Wat voor snijplanken gebruiken jullie?

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Iris82

Berichten: 39849
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Wat voor snijplanken gebruiken jullie?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-12-23 13:33

Ik ben bijzonder in de war. :')

Ik zou graag een paar nieuwe snijplanken willen kopen, maar ik weet niet zo goed waar ik goed aan doe.
Plastic: komen scheurtjes in, liever niet ivm alle microplastics
Glas: maakt je mes bot, kan kapot
Keramiek: maakt je mes kapot
Bamboe: schijnt ook weer een stofje in te zitten wat kankerverwekkend is
Hout: niet hygiënisch, komen ook scheuren in

Help!!

Morganlefay

Berichten: 8695
Geregistreerd: 05-05-11
Woonplaats: Orkney

Re: Wat voor snijplanken gebruiken jullie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-23 13:41

Beukenhout scheurt niet.
Ik heb er eentje en die krijgt regelmatig heet water en zout over zich heen.

Marije_jiplover

Berichten: 25320
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-23 13:44

Afbeelding

Wij hebben de Victorinox Allrounder. Gemaakt van houtvezel en een of andere hars, zacht genoeg om messen niet bot te maken, hard genoeg om er geen onhygiënische snedes in te krijgen zoals in hout en de planken kunnen in de vaatwasser, dus ook goed reinigbaar.

De planken van Sage zijn van vergelijkbaar materiaal en eigenschappen, de eerste planken van Sage zijn hier inmiddels 10 jaar oud denk ik.

Heel fijn spul om mee te werken in de keuken.

zonnebloem18

Berichten: 24836
Geregistreerd: 10-06-04
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-23 13:46

Voor vlees gebruik ik glas. Dat het mes wat vaker vervangen moet worden neem ik voor lief. Verder heb ik nog plastic en houten snijplanken, hout voor brood. Als het ooit vervangen moet worden ga ik voor keramisch denk ik.

Judass

Berichten: 4827
Geregistreerd: 20-05-09

Re: Wat voor snijplanken gebruiken jullie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-23 14:23

Ik heb een plank van Sage. Echt een top ding.

Ik gooi 'm altijd in de vaatwasser en dan werkt prima, voor je messen is het ook beter.

Yv_
Berichten: 19118
Geregistreerd: 14-12-03
Woonplaats: Westland

Re: Wat voor snijplanken gebruiken jullie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-23 14:32

Ik heb de set van Joseph Joseph. Dit is mijn tweede set, ik denk dat ik met de vorige een jaar of 5 heb gedaan. Vind hout wel heel mooi en ook erg fijn qua gebruiksgemak, maar ze passen nergens goed in de kasten en ik wil niets in het zicht hebben liggen, dus dat valt helaas af. Glas heb ik 1x bij iemand anders gebruikt, maar nooit weer. Dat vond ik echt niet fijn.

Ibbel

Berichten: 49131
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Wat voor snijplanken gebruiken jullie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-23 14:55

Het is een misvatting dat houten planken niet hygiënisch zouden zijn. Integendeel, ze zijn wat dat betreft beter dan plastic. Hier dus altijd houten planken.

Iris82

Berichten: 39849
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Re: Wat voor snijplanken gebruiken jullie?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-12-23 14:59

Nou goed om te horen. Dan is Sage of Victorinox inderdaad een goede optie! Thnx!

Exitium

Berichten: 7144
Geregistreerd: 03-04-13
Woonplaats: Zuilichem

Re: Wat voor snijplanken gebruiken jullie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-23 16:00

Hier hout voor alles behalve vlees en vis, daar heb ik kleine plastic snijplank voor zodat die in de vaatwasser kan. Heb een grote houten snijplank liggen van 60 x 40 en een cm of 5 hoog geloof ik, werkt erg fijn

Koper

Berichten: 30269
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: In een mooi dorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-23 16:03

Ik heb houten snijplanken, een kleine van de Ikea en een grotere uit een kerstpakket. Vlees/vis/kip snijd ik er niet op want dat eet ik niet. Ik gebruik ze voornamelijk voor groente. Ik was ze apart af, eerst met heet water en zout (voornamelijk vanwege de geur want ik snijd er dus uien en knoflook en dergelijke op) en dan nog met heet water en afwasmiddel.

Ik heb ze al jaren en ze scheuren of buigen niet. Ik laat ze drogen op een rek (gewoon wasrek) uit de buurt van kachels, verwarming en andere warmtebronnen.

Essie73
Moderator Algemeen2
No worries, be happy!

Berichten: 16144
Geregistreerd: 04-02-07
Woonplaats: Waterland

Re: Wat voor snijplanken gebruiken jullie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-23 17:01

Omdat dit topic op Huis, Tuin, Techniek hoort, verplaats ik hem daarheen.

VT->HTT

Iris82

Berichten: 39849
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Re: Wat voor snijplanken gebruiken jullie?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-12-23 17:35

Ahh dank u, ik was al aan het twijfelen.

Tazzey
Berichten: 9504
Geregistreerd: 18-07-12
Woonplaats: Somewhere over the rainbow

Re: Wat voor snijplanken gebruiken jullie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-23 17:38

Ik gebruik houten planken. Plastic vind ik niet prettig en glas ga ik mijn dure messen niet op kapot maken. Als je een houten plank goed schoonmaakt en niet mishandeld door hem in de vaatwasser te gooien gaan ze bijna je leven lang mee terwijl ze prima hygiënisch zijn.

Nielojram

Berichten: 7802
Geregistreerd: 14-02-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-23 20:45

Tazzey schreef:
Ik gebruik houten planken. Plastic vind ik niet prettig en glas ga ik mijn dure messen niet op kapot maken. Als je een houten plank goed schoonmaakt en niet mishandeld door hem in de vaatwasser te gooien gaan ze bijna je leven lang mee terwijl ze prima hygiënisch zijn.

Nou, dat dus.

Wie ooit heeft bedacht om glazen snijplanken te maken....

Ik denk dat de mensen die niet kunnen snijden, sneller naar zo'n plank grijpen. Want het is wel lekker hygiënisch...

(Wellicht dezelfde mensen die die AH messen tè scherp vonden _O- )


Heb momenteel een mooie dikke bamboe-snijplank, die schrob ik af met schuurspons en dreft. En dan op de kant laten drogen.

Maak mij overigens niet zo druk als er iets achterblijft op de plank na het schrobben, is goed voor de weerstand, wat bacillen die mij sterker maken.. O:)

Marije_jiplover

Berichten: 25320
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Re: Wat voor snijplanken gebruiken jullie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-23 20:59

Ik vind producten als kip of ander vlees niet fijn om op hout te snijden.

Onze planken van Victorinox en Saga gebruik ik daar wel probleemloos voor.

Glas is idd een ramp om op te snijden.
Mijn man werkt o.a. als messenslijper van koksmessen en de messen van mensen die op glas snijden, die haalt hij er altijd zo uit.

Tazzey
Berichten: 9504
Geregistreerd: 18-07-12
Woonplaats: Somewhere over the rainbow

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-23 21:08

Marije_jiplover schreef:
Ik vind producten als kip of ander vlees niet fijn om op hout te snijden.

Onze planken van Victorinox en Saga gebruik ik daar wel probleemloos voor.

Glas is idd een ramp om op te snijden.
Mijn man werkt o.a. als messenslijper van koksmessen en de messen van mensen die op glas snijden, die haalt hij er altijd zo uit.


Welke omgeving? Ik heb nog een Zwilling die wel wat liefde kan gebruiken na bijna tien jaar dagelijks gebruik. :D

Marije_jiplover

Berichten: 25320
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Re: Wat voor snijplanken gebruiken jullie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-23 21:15

Regio Arnhem.

Tazzey
Berichten: 9504
Geregistreerd: 18-07-12
Woonplaats: Somewhere over the rainbow

Re: Wat voor snijplanken gebruiken jullie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-23 21:18

Oh da's erg ver weg voor een paar messen hihi

herr_balou
Berichten: 1453
Geregistreerd: 03-06-19
Woonplaats: Zuiden van Noord-Holland

Re: Wat voor snijplanken gebruiken jullie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-23 21:53

Bij voorkeur een houten plank. En het snijvlak moet bestaan uit kopshout. Ik gebruik het liefst 1 plank voor groente, 1 voor vlees en nog een ander voor bijvoorbeeld brood en kaas, die laatste hoeft niet met kopshout.
Qua hygiëne: eerst spoelen met koud water, dan heet water, insoppen, afspoelen met heet water, daarna met koud water en aan de lucht drogen. Eens in de zoveel tijd, naar eigen voorkeur, een slagersbehandeling. Citroen halveren, plank net gloeiend heet water afspoelen, snijvlak(ken) bestrooien met zout en met de citroen het zout goed verspreiden en soppen. Vervolgens afspoelen met heet en daarna koud water. Koud water sluit de poriën, heet water opent de poriën. Als er vuil op je plank zit wil je de poriën gesloten houden vandaar dat je als de plank 'vies' is je met koud water moet beginnen.
Plastic is eigenlijk niet goed schoon te houden en moet je vrijsnel weggooien. Een houtenplank is altijd nog kaal te schuren.
Oja, af en toe heeft en houtenplank een goede oliebehandeling nodig. De betere keukenwinkels kunnen daar over adviseren, ik gebruik driivenpitolie.

Finesse

Berichten: 533
Geregistreerd: 12-11-02

Re: Wat voor snijplanken gebruiken jullie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-23 23:07

Ik stond vorig jaar voor hetzelfde dilemma... Hier uiteindelijk hout voor groenten en brood, glas voor vlees/vis. Glas maakt inderdaad je messen bot maar ik slijp gewoon voor of na elke snijbeurt het mes bij met een aanzetstaal en dan blijft het vlijmscherp én het werkt gewoon lekker hygienisch. Als je het vlees wat heen en weer beweegt ipv het mes slijt het ook minder snel.

Iris82

Berichten: 39849
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-12-23 19:54

herr_balou schreef:
Bij voorkeur een houten plank. En het snijvlak moet bestaan uit kopshout. Ik gebruik het liefst 1 plank voor groente, 1 voor vlees en nog een ander voor bijvoorbeeld brood en kaas, die laatste hoeft niet met kopshout.
Qua hygiëne: eerst spoelen met koud water, dan heet water, insoppen, afspoelen met heet water, daarna met koud water en aan de lucht drogen. Eens in de zoveel tijd, naar eigen voorkeur, een slagersbehandeling. Citroen halveren, plank net gloeiend heet water afspoelen, snijvlak(ken) bestrooien met zout en met de citroen het zout goed verspreiden en soppen. Vervolgens afspoelen met heet en daarna koud water. Koud water sluit de poriën, heet water opent de poriën. Als er vuil op je plank zit wil je de poriën gesloten houden vandaar dat je als de plank 'vies' is je met koud water moet beginnen.
Plastic is eigenlijk niet goed schoon te houden en moet je vrijsnel weggooien. Een houtenplank is altijd nog kaal te schuren.
Oja, af en toe heeft en houtenplank een goede oliebehandeling nodig. De betere keukenwinkels kunnen daar over adviseren, ik gebruik driivenpitolie.


Wow bedankt dat je de tijd hebt genomen om dat uit te typen! :)

herr_balou
Berichten: 1453
Geregistreerd: 03-06-19
Woonplaats: Zuiden van Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-23 20:20

Iris82 schreef:
Wow bedankt dat je de tijd hebt genomen om dat uit te typen! :)

Graag gedaan. Ik hoop dat je er iets aan hebt.