Hoe tomatensoep lekkerder maken?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Jenkins

Berichten: 3558
Geregistreerd: 27-02-07
Woonplaats: Koedijk

Hoe tomatensoep lekkerder maken?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-12-16 21:45

Hi bokkers!

Voor 2de kerstdag wil ik voor 6 personen een crèmesoep van geroosterde tomaten met basilicum-crème fraiche maken.

Vanavond heb ik alvast geoefend voor 2 personen, ik heb gebruik gemaakt van 3 recepten en deze gecombineerd. De soep was redelijk lekker maar wel een beetje papperig. Misschien dat ik hem zelfs ook iets pittiger zou willen hebben.

Nou ben ik niet echt een top kok, dus kan wel wat tips gebruiken :D
Mijn vragen:
- Hoe wordt de soep minder papperig? (meer bouillon?)
- Hoe maak ik de soep iets pittiger?
- is dit gerecht geheel glutenvrij?
- nog andere suggesties? (moet glutenvrij en vega zijn)

Dit zijn de ingrediënten die ik heb gebruikt:
500gr Roma tomaten
1 blikje tomatenpuree
1 Wortel
1/2 ui
1 knoflook teentje
500ml groentebouillon
handje verse basilicum
2 eetlepels crème fraîche
olijfolie
peper en zout

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden

halveer de tomaten en leg deze met de gesneden kant op de bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Rooster de tomaten 20 minuten in de oven.

Breng 500ml water aan de kook en voeg hier 1 blokje bouillon bij.

Snijd de wortel in halve ringen, snipper de ui, en pers de knoflook.
Bak dit met olijfolie 5 minuten in de pan. Gooi de tomatenpuree erbij en bak nog 2 minuten.

Gooi de bouillon, de geroosterde tomaten incl sappen en basilicum in de pan en kook ongeveer 15 minuten.

Pureer de soep en laat nog even koken. Voeg de kookroom toe.
Proef en voeg eventueel extra zout en peper toe.

Seveer met creme frais en basillicum.

Het resultaat:
Afbeelding

Miiej

Berichten: 1867
Geregistreerd: 26-08-05

Re: Hoe tomatensoep lekkerder maken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 21:47

Om het is pittiger te maken kan je er een halve of hele rode peper doorheen doen. Daarnaast voeg ik zelf altijd een klein beetje suiker toe om de tomaten er beter uit te laten komen.

Lente
Berichten: 27769
Geregistreerd: 07-05-03
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 21:49

Voor zover ik kan zien volledig glutenvrij.

Om het nog wat pittiger te maken zou je eraan kunnen denken om een geroosterde paprika toe te voegen en een extra teentje knoflook en wat meer peper en zout.

Om het dunner te maken kan je het door een zeef halen.

piezze

Berichten: 3519
Geregistreerd: 25-11-06
Woonplaats: Nederland

Re: Hoe tomatensoep lekkerder maken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 21:52

Het tovermiddel om vloeibare tomaat lekkerder te maken is tobasco. Een paar drupjes en tadaaaaah!

tess_84

Berichten: 1801
Geregistreerd: 12-02-04
Woonplaats: Eckersweiler, Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 21:52


MarlindeRooz
Correspondent

Berichten: 33780
Geregistreerd: 27-02-10
Woonplaats: Apeldoorn

Re: Hoe tomatensoep lekkerder maken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 21:55

Je zou er meer knoflook in kunnen doen! Je kan ook nog wat peper er in verwerken.

Maar meer dan wat je hebt zou ik eigenlijk niet doen! :j

Marije_jiplover

Berichten: 25306
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 21:57

Crème fraiche is een behoorlijke smaakdemper.
Tabasco is idd een goede voor wat meer pit :j Teentje extra knoflook uitpersen kan ook goed.
Wat meer bouillon maakt het idd wat meer vloeibaar

Chubby

Berichten: 14090
Geregistreerd: 17-06-03
Woonplaats: Roosendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 21:58

Door de tomaten een minuut of 20 onder de grill te leggen, worden ze al zoeter! Ik snij altijd wat bleekselderijstengels en een rode paprika erbij die ik in wat olie met de ui en knoflook "fruit". Je kunt er meer kruiden in doen, bijv italiaanse kruiden of een pepertje?

Na het opdienen wat bolletjes mozarella erdoor is erg lekker.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 21:58

Tabasco! En een rode peper.

En meer water / langer pureren.

Heerlijk recept overigens, die ga ik ook eens maken! :9

senna21

Berichten: 11825
Geregistreerd: 17-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 22:04

Ik doe graag wat meer uien in de soep voor de structuur en smaak (fijn snipperen).
Als het wat pittiger moet, zijn rode uien een goede optie. (naast evt. kruiden)
Sinaasappelsap (vers geperst) is lekker voor het zoete. (suiker in soep vind ik een echte no-go)
Vet/olie is een goede smaakdrager, die de smaak verfijnt. Dus room (ipv creme fraice) of wat olie toevoegen.
Maak de soep van tevoren, zodat de smaak lekker kan doortrekken.

jorretje

Berichten: 3992
Geregistreerd: 30-08-05
Woonplaats: Blaricum

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 22:05

doe er eens een rood pepertje doorheen!

Ik doe zelf de tomaten altijd meteen in hun geheel de pan, met een bodempje water en een bouillonblokje. Dan zachtjes koken tot de tomaten stuk gaan, dan pepertje erbij (ik doe er ook vaak wat verse gember in) en nog even door koken, staafmixer erin en op smaak maken met zwarte peper. Veel meer heeft het niet nodig..
Tomatenpuree kan je toevoegen voor extra zoetigheid / vollere smaak, of wat verse basilicum, ook lekker.
Laatst bijgewerkt door jorretje op 19-12-16 22:11, in het totaal 2 keer bewerkt

daffieduck83

Berichten: 1747
Geregistreerd: 10-10-06
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 22:08

Let wel goed op welke bouillon je gebruikt. Helaas zijn veel bouillonblokjes niet glutenvrij, maar er zijn wel glutenvrije bouillonblokjes. Een iets dunnere soep krijg je met langer pureren of meer bouillon toevoegen. Voor meer smaak zou je een tweede knoflookteentje of peper kunnen toevoegen. Wat me ook lekker lijkt is om wat paprika mee te roosteren en daarna ook mee pureren. Mijn (tomaten)pastasaus maak ik tegenwoordig van een mix van tomaat en paprika.

Eefske

Berichten: 4747
Geregistreerd: 26-02-05
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 22:08

Scheutje gembersiroop :j Ooit van een chef opgevangen.

Gypsy
Soort van gewaardeerd verhalenverteller

Berichten: 20039
Geregistreerd: 09-08-07
Woonplaats: The world is my playground.

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 22:08

Kookroom? Daar maak ik alles lekker mee. :o

madeliefw

Berichten: 2666
Geregistreerd: 14-10-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 22:08

Ipv suiker gembersiroop. Beetje pittig en toch heerlijk zoet. Ik maak het altijd met tomaten, tomaten uit blik, groentebouillon, uitje, balsamicoazijn, gembersiroop en salie. Eventueel balletjes gehakt erin. Maar pas na pureren.

O eefske heeft dezelfde tip! Gembersiroop is ook lekker in dressings (met honing of met olie of citroen etc) en in pastasaus.

Supervixen

Berichten: 12820
Geregistreerd: 28-04-11

Re: Hoe tomatensoep lekkerder maken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 22:17

Ik zeef de soep altijd, dan wordt het zeker minder papperig!

Shadow0

Berichten: 43497
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Re: Hoe tomatensoep lekkerder maken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 22:19

Een paar blaadjes laurier toevoegen bij het koken? (Niet meepureren maar weer verwijderen.)

8nnemiek

Berichten: 43380
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 22:19

Als de soep te papperig is dan heb je misschien niet lang genoeg met de staafmixer gemixt? Ook verwijder ik altijd de velletjes van de tomaten om de soep zo glad mogelijk te krijgen. Ik geef hem meestal iets meer pit met wat paprika en rode peper. Maar kan ook prima met wat cayennepoeder of pittige paprikapoeder. Creme fraiche doe ik er ook altijd bij.

A3a1
Berichten: 2761
Geregistreerd: 07-04-16
Woonplaats: Sleewijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 22:45

Geen wortel gebruiken, die maakt het snel wat papserig.
Zou een beetje sambal erdoor doen, als je voor echt wat apart wil gaan, kun je er hele peperkorrels in doen.
Je hebt de pittige bite als je er op bijt, kunt kiezen te bijten of ze eruit te vissen.
Hoeveelheden, ik doe altijd maar wat.

In dat geval is basis recept:
Kippenbouillon
Romana tomaten
Uien
Tomatenpuree
Knoflook
Peperkorrels

Je bakt de gesnipperde ui met knoflook aan, doet vervolgens de tomaten erbij en de tomatenpuree.
Als het lekker de smaakjes heeft, doe je er kippenbouillon bij.
Licht gebonden soep moet het worden.
Creme fraiche, optioneel om het wat zachter te maken.

Ik maak de soep een dag eerder thuis, zodat de smaakjes intrekken.

8nnemiek

Berichten: 43380
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Hoe tomatensoep lekkerder maken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 23:26

Kippenbouillon is niet vega natuurlijk ;)

Ik doe de peperkorrels meestal heel even in de vijzel. Wat grove peper kan erg lekker zijn idd :j

Yunomi
Berichten: 3112
Geregistreerd: 04-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 23:29


AfricanLady

Berichten: 8003
Geregistreerd: 20-12-11
Woonplaats: Harlingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 23:39

Om het minder papperig te maken kan je de soep door een zeef doen.
Of anders even passeren.
En om een beetje pittig te maken kan je een rode peper erbij doen.

Gianti

Berichten: 10941
Geregistreerd: 17-03-10
Woonplaats: Almere

Re: Hoe tomatensoep lekkerder maken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 23:44

Ik doe altijd beetje cayennepeper erin voor de pittigheid

AfricanLady

Berichten: 8003
Geregistreerd: 20-12-11
Woonplaats: Harlingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 23:51

Gianti schreef:
Ik doe altijd beetje cayennepeper erin voor de pittigheid



Wist je dat als je zo poederkruid gebruikt en als je het dan even bruneert de smaken nog lekkerder worden :D

Ilsemarie

Berichten: 6849
Geregistreerd: 16-12-04
Woonplaats: Haren (gn)

Re: Hoe tomatensoep lekkerder maken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 23:53

welke bouillon heb je gebruikt? Daar zitten vaak gluten in!
Je kunt het beste even bij bijvoorbeeld de AH kijken, die hebben bij hun huismerk erop staan of het glutenvrij is (en dat hebben ze sowieso, in hun verspakketten zit ook glutenvrije bouillon)