Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
Suliko schreef:Luckystory schreef:Wij wassen de rijst en laten hem ook 10 minuutjes voorweken. Daarna weer 10 minuutjes laten drogen.
Vervolgens 4 eetlepels van de rijst bakken in de pot in olijfolie en genoeg zout. Tot hij goudbruin is. Zodra dat het geval is, de rest van de rijst erbij en water toevoegen tot net boven het niveau van de rijst. Dan alles hermetisch afsluiten met aluminiumfolie en het deksel van de pot. En op een zeer laag vuurtje laten droogkoken.
Heerlijk. Veel lekkerder dan koken en afgieten. Dat is maar smakeloos tov deze manier.
Klinkt goed, alleen het weer laten drogen vind ik echt te veel moeite.
En aluminiumfolie gebruik ik nooit, produceert zoveel onafbreekbaar afval.
Maar de rest van de stappen ga ik wel een keer proberen!
Ben het er sowieso mee eens dat de manier van koken echt de smaak bepaald. Ook de soort trouwens. Het verschil in textuur en smaak van zilvervliesrijst van een biodynamisch merk en ‘gewoon’ van de ah is echt enorm bijvoorbeeld.
Luckystory schreef:Suliko schreef:
Klinkt goed, alleen het weer laten drogen vind ik echt te veel moeite.
En aluminiumfolie gebruik ik nooit, produceert zoveel onafbreekbaar afval.
Maar de rest van de stappen ga ik wel een keer proberen!
Ben het er sowieso mee eens dat de manier van koken echt de smaak bepaald. Ook de soort trouwens. Het verschil in textuur en smaak van zilvervliesrijst van een biodynamisch merk en ‘gewoon’ van de ah is echt enorm bijvoorbeeld.
Je hoeft het niet perse aan de lucht te laten drogen. Je kan het ook wat afdrogen met een propere doek ofzo. De rijst die je in de olie bakt, moet droog genoeg zijn. Anders plakt het wat aan de bodem en dat is onhandig.
Uiteraard kan je ook kruiden toevoegen naar wens.
Wij gebruiken trouwens altijd losse Basmati rijst uit 5 kilo zakken.
De folie kan je achterwege laten. Dat is om te vermijden dat het water verdampt. Maar volgens mij kan je ook gewoon iets extra water toevoegen.
Dit is de Arabische manier trouwens. Mijn partner is Palestijns en die gruwelde van onze koken en afgieten manier. Ik geef hem gelijk nu.
Barramundi schreef:Voor 2 personen:
2 tenen knoflook fijnhakken, even fruiten in een flinke scheut olijfolie. Dan 1 mok rijst erbij, goed roeren zodat de olie over de rijst verdeeld is. Dan 2-en-een-beetje mokken koud water erbij, halve eetlepel zout en goed roeren.
Op hoog vuur koken tot de rijst gaatjes krijgt. Dan 1x door roeren, pan van het vuur, deksel erop en 20 min laten staan.
Geleerd van mijn Colombiaanse ex die een rolberoerte kreeg van de afgiet-methode zonder wat door de rijst
BarbaravdW schreef:Siamsmeesje schreef:Jasmijnrijst (100 gram) wassen tot schoon, klein beetje olie en klein beetje zout erdoorheen roeren, nog 100 ml water in het schaaltje. En dan in een schaaltje op hoog gas stomen in de stoommand gedurende 20 minuten. Vuur uit en de rijst nog 10 minuten laten nagaren.
Dan ermee doen wat je verder van plan bent, eten of afkoelen voor fried rice (helaas is mijn stoommand niet groot genoeg voor meer rijst ).
De pan droogkoken ken ik ook, en mijn moeder vouwde de pan dan in oude dekens in. Werkt ook goed.
Een andere manier is koken in een zogenaamd rijst-ei (ook handig met pasta), hoef je dus ook niets meer af te gieten
Hoe vind ik een rijst-ei?? Dit heb ik nodig in mijn leven!
Suliko schreef:8nnemiek schreef:Wassen doe ik nooit behalve bij sushirijst omdat het daar op de verpakking staat.
Ik doe hem in ruim water, koken volgens de verpakking met de deksel erop en met een beetje zout erbij, afgieten, en met de deksel er half op nog een tijdje laten uitdampen.
Dat is apart, juist sushirijst en rissotorijst moet je niet wassen namelijk
Wassen is zodat het zetmeel laagje eraf gaat (en eventuele stofjes), daardoor gaat rijst plakken. Dat is hetgeen wat ervoor zorgt dat je water troebel wordt.
Ik was mijn rijst dus wel, doe het ook in de keuken waar ik werk, daar zag ik het verschil voor het eerst. Ik doe rijst in de pan, kokend water erbij tot een vingerkootje erboven. Koken zonder deksel of deksel half erop tot bodem net niet droog is, vuur uit, deksel erop en even na laten stomen.
Siamsmeesje schreef:Tja, ik heb de mijne jaren geleden bij de Aldi of Lidl gekocht geloof ik. Echt een heel groot thee-ei, maar dan voor rijst Werkelijk één van de handigste dingen in m'n keuken, heb er al zoveel mee gekookt.
Ik heb even gegoogled en blijkbaar noemen ze het een rijstbol of rijstbal, deze vond ik bij Amazon:
https://www.amazon.nl/Rijstkoker-diameter-roestvrij-ideaal-rijstbal/dp/B07MVL5DY6