Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 24 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Ziekte van Lyme bij je paard en behandeltraject: wie nog meer?

 
Profiel   

Dag allemaal,

Sinds afgelopen week ben ik op de hoogte dat mijn 5 jarige NL appaloosa ruin de ziekte van Lyme heeft. #) De diagnose is gesteld door de heer Laarakkers van Den Hoek. Het verklaart bij mijn paard mogelijk een groot deel van zijn fysieke verschijning (blijft achter in ontwikkeling en bespiering) en zijn gedrag (lerend vermogen: 7x gaat het goed, de 8e x is hij het helemaal kwijt).

Ik ben zelf mijn hele leven van de feiten geweest en heb me nu gewend tot Den Hoek, dus met een holistische inslag. Dat is wel even wennen want toch echt anders dan regulier en wat ik gewend ben. Maar ik ga dit traject nu in met vertrouwen en natuurlijk de instelling: baat het niet dan schaadt het niet. Ik wil het beste doen voor mijn paard en zeker weten dat ik alles doe wat ik kan doen.

Ik vroeg me af of er meer mensen zijn die onlangs bij hun paard een behandeltraject tegen Lyme zijn gestart bij Den Hoek (of elders?) en het leek me fijn om ervaringen te delen. Wie oh wie? :)
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-05-23 15:45 



 
Profiel   

Is de Lyme door middel van bloedonderzoek aangetoond of op welke andere manier?

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-05-23 15:59 



 
Profiel   

De Lyme is vastgesteld door middel van metingen door een Lecherantenne (als ik mij niet vergis) en op basis van de fysieke verschijningsvorm van mijn paard. Bloedonderzoek schijnt ook discutabel te zijn bij het vaststellen van Lyme, iets met aantoonbaar in het bloed en geen symptomen of soms niks aan te tonen in bloed en symptomen.. rare ziekte.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-23 18:22 



 
Profiel   

Geen ervaring met Lyme bij paarden. Wel bij mensen. En daarvandaan komt de naam Laarakkers van Den Hoek me bekend voor. Zoiets is niet wetenschappelijk en kun je scharen onder kwakzalverij. Zoiets als ieder paard / mens die je daarheen brengt en iets mankeert heeft Lyme :Y)
Maakt niet uit maar pas op dat je straks niet een berg geld kwijt bent aan dure kruidenkuren en je paard iets anders heeft(bv voedingsstoffen tekort etc).
Als het echt aangetoond is in het bloed bij reguliere dierenarts dan is het een ander verhaal.
Zie bv ook het topic in 2021 terug over lecher antenne op bokt bij paarden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-23 18:30 



 
Profiel   

@Sabri: dank je wel voor je reactie. Ik zal dat topic ook even opzoeken. Voor nu zou ik het fijn vinden om toch in contact te komen met mensen die aan eenzelfde traject zijn begonnen als ik. :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-23 09:21 



 
Profiel   

Jaren geleden had mijn paard ook rare verschijnselen en ook laten checken op lyme en volgens bloedonderzoek DA niks aan de hand alle waardes goed maar je zag dat het echt niet goed was dus ook naar Den Hoek (waar is trouwens al kwam) en daar kwam Lyme uit, behandeling gestart en na 4 weken al echt verbetering en het blijft wel een ding en soms een opvlamming maar gelukkig onder controle op deze manier.
En ik weet veel mensen vinden het kwakzalverij bla bla bla maar ondertussen toch wel goede resultaten met behandelingen. Voor veel kwalen/problemen begin ik met de reguliere DA om dan toch vaak uit te komen bij Den Hoek. Ik zeg niet dat alles 100% wordt opgelost maar 90% toch zeker en soms via regulier nog geen 50%.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-23 09:29 



 
Profiel   

@Steppe: bedankt voor je bericht. Wat fijn dat het bij jouw paard tot verbetering heeft geleid! Zou je iets willen vertellen over de rare verschijnselen bij jouw paard waardoor jij dacht: dit zit niet goed?
En wat doe je nu met jouw paard? Kan je hem gewoon trainen?

Ik vind het zelf ook lastig. Ik ben echt wel van de "bewezen" wetenschap (beeld door foto's, echo's, bloedwaarden noem maar op, gewoon feiten) en dan is dit wel echt even wat andere koek bij Den Hoek. Maar ik wist het niet meer en dit werd me meerdere malen aangeraden dus ik ben gewoon gegaan.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-23 09:35 



 
Profiel   

Sabri schreef
Geen ervaring met Lyme bij paarden. Wel bij mensen. En daarvandaan komt de naam Laarakkers van Den Hoek me bekend voor. Zoiets is niet wetenschappelijk en kun je scharen onder kwakzalverij.

Och hemeltje, daar gáán we weer....
Citaat
Als het echt aangetoond is in het bloed bij reguliere dierenarts dan is het een ander verhaal.

De spirocheet die Lyme (borrelliosis) veroorzaakt is zo lastig in het bloed aan te tonen dat het voor mensen zin heeft om niet naar de huisarts te gaan, maar direct naar een gespecialiseerde arts. (ILADS)
Noch een reguliere dierenarts is een kwakzalver (maar staat op het niveau van een huisarts, beiden zeer te respecteren)
noch Laarakker komt voor kwakzalverij in aanmerking. (Al doet hij meer dingen dan hij aan de faculteit in Utrecht heeft geleerd.)

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-23 10:55 



 
Profiel   

Ik ben in ieder geval nog alle dagen blij dat deze 'kwakzalver :+ ' mijn pony gered heeft, waar meer dan 15 reguliere dierenarts en 3 klinieken in 2 jaar tijd dat niet konden.

Hij had trouwens geen Lyme, en mijn andere paard ook niet, dus dat alle patiënten van hem zogenaamd Lyme hebben is ook dikke kul.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-23 13:24 



 
Profiel   

Hier ook een traject met Lyme gehad. De reguliere met antibiotica. Dat hielp wel, maar zou ik nooit meer doen met de kennis van nu. Voor de darmflora.
Hoe meer ik heb geleerd over Lyme hoe meer de moed me eerlijk gezegd in de schoenen zakte. En ik wil je zeker niet deze vibe overdragen, maar Lyme is geen kwestie van een traject volgen en je paard is beter. Helaas. Ook kan altijd herbesmetting plaatsvinden. Hier haal ik ondanks maatregelen dagelijks 1 of 2 teken van mijn paard.
Het is nu bevestigd dat Lyme ook door muggen/dazen en andere stekers overgedragen kan worden. En besmetting kan al binnen enkele minuten overgedragen worden. Niet de 24 uur die aangegeven wordt. Dweilen met de kraan open….
Wat dan wel? Soms heb je pech, net zoals bij mensen en heb je een paard die heel heftig reageert op de infectie. Vaak is het ook wel goed te managen door het immuunsysteem van je paard goed te houden. Kruiden en tincturen van oa kaardebol, cat’s claw, Japanse duizendknoop en CBD lijken wel echt de borrelia aan te vallen. Maar dit zijn heftige kruiden die in verkeerde doseringen en zonder advies schadelijk kunnen zijn. Ik heb zelf helaas nog geen product of therapeut gevonden die dit bij paarden correct weet toe te passen in NL. Wellicht zitten deze ingrediënten in de spullen die je van Den Hoek hebt gekregen?
Verder is het belangrijk dat een paard met Lyme voldoende magnesium, vitamine E en omega 3 binnenkrijgt.
Ik raad je aan om deze online webinar te kijken:
https://www.youtube.com/live/xIjtIsmXAes?feature=share
Daar heb ik mega veel van geleerd. Ook de university van Cornell heeft een webinar over Equine Lyme en dan met name over het reguliere traject. Bekijk en onderzoek ze beide. En kies vervolgens de methode waarvan jij denkt dat je paard gaat baten.
Verder als tip wil ik je meegeven om lid te worden van verschillende Equine Lyme Disease groepen op Facebook. Daar wordt veel informatie gedeeld.

Wat ik nu doe na een tekenbeet? Weghalen en verder niks. Ik observeer de klinische symptomen van mijn paard. Ik weet hoe een aanval eruit ziet bij hem: neerslachtig (normaal een heel opgewekt paard en zweten in de avond. Met name op achterhand en flanken. Ja echt! Ook bij mensen die Lyme hebben komt nacht zweten veel voor. Ik vond het bizar dat hij dit ook heeft. Normaal zweet ie bij zijn borst en hals als hij het warm heeft. Dus dat soort kleine veranderingen opmerken. En ik temperatuur hem dagelijks nu tijdens het teken seizoen.
Mocht hij wel weer een aanval krijgen dan zou ik dat via de kruiden route proberen aan te pakken.

Ik wens je paardje onwijs veel beterschap toe! Ik hoop dat waar je ook voor kiest, gaat helpen.
Veel wijsheid gewenst

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-23 16:11 



 
Profiel   

femskie schreef
De Lyme is vastgesteld door middel van metingen door een Lecherantenne (als ik mij niet vergis) en op basis van de fysieke verschijningsvorm van mijn paard. Bloedonderzoek schijnt ook discutabel te zijn bij het vaststellen van Lyme, iets met aantoonbaar in het bloed en geen symptomen of soms niks aan te tonen in bloed en symptomen.. rare ziekte.


Het aantonen van Lyme kan zeker wel. En wordt heel succesvol gedaan door University van Cornell in de VS. Sommige DA’s in NL kunnen dit ook. De testmethode is heel anders dan regulier onderzoek via het bloed.
Wat ik net ook aangaf: bekijk alle webinars op YouTube over Equine Lyme en informeer jezelf zodat je geen onzin aangesmeerd kan worden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-23 16:21 



 
Profiel   

Ts, hoe is het inmiddels met je paardje?

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-06-23 13:18 



 
Profiel   

Een van onze paarden wordt momenteel behandeld voor Lyme, niet via Den Hoek maar via een andere holistisch werkende therapeut. We zijn nu op de helft van de behandeling en zien al duidelijk verschillen o.a. in spierspanning en gedrag en we zien zelfs verschillen in zijn bespiering. We behandelen met verschillende druppels en een poeder om het immuunsysteem op te krikken.
Ik heb zelf ook, of hopelijk "heb ik het gehad", en ben nu een maand behandeld met bio-resonantie en krijg morgen controle. Mijn klachten waren vooral vermoeidheid en vreselijke spierpijn.
Ik drink thee van de Cistus Incannus ( cistusroos) die de biofilm van Lyme afbreekt. Verder neem ik dagelijks zeoliet om de bacterie uit mijn lijf te krijgen. Paard krijgt ook zeoliet door zijn voer. Ik weet niet of die thee ook aan paarden gegeven mag worden.
Ik gebruik ook een anti-teken middel als ik buiten ben ( en dat is dus heel vaak met paarden aan huis). Daarmee smeer ik de hond ook in.

AB schijnt alleen te werken in de acute fase ( tot ca 1 maand na de beet) en als het dus chronisch wordt ( ik loop er al een jaar of 4 of mogelijk langer mee) heeft AB geen zin.

Het is inderdaad lastig te vinden via bloedonderzoek, zeker in de chronische fase. Mooi om te horen dat er nu ook een andere methode is om het op te sporen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-06-23 14:18 



 
Profiel   

Zoek eens hier op Bokt. Er is een topic over een Fjord die van alles had en die bleek Lyme te hebben,
is ook nog om een andere reden op TV geweest vanwege de verkoper.

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-06-23 14:22 



 
Profiel   

Marigo schreef
femskie schreef
De Lyme is vastgesteld door middel van metingen door een Lecherantenne (als ik mij niet vergis) en op basis van de fysieke verschijningsvorm van mijn paard. Bloedonderzoek schijnt ook discutabel te zijn bij het vaststellen van Lyme, iets met aantoonbaar in het bloed en geen symptomen of soms niks aan te tonen in bloed en symptomen.. rare ziekte.


Het aantonen van Lyme kan zeker wel. En wordt heel succesvol gedaan door University van Cornell in de VS. Sommige DA’s in NL kunnen dit ook. De testmethode is heel anders dan regulier onderzoek via het bloed.
Wat ik net ook aangaf: bekijk alle webinars op YouTube over Equine Lyme en informeer jezelf zodat je geen onzin aangesmeerd kan worden.


Kun je hier kort iets over vertellen? Ik zal ook je link checken

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-07-23 07:57 



 
Profiel   

Mijn zin stond een beetje gek. Het is wel via bloedonderzoek, maar niet alleen op basis van een enkele titerwaarde.
Check: https://www.vet.cornell.edu/animal-heal ... lex-horses

Mijn DA was hier in ieder geval nog niet bekend mee. Maar wellicht in Utrecht al wel.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-07-23 08:16 



 
Profiel   

Wj hebben laatst een paard laten checken op Lyme en dat ging via de urine. Deze werd vervolgens in Utrecht (universtiteit) onderzocht. Het schijnt dat de meest waterdichte test op dit moment is.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-07-23 08:19 



 
Profiel   

Marigo schreef
Mijn zin stond een beetje gek. Het is wel via bloedonderzoek, maar niet alleen op basis van een enkele titerwaarde.
Check: https://www.vet.cornell.edu/animal-heal ... lex-horses

Mijn DA was hier in ieder geval nog niet bekend mee. Maar wellicht in Utrecht al wel.


Sodeknetters.... daar moet ik even voor gaan zitten.

Mijn merrie is net een dag of 10 geleden gebeten, en had flinke zwelling.... dus daarom denk ik dat het misschien toch verstandig is te checken......

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-07-23 08:30 



 
Profiel   

hoogendroog schreef
Wj hebben laatst een paard laten checken op Lyme en dat ging via de urine. Deze werd vervolgens in Utrecht (universtiteit) onderzocht. Het schijnt dat de meest waterdichte test op dit moment is.


Interessant... ik kan de ambulante wel even bellen...

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-07-23 08:30 



 
Profiel   

Ninx schreef
Marigo schreef
Mijn zin stond een beetje gek. Het is wel via bloedonderzoek, maar niet alleen op basis van een enkele titerwaarde.
Check: https://www.vet.cornell.edu/animal-heal ... lex-horses

Mijn DA was hier in ieder geval nog niet bekend mee. Maar wellicht in Utrecht al wel.


Sodeknetters.... daar moet ik even voor gaan zitten.

Mijn merrie is net een dag of 10 geleden gebeten, en had flinke zwelling.... dus daarom denk ik dat het misschien toch verstandig is te checken......


Is het dan ook zinvol om antibiotica te geven? Of is dat al gedaan? Bij mensen wordt dat wel gedaan na een beet. Althans, dat heb ik zelf gehad.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-07-23 16:16 



 
Profiel   

Marigo schreef
Mijn zin stond een beetje gek. Het is wel via bloedonderzoek, maar niet alleen op basis van een enkele titerwaarde.
Check: https://www.vet.cornell.edu/animal-heal ... lex-horses

Mijn DA was hier in ieder geval nog niet bekend mee. Maar wellicht in Utrecht al wel.


Interessant! Eventjes voor gaan zitten om te lezen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-07-23 16:16 



 
Profiel   

Ondertussen merk ik bij mijn paard wel enige veranderingen op. Hij lijkt meer rust te hebben, oogt rustiger in het werk, minder lange paniek als er iets engs gebeurt, lijkt ook iets meer body te hebben gekregen. Het punt is echter wel dat ik niet anders kon dan op hetzelfde moment als dat ik met de medicatie startte, ik hem ook heb moeten verhuizen naar een andere stal. Je kan nu dus niet precies aan de hand van zijn gedrag achterhalen of er verbetering optreedt tgv de medicatie of een andere stal.. dat is wel jammer. Maar goed, hij lijkt positief te ontwikkelen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-07-23 16:18 



 
Profiel   

femskie schreef
Is het dan ook zinvol om antibiotica te geven? Of is dat al gedaan? Bij mensen wordt dat wel gedaan na een beet. Althans, dat heb ik zelf gehad.


AB schijnt alleen te werken in de acute fase, dus kort na de beet tot ca. 1 maand na de beet. Als de Lyme chronisch wordt werkt AB nauwelijks meer omdat de bacterie dan al in allerlei organen etc. zit. Ik ben net uitbehandeld voor Lyme ( via bio-resonantie) waar ik waarschijnlijk al ruim 4 jaar mee rond liep. Lijkt me dat het AB verhaal in alle gevallen op gaat.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-07-23 16:52 



 
Profiel   

Hier via bloedonderzoek. Reden was onverklaarbare agressiviteit. Er klopte iets duidelijk niet.

Heb ook een keer een lezing hierover gevolgd. Nu zit ik daar niet helemaal in, maar soms wel interessant, ging ook over die 5 elementen. Lyme heel vaak voorkomt bij "Aarde"-paarden.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-07-23 17:28 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 24 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen