(Uit)eten met voedselallergieën

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
PPeetje
Berichten: 109
Geregistreerd: 28-12-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-16 17:11

Tink89 schreef:
_sharonnn schreef:
Laatst met m'n werk wel echt een drama meegemaakt. Van tevoren aangegeven een lactosevrije maaltijd nodig te hebben (lunch), dat zou geen enkel probleem zijn, gewoon even aangeven.

Bij het bestellen ging het ongeveer zo:
as echt de slechtste lunch ever. Zelf een ei bakken in olie was geen optie. Collega's hadden fantastische salades met verse ananas, allerlei heerlijke soorten groente, komkommer en tomaat, frietjes en driedubbeldikke hamburgers en ik had droog witbrood met carpaccio en drie verdwaalde blaadjes rucola.


Maar kun jij dan wel tegen witbrood? Bijna alle brood zit ook melk in en dat verdraag ik dan weer niet.

8nnemiek

Berichten: 43398
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: (Uit)eten met voedselallergieën

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-16 18:25

In stokbrood zou geen melk horen te zitten, en volgens mij harde broodjes ook niet. Maarja het is altijd de vraag of de bakkers in nl zich aan het echte, franse recept houden.

Ik bak mijn brood zelf, met biologisch meel van de molen. Dan weet ik iig zeker wat erin zit. Ingrediëntenlijst zegt ook niet altijd alles. Sommige hulpstoffen hoeven nl niet te worden vermeld.

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 34639
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-16 18:40

Mc Donalds vind ik juist weer minder, omdat bijna overal suiker in zit. In de broodjes, in de sausjes...ik kan dus niet tegen alle soorten geraffineerde suiker. Blijven bij de Mac alleen de frietjes over, of sla zonder saus en croutons. Aangezien suiker geen allergeen is, word dat niet meegenomen in de lijsten met allergenen. Het is ook strikt genomen geen allergie die ik heb, maar een voedselintolerantie. Ik kan er wel goed ziek van worden als ik per ongeluk toch geraffineerde suiker binnen krijg.

Mijn ervaring is dat er 9 van de 10 keer absoluut niet creatief mee word omgegaan. Krijgen mijn tafelgenoten bijv. ijs met vruchtjes, saus en slagroom krijg ik alleen de vruchtjes als toetje (en ik vind fruit geen toetje, laat staan een feestelijk toetje). Van het weekend was ik wel aangenaam verrast tijdens een etentje, dat restaurant kan ik dan ook iedereen aanbevelen :j eten was erg lekker en voor mijn vriendin met schelpdieren allergie, voor de gasten die vegetarisch waren en voor mij waren allemaal smakelijke alternatieven die niet onder deden voor het eten wat de meeste gasten kregen voorgeschoteld.

Ik ga ook het liefst naar de wok, kan ik zelf kiezen. Ik kan zelf goed inschatten wat wel kan, en wat niet goed gaat.

vuurneon
Berichten: 49885
Geregistreerd: 17-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-16 19:16

Haha ja die vruchtjes in een ijscoupe vind ik zo sneu :') ik ben voor aardig wat fruit allergisch dus was echt een feestje :+ dure stukjes meloen iig :+

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 34639
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-16 21:41

Kunnen we goed samen ijs eten, ik de vruchtjes, jij het ijs :') moeten het alleen geen vruchtjes op siroop zijn :+

Lieffiefi

Berichten: 4695
Geregistreerd: 06-02-09
Woonplaats: Aan het water

Re: (Uit)eten met voedselallergieën

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-16 23:09

Ik meld mij.. helaas.
Ik heb geen aangeboren allergie. Ik heb zware hooikoorts. Deze is gelukkig onder controle.
Deze hooikoorts begint in maart, eindigt in september... ongeveer.
Helaas heb ik hierdoor een voedselallergie ontwikkeld. Zo lijken eiwitten van bijv een perzik op de stoffen van een esdoorn (ik noem even wat) en hierdoor is mijn lijf de verwarring in gegaan.
Het begon met ananas en appels....
Inmiddels os het vereergerd tot een niveau dat uit eten gaan een probleem is.. want als jouw mes net een appel gesneden heeft, en je hiermee mijn bolletje ijs aanraakt ik de sjaak ben. Het is nu zover dat ik alleen water en galia meloen kan nemen en aardbeien en banaan.
Noten heb ik niet, behalve hazelnoot.
Als ik 1 van die zaken eet dan brand mijn mond en krijg ik blaren die zich in rap tempo voorzetten.

Nee.. uit eten durf ik niet langer aan... ik gaf aan erg allergische te zijn voor fruit.. kreeg ik bolletjes ijs.. hapje.. bijtje... oliebol.. perzik!! Neeee....
Met 5 minuten zwelt alles op in mijn mond...

Ik ga toch maar eens naar de huisarts.. na 10 jr geen appel meer gehad te hebben mis ik die zo erg...

vuurneon
Berichten: 49885
Geregistreerd: 17-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-16 23:33

Appel even koken en klaar :) appel is namelijk geweldig: Door te koken (ik doe het in de steamer of magnetron) verandert de eiwit structuur en herkend het lichaam het niet meer als indringer :)
Je hebt ook speciale appelrassen die allergie proof zijn.

Ik eet zonder probleem een gekookte appel en mijn zoon die zelfs van meloen en peer erg ziek wordt, eet zonder enig probleem mijn zelf gemaakte appelmoes :)
Helaas eet hij tot nu toe ook alleen maar appel en banaan...

Lychees zou je vast ook wel kunnen eten?
Laatst bijgewerkt door vuurneon op 04-07-16 23:37, in het totaal 1 keer bewerkt

Vjestagirl

Berichten: 26651
Geregistreerd: 11-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-16 23:36

LuffB schreef:
Jammer dat je door nare ervaringen nu niet meer durft Debbels, dat is echt heel naar!

Mintgroen; de geitenkaas was natuurlijk maar een voorbeeld, er zijn zoveel meer dingen die je kan doen! Het ging er mij voornamelijk om of je een ''normaal'' gerecht zonder het allergische deel wel of niet als ''te weinig/ te simpel zou beschouwen. Niet dat wij dat zouden aanbieden, er worden echt dingen speciaal gemaakt voor mensen met allergieen, maar om een inzicht in jullie wereld te krijgen.


"Onze wereld" is niet anders dan jouw wereld. Vraag jezelf af of je een gerecht nog zou willen eten als je ingrediënt x eruit laat, of dat het dan saai wordt. Zou jij je broodje hamburger nog eten zonder de hamburger? Zou jij blij zij met sla met zongedroogde tomaten en dressing als lunch? Zo moeilijk hoeft het niet te zijn

Lieffiefi

Berichten: 4695
Geregistreerd: 06-02-09
Woonplaats: Aan het water

Re: (Uit)eten met voedselallergieën

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-07-16 07:33

Klopt. Maar het is inmiddels zo hevig dat de kruisallergie reageert op kruisbesmetting. Gister het eea gelezen.. ik denk zelf aan het para berk syndroom. Maar de huisarts mag dat verder bekijken..

vuurneon
Berichten: 49885
Geregistreerd: 17-10-03

Re: (Uit)eten met voedselallergieën

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-07-16 07:39

Laat je doorverwijzen naar de allergoloog :)

Tink89
Berichten: 2937
Geregistreerd: 16-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-07-16 08:00

PPeetje schreef:
Maar kun jij dan wel tegen witbrood? Bijna alle brood zit ook melk in en dat verdraag ik dan weer niet.


In harde broodjes zit geen melk. Zacht witbrood is inderdaad geen optie, maar pistolets, sommige merken Turks brood en pitabroodjes zijn melkvrij, net als de Italiaanse bollen van de AH bijvoorbeeld. Keuze zat in witbrood hoor. Ik vraag het wel altijd even na in de keuken.

PPeetje
Berichten: 109
Geregistreerd: 28-12-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-07-16 11:32

Sommige wit stokbrood bij ons in de supermarkt bevat ook melk. Heb al een paar keer gevraagd in een restaurant of er melk in zat en toen gaven ze inderdaad aan van wel. Ook vaak genoeg niet hoor. Vaker niet dan wel. Maar sindsdien ben ik er wel voorzichtig mee geweest en bij een restaurant wat al zo slecht is voorbereid zou ik geen witbrood nemen.

En klopt, voor thuis is er keuze genoeg, maar de meeste restaurants zijn qua variatie in brood toch wel beperkt.

Nu mag ik inmiddels ook geen tarwe meer, dus nu mag ik zeker geen witbrood meer.

Tink89
Berichten: 2937
Geregistreerd: 16-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-07-16 11:44

PPeetje schreef:
Sommige wit stokbrood bij ons in de supermarkt bevat ook melk. Heb al een paar keer gevraagd in een restaurant of er melk in zat en toen gaven ze inderdaad aan van wel. Ook vaak genoeg niet hoor. Vaker niet dan wel. Maar sindsdien ben ik er wel voorzichtig mee geweest en bij een restaurant wat al zo slecht is voorbereid zou ik geen witbrood nemen.

En klopt, voor thuis is er keuze genoeg, maar de meeste restaurants zijn qua variatie in brood toch wel beperkt.

Nu mag ik inmiddels ook geen tarwe meer, dus nu mag ik zeker geen witbrood meer.


In dit geval was het afbakbrood en hebben ze verpakking even geshowd :') Was er dus wel zeker van. Maar goed, salades konden ook niet zeiden ze, en een ei in olie bakken was dus al te veel moeite. Ik had niet echt veel keuze...

PPeetje
Berichten: 109
Geregistreerd: 28-12-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-07-16 11:47

Ah, dat scheelt, kun je het zelf checken! En inderdaad irritant dat ze er echt niets voor willen doen!

Lieffiefi

Berichten: 4695
Geregistreerd: 06-02-09
Woonplaats: Aan het water

Re: (Uit)eten met voedselallergieën

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-07-16 11:53

Allergoloog zal er inderdaad bij moeten komen. Ook ivm mogelijke hervatting hypersensibilisatietherapi..

vuurneon
Berichten: 49885
Geregistreerd: 17-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-07-16 12:01

Vumana89 schreef:
Allergoloog zal er inderdaad bij moeten komen. Ook ivm mogelijke hervatting hypersensibilisatietherapi..


Dat vind ik wel flauw van die therapie, ik heb veel minder last van graspollen (als ik, ik wel buiten zitten nu ipv als een dood vogeltje harstikke ziek binnen kijken naar mensen die buiten zitten) maar zo een appel eten lukt nog steeds niet :')

Lieffiefi

Berichten: 4695
Geregistreerd: 06-02-09
Woonplaats: Aan het water

Re: (Uit)eten met voedselallergieën

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-07-16 12:57

Nou precies vuurneon!
Ik heb die hst als erg zwaar ervaren.. psychische met name. Met die anafalactysche shock mogelijkheid... hoe ervaar jij dat?

vuurneon
Berichten: 49885
Geregistreerd: 17-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-07-16 13:05

Eerlijk? Eitje. Fysiek niet hoor, heb tijdens de start al gelijk nacht in het ziekenhuis mogen overnachten ivm reactie en en mijn traject duurde ook langer dan normaal (heb zeker 1,5 jaar lang wekelijks injectie gehad en mocht pas na 3 jaar bij de huisarts prikken omdat ik elke keer extreem op die injecties reageerde). Ben iig gelijk van mijn angst van prikken afgekomen haha, maar psychisch vond ik het echt makkelijk. Als het om medische dingen gaat, ben ik veel gewend en ziekenhuis voelt als thuis (kom er regelmatig sinds ik 6 maand oud ben). Angst heb ik iig nooit ervaren, wel uiteraard af en toe frustratie dat ik elke keer zo ziek ervan werd en het heeft mij een fikse studie vertraging opgeleverd.
Ik heb alleen migraine erbij en eigenlijk had ik beta blokkers gemoeten, maar dat was niet verantwoord omdat adrenaline shot geen effect zou hebben als de pleuris wel uit zou breken. Dus dat was wel extra zuur.

Ik heb voor medicatie allergie 2 jaar geleden nog een dubbelblinde test ondergaan, vond ik ook niet eng. Meer frisse tegenzin omdat de reactie op die medicatie niet heel feestelijk is haha

Ik word volgend jaar weer getest op meer allergieën, dit jaar even niet: ze kunnen toch niets veranderen aan de medicatie. T is meer dat ik zelf benieuwd ben.

Medisch diëtiste vond ik wel echt super fijn :j die had overleg met mijn specialisten en dus kreeg echt enorm fijn advies. Want ik liep er wel tegenaan dat mijn eten te eenzijdig werd.
Voor mijn baby loop ik nu ook bij een diëtiste, want ook nu liep ik zelf vast.

SparklingApp

Berichten: 1946
Geregistreerd: 23-06-05
Woonplaats: Nijkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-16 19:21

Ik heb telkens als ik getest wordt weer een hele andere uitslag.. :')
Hebben jullie dat niet?

Nu kijk ik maar wat in de praktijk werkt en wat niet, mijn grootste allergie is tarwe, ik hoef niet naar het ziekenhuis als ik wat binnen krijg, maar ben wel een paar dagen goed ziek en een aantal weken zeer slapjes en moe erna.
Maar naast mijn keuze om vegetarisch te eten blijkt dat voor veel restaurants ed een uitdaging.
Ongeveer de helft van de keren doet een kok extra zijn best en eet ik voortreffelijk en de andere helft gaat het of mis of komen ze niet veel verder dan een simpele salade. (en ik geef het altijd van te voren door, moet ik onverwachts ergens moeten eten, dan ben ik al blij als ik niet met honger naar huis hoef)
Als ik uit eten ga en we nemen een voor en hoofdgerecht wil ik iig één keer iets warms en verder maakt het mij niet uit en laat ik mij graag verrassen! :D
Wat ik wel vervelend vind, ik heb heel veel dingen waar ik niet zo goed tegen kan als ik het teveel binnen krijg, zoals ui en selderij en dan krijg je zo'n salade met van die rauwe uien ringen.. -O- een paar kan ik er wel opeten, maar de rest schuif ik dan aan de kant en dan voelt dat soms wel ondankbaar.. :o

En grote standaard bbq's... -O- die sla ik ook liever over, ik eet geen vlees, stokbrood en satesaus kan ik niet tegen en om er nu met een bakje sla bij te gaan zitten en het telkens weer aan iedereen uit te leggen..

Safiera, dat tyramine verhaal is interessant! Dat wist ik niet, ik heb een paard wat geen hooi uit pak kan verdragen, die krijgt dus droog hooi, maar die zal daar misschien ook wel een intolerantie voor hebben!

Sowieso "leuk" om verhalen van lotgenoten te lezen hier, ik voel me toch vaak een beetje lastig, aan de andere kant denk ik, als je kok bent is het verdorie je werk! En dat sommige zich er dan zo makkelijk van af maken, voor hun is het een keer, ik zit er elke dag mee en als ik hier zo lees kom ik er nog goed mee weg in vergelijking met sommigen. :(:)

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 34639
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-16 21:17

BBQ's is voor mij vaak ook een probleem, in de meeste dressings zit suiker. In huzarensalade/aardappelsalade etc ook (want daar zit veel mayo in, en in mayo zit suiker). Veel vlees is gemarineerd en in veel marinades zit suiker. En alle sausjes zit ook suiker in. Stokbrood lijkt het meest veilig, maar zelfs in stokbrood kan suiker zitten. En laatst zag ik dat zelfs knoflookboter niet vrij van suiker hoeft te zijn. Gelukkig zijn wij geen fan van de BBQ. Maar als we wel gaan BBQ'en maak ik de salades zelf zodat ik precies weet wat er in gaat.

SparklingApp

Berichten: 1946
Geregistreerd: 23-06-05
Woonplaats: Nijkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-16 23:57

En veel vlees, wat gewoon in de supermarkten ligt, is toch ook bewerkt met suiker?
Lijkt me ook heel vervelend als je slecht tegen iets kan wat geen officieel allergeen is.

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 34639
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-16 06:27

Klopt, vooral worsten en vleeswaren :j

Vervelend valt wel mee. Na 18 jaar weet ik inmiddels wel aardig wat wel en niet gaat, en hoef ik niet zoveel etiketten meer te lezen. Wat ik wel vervelend vind is als een fabrikant de receptuur wijzigt, of als de supermarkt ineens besluit een product wat ik al langere tijd gebruik, niet meer te verkopen. Zo werd glutenvrij een hype, en is ineens het dieetschap gewijzigd qua invulling. Bijna alle suikervrije producten uit het schap. In plaats daarvan glutenvrij en hele dure superfood repen. Ook zonder suiker, maar 2 euro voor 1 reepje vind ik reteduur :=

vuurneon
Berichten: 49885
Geregistreerd: 17-10-03

Re: (Uit)eten met voedselallergieën

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-16 07:36

Haha voor zo'n bedrag heb je al gegeten en gedronken als je het ziet :')

Druif_01

Berichten: 8837
Geregistreerd: 04-11-01

Re: (Uit)eten met voedselallergieën

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-07-16 14:59

Bbq vind ik inderdaad ook spannend. Veel vlees is gemarineerd en bevat dus vaak selderij of ze leggen het op hetzelfde stuk van de bbq als de rest van het vlees waardoor het voor mij ook ophoud. Als ik twijfel aan de persoon die bbqt (het is dan echt onwetendheid en geen onwil) dan eet ik niets van de bbq.

Van de week hadden we een feest in de familie met een buffet, daar mocht ik als eerste opscheppen en er werd wel 100x gezegd dat alle lepels moesten blijven staan in de bakken waar ze op dat moment stonden. Ik voel me dan altijd zo bezwaard...

Noeps
Berichten: 16929
Geregistreerd: 19-12-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-16 15:15

Tip voor de BBQ: vooraf al salade etc apart houden en je vlees op van die aluminium schaaltjes op de BBQ leggen. Risico op kruisbesmetting is dan nog een stuk lager.

Helaas ging het gisteravond thuis mis -O- .. Eerste keer dat ik een anafylactische reactie had op iets dat ik zelf had gekocht (baba ganoush vd Lidl). Andere keren gebeurde het toen ik buiten de deur at.

Op Facebook het volgende berichtje geplaatst:


"[naam vriend] het gaat fout."
Mijn crackertje met auberginehummus na het sporten bevatte een spoortje pinda. Ik voelde het vrijwel onmiddellijk. Jeuk, benauwd en moeizamer slikken.
Bellen. Prikken (onthoud: blue to the sky, orange to the thigh).

Onderweg naar de HAP voelde ik me ondanks de adrenalinespuit steeds beroerder. Eenmaal daar gelijk opgevangen en heb ik een dosis medicatie gehad waar je waarschijnlijk ook een nijlpaard mee kan vellen. Wat luchtte dat op! Even ter observatie gebleven en toen weer lekker naar huis. Uitrusten en herstellen. En dit was weer eens een hele goede les voor mezelf... Dom dom dom! Nog voorzichtiger zijn en etiketten beter lezen!

Afbeelding