Forums » Algemeen » Vrije tijd en hobby » [VT] Voedertijd |
Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight |
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp | |
Pagina 1 van de 2 [ 40 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2 Volgende |
|
Plaats een nieuw onderwerp |
Tips&trics: alles over koffie, cappuccino, espresso, etc. |
---|
Kieffer | |
Beste bokkers,
Omdat er vast wel meer bokkers zijn die net als ik dol zijn op koffie, leek het me leuk om hier een topic over te openen zodat we ervaringen, tips en trics met elkaar kunnen delen. Hoe maak jij de beste cappuccino? En waar ga jij naartoe voor het beste bakkie (behalve je zelf gezette koffie natuurlijk) Onlangs heb ik een barista workshop gevolgd bij Kaldi, echt een aanrader wanneer je graag meer wilt weten over koffie en zettechnieken! Voorheen zette ik altijd koffie met mijn Dolce Gusto, maar sinds de workshop ben ik helemaal om. De Dolce Gusto heeft dan ook plaatsgemaakt voor een volautomaat van De'Longhi (bonenmaler) en een goed opschuimkannetje is in bestelling. Tijdens de workshop heb ik espresso's gezet en geproefd, maar nog veel leuker was het maken van cappuccino's en het oefenen met latte art. Sinds de aanschaf van mijn machine ben ik lekker aan het oefenen Waar ik nog niet zo veel verstand van heb, zijn koffiebonen. Welk merk bonen kunnen jullie aanbevelen? Momenteel heb ik bonen van Lavazza en die zijn erg lekker. Ik heb ook twee zakjes van AH Excellent gehaald, Kenia en Brazilian blend. Die ga ik hierna proberen. En welke melk gebruiken jullie om op te schuimen? Bij de workshop werd mij houdbare volle melk aangeraden, maar ik hoor ook wel eens dat je beter magere melk kunt nemen. Met volle melk lukt het mij overigens prima Nu de latte art nog, ik oefen druk met appeltjes en hartjes, maar ik denk dat een fijn schenkkannetje al een hoop verschil maakt Mijn vriend is dol op smaakjes in de koffie, dus voor hem doe ik een scheut karamelsiroop in de cappuccino Iemand nog tips voor lekkere smaakjes? |
Laatste bericht |
Geplaatst: 25-03-13 21:37 |
Marije_jiplover | |
Welke bonen je lekker vind, is heel erg apparaat afhankelijk. Iets meer druk of een halve graad hoger of lagere temperatuur kan koffie die bij ons super lekker is, op jouw apparaat naar bocht doen smaken.
Wij hebben een Francis en een losse bonenmaler en wij maken de cappuccino niet met het stoompijpje (geeft te weinig druk) maar met een handkloppertje van aerolatte met melk die gewoon op het fornuis is opgewarmd (kloppertje gaat ook altijd mee op vakantie). En wij hebben als bonen Pellini Top. We hebben een aantal jaar terug een proefpakket besteld bij een koffieleverancier en daar kwam deze voor ons allebei met stip bovendrijven als de lekkerste. |
Geplaatst: 25-03-13 22:02 |
Kieffer | |
Dus toch een beetje experimenteren met bonen voor de lekkerste op mijn machine Mijn stoompijpje schuimt super goed op, maar ik doe het ook wel eens met mijn losse opschuimer van Nespresso, die doet het ook super moet ik zeggen! Die bonen, bestel je die via een webshop?
|
Geplaatst: 25-03-13 22:21 |
Marije_jiplover | |
Wij wonen vlakbij Dieren waar www.dekoffiethuiswinkel.nl zit. Die hebben proefpakketten met van die minipads, ik weet niet of je dergelijke pads ook in de espresso-apparaat kwijt kunt? Wij hebben destijds bij hen zo'n proefpakket besteld, de nr 1 daarna nog eens in 20 stuks en toen we hem echt heel lekker bleven vinden, een kilo bonen.
En das inmiddels een paar jaar geleden. Tegenwoordig verkopen zij alleen 'onze' koffie niet meer, maar waren ze wel zo sportief om ons te vertellen welke concurrerende webshop ze nog wel verkoopt (ik geloof als enige in NL). Nu bestellen we de koffie dus op www.koffiecentrale.nl Wel leuk ook, in het proefpakket zaten ook enkele decafe-pads en daar zat er ook 1 bij die we erg lekker vonden. Die hebben we nu standaard als pad in huis, voor als we 's avonds nog trek in espresso of cappuccino hebben en sommigen van onze vrienden zijn daar na een dinertje ook erg blij mee. Maar dan moet je wel een padhouder voor je espresso-apparaat hebben, anders heb je er niets aan. |
Geplaatst: 25-03-13 22:28 |
Albert | |
Ik maal de bonen zelf en zet vervolgens koffie met mijn Bialetti espressopotje.
Vind dat echt de lekkerste koffie De beste bonen kunnen trouwens niet in een koffiemachine, omdat ze vaak te vet zijn. Je kunt er ook heerlijke cappuccino mee maken, ik maak het zelf altijd in een glas en bouw het dan mooi in laagjes op. In plaats van suiker gebruikt mijn vrouw ook altijd caramelsiroop in haar cappuccino. |
Geplaatst: 25-03-13 22:34 |
Albert | |
De lekkerste bonen:
Maragogypte uit Mexico als je van mild houdt. Honey bourbon uit El Salvador is iets straffer. Verder móet je een keer kopi luwak drinken! Normaal gebruik ik de Monte Santos arabica espresso van de Lidl, die is briljant straf en goedkoop. Lavazza heb ik ook geprobeerd. Niet te zuipen zo bitter. |
Geplaatst: 25-03-13 22:45 |
Marije_jiplover | |
@ Albert: had, zo'n bialetti-potje gaat bij ons altijd mee op vakantie. Zowel als we naar een appartement of huisje gaan, als wanneer we gaan kamperen. We zijn alleen toe aan een nieuwe, onze huidige begint wat aanslag te vertonen, aluminiumoxide, denk ik en dat komt de smaak niet helemaal ten goede. We moeten dus voor het vakantieseizoen aanbreekt even op zoek naar een andere.
|
Geplaatst: 25-03-13 22:49 |
Bhriseis | |
Oh wat een gezellig topic!
Ik houd ook wel van een echt lekkere latte, maar is zo'n machine niet duur? Ik dacht dat je al een peperduur exemplaar zou moeten hebben om écht goede koffie te maken, dus ik dacht, ik vraag het maar even! Anders wil ik ook wel eentje |
Geplaatst: 25-03-13 22:51 |
Albert | |
Wij hebben ook een Luna, heel mooi apparaat maar best omslachtig dus we gebruiken het zelden.
Hij staat wel heel mooi in de keuken |
Geplaatst: 25-03-13 22:55 |
Dani | |
Wij hebben hier een Jura Ena 9 staan. Kopen vaak bonen van Lavazza en soms bij Simon Levelt - erg lekker, maar duur. Maar tips voor goede koffiebonen zijn van harte welkom dus ik lees mee.
|
Geplaatst: 25-03-13 23:08 |
Albert | |
Die van de Lidl zijn echt goed
Ze kwamen als beste uit een test van de consumentenbond dus toen hebben we eens een zak gehaald en ze zijn idd prima en een heel stuk goedkoper dan de bonen van Simon Levelt. |
Geplaatst: 25-03-13 23:11 |
Albert | |
http://www.rtl.nl/components/actueel/rt ... getest.xml
Citaat Editie NL testte Arabica-koffiebonen. Die van Jumbo moet je niet kopen, want beoordeeld als ranzig, die van Lidl zijn goed. Koop je Arabica-bonen bij Lidl. Editie Nl testte koffiebonen van Jumbo (kiloprijs €12,48), Albert Heijn (€11,99), La Place (€12,95), Lavazza (€15,90) en Lidl (€7,95). Een panel met daarin Barista-trainer Victor Constandse, koffie-expert Joost Leopold en koffieliefhebber Loes van Meerten testte de 100% Arabica koffiebonen Mooie, romige smaak Lidl kreeg de beste beoordeling van de jury. ‘Mooi en romige body. De koffie heeft een goede afdronk. Vergeleken met de andere koffiebonen is deze het minst saai en vlak. Op de bonen ontdekt de jury zweetdruppels, en dat is positief: dat betekent dat de bonen vers zijn.’ Ranzig en oud: Jumbo en LaPlace Behalve Lidl konden ook de koffies van Lavazza en AH Excellent rekenen op een (krappe) voldoende van de jury. De Jumbo-bonen krijgen er flink van langs: ‘Met één zin: wat een ranzige koffie. De crème is heel licht. Dat betekent dat de koffie heel oud is.’ De koffie van La Place spant de kroon: ‘Zeer ranzige, metalige koffie. De koffie smaakt naar galbitter en heeft een vervelende afdronk. Alles wat je niet verwacht van een koffie zit hierin.’ bron: distrifood |
Geplaatst: 25-03-13 23:13 |
Marije_jiplover | |
Maar dan nog kan de smaak van de koffie heel erg veranderen als je een ander espresso-apparaat gebruikt, of ze net iets grover of juist minder grof maalt.
Dus zo'n test is leuk, als je dezelfde machine hebt met exact dezelfde instellingen, anders moet je toch echt ook zelf nog testen. De koffie die op mijn broer zijn apparaat waanzinnig smaakt (weet niet welke hij precies heeft, maar wel 1 'boven gemiddeld' is er een hele dag voor bij Van Pommeren zoet geweest voor de aanschaf) is op onze francis niet te zuipen. |
Geplaatst: 26-03-13 07:24 |
Grapjasjes12 | |
Ik heb nog wel een tip voor doodgewone ochtendkoffie:
Gooi je apparaten weg en maak het in een grote pan. Die van mij is ongeveer twee liter. Ik kook twee liter water, gooi er 4 el koffie (met kop) erop en dek de pan af met een deksel, het vuur moet uit. Vervolgens ga je je ontbijt klaarmaken en daarna kun je de koffie even doorroeren. Je ziet een prachtige crèma, waar helaas ook wat zuren van de bonen in zit. Ik filter dit eruit met een grote theezeef. Wat je dan hebt is een bakkie goedkope koffie met crèma die echt fantastisch smaakt |
Geplaatst: 26-03-13 11:12 |
Kieffer | |
Over de bonen van Lidl heb ik ook goede ervaringen gehoord. Als ik door mijn voorraad heen ben zal ik die ook eens proberen. Hebben ze nog verschillende smaken of is er maar één soort? Ik heb net mijn opschuimkannetje binnengekregen, dus vanavond ga ik lekker oefenen
|
Geplaatst: 26-03-13 20:07 |
Albert | |
Nou, phormicola, dat is wel heel ouderwets hoor.
Mijn oma zette zo koffie, die vervolgens de hele dag op de kachel stond. "Nee oma, ik lust geen koffie" |
Geplaatst: 26-03-13 20:11 |
Kieffer | |
Mijn oma zet koffie met koffie extract, staat ook rustig een week te pruttelen in de keuken! Bij oma kies ik dus meestal voor een blikje fris
|
Geplaatst: 26-03-13 20:12 |
Grapjasjes12 | |
Ouderwets of niet, het is behoorlijk wat beter dan uit elk apparaat dat ik in huis heb gehad
|
Geplaatst: 26-03-13 21:41 |
Albert | |
Heb je wel eens een espressopotje geprobeerd?
|
Geplaatst: 26-03-13 21:48 |
Kieffer | |
Ik vind zo'n espressopotje ook wel heel decoratief! Als ik mijn automaat zat ben vind ik dat wel eens leuk om te proberen
|
Geplaatst: 26-03-13 22:15 |
Bhriseis | |
Phor, een beetje dom maar, pleur je er dan hele bonen in?
Ik wil het wel proberen; ik heb op kamers enkel een senseo en dat lust ik niet |
Geplaatst: 26-03-13 22:19 |
lucifertje | |
Wij hebben sinds vorig jaar een volautomaat van siemens. Erg luxe ding en super fijn. Wij hebben alle bonen uitgeprobeerd die er te krijgen waren in de winkel. Uiteindelijk zijn het de bonen van lavazzo geworden die wij het lekkerste vinden.
|
Geplaatst: 26-03-13 22:21 |
JuliaMaria | |
Ik ben barista bij de SB en over een tijdje met een beetje geluk en veel hard werk "c offee.master". Niet bedoeld ter promotie maar ik zweer echt bij de Starbucks bonen. Er zijn altijd ongeveer 20 soorten, voor ieder wat wils, variërend van licht tot donker gebrand en met heel veel verschillen. De seizoenskoffies stijgen er na mijn idee altijd boven uit qua smaak: excentriek maar toch passend bij veel mensen.
Lavazza is inderdaad ook een heel goed merk! Het is gewoon net wat je lekker vind. Leuk om eens te proberen: een proeverij met eten. Bij veel soorten koffie past een bepaald zoet product op basis van kruiden (kaneel/nootmuskaat), citroen of cacao. Misschien leuk om eens te proberen. Hoe zwaarder de branding van je koffie en hoe "donkerder" de smaak, des te machtiger eten je er bij kunt proberen. Het lekkerst is dan om de koffie met een french press (een cafetiere) te bereiden, voor de meest pure smaak. Edit: even wat aanpassingen ivm google search. |
Geplaatst: 26-03-13 23:43 |
Kieffer | |
Bedankt voor de tips JuliaMaria, daar ga ik ook eens mee experimenteren Wat houdt coffeemaster precies in?
|
Geplaatst: 26-03-13 23:48 |
Tatjanaa | |
Een baristacursus heb ik vroeger ook gehad voor het werk war ik deed (horeca). Heb dit altijd erg interessant gevonden. Latte art is iets wat je moet oefenen. Na de appel en het hart kun je nog een palmblad proberen.
Volle melk voor het melkschuim is het best, zo koud mogelijk (+/- 4 graden). Het vet in de melk zorg ervoor dat het schuim luchtig wordt en blijft. Geen vet = prut schuim als het al lukt |
Omhoog |
Geplaatst: 27-03-13 00:28 |
Plaats een nieuw onderwerp | Plaats een reactie |
Pagina 1 van de 2 [ 40 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2 Volgende |
|
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp |
Forums » Algemeen » Vrije tijd en hobby » [VT] Voedertijd |
Inloggen |