Het grote uitgebreid-en-luxe-koken topic

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Britt

Berichten: 18892
Geregistreerd: 18-04-04

Re: Het grote uitgebreid-en-luxe-koken topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-06-16 14:47

Ik heb ook vlees van koop een koe, erg lekker! En ik kon zelfs de entrecote/ribeye goed bakken, wat echt niet m'n sterkste punt is.

Het geheim bij stoofvlees is eigenlijk ook gewoon het vlees zeker een uur of langer op laten staan dan het recept aangeeft.. Mij is het nog nooit gelukt om stoofvlees mooi re krijgen in de voorgeschreven tijd.

Nickeltje

Berichten: 28244
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-06-16 14:56

Stoofvlees maak ik liever een dag voordat het opgegeten gaat worden. Om een uur of 10 het vuur aan en dan langzaamaan vanalles toevoegen, maar het vooral op een laag vuurtje een uur of 3 de kans geven om gaar te sudderen...

Maar dat geldt overigens ook voor erwtensoep, die maak ik in de winter regelmatig zelf maar dat lukt nooit in de voorgeschreven kooktijd.

Cabelona

Berichten: 1698
Geregistreerd: 29-10-08
Woonplaats: Vroomshoop

Re: Het grote uitgebreid-en-luxe-koken topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-06-16 15:08

Stoofpot en erwtensoep maak ik eigenlijk alleen als ik of de gehele ochtend of middag thuis ben, ander krijg je het niet gaar of goed op smaak.
Alle verse soepen hebben eigenlijk veel tijd nodig om de juiste smaak te krijgen.

Wat ik tot nu toe voor komende zomer op mijn lijstje heb staan om te gaan maken:
- Pavlova
- Zelf verse pasta maken
- Calzone (pizza gaat altijd prima)

Nathalie18x

Berichten: 1253
Geregistreerd: 24-11-15
Woonplaats: Riga

Re: Het grote uitgebreid-en-luxe-koken topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-06-16 15:17

Wat een leuk topic ik meld me! Ik heb niet echt een doelgroep om uitgebreid voor te koken helaas. Als mijn moeder terug is ga ik wel weer wat uitgebreider koken! Meestal als ik nu trek heb in iets 'luxe' dan koop ik een mooie rosbief met roseval aardappeltjes of eendenborstfilet met portsaus . Ook erg lekker maar ik zou graag eens wat afwisselen met vis oid dus alle tips en recepten zijn welkom!

Rena100

Berichten: 4854
Geregistreerd: 29-10-07
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-06-16 15:18

Nu heb ik wel zin in een lekker stoofpotje...hmmm, misschien ga ik het toch eens proberen, moet daarvoor alleen nog een goede braadpan hebben, want die heb ik niet.

Iemand het allerbeste recept voor een lekkere stoofpot? Ik houd wel van een beetje pittig ;)

Britt

Berichten: 18892
Geregistreerd: 18-04-04

Re: Het grote uitgebreid-en-luxe-koken topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-06-16 15:21

Dan is dit een echte aanrader :9
http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R7 ... vleescurry

Absoluut to die for, als ie goed gemaakt is. Ik krijg hier nooit de kans om genoeg te bewaren hihi. Ik maak m vaak gelijk met 3,5 kg vlees ofzo.

Beetje rijst en groente erbij en knoflook-koriander naambroodjes.

Nickeltje

Berichten: 28244
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-06-16 15:49

Hm... verse pasta wil ik ook gaan maken, maar daar ben ik gewoon nog niet aan toe gekomen.

Mijn stoofpot recept is voor Gents stoofvlees, niet echt pittig dus.

Die portsaus: wat is je recept Nathalie18x?
Laatst bijgewerkt door Nickeltje op 23-06-16 16:26, in het totaal 1 keer bewerkt

Nathalie18x

Berichten: 1253
Geregistreerd: 24-11-15
Woonplaats: Riga

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-06-16 16:24

Laatst bijgewerkt door Nathalie18x op 23-06-16 17:03, in het totaal 1 keer bewerkt

secricible

Berichten: 25695
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-06-16 16:59

Cabelona schreef:
Stoofpot en erwtensoep maak ik eigenlijk alleen als ik of de gehele ochtend of middag thuis ben, ander krijg je het niet gaar of goed op smaak.
Alle verse soepen hebben eigenlijk veel tijd nodig om de juiste smaak te krijgen.

Wat ik tot nu toe voor komende zomer op mijn lijstje heb staan om te gaan maken:
- Pavlova
- Zelf verse pasta maken
- Calzone (pizza gaat altijd prima)



Pavlova smokkel ik altijd. Berg eiwitschuim in de oven (1laag dus maar), daar slagroom op, vers fruit en stukjes choco. Eventueel gesponnen suiker of caramel er over. Zo lekker en ik vind het mooier dan een wchte pavlova met meer lagen.

Kleine meringues maken is ook leuk. Met lemoncurd of passievrucht

wreckh

Berichten: 2556
Geregistreerd: 09-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-06-16 17:07

Ja ik doe pavlova ook maar 1 laag. Ook lekker met vanille kwark, Choco en banaan. Dan smelt ik ook wat chocola om een laagje over het eiwitschuim te maken. Mmmm

Edit: of ipv banaan aardbei.

Rytir

Berichten: 5359
Geregistreerd: 30-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-06-16 19:55

Nickeltje schreef:
Stoofvlees maak ik liever een dag voordat het opgegeten gaat worden. Om een uur of 10 het vuur aan en dan langzaamaan vanalles toevoegen, maar het vooral op een laag vuurtje een uur of 3 de kans geven om gaar te sudderen...

Maar dat geldt overigens ook voor erwtensoep, die maak ik in de winter regelmatig zelf maar dat lukt nooit in de voorgeschreven kooktijd.


Heb je zo'n ouderwetse wollen deken? Zo'n ding die vroeger als onderdeken gebruikte voor de paarden? Als je savonds eerst het Stoofvlees in de keuken gaart, rol dan daarna die deken eromheen. Blijft het zeker 5 uur doorgaren en je hebt er geen omkijken naar! En superzacht vlees...

Voor de pavlova fans, eton mash met brownie is ook superlekker! Ooit in Camden gegeten en als je het in een mooi glas serveert... Als je alles zelf maakt best een werkje maar met zomerkoninkjes zooo lekker!

secricible

Berichten: 25695
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-06-16 20:44

Afbeelding
Mooie bordjes hier
*\o/*

Nickeltje

Berichten: 28244
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Re: Het grote uitgebreid-en-luxe-koken topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-06-16 21:12

Dat lukt me doordeweeks niet. Ik kook wel elke avond, maar dat is eens per week soep (zelf gemaakt) met brood. Pasta. Rijst met iets met roerbak, en dan vaak nog een keer een uitgebreide pasta salade en een keer aardappels-groente-vlees.

Het weekend is voor partij met vis ragout, rollade of stoof dingen...

secricible

Berichten: 25695
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Re: Het grote uitgebreid-en-luxe-koken topic

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-06-16 08:22

Gisteren was erg leuk uiteindelijk. Niveau zou voor mij iets hoger mogen maar er zitten ook mensen bij die hier al moeite mee hebben dus vooral gezellig.

Eerst ceviche en tartaar van zwaardvis met een salsa en asperges.
Daarna aspergesoep met een burger van tonijn en zoete aardappel.
Hoofd was traditionele asperges
En toe een trifle met chococake, gele room, mascarponemousse en aardbeien. Bolletje citroensorbetijs er op.

Nickeltje

Berichten: 28244
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Re: Het grote uitgebreid-en-luxe-koken topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-16 10:26

Wauw... Dat klinkt best lekker!

Britt

Berichten: 18892
Geregistreerd: 18-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-16 11:08

Klinkt goed!

Ik ben zelf ook niet echt een avontuurlijke eter, maar ik vind het wel erg leuk om te maken allemaal :+

Exitium

Berichten: 7142
Geregistreerd: 03-04-13
Woonplaats: Zuilichem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-16 14:34

Hier ook iemand die het leuk vindt om zich zo af en toe uit te sloven in de keuken. :)

Rena100 schreef:
Oh als ik vlees probeer te maken dat ik doorgaans niet zo snel maak, denk aan een steak of een varkenshaas of iets in die trant, dan is meestal gewoon schoenzool als het uit de pan komt...lukt mij op de een of andere manier niet om dat soort vlees lekker te bereiden. Stoofpotjes ben ik ook heel slecht in, ook schoenzolen.

Het vlees dat je 'normaal' eet, zoals een stukje kip of een saucijsje of iets dergelijks lukt me natuurlijk wel, maar als ik dan uitpak met koken, dan moet het geen speklap zijn natuurlijk ;)

Ik eet zelf vaker varkenshaas dan een saucijsje hoor. :P Laat je het vlees niet gewoon te lang in de pan liggen als het taai wordt?

Rena100 schreef:
En ja het is denk al zo'n 2 jaar geleden dat ik het heb geprobeerd hoor, maar daarna niet meer geprobeerd dus wellicht gaat t nu beter. Stoofvlees neem ik de tijd niet voor of heb ik de tijd vaak niet voor dus tja...

Stoofgerechten kun je ook ruim van tevoren en in delen bereiden eh? Uurtje opzetten als je met het avondeten bezig bent, of als je 's avonds op de bank zit. Doe je dat een keer of vier, vijf, dan ben je er ook. :)

Britt schreef:
Dan is dit een echte aanrader :9
http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R7 ... vleescurry

Absoluut to die for, als ie goed gemaakt is. Ik krijg hier nooit de kans om genoeg te bewaren hihi. Ik maak m vaak gelijk met 3,5 kg vlees ofzo.

Beetje rijst en groente erbij en knoflook-koriander naambroodjes.

Als je een snelle variant wil: varkenshaas. :9 Varkenshaas in kleine plakjes / blokjes snijden. Currypasta met de smaakmakers even aanfruiten, dan een beetje kokosmelk erbij, even laten pruttelen tot het goed dik wordt, vlees erbij en een minuut of twee laten gaan. Dan de rest van de kokosmelk erbij, doorroeren en zodra je vlees klaar is opscheppen. Serveren met rijst en groente naar keus. Ik garneer naast koriander altijd ook met wat limoenrasp en schijfjes rode peper.

secricible

Berichten: 25695
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-06-16 19:03

Curry sowieso zo lekker <3
Afbeelding

Ik had vandaag deze taartjes gemaakt. Shortbread als bodem, dan rabarberjam er op en versierd met framboos, italiaanse meringue en pistache. Echt heel lekker.


Afbeelding
En een picanha als hoofdgerecht met salade.
Had er brood bij, gevuld met erwten, munt en kaas maar dat was helemaal niks, munt overheersde. Ga het nog een keer proberen met andere vullingen.

Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 132045
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-16 14:16

Ziet er lekker uit hoor!

Geen foto's van mijn creaties want jullie weten vast wel hoe een speklap er uit ziet :D Die waren zaterdag uiteraard ook weer als eerste op. Betekende wel dat ik zelf lekker veel ribeye had :Y)

Cabelona

Berichten: 1698
Geregistreerd: 29-10-08
Woonplaats: Vroomshoop

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-16 14:33

Vanavond wil ik spare ribs klaarmaken. Als het weer goed blijft mag het ook op de BBQ anders in de (gril)pan. Hebben jullie tips en tricks om ze klaar te maken?

Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 132045
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Re: Het grote uitgebreid-en-luxe-koken topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-16 14:43

Jawel, maar dan had je eigenlijk gisteren of eergisteren moeten beginnen met voorbereiden en marineren. Of heb je dat al gedaan?

Cabelona

Berichten: 1698
Geregistreerd: 29-10-08
Woonplaats: Vroomshoop

Re: Het grote uitgebreid-en-luxe-koken topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-16 14:47

Het vlees heb ik al gemarineerd

Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 132045
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Re: Het grote uitgebreid-en-luxe-koken topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-16 14:51

Ah, dat had ik uit je post niet begrepen.
Dan is het een kwestie van goed garen, evt. nog een keer lakken en afgrillen?

secricible

Berichten: 25695
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Re: Het grote uitgebreid-en-luxe-koken topic

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-06-16 14:55

Als je ze echt zacht wil hebben dan kun je ze het beste echt uren op de bbq leggen. Anders even voorkoken in de marinade.

Exitium

Berichten: 7142
Geregistreerd: 03-04-13
Woonplaats: Zuilichem

Re: Het grote uitgebreid-en-luxe-koken topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-16 15:51

Koken zou ik niet doen, dan zou ik er voor kiezen om ze op lage temperatuur in de oven voor te garen.

En natuurlijk het vlies eraf halen, kom nog veel te vaak ribs tegen waarbij dat niet gedaan is.