Jouw gehaktbal!

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Keet

Berichten: 31096
Geregistreerd: 15-08-04
Woonplaats: Eastsean

Re: Jouw gehaktbal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 15:46


Sokje_6
Berichten: 3927
Geregistreerd: 26-07-09
Woonplaats: Up in the sky

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 15:46

Top, bedankt voor de tips! Ik ga een mooie braadpan op de kop tikken en dan ga ik aan de slag.

limilou

Berichten: 801
Geregistreerd: 09-09-10

Re: Jouw gehaktbal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 15:51

Half om half gehakt met gesnipperde ui, peper, zout en feta!

Kimmie

Berichten: 754
Geregistreerd: 12-02-10
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-16 16:12

Oeh gehaktballen *\o/*

Mijn moeder vind de gehaktballen van onze slager in de buurt t lekkerst, ik vind dr niks aan :+

Ik vind ze het lekkerste als ik ze zelf maak, erg lekkere dingen gaan erin, maar niet teveel toelie :o

Als volgt:
- 1 pond half om half gehakt.
- 2 eieren
- 4 teentjes knoflook --> met de pers.
- handjevol verse peterselie --> zo fijn mogelijk snijden.
- 1 grote ui --> zo klein mogelijke blokjes.
- paneermeel --> op gevoel, schat zo'n 1/1,5 eetlepel met kop erop.
- kerriepoeder
- peper
- zout

Een goede laag boter in de pan, en deze eerst bruin laten worden.
Gehaktballetjes maak ik kleintjes van, ziet er gezelliger uit.

Tip: deksel op de koekenpan, stomen ze ook gelijk gaar én worden ze wat minder droog :9
Laatst bijgewerkt door Kimmie op 11-10-16 16:25, in het totaal 1 keer bewerkt

Laura82
Berichten: 7465
Geregistreerd: 05-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-16 16:19

Ik heb laatst eindelijk weer eens ballen gemaakt, en ze worden al beter :D Had alleen beetje teveel ketjap toegevoegd, dat doe ik volgende keer wat minder, vond t te zoetig.

Had nu: pond rundergehakt, teentje knoflook, 1,5 eetlepel ketjap, zout, peper, paprikapoeder, ei, beschuit, mosterd. Even aangebraden in flink wat boter, toen ze rondom bruin waren wat water en juspoeder toegevoegd en lekker laten sudderen. Ze waren heerlijk sappig iig, dus dat is een vooruitgang! Vielen alleen nog beetje uit elkaar, daar moet ik nog aan werken :')

Keet

Berichten: 31096
Geregistreerd: 15-08-04
Woonplaats: Eastsean

Re: Jouw gehaktbal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-16 17:47

Heb kipgehakt gehaald. Nog iemand lekkere foolproof recept daarmee?

chamion
Huisheks

Berichten: 3662
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-16 10:02

Keet schreef:
Heb kipgehakt gehaald. Nog iemand lekkere foolproof recept daarmee?


Kip gehakt wordt snel droog, dus ik raad an kleine balletjes die snel gaar zijn in een grote pan (laten rollen in de pan tot dat ze gaar zijn) Ik zou persoonlijk sesam en ketjap oa gebruiken bij kipgehakt ballen.

Voor iedereen waarbij de ballen uit elkaar vallen; indien ze niet te droog waren (te veel brood/beschuit/paneer) dan hebben jullie ze waarschijnlijk niet lang genoeg laten rusten.

Ik maak ze meestal rond 4 uur. Dan half 5 uiterlijk in de koelkast (ik bak altijd een beetje los gekruid gehakt, om de smaak te kijken en de rest eventueel aan te passen) Als je dan om half 6 ze eruit haalt kunnen ze gelijk de pan in.

Laura82
Berichten: 7465
Geregistreerd: 05-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-16 10:18

Mn ballen hadden 3 kwartier gerust, dat zou voor mn gevoel genoeg moeten zijn. Maar binnenkort gewoon een herkansing :D

verootjoo
Berichten: 35641
Geregistreerd: 19-10-03

Re: Jouw gehaktbal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-16 10:43

Ik laat ze nooit rusten := hier is het ballen draaien en de pan in

chamion
Huisheks

Berichten: 3662
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-16 18:56

Laura82 schreef:
Mn ballen hadden 3 kwartier gerust, dat zou voor mn gevoel genoeg moeten zijn. Maar binnenkort gewoon een herkansing :D



mmm dan zou wel genoeg moeten wezen en ze waren ook niet droog? Ze moeten een klein beetje plakkerig wezen in je hand.

ponyparadijs

Berichten: 15646
Geregistreerd: 12-09-05
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-16 19:02

chamion schreef:
Laura82 schreef:
Mn ballen hadden 3 kwartier gerust, dat zou voor mn gevoel genoeg moeten zijn. Maar binnenkort gewoon een herkansing :D



mmm dan zou wel genoeg moeten wezen en ze waren ook niet droog? Ze moeten een klein beetje plakkerig wezen in je hand.

Laten jullie de ballen rusten na het draaien?

Laura82
Berichten: 7465
Geregistreerd: 05-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-16 19:07

Ja ook alleen na tip van hier hoor, deed t nooit :')
Droog waren ze zeker niet

Lori

Berichten: 3564
Geregistreerd: 11-08-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-16 19:08

Gehaktballen bakken nog nooit gedaan, hier maak ik tomatensaus klaar met wat groentjes door en laat dan de ballen in die tomatensaus garen. Altijd lekker.

Ik doe zelfs niets door het gehakt voor het draaien. Enkel bij volgensnesten (ballen met een ei in) doe ik dat bij gewone nooit. De kruiden gaan in de saus.

Keet

Berichten: 31096
Geregistreerd: 15-08-04
Woonplaats: Eastsean

Re: Jouw gehaktbal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-16 19:17

Het is kipgehakt met mosterd ketjap sambal ei en paneermeel geworden. Smaakte goed

Zidore

Berichten: 5801
Geregistreerd: 31-01-09
Woonplaats: Onder de regenboog

Re: Jouw gehaktbal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-16 21:57

ik laat ze niet rusten hoor
gewoon draaien en hup in die pan

Keet

Berichten: 31096
Geregistreerd: 15-08-04
Woonplaats: Eastsean

Re: Jouw gehaktbal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-16 23:29

Ik zet ze wel een uurtje in de koel. Blijven ze bij mij beter heel in de pan

Jilletje

Berichten: 8172
Geregistreerd: 18-11-06
Woonplaats: Limmen

Re: Jouw gehaktbal!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-10-16 03:23

Ik laat ze ook niet rusten.
Als ik ballen draai doe ik wat wel koud, ik laat het gehakt niet eerst op kamer tempratuur komen. Dit doe ik met ander vlees wel.

Laura82
Berichten: 7465
Geregistreerd: 05-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-10-16 07:04

Ik laat het eerst wel op kamertemperatuur komen, anders trekken tere handjes t niet :o :')

Rytir

Berichten: 5359
Geregistreerd: 30-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-16 16:46

Ik maak bij de stamppot rauwe andijvie meestal boboti ballen, zo lekker! Hoeveelheden durf ik niet te zeggen want doe het op gevoel maar het volgende gaat erin:

rundergehakt, een gesnipperd uitje, een halve fijngesnipperde appel, knoflook, een eitje, wat paneermeel, ketjap asin, kerrie, djinten, paprikapoeder en peper. Als ik het heb roer ik er ook nog een eetlepel crème fraîche doorheen (ooit als tip gekregen om ook runderballen smeuiig te houden).

Anoniem

Re: Jouw gehaktbal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-16 17:49

Om ze te laten plakken moet je ze goed binden, met een eitje dus :) Als ze te droog zijn of er te veel paneermiddel in zit dan worden ze broos en vallen ze uit elkaar bij het bakken!

Jilletje

Berichten: 8172
Geregistreerd: 18-11-06
Woonplaats: Limmen

Re: Jouw gehaktbal!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-11-16 16:57

Ik heb nu balletjes opgezet die ik heb gekruid met roti kruiden, het ruikt nu al lekker!!!! <3

Avelienvd

Berichten: 7223
Geregistreerd: 28-12-04

Re: Jouw gehaktbal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-16 17:09

Heb voor mijn verjaardag hutspot gemaakt
En gehaktballen gemaakt met uiensoep.
Die waren lekker! Pasten perfect bij de hutspot

Rebel_Jits

Berichten: 5631
Geregistreerd: 28-02-06
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-16 22:21

Wij gaan speciaal naar een slager op een half uur rijden voor half-om-half gehakt. Hij maalt het vrij grof, waardoor de structuur ook meer vlezig is. Men draait ballen van +- 7 cm doorsnee.
DE tomatensaus uit Zuid-Limburg: een groot blikje EN 1 koffielepel tomatenpuree, 1 ui grof gesnipperd, 1L water, 3 knorr vleesbouillonblokjes en een snufje muskaatnoot.
Moet in 2 aparte pannen gemaakt worden en de ballen pas bij de saus doen als alles klaar is.
Echt superlekker :9

verootjoo
Berichten: 35641
Geregistreerd: 19-10-03

Re: Jouw gehaktbal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-16 22:23

Muskaatnoot? := nootmuskaat? :+

Arashah

Berichten: 1142
Geregistreerd: 24-03-07
Woonplaats: Op een mooi plekje :)

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-16 22:49

Leuke ideeen komen er voorbij!

Ik maak ze zo:

500gr. Half om half gehakt. Dit haal ik uit verpakking en doe in kom, dit prak ik en mix dit met gehaktkruiden.
1 ei er door, paneermeel en beetje melk (alles naar gevoel)

Nu laat ik het gehakt rusten in koelkast, ongeveer half uurtje.

Ik snijd tussendoor de paprika in heel kleine blokjes.

Ui snijd ik in ringen en dit doe ik in pan met olie en beetje water (op lager hitte en beetje water word ui niet zo scherp)

Ik haal gehakt eruit en doe paprika blokjes door hakvlees, nu maak ik er ballen van.

Ui doe ik kort uit pan op bord, gehaktballen erin. Niet te sterke hitte.
Ik draai ze regelmatig om totdat ze lekker bruin zijn, dan gaat er lekkere jus in de pan. Gehaktballen lekker 30 min. Koken laten in jus, ui erbij.

En dan lekker smullen:)