Italiaans toetje met ei vanille suiker en kaneel. Welke?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Brainless

Berichten: 29741
Geregistreerd: 19-07-03
Woonplaats: Munnekeburen

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-16 23:50

corientjuhh schreef:
En tsjah salmonella... daar maak ik me niet druk om ;)


Citaat:
Hoe vaak komt salmonella voor?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat dat er in Nederland jaarlijks 50.000 infecties zijn.


Citaat:
Salmonellabesmetting kan leiden tot

koorts,
diarree,
misselijkheid,
overgeven,
buikkramp,
rillingen,
spierpijn
hoofdpijn.
Daarnaast kunnen patiënten bloed en slijm bij hun ontlasting hebben.

De eerste symptomen komen gemiddeld 24 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel. De klachten houden ongeveer drie dagen tot een week dagen aan..

Citaat:
Besmetting met salmonella kan dodelijk zijn, als de patiënt uitdroogt en de nierwerking stopt, maar ook in geval van bloedvergiftiging en shock kan de patiënt overlijden.

En veel mensen denken dus een simpel griepje te hebben opgelopen...

JoyCiej007

Berichten: 17415
Geregistreerd: 27-02-06
Woonplaats: omg. Deventer

Re: Italiaans toetje met ei vanille suiker en kaneel. Welke?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-16 00:01

Tsja....

Maar dan nog, laat ik mijn zachtgekookte eitjes er absoluut niet voor staan hoor. :D (Hé Maaike?)
En meerdere dingen, waarin rauw ei verwerkt zit.

Brainless

Berichten: 29741
Geregistreerd: 19-07-03
Woonplaats: Munnekeburen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-16 00:22

JoyCiej007 schreef:
Tsja....

Maar dan nog, laat ik mijn zachtgekookte eitjes er absoluut niet voor staan hoor. :D (Hé Maaike?)
En meerdere dingen, waarin rauw ei verwerkt zit.

Zeker weten...
Maar ondertussen wel helemaal geïndoctrineerd door de HACCP regels :+

Helaas ken ik dus wel mensen die er door in het ziekenhuis hebben gelegen;
en ik heb al last van mijn nieren; dus ik gok het niet meer.
Maar eigeel stolt bij 68C, en salmonella gaat dood bij 65... dus theoretisch is een zachtgekookt ei geen probleem.
Ook omdat salmonella niet in het ei zit, maar op de schaal (en op het vlies en de buitenste laag eiwit).
Bij openbreken komt de salmonella in contact met de rest van het eigeel/eiwit.
Dus een ei koken met een zachte dooier (waardoor de schaal en eiwit ruim voldoende wordt verhit om salmonella te doden) is absoluut geen probleem.

Tot zover mijn HACCP kennis }:0

Suikerspinda
Correspondent

Berichten: 6044
Geregistreerd: 22-08-12
Woonplaats: Sabadell

Re: Italiaans toetje met ei vanille suiker en kaneel. Welke?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-16 00:43

Ik heb m'n Italiaanse collega/vriendin een berichtje gestuurd. Ben wel benieuwd naar wat het is nu! :D

Annem84

Berichten: 3049
Geregistreerd: 02-03-04

Re: Italiaans toetje met ei vanille suiker en kaneel. Welke?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-16 00:56

Er bestaat in de groothandel gewoon gepasteuriseerd eigeel, eiwit en heel ei.

Dit is gewoon vloeibaar verkrijgbaar in pakken en dus vrij van salmonella..

Gebruik het zelf bijvoorbeeld altijd gepasteuriseerd eiwit voor mijn chocolademousse.

marije1109

Berichten: 1136
Geregistreerd: 07-02-13
Woonplaats: Kraggenburg

Re: Italiaans toetje met ei vanille suiker en kaneel. Welke?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-16 01:15

Ik ben zelf chef in een kookstudio en verbaas me over het gebruik van rauwe eieren. Ervan uitgegaan dat je verse eieren moest splitsen.
Dit is echt af te raden, extra voor ouderen, zwangeren of mensen met verminderde weerstand.

Wel kunnen je tegenwoordig gepasturiseerde eidooiers/witten kopen.

Sabayon is goede vervanging (ik vind het lekkerder) en daarbij gaar je de eieren wel au bain marie.

Century

Berichten: 5969
Geregistreerd: 19-10-09
Woonplaats: Uden (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-16 02:49

Ik heb dus wel eens gezocht naar gepasteuriseerde eieren, maar in de supermarkt is dat niet te krijgen :n. Tips waar ik dat kan vinden? Want ik gebruik nu nog steeds rauwe eieren.

Brainless

Berichten: 29741
Geregistreerd: 19-07-03
Woonplaats: Munnekeburen

Re: Italiaans toetje met ei vanille suiker en kaneel. Welke?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-16 03:05


Celestial
Berichten: 721
Geregistreerd: 11-10-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-16 08:36


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-16 08:58

Century schreef:
Ik heb dus wel eens gezocht naar gepasteuriseerde eieren, maar in de supermarkt is dat niet te krijgen :n. Tips waar ik dat kan vinden? Want ik gebruik nu nog steeds rauwe eieren.


Juist wel in de supermarkt. De grotere ahs en jumbos hebben dat zeker wel in het assortiment, zeker nu de feestdagen er aan komen.

corientjuhh

Berichten: 9820
Geregistreerd: 19-11-07
Woonplaats: In een hunebed

Re: Italiaans toetje met ei vanille suiker en kaneel. Welke?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-12-16 11:45

Waar kan ik dat vinden?

Anoniem

Re: Italiaans toetje met ei vanille suiker en kaneel. Welke?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-16 11:53

Of in het koelschap bij de crème frais en de room ect. Of bij de eieren, afhankelijk van de winkel indeling.

marije1109

Berichten: 1136
Geregistreerd: 07-02-13
Woonplaats: Kraggenburg

Re: Italiaans toetje met ei vanille suiker en kaneel. Welke?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-16 12:08

Anders bij de hanos sligro ed
Meestal is er wel iemand in je omgeving die een pasje heeft.

verootjoo
Berichten: 35642
Geregistreerd: 19-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-16 12:24

Brainless schreef:
corientjuhh schreef:
En tsjah salmonella... daar maak ik me niet druk om ;)


Citaat:
Hoe vaak komt salmonella voor?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat dat er in Nederland jaarlijks 50.000 infecties zijn.


Citaat:
Salmonellabesmetting kan leiden tot

koorts,
diarree,
misselijkheid,
overgeven,
buikkramp,
rillingen,
spierpijn
hoofdpijn.
Daarnaast kunnen patiënten bloed en slijm bij hun ontlasting hebben.

De eerste symptomen komen gemiddeld 24 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel. De klachten houden ongeveer drie dagen tot een week dagen aan..

Citaat:
Besmetting met salmonella kan dodelijk zijn, als de patiënt uitdroogt en de nierwerking stopt, maar ook in geval van bloedvergiftiging en shock kan de patiënt overlijden.

En veel mensen denken dus een simpel griepje te hebben opgelopen...


Salmonella in eieren is heel zeldzaam, in rauwe kip zit het meer.
Als het in eieren zit, zit het vaak op de schil maar die eet je niet op. Alleen als de schil poreus is kan de salmonella erdoorheen en kan je ei besmet zijn.
Hoe gezonder de kip, hoe sterker de schil dus hoe kleiner de kans is dat er salmonella in je ei zit.
Als het al voorkomt in eieren, zit het meestal in legbatterijeieren of scharreleieren. In vrije uitloop of biologische eieren is de kans nihil dat ee salmonella in je ei zit :)

Kinke

Berichten: 20533
Geregistreerd: 20-02-04
Woonplaats: Overijssel

Re: Italiaans toetje met ei vanille suiker en kaneel. Welke?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-16 17:22


Century

Berichten: 5969
Geregistreerd: 19-10-09
Woonplaats: Uden (NB)

Re: Italiaans toetje met ei vanille suiker en kaneel. Welke?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-16 18:21

Toen ik er naar vroeg (ook in de AH) snapte niemand wat ik bedoelde... maar ik zal nog eens zoeken dan :)

Kinke

Berichten: 20533
Geregistreerd: 20-02-04
Woonplaats: Overijssel

Re: Italiaans toetje met ei vanille suiker en kaneel. Welke?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-16 19:24

bij onze appie staat het in de koeling bij de zuivel

corientjuhh

Berichten: 9820
Geregistreerd: 19-11-07
Woonplaats: In een hunebed

Re: Italiaans toetje met ei vanille suiker en kaneel. Welke?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-12-16 18:36

Beste,

Hierbij het recept. Let op altijd gepasteuriseerde eieren gebruiken!!!

Ingrediënten (4 personen):
8 eieren, 1/2 vanillestokje, snufje kaneel, 4 eetlepel(s) kristalsuiker, 4 stuk(s) bitterkoekjes en gemengde vruchten (bosvruchten, aardbeien, frambozen).

Bereidingswijze:
De eidooiers met suiker schuimig opkloppen met behulp van een mixer, het vanillestokje en de kaneel toevoegen. Voeg nu het opgeklopt eiwit toe. Verdeel het mengsel over de dessertschaaltjes, de zabaione is klaar.

Opmerking:
Met een bitterkoekje en fruit gegarneerd opdienen

JoyCiej007

Berichten: 17415
Geregistreerd: 27-02-06
Woonplaats: omg. Deventer

Re: Italiaans toetje met ei vanille suiker en kaneel. Welke?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-16 18:38

(een variatie op) zabaione dus :)

Dank voor het delen van het recept.

Tinkertje89

Berichten: 984
Geregistreerd: 24-08-13
Woonplaats: Noorden

Re: Italiaans toetje met ei vanille suiker en kaneel. Welke?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-16 21:21

Wat zijn gepasteuriseerde eieren??

Het klinkt wel lekker!

verootjoo
Berichten: 35642
Geregistreerd: 19-10-03

Re: Italiaans toetje met ei vanille suiker en kaneel. Welke?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-16 21:48

Gewoon eieren die gepasteuriseerd zijn :=

marije1109

Berichten: 1136
Geregistreerd: 07-02-13
Woonplaats: Kraggenburg

Re: Italiaans toetje met ei vanille suiker en kaneel. Welke?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-16 00:07

Denk wel dat het het merg uit het vanillestokje moet zijn :D :D

Exitium

Berichten: 7144
Geregistreerd: 03-04-13
Woonplaats: Zuilichem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-16 00:33

Tinkertje89 schreef:
Wat zijn gepasteuriseerde eieren??

Het klinkt wel lekker!

Vloeibare eieren die even kort verhit zijn om bacteriën (o.a. salmonella) te doden

Tinkertje89

Berichten: 984
Geregistreerd: 24-08-13
Woonplaats: Noorden

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-16 13:53

Exitium schreef:
Tinkertje89 schreef:
Wat zijn gepasteuriseerde eieren??

Het klinkt wel lekker!

Vloeibare eieren die even kort verhit zijn om bacteriën (o.a. salmonella) te doden


Ah okee

corientjuhh

Berichten: 9820
Geregistreerd: 19-11-07
Woonplaats: In een hunebed

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-12-16 01:01

marije1109 schreef:
Denk wel dat het het merg uit het vanillestokje moet zijn :D :D


Haha jaaa :))