem heb gallen.
14,5 jaar en heeft een intensief sportverleden in dressuur gehad.
Echo liet intacte pees zien (pfiew!) maar wel heel veel vocht in de peesschede.
Eerste wat de DA zei: ‘dit paard heeft heel hard gewerkt’. Hij noemde het chronische slijtage. Gezien zijn leeftijd en verleden vond de DA het niet heel gek. Andere been met gallen zou ongetwijfeld zelfde beeld geven zei die. Zijn advies: bespaar je kosten en moeite. Zolang het klinische beeld (dus zuiver) goed is, genieten van licht recreatief werk. Maar als sportpaard zeker niet meer inzetten om erger te voorkomen. Zijn quote: ‘als je dit paard door de molen gaat halen zul je vast ook wel meer slijtage of artrose tegenkomen’. Ok….
En toen was ie weg. En daar sta ik dan. Ok afgekeurd als sportpaard? Prima, ambitie hadden we niet. Longeren beperken en zorgen voor een goede bodem als we wel drssuurmatig gaan werken. Check, regel ik. Heb een nieuwe trainer die onwijs veel weet van de anatomie van het paard en gespecialiseerd is in rechtrichten en revalidatie. Dus dat komt goed.
Als we gaan rijden: veel stap, beetje draf. 2x pw onder het zadel (buitenritje en 1x bakwerk) en dan 1-2x onbelast met lange lijnen en werken aan de hand. Dat is het plan.
Nu mijn vraag: iemand ervaring met zo’n diagnose? Ik kan er online erg weinig over vinden. Alles gaat over peesblessures. Is er iets wat helpt aan ondersteuning in het afnemen van het vocht? Magnacare lees ik ea over? Wat is de prognose van zulke slijtage?
Of was deze DA wel erg nuchter en is een 2nd opinion aan te raden? Gebruik jullie graag even als klankbord :)
Paard staat 24/7 op een PP sinds juli. Huisvesting is dus recent gewijzigd. Daarmee de gallen RA ook al iets afgenomen. Maar gaat langzaam. Paard heeft afgelopen jaar ivm gezondheid (Lyme) bijna niks gedaan. Dus niet zo dat we intensief hebben gereden.
Ik merk dat ik nu echt extreem voorzichtig met hem aan het worden ben, is dat terecht of zouden bijna alle paarden enige vorm van slijtage al hebben? En is nu rustiger aan juist een vorm van : rust roest?
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-11-22 08:41 



 
Profiel   

Hm ik vind het wel een "makkelijke" diagnose van de DA. Overvulde peesschedes kunnen ze ook hebben zonder artrose of andere problemen. Ze noemen het ook wel voos beenwerk, het komt niet altijd van hard werken oid. Ik zou zelf wel willen weten of er iets onder zit of niet want dat kan toch net een ander management vereisen.

En ja, er zijn wel zaken die je als ondersteuning kan doen/ geven. Sowieso zoveel mogelijke vrije en onbelaste beweging. Hoe meer beweging hoe dunner zijn benen blijven. Sommige paarden krijgen dikke benen/ gallen door teveel eiwitten in kuil. Dan zou hooi een oplossing kunnen zijn.
Het kan helpen om de lymfen te ondersteunen dmv een kruid om het vocht af te voeren. Kliswortel kan hierbij helpen.

Als het echt artrose is dan is het wijs om glucosamine te gaan geven.

En wat helpt als ze toch veel op stal moeten staan zijn stalbandages waarbij de onderlappen in azijn gedompeld zijn. Dat trekt het vocht er uit..maar beter is het om hem zo min mogelijk op stal te hebben.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-11-22 09:03 



 
Profiel   

Geen ervaring met overvulde peesschede door overbelasting, maar wel met het optimaal sterk en goed houden van pezen.
Ik zou als ik jou was sowieso Ice Vibe Boots of iets soortgelijks aanschaffen, koelen en trillen en deze elke dag omdoen. Helpt om het vocht af te drijven en de doorbloeding te stimuleren. Sowieso na het rijden/trainen maar ook gewoon op de rustdagen een half uurtje pakken. Gezien het verleden van jouw paard zou ik 2 sets kopen, zodat je alle 4 de benen deze behandeling dagelijks kunt geven.

Verder heel goed in en uit stappen, liefst op het harde en rechtuit (groot erf of akkerpad oid). De pezen moeten altijd goed opgewarmt zijn voordat je er rek op gaat vragen. Ook uitstappen. Het harde hardt de pezen goed af, het rechte zorgt voor zo min mogelijk overbelasting tijdens het in en uitstappen.

Verder geen scherpe wendingen of kleine voltes en voorzichtig met zijgangen (zijgangen zijn een grote belasting voor pezen, vergelijkbaar met springen).

Als je peesbeschermer omdoet, zorg dan voor peesbeschermers die lucht doorlaten, iets als de compositi protech. Niet mooi, wel ventilerend.

En ten slotte, ik zou toch ook eens bij een andere DA scannen. Een goede DA scant naast het been ten minste ook het been ernaast te vergelijking. Maar ik zou in jouw geval alle 4 de benen scannen, dan heb je een soort 0-meting en dan over een jaar nog een keer om te kijken of het in ieder geval niet erger wordt.

Verder zou je aan een goede DA kunnen vragen of laseren misschien nog effect kan hebben om in ieder geval de eerste periode de ontsteking in de peesschede (het vocht komt van een onsteking dooroverbelasting) te bestrijden. Onstekingsremmers kunnen evt ook, maar die werken vrijwel altijd ook pijnstillend en dat is tricky omdat je dan het klinische beeld minder goed in de gaten kunt houden.

Sterkte ermee!

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-11-22 09:04 



 
Profiel   

Manuele lymfedrainage. Als je er nog nooit van gehoord hebt dan kun je eens kijken op www.equinelymfedrainage.nl voor meer informatie.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-11-22 09:36 



 
Profiel   

Wow onwijs bedankt voor jullie nuttige bijdrages. Gek dat ik soms hier op bokt meer geholpen wordt dan de DA. Ligt er maar net ook aan wie je treft denk ik. Dit was een man van weinig woorden en oude stempel. Hij vond het bijna vreemd waarom ik überhaupt een echo wilde zonder dat paard kreupel was of het been warm en dik. Zo een ;)
Qua onbelast bewegen zit het goed. Hij loopt op een PP die echt onwijs groot is, kleine kudde van 4 die wel rondscharrelt maar geen uitspattingen heeft. Rechtuit op het harde in- en uitstappen is geen probleem. Dat hebben we rondom het terrein. Dat zal ik zeker doen.
Ik overweeg dan toch op m op te laden naar een gespecialiseerde kliniek en dan verder te onderzoeken. Echo aan huis was voor nu even prima om mijn doel te behalen: peesblessure uitsluiten. Nu verder.
Bedenk me ook dat Lyme ook vergelijkbare klachten kan geven…Wellicht heeft ie een opleving.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-11-22 10:31 



 
Profiel   

ik snap de dierenarts ergens ook wel hoor :-)
Hij heeft waarschijnlijk heel veel ervaring, en weet ook hoe sommige topsportpaarden op de foto zijn, maar toch heel goed lopen. Klinische beeld zou ook altijd leidend moeten zijn.

Nu kan ik me voorstellen dat als het om je "enige" paard gaat, het wat raar overkomt.

Mijn vriend heeft regelmatig paarden samen met een topsportruiter, en die geeft helemaal niks om foto's, als ze klinisch maar goed zijn.
Mijn vriend laat ze wel altijd keuren, omdat ze uiteindelijk voor de verkoop zijn en je daar geen gezeur over wil, maar vaak zie je wel, dat hoe meer ervaring iemand heeft, hoe minder ze om foto's geven.

Het is natuurlijk ook wel zo, dat op die leeftijd met dat verleden het verder ook niet meer uitmaakt hoe het er van binnen uit ziet. Zeker niet als je geen ambitie hebt om echt te sporten.
Zolang hij klinische goed is maakt het natuurlijk ook niet zo veel uit.

Gallen komen vaak voor bij paarden die geen goede opbouw gehad hebben, en als ze er eenmaal zitten, krijg je ze bijna niet weg.

Als je het wilt weten, kun je het natuurlijk altijd ergens na laten kijken, maar goed, verandert dat iets aan het: "hoe nu verder?"
als het antwoord daarop nee is, dat het eigenlijk niks verandert, zou ik het geld in mijn zak houden, en steken in ondersteunende supplementen voor de gewrichten. dat kan op die leeftijd nooit kwaad natuurlijk.....

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-11-22 11:27 



 
Profiel   

Mooie nuchtere kijk ook Sky, maar dat heb jij wel vaker in topics. Kan ik waarderen :) het sluit wel aan bij hoe de DA ernaar kijkt.
De vraag die ik mezelf eigenlijk steeds stel: is het eerlijk om op hem te rijden. Wellicht ga ik daar ook qua schuldgevoel wat ver in. Dat zou dan ook de enige motivatie zijn om verder te zoeken. Maar ja kan daarin ook het klinische beeld volgen: is ie goed? Dan kunnen we prima op een licht buitenritje. Is ie niet meer zuiver? Lekker laten. Hij staat op een prachtige plek waar hij ook een mooi pensioen kan genieten.

Qua supplementen lees ik Glucosamine, maar heb ooit eens begrepen dat dit voor paarden met IR (ook dat heeft ie) niet zo geschikt is. Zijn er goede alternatieven? Welke raden jullie aan?

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-11-22 12:15 



 
Profiel   

Marigo schreef
Mooie nuchtere kijk ook Sky, maar dat heb jij wel vaker in topics. Kan ik waarderen :) het sluit wel aan bij hoe de DA ernaar kijkt.
De vraag die ik mezelf eigenlijk steeds stel: is het eerlijk om op hem te rijden. Wellicht ga ik daar ook qua schuldgevoel wat ver in. Dat zou dan ook de enige motivatie zijn om verder te zoeken. Maar ja kan daarin ook het klinische beeld volgen: is ie goed? Dan kunnen we prima op een licht buitenritje. Is ie niet meer zuiver? Lekker laten. Hij staat op een prachtige plek waar hij ook een mooi pensioen kan genieten.

Qua supplementen lees ik Glucosamine, maar heb ooit eens begrepen dat dit voor paarden met IR (ook dat heeft ie) niet zo geschikt is. Zijn er goede alternatieven? Welke raden jullie aan?

Glucosamine is voor gewrichten volgens mij. Verder sliuit ik me aan bij Sky, als ze niet kreupel is op deze leeftijd met die gallen zou ik gewoon blijven rijden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-11-22 12:19 



 
Profiel   

Ik vind het dan weer raar dat hij een echo apart vond. Je geeft zelf aan dat er wel een bult gezeten heeft, dus zijn opmerking van niet kreupel, niet dik en warm klopt al niet. Hier met peesblessure gewoon rad geweest en geen dikke of warme bult. Wel wat vocht in de peesschede. Of een paar dagen licht onregelmatig, kleine zachte bult en daarna gewoon weer rad en geen pas meer verkeerd gezet dus anderen zeiden dat zij gewoon weer zouden rijden want zal wel verstapt hebbeb. Beide paarden hadden wel peesblessure, diegene met alleen vocht konden ze dat alleen pas later zien, die leek in eerste instantie ook niks te mankeren.
Maar beide paarden hadden wel een ernstigere blessure gekregen als ik gewoon door was blijven gaan, niet onregelmatig zijn is helemaal geen zeldzaam iets. En mijn da is van mening dat vocht daar ook gewoon niet hoort.

Dus nav jouw verhaal vind ik de reactie van de da raarder dan jouw wens om een echo te maken. :D

Of je naar een kliniek wikt of niet zal je zelf moeten weten. Ik laat bijvoorbeeld niks meer op stal nakijken qua kreupelheidsonderzoeken, echo's of foto's. Alles op de kliniek, daar heb ik veel meer vertrouwen in. En ik hecht heel veel waarde aan duidelijkheid van da, dus snap jouw vragen en onzekerheid over hoe en wat nu helemaal. Gewoon duidelijkheid en eventueel advies wat je nog kan doen als ondersteuning.

14,5 is toch ook niet oud?

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-11-22 12:34 



 
Profiel   

Mijn paard heeft van het voorjaar ook geirriteerde peesschedes en sesambandjes opgelopen door overbelasting. (Helaas)

Advies van de dierenarts: rustig aan doen, daarna weer rustig oppakken en verder gaan waar jullie gebleven waren.
Wel is mijn paard 10. Maar ze zei dat zolang hij geen pijn toont of er last van heeft. Is er niks aan de hand.


Het klinkt wel alsof het makkelijk is gedachtvan je dierenarts, Maar wij hebben er niet voor geleerd en het paard niet gezien. Als je het zeker wilt weten kan je altijd voor een second opinion gaan kijken

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-11-22 12:39 



 
Profiel   

Barb schreef
Manuele lymfedrainage. Als je er nog nooit van gehoord hebt dan kun je eens kijken op https://www.equinelymfedrainage.nl voor meer informatie.



Ik kan je dit van harte aanraden. Mijn oudere merrie (inmiddels 26j) had achter last van gallen en op latere leeftijd LV een peesblessure gekregen. Door de peesblessure LV was RV de pees soms overvuld bij slecht weer/te veel gedaan etc. Nu had lymfe drainage bij haar heel veel positieve effecten, en icm de peesblessure toen heel regelmatig laten doen. Overvullen van RV is na 1 a 2 behandelen al nooit meer gebeurd. Ik vond het best zweverig omdat ze niet echt iets 'doen' in de zin van hard op iets drukken oid, maar het verschil was zo duidelijk binnen 24 uur dat ik er nooit aan heb getwijfeld :) .

Als je er vragen over hebt, kun je me altijd een PBtje sturen!
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-11-22 13:33 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 11 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen