Rauw ei in schepijs?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Mjetterd
Hoofdmoderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 12736
Geregistreerd: 27-09-05

Rauw ei in schepijs?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-03-23 11:47

Een tijdje geleden heb ik een ijsmachine gekregen en braaf volg ik de recepten die in het boekje staan. Nu is het zo dat alle recepten voor roomijs rauw ei bevatten. Niet ideaal want ik heb jonge kinderen en er wordt afgeraden om jonge kinderen rauw ei te geven.

Nu vraag ik mij af, hoe zit dat als je bijvoorbeeld schepijs haalt bij een italiaanse ijssalon in de winkel. Of ijs eet bij een restaurant. Vaak is dit zelfgemaakt schepijs, maar dit eten mijn kinderen ook gewoon.

Wordt dit bereid met rauw ei zonder dat dat gecommuniceerd wordt. Of wordt het zonder rauw ei gemaakt.

Als het laatste het geval is, wat wordt er dan gebruikt als vervanger voor het ei? Ik zou graag roomijs maken die net zo lekker is als dat ik nu maak, maar dan zonder rauw ei.

Brainless

Berichten: 29729
Geregistreerd: 19-07-03
Woonplaats: Munnekeburen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-23 11:49

Mjetterd schreef:
Een tijdje geleden heb ik een ijsmachine gekregen en braaf volg ik de recepten die in het boekje staan. Nu is het zo dat alle recepten voor roomijs rauw ei bevatten. Niet ideaal want ik heb jonge kinderen en er wordt afgeraden om jonge kinderen rauw ei te geven.

Als het goed is word de ei met melk eerst opgewarmd tot 80 graden waardoor het ei niet meer rauw is.

Daihyo

Berichten: 88043
Geregistreerd: 01-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-23 11:51


Brainless

Berichten: 29729
Geregistreerd: 19-07-03
Woonplaats: Munnekeburen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-23 11:55

Maar je moet eerst opwarmen als je eieren (en evt rauwe melk) gebruikt.. je kan ook prima roomijs maken zonder eieren.
Citaat:
De aanwezigheid van eieren betekent ook een langere bereidingstijd voor het roomijs recept. In tegenstelling tot ijs zonder ei, moet je het ijsmengsel in een steelpan opwarmen en daarna in de koelkast laten afkoelen. Pas dan kun je het mengsel in de ijsmachine gieten.

Marije_jiplover

Berichten: 25318
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Re: Rauw ei in schepijs?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-23 12:12

In ons zelfgemaakte roomijs wordt het eigeel opgewarmd tot een bepaalde temperatuur (die vrij nauw luistert) en is daarmee niet rauw meer.

In sorbetijs gaat geloof ik bij ons wel een rauw eiwit.
Maar ik ken ook veel recepten waar er geen eiwit doorheen gaat.

Je zult dus aan de betreffende ijssalon moeten vragen of er wel of geen rauw ei in hun ijs zit, want er zijn verschillende recepten.

Mjetterd
Hoofdmoderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 12736
Geregistreerd: 27-09-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-03-23 12:32

Het betreft inderdaad niet het hele ei maar alleen het eiwit :)

Brainless schreef:
Mjetterd schreef:
Een tijdje geleden heb ik een ijsmachine gekregen en braaf volg ik de recepten die in het boekje staan. Nu is het zo dat alle recepten voor roomijs rauw ei bevatten. Niet ideaal want ik heb jonge kinderen en er wordt afgeraden om jonge kinderen rauw ei te geven.

Als het goed is word de ei met melk eerst opgewarmd tot 80 graden waardoor het ei niet meer rauw is.


Nee, gaat er gewoon echt rauw in. Zo staat het in het boekje in ieder geval en zo doe ik het dus al die tijd al :)

Brainless

Berichten: 29729
Geregistreerd: 19-07-03
Woonplaats: Munnekeburen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-23 12:40

Mjetterd schreef:
Nee, gaat er gewoon echt rauw in. Zo staat het in het boekje in ieder geval en zo doe ik het dus al die tijd al :)

Je kan het ook prima verwarmen.. zo deden wij dat in de horeca (hadden we een machine voor.. maar ook wel au-bain-marie gedaan).
Maar daarnaast kun je ook prima roomijs maken zonder ei te gebruiken.

edit: eiwit? Wij gebruikten alleen het eigeel om een romige ijs te maken.

Marije_jiplover

Berichten: 25318
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-23 12:49

Ik gebruik in roomijs idd alleen eigeel en dat wordt dus wel verhit.
In sorbetijs staat in sommige van mijn recepten wel rauw eiwit, maar in roomijs recepten ben ik het nog niet tegengekomen.

Baloedebeer
Berichten: 228
Geregistreerd: 09-02-14

Re: Rauw ei in schepijs?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-23 13:00

Je moet het toch toch 80-82 graden verwarmen voor roomijs? Ken echt geen recept waar ze rauw de ijsmachine ingaat..

Mjetterd
Hoofdmoderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 12736
Geregistreerd: 27-09-05

Re: Rauw ei in schepijs?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-03-23 14:06

Ik maak vanavond even een foto van het boekje wat bij de ijsmachine zit (en ga nog een keer goed lezen want nu ga ik wel twijfelen).

Volgens mij begint het recept met eiwit en suiker opkloppen.

Kinke

Berichten: 20528
Geregistreerd: 20-02-04
Woonplaats: Overijssel

Re: Rauw ei in schepijs?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-23 14:08

in dat geval kun je ook gepasteuriseerd eiwit kopen :)

Sizzle

Berichten: 35691
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-23 14:30

Ik gebruik inderdaad ook rauw opgeklopt ei.
Dat zit ook wel in verschillende toetjes enzo. Mayonaise is ook rauw ei.

In de horeca gebruiken ze doorgaans gepasteuriseerd eiwit (ook voor Tiramisu). Volgens mij is dat zelfs verplicht maar daar ben ik niet 100% zeker van.

Je kunt eiwit inderdaad zelf voorzichtig verwarmen.

santie

Berichten: 1387
Geregistreerd: 27-03-05
Woonplaats: Hippolytushoef

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-23 14:43

Gaan de bacteriën niet dood door de koude temperatuur? Anders zou roomijs voor veel mensen gevaarlijk kunnen zijn en ik kan mij niet voorstellen dat het dan gewoon overal verkocht mag worden.

Sizzle

Berichten: 35691
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Re: Rauw ei in schepijs?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-23 14:58

Nee van kou gaan ze niet dood.
Het risico is echter heel erg klein hoor.

In de horeca nemen ze die risico‘s normaal niet

xPabloBokt

Berichten: 9397
Geregistreerd: 15-06-12
Woonplaats: Helmond

Re: Rauw ei in schepijs?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-23 15:42

Idd dan gewoon gepasteuriseerd eiwit nemen. Dat kun je gewoon in flessen halen bij de Jumbo of Albert Heijn.

Ayasha
Blogger

Berichten: 57934
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-23 15:48

santie schreef:
Gaan de bacteriën niet dood door de koude temperatuur? Anders zou roomijs voor veel mensen gevaarlijk kunnen zijn en ik kan mij niet voorstellen dat het dan gewoon overal verkocht mag worden.

Nee, bij vriezen gaan de bacterïen/virussen "slapen" waardoor ze niet of veel minder kunnen vermenigvuldigen. Daarom moet je alles wat je invriest ook zo hygiënisch mogelijk in verpakkingen steken. De bacteriën die er op zitten wanneer je het in vriest zitten er nog steeds wanneer je het ontdooit en zodra je ontdooit kunnen ze terug vermenigvuldigen. Dus zit er salmonella in jouw ei dan zit dat er nog steeds als het bevroren wordt maar "slapend". Zodra je het echter op eet en het dus op lichaamstemperatuur komt, komt het vrij en kan je er alsnog ziek van worden.

germie

Berichten: 25934
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-23 13:54

Baloedebeer schreef:
Je moet het toch toch 80-82 graden verwarmen voor roomijs? Ken echt geen recept waar ze rauw de ijsmachine ingaat..

Voor zover ik mij herinner toen mijn ouders vroeger een ijsmachine hadden ging er gewoon rauw eiwit in hoor. Niks verwarmen. En he, ik leef ook nog steeds. :P

Tink89
Berichten: 2934
Geregistreerd: 16-02-14

Re: Rauw ei in schepijs?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-23 13:57

Ik ken alleen rauw eigeel in roomijs, maar eet dat niet. Sowieso eet ik geen rauwe eieren, ik heb één keer een flinke salmonellabesmetting gehad en toen voelde ik me zo intens rot, dat ik dat niet meer wil meemaken.

Myrsky

Berichten: 4122
Geregistreerd: 16-04-13
Woonplaats: Arendelle

Re: Rauw ei in schepijs?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-23 14:15

In ijs zit regelmatig ei inderdaad, ook bij ijszaken. Niet ideaal als je geen ei mag hebben, dan is het echt navragen welk ijs wel kan.
Als je het zelf wil maken: je kan het ei ook vervangen door een ei-vervanger. Ik weet zo even niet meer welke wij de vorige gebruikt hebben, maar dat moet te googlelen zijn.

xPabloBokt

Berichten: 9397
Geregistreerd: 15-06-12
Woonplaats: Helmond

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-23 14:27

Myrsky schreef:
In ijs zit regelmatig ei inderdaad, ook bij ijszaken. Niet ideaal als je geen ei mag hebben, dan is het echt navragen welk ijs wel kan.
Als je het zelf wil maken: je kan het ei ook vervangen door een ei-vervanger. Ik weet zo even niet meer welke wij de vorige gebruikt hebben, maar dat moet te googlelen zijn.


Je hebt tegenwoordig Plant-B, dat is een eiwitvervanger.

Baloedebeer
Berichten: 228
Geregistreerd: 09-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-23 15:03

germie schreef:
Baloedebeer schreef:
Je moet het toch toch 80-82 graden verwarmen voor roomijs? Ken echt geen recept waar ze rauw de ijsmachine ingaat..

Voor zover ik mij herinner toen mijn ouders vroeger een ijsmachine hadden ging er gewoon rauw eiwit in hoor. Niks verwarmen. En he, ik leef ook nog steeds. :P


Er zegt ook niemand dat je er dood aan gaat hier. Maar voor de ‘romigheid’ verhit je zulke recepten meestal..