Jouw gehaktbal!

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
chamion
Huisheks

Berichten: 3662
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 15:52

Ik maak graag oosterse gehakt ballen.

rundergehakt
eitje
kokos gemalen
1 zakje nasi/bami kruiden.

Lekker mengen naar smaak, ballen draaien naar eigen smaak
Even snel aanbraden in een koekenpan en en dan in een sudderpan met een flinke klont boter. Koekenpan afblussen met water en een beetje kokosmelk dat ook in de sudderpan zetten.
Sudderpan op kleinste vuur en minimaal een half uur laten borrelen (afhankelijke van de grote natuurlijk)

Maanlicht

Berichten: 6852
Geregistreerd: 30-07-07
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 16:01

Ahh heerlijk, heb spontaan honger!
Die van mij vallen altijd uit elkaar ;(

chanicha

Berichten: 12154
Geregistreerd: 14-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 16:06

Mijn kleinzoon ruikt het bij de voordeur al als ik gehaktballen aan het braden ben :j
Ik doe pond hoh gehakt met groot zakje kruiden, wat ketjap, ei en een gesnipperd uitje erin. Goede stevige ballen draaien zodat het compact is, even aanbakken en dan even laag laten staan, zalig!

floorsil

Berichten: 2642
Geregistreerd: 22-10-04

Re: Jouw gehaktbal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 16:08

Hoe zorgen jullie dat ze niet aanbranden dan? Doe hoop boter. Maar branden vaak half aan. Probeer ze heel de tijd te laten rollen. En vuur niet tr hard. Maar gaat vaak toch te snel.

chamion
Huisheks

Berichten: 3662
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Re: Jouw gehaktbal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 16:17

@ maanlicht; Niet te droge ballen draaien en minimaal een half uur in de koelkast
@ floorsil; enkel aanbraden in de koekenpan. Nooit door en door laten garen tenzij je hele kleine hebt.
Al rollend laten bruinen, en dan in de sudderpan (of een ander diepe pan met dikke bodem)

XLeandrosX
Berichten: 3200
Geregistreerd: 01-09-06

Re: Jouw gehaktbal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 21:47

Ik vind het lekkerste gehaktballen uit de slow cooker. Ik braad de ballen even aan in de pan en gaan dan met een beetje water en een zakje uiensoep of ossenstaartsoep in de slowcooker, 4 uurtjes op low en smullen maar.

tweebelgen
Berichten: 713
Geregistreerd: 24-11-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 10:48

tweebelgen schreef:
kohtje schreef:
Maakt iemand wel eens zo'n gehaktbal met een ei in het midden?


Ja, heel regelmatig met tomatensaus en aardappelpuree.

Draai de balletjes eens in kruidenpaneermeel en dan bakken in de pan.
Als ze goed aangebakken zijn, laten sudderen in de tomatensaus.

Gewone gehaktballetjes: gemengd gekruid gehakt, een eitje, gewoon paneermeel, gesnipperde ajuin en mosterd.



Ja hoor, een hardgekookt eitje in het midden, dat noemen wij dan een vogelnestje.

Een gewone gehaktbal draai ik soms in Bicky ajuintjes, (geroosterde ajuintjes) die laat ik dan garen in de oven. Dan hebben ze een heerlijk krokant korstje.

Leffroi
Berichten: 4657
Geregistreerd: 01-03-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 10:55

Gehaktballen <3 met mayo _/-\o_

Rundergehakt (de biologische van de Lidl, zodat je nog een beetje het idee hebt goed bezig te zijn :') )
Een eitje
Paneermeel
Een klein teentje knoflook
Runderkruiden of, als ik zin heb om zelf wat te doen: zout, peper, paprika, gember
Mosterd
En zo af en toe eens een keer een uitje

Oja, aan alle kanten op hoog vuur (in een braadpan) aanbakken in wat roomboter. Dan vuur op laag en runderjus uit een zakje er bij. Als dat kookt, op het kleinste pitje op het laagste vuur laten sudderen tot ze gaar zijn.

Lekker zacht en romig *\o/*
Laatst bijgewerkt door Leffroi op 29-09-16 10:58, in het totaal 1 keer bewerkt

Ladyingreen

Berichten: 241
Geregistreerd: 03-06-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 10:56

Ik hou het vaak simpel met rundergehakt of half om half, ei, paneermeel, peper en zout en een beetje ketjap.

Ik zie veel ballen voorbij komen waar zakjes bami/nasikruiden of soep doorheen gaan, brr dat lijkt me echt vreselijk. Ik hou trouwens ook van ballen met een korstje ipv drijven in de jus.

chanicha

Berichten: 12154
Geregistreerd: 14-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 13:45

Ik bak ze ook even goed aan voor ik ze op laag vuur zet. Anders krijg je van die glibberballen :=

GamblersCup
Berichten: 13427
Geregistreerd: 11-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 14:35

XLeandrosX schreef:
Ik vind het lekkerste gehaktballen uit de slow cooker. Ik braad de ballen even aan in de pan en gaan dan met een beetje water en een zakje uiensoep of ossenstaartsoep in de slowcooker, 4 uurtjes op low en smullen maar.

Oh, super tip, ga ik ook proberen! Ik hou van mijn slow cooker, ben nog maar een "beginneling" met het ding en ontdek steeds meer wat ik er in klaar kan maken!

XLeandrosX
Berichten: 3200
Geregistreerd: 01-09-06

Re: Jouw gehaktbal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 20:16

Ben je la lid van de slow cooker groep op facebook? Daar haal ik veel recepten vandaan.

