Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
Suliko schreef:8nnemiek schreef:Wassen doe ik nooit behalve bij sushirijst omdat het daar op de verpakking staat.
Ik doe hem in ruim water, koken volgens de verpakking met de deksel erop en met een beetje zout erbij, afgieten, en met de deksel er half op nog een tijdje laten uitdampen.
Dat is apart, juist sushirijst en rissotorijst moet je niet wassen namelijk
Wassen is zodat het zetmeel laagje eraf gaat (en eventuele stofjes), daardoor gaat rijst plakken. Dat is hetgeen wat ervoor zorgt dat je water troebel wordt.
Siamsmeesje schreef:Jasmijnrijst (100 gram) wassen tot schoon, klein beetje olie en klein beetje zout erdoorheen roeren, nog 100 ml water in het schaaltje. En dan in een schaaltje op hoog gas stomen in de stoommand gedurende 20 minuten. Vuur uit en de rijst nog 10 minuten laten nagaren.
Dan ermee doen wat je verder van plan bent, eten of afkoelen voor fried rice (helaas is mijn stoommand niet groot genoeg voor meer rijst ).
De pan droogkoken ken ik ook, en mijn moeder vouwde de pan dan in oude dekens in. Werkt ook goed.
Een andere manier is koken in een zogenaamd rijst-ei (ook handig met pasta), hoef je dus ook niets meer af te gieten