Glutenarm en beperkt in eiwitten - wat te eten?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Tatjanaa

Berichten: 2986
Geregistreerd: 08-12-04
Woonplaats: Groningen

Glutenarm en beperkt in eiwitten - wat te eten?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-01-17 17:58

Beste bokkers,

Hopelijk kunnen jullie mij helpen, aangezien ik er zelf niet meer goed uitkom.

Al enige tijd doet mijn buik het niet naar behoren. Ben veel opgeblazen, winderig (stinkt ook) en heb meer pijn in de buikstreek dan vroeger. Vorig weekend terug gekomen van een vakantie waarbij ik zeer weinig brood at. Afgelopen week twee broodmaaltijden per dag alle klachten kwamen terug in een ergere vorm dan dat ik voor de vakantie had. Dat zette mij aan het denken over een relatie tussen brood en de klachten die ik (voor de vakantie) ondervind.

Afgelopen weekend heb ik brood (en gluten-gerelateerde) geband uit mijn eetpatroon. Warempel, geen buikpijn meer, opgewekter, geen winden en voel mijn geen ballon. Nu ben ik op internet gaan zoeken naar glutenvrije diëten en hoe je dan gezonde en voedzame maaltijden kan samenstellen. Er wordt bijna overal geschreven om dit aan te vullen met eiwitten. Helaas kan ik niet goed tegen yoghurt/kwark/andere zuivel en eieren. Hier krijg ik precies dezelfde klachten van (alleen stinken de winden dan echt heel erg (zwavel)). Daarom at ik dit al vrij weinig.

Nu ben ik een beetje ten einde raad hoe ik dan voornamelijk voedzaam en gezond kan ontbijten/lunchen. Onderstaande dingen kan ik niet eten omdat ik dan (dezelfde) klachten krijg
-Yoghurt, zuivel (drank), melk, kwark, eieren kan ik eens in de zoveel dagen eten.
- Banaan (verstopt gigantisch)
- Gluten wil is zo veel mogelijk bannen. Helemaal glutenvrij vind ik nu nog te ver gaan

Bonen, vlees, vis, kaas, groente, fruit, noten, zaden zijn geen probleem. Soja- en plantaardige melk vind ik echt te smerig voor woorden. (Heb verschillende merken/smaken geprobeerd). Lactose (in kleine hoeveelheden) ben ik niet gevoelig voor (kaas, creme fraiche, room, ed).

Op het moment kom ik niet verder dan de volgende dingen voor lunch. Ontbijt kom ik niet verder dan rijstwafels en eens in de zoveel tijd yoghurt/zuivel combinaties.
- (koud) avondeten
- Soepen
- Rijstwafels
- Zelfgemaakte wraps (maismeel??)
- Salades --> Hoe voedzaam maken?!

Mijn vraag is of iemand hier ervaring mee heeft? Hoe blijf je gezond en voedzaam eten? Iemand een idee over handige sites met recepten?

Hopelijk kunnen jullie mij helpen en blijf ik klachtenvrij *\o/*

Schoonpapa is HA en die ziet niet direct de noodzaak ervan in om hier een verwijzing voor te geven. Mocht ik niet wijzer worden uit zelf elimineren, dan kan ik weer verder bij een HA/diëtist.

Many
Berichten: 8275
Geregistreerd: 30-10-04

Re: Glutenarm en beperkt in eiwitten - wat te eten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 10:22

Wat een lastige combi! Volgens mij kun je het beste zoeken op veganistische, glutenvrije recepten. Hier vind je er al een boel: http://pinchofyum.com/recipes?fwp_healt ... ee%2Cvegan. Kijk ook eens naar paleo recepten, daarvan staan er hier een boel: http://www.theironyou.com/p/recipes.html.

Qua ontbijt kun je nog denken aan havermout met plantaardige melk (welke heb je geprobeerd? Ik vind zelf rijstmelk bijvoorbeeld prima. Niet om 'zo' te drinken, maar wel om havermoutpap mee te maken). Aan je havermout kun je fruit toevoegen (appel/rozijnen/kaneel is bijvoorbeeld een lekkere combi).

Voor het avondeten kun je ook denken aan glutenvrije pasta, of bijvoorbeeld 'pasta' van courgette. Rijst is ook glutenvrij, dus dat kun je prima eten. Curry's kun je eenvoudig maken zonder zuivel. Salades kun je voedzaam maken door peulvruchten toe te voegen. Quinoa is ook glutenvrij en redelijk eiwitrijk, dus dat zou je ook zeker kunnen proberen.

Malibu

Berichten: 4542
Geregistreerd: 31-03-04
Woonplaats: Velsen

Re: Glutenarm en beperkt in eiwitten - wat te eten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 10:27

Vervelend, ik heb dezelfde klachten gehad en Paleo heeft voor mij een echt een uitkomst geboden :)

Er zijn veel recepten op internet te vinden, ik heb zelf ook een aantal boeken bested voor het gemak (niet altijd zin om altijd op de telefoon of computer te kijken)

Ontbijt en lunch vind ik soms wel lastig. Wil niet constant hetzelfde eten en soms is paleo wel behoorlijk tijdrovend in de keuken. Net een slowcooker gekocht, die bied wel uitkomst :)

Malibu

Berichten: 4542
Geregistreerd: 31-03-04
Woonplaats: Velsen

Re: Glutenarm en beperkt in eiwitten - wat te eten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 10:29

Het is jammer dat je schoonpappa de noodzaak niet in ziet. Voeding kan wel degelijk veel doen.

Ik heb 3 jaar menstruatieklachten gehad, gewoon de helft van de maand ongesteld zijn en in de weken dat ik het niet was tussen door ook nog last.

Ook doorverwezen naar gynacoloog diverse artsen etc etc.

Toen ik Paleo ging eten was ik in 4 weken van mijn klachten af. Ik heb het bij mijn huisarts aangegeven en die was erg blij dat ik het haar vertelde. Ze gaf zelf ook toe dat ze meer in voeding moest gaan verdiepen...

NatasjavE

Berichten: 30864
Geregistreerd: 21-04-04
Woonplaats: De Bilt

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 10:30

Ik zou eerst uitzoeken door een specialist of er echt spraken is van een glutenintolerantie of niet.

Anders ben je wellicht een lastig dieet aan het uitvoeren terwijl dat niet nodig is en of er iets anders aan de hand is.

Je kan als vervanging wellicht quinoa gebruiken?

8nnemiek

Berichten: 43398
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 10:31

Peulvruchten zijn een goede eiwitbron inderdaad :j Denk daarbij niet alleen aan een blikje bonen bij de aardappels, maar ook bv aan hummus, sojayoghurt (ik lust ook geen melk, ook geen plantaardige, maar de yoghurt vind ik heerlijk, eventueel met een scheutje siroop), falafel, linzensoep, of gewoon een handje pinda's 's avonds voor de tv.

Darah3

Berichten: 2808
Geregistreerd: 18-06-13

Re: Glutenarm en beperkt in eiwitten - wat te eten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 10:41

Een eliminatiedieet is niet iets waar je zonder begeleiding aan moet beginnen.
Elimineren heeft weinig zin als je producten wel een keer gebruikt tijdens het eliminatiedieet, omdat je er alsnog op kan reageren. Zo'n dieet duurt dan ook meerdere weken en daarna ga je langzaam dingen terug invoeren om te kijken of je er een reactie op krijgt.

Om een voorbeeld te geven, pas na 8 weken eliminatiedieet waren mijn klachten met 90% verminderd. De eerste twee weken heb ik vermindering van klachten gehad.

manubres

Berichten: 2778
Geregistreerd: 17-11-08
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 11:06

Het is helemaal niet moeilijk om glutenvrij te eten...
Doe het nu al 6 jaar en het wordt steeds makkelijker, omdat er steeds meer glutenvrije producten bijkomen.
Glutenvrij brood (merk YAM) koop ik bij de Jumbo, daar heb je verschillende soorten vers brood. Dit brood komt het dichtst bij het normale brood.
Verder is er glutenvrij knackerbrot, beschuit, crackers.
Meeste broodbeleg is gewoon glutenvrij...hagelslag, pindakaas, jam, choco patsa etc.
Warm eten kan ook prima. Aardappelen, rijst zijn sowieso glutenvrij. Alle groenten zijn glutenvrij.
Vlees moet je even op verpakking letten, daar kan soms gluten inzitten (vooral gepaneerde producten). Zelf eet ik alleen rundvlees en kip, omdat varkensvlees ook heel veel lucht in de darmen veroorzaakt.
Glutenvrije pasta is ook prima te eten. Al is alles wel even wennen natuurlijk.

Gewone supermarkten hebben steeds meer glutenvrije producten. Effe zoeken en je vind heel veel.
Zelf ben ik gek op de croissant, afbak kaiserbrotchen en meergranen broodjes (in de diepvries) van Schar (op de a puntjes). Verder heb je glutenvrije pizza's, vissticks, kipnuggets, kroketten etc.etc.

Ook de gewone producten zijn steeds vaker glutenvrij omdat ze ipv tarwezetmeel, maiszetmeel of aardappelzetmeel gebruiken. Soepen en sauzen zijn dingen waar ze vaak tarwezetmeel in stoppen.

Verder zijn er ook genoeg glutenvrije lekkere dingen te koop. Glutenvrij van zichzelf zijn vaak bokkepootjes, bitterkoekjes, mergpijpjes (die kleintjes zonder cake) en kokosrotsjes....Wel even verpakking checken want sommige merken stoppen er wel tarwe in....

Er is echt nog leven na een glutenvrij dieet!! Ennn...zonder buikpijn...en das toch heel veel waard!


Verder is een vervangend melkproduct Aplro verse drinkyoghurt met framboos en granaatappel lekker. Mijn dochter is heel kritisch maar vindt dit als enige melkvrije product wel lekker. Staat in koeling.
Laatst bijgewerkt door manubres op 17-01-17 11:11, in het totaal 2 keer bewerkt

manubres

Berichten: 2778
Geregistreerd: 17-11-08
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 11:09

Op deze website koop ik ook vaak veel...Glutenvrije suikerbrood is nieuw...heb ik laatst besteld...zoooo lekker. O, ja...Peijenburg heeft sinds kort ook glutenvrije ontbijtkoek!...smaakt precies als normale ontbijtkoek. Bij het Kruidvat waren afgelopen week heerlijke glutenvrije muesli repen, 3 verschillende soorten. Heb gelijk flink ingeslagen.Is een tijdelijk artikel.

https://www.glutenvrijewebshop.nl/

Zie nu dat je in Groningen woont...net een mooie winkel geopend!


http://www.dvhn.nl/groningen/Nieuwe-Gro ... 21746.html
Laatst bijgewerkt door manubres op 17-01-17 11:23, in het totaal 1 keer bewerkt

sanne83
Berichten: 5334
Geregistreerd: 22-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 11:18

Ik zou eerst eens officieel laten testen op coeliakie (gluten intolerantie).

Als je echt coeliakie hebt, is dat een ernstige aandoening. Dan moet je echt elke kruimel gluten vermijden. Andere breng je alsnog (ongemerkt) heel veel schade toe aan je lijf.

Als je glutenvrij gaat eten, kan je niet meer makkelijk getest worden. Dus eerst testen.

Komt daar niets uit, kan je alsnog (deels) glutenvrij gaan eten. Heel veel mensen ervaren minder buikpijn door het verminderen van gluten of tarwe. Je kan dan gaan kijken of je alles moet uitsluiten, of gewoon flink minderen. Soms is vnl tarwe de boosdoener op je darmen en kan je wel af en toe een speltbroodje eten.

manubres

Berichten: 2778
Geregistreerd: 17-11-08
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 11:27

sanne83 schreef:
Ik zou eerst eens officieel laten testen op coeliakie (gluten intolerantie).

Als je echt coeliakie hebt, is dat een ernstige aandoening. Dan moet je echt elke kruimel gluten vermijden. Andere breng je alsnog (ongemerkt) heel veel schade toe aan je lijf.

Als je glutenvrij gaat eten, kan je niet meer makkelijk getest worden. Dus eerst testen.

Komt daar niets uit, kan je alsnog (deels) glutenvrij gaan eten. Heel veel mensen ervaren minder buikpijn door het verminderen van gluten of tarwe. Je kan dan gaan kijken of je alles moet uitsluiten, of gewoon flink minderen. Soms is vnl tarwe de boosdoener op je darmen en kan je wel af en toe een speltbroodje eten.


Klopt. Ik heb het via bloedtest laten doen. Als dat positief was geweest had ik een darmscopie gekregen. Het was niet positief gelukkig. Maar ben via bioresonantie wel overgevoelig getest voor tarwe én gluten. Ik heb toen eerst geminderd en toen werd het al beter met chronische buikklachten. Maar nadat ik heel lang ziek ben geweest na besmetting met een darmparasiet, bleef ik diarree houden. Toen ben ik volledig glutenvrij gaan eten en was diarree na dag weg. Nu loop ik acuut leeg als ik gluten eet. Dus blij glutenvrij nu...al was het wel even wennen...Maar gelukkig geen coeliakie.

Sonja_vR

Berichten: 27462
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 11:37

Maar uiteindelijk is het simpel
Ik ben dmv bloedtesten op allerlei zaken getest
Nergens allergisch voor :n
Maar als ik bepaalde zaken eet heb ik wel klachten.
Dus dan kan ik volgens die testen alles wel eten... maar krijg er wel buikpijn, minder energie en andere klachten van

Dus ook al laat je