ArankaM

Berichten: 1483
Geregistreerd: 24-02-11
Woonplaats: Hekendorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 20:22

Mijn vriend maakt lekkere ballen <<)
De hoeveelheden weet ik niet maar dit zijn de ingrediënten:

Gesnipperd ui
Knoflook
Paneermeel
Ketjap
Mosterd
Ei
Ketchup
Half om half gehakt
En dan lekker slecht in de roomboter braden.

GamblersCup
Berichten: 13427
Geregistreerd: 11-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 20:53

XLeandrosX schreef:
Ben je la lid van de slow cooker groep op facebook? Daar haal ik veel recepten vandaan.

Nee, hoe heet die groep precies? Er zijn heel veel groepen zag ik net.

Sokje_6
Berichten: 3927
Geregistreerd: 26-07-09
Woonplaats: Up in the sky

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 12:18

Zou je ze na hst rollen kunnen invriezen? Of kan ik dan beter een beetje gehakt eruit halen en dan de rest in de vriezer laten? :+ Voor in m'n eentje vind ik een pond gehakt vrij gortig :D

Zidore

Berichten: 5802
Geregistreerd: 31-01-09
Woonplaats: Onder de regenboog

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 12:21

ik maak altijd deze http://uitpaulineskeuken.nl/2014/03/lib ... allen.html alleen dan met kruidenpaneermeel ipv gewone en ik snipper er heel fijn een uitje door :P


Ingrediënten 4 – 6 st.
400 gr rundergehakt
300 ml runderbouillon
2 kleine eieren
80 gr paneermeel
2 el grove mosterd
2 el ketjap manis
1 tl zout
1 tl cayennepeper
50 gr roomboter

echt superlekker
Laatst bijgewerkt door Zidore op 04-10-16 12:23, in het totaal 2 keer bewerkt

kiwiwitje

Berichten: 20111
Geregistreerd: 22-08-09
Woonplaats: Vught

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 12:21

Sokje_6 schreef:
Zou je ze na hst rollen kunnen invriezen? Of kan ik dan beter een beetje gehakt eruit halen en dan de rest in de vriezer laten? :+ Voor in m'n eentje vind ik een pond gehakt vrij gortig :D

Op het moment dat je het koopt in de hoeveelheid die jij nodig vind verdelen, en in zakjes doen. Evt labelen (welk gehakt en houdbaarheidsdatum/wanneer ingevroren..)

Sokje_6
Berichten: 3927
Geregistreerd: 26-07-09
Woonplaats: Up in the sky

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 12:23

:j Dus beter eerst invriezen en dan later rollen, dan eerst rollen en dan invriezen met kruiden en al.

Zidore

Berichten: 5802
Geregistreerd: 31-01-09
Woonplaats: Onder de regenboog

Re: Jouw gehaktbal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 12:28

ik vries zo vaak gehakt in. Haal ik het uit de verpakking en doe het in een diepvrieszakje (houd ik meer plek over in m'n vriezertje ;-) ) en dan in de ochtend uit de vriezer zodat ik er savonds balletjes van kan maken

Sokje_6
Berichten: 3927
Geregistreerd: 26-07-09
Woonplaats: Up in the sky

Re: Jouw gehaktbal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 13:06

Gehakt invriezen is ook het punt niet, meer of dat met kruiden, ei en al die dingen erin ook nog kan, dus na het voorbereidend werk.

ambre

Berichten: 7148
Geregistreerd: 19-04-09

Re: Jouw gehaktbal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 13:08

Je kunt ze gebraden ook invriezen.

Zidore

Berichten: 5802
Geregistreerd: 31-01-09
Woonplaats: Onder de regenboog

Re: Jouw gehaktbal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 13:11

dan zou ik ook eerder voor gebraden invriezen kiezen

als ik teveel gehaktballen heb dan bewaar ik ze in de koelkast en eet ik ze de volgende dag in plakjes op m'n brood met een beetje mosterd :P

ponyparadijs

Berichten: 15646
Geregistreerd: 12-09-05
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 15:28

Sokje_6 schreef:
Gehakt invriezen is ook het punt niet, meer of dat met kruiden, ei en al die dingen erin ook nog kan, dus na het voorbereidend werk.

De gehakt ballen rauw invriezen geeft een vreemde structuur en smaak
Daarom maak ik de ballen geheel klaar gebraden en al en dan vries ik ze in

Jilletje

Berichten: 8172
Geregistreerd: 18-11-06
Woonplaats: Limmen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-10-16 15:37

Ja, ik zou ze ook na het klaarmaken pas invriezen :)) zo hoef je niet voor 1 of 2 balletjes aan de slag en ben je een volgende keer lekker snel klaar!! Even een jusje maken en dan langzaam warm laten worden in de jus, dan worden ze ook niet droog

wendy1987

Berichten: 6927
Geregistreerd: 29-10-07

Re: Jouw gehaktbal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 15:44

* Kruipt weg in een hoekje *

Ik heb nou werkelijk geen idee hoe ik die dingen kan maken... :')

Maar!! Als de nieuwe keuken staat, wij verhuisd zijn en gesetteld zijn, ga ik eens pogingen wagen met jullie recepten hier! Want een lekkere gehaktbal lust ik dan wel weer graag. Mijn schoonmoeder maakt ze meestal.. Maar als ik ze zelf maak kan ik eens meer experimenteren natuurlijk! :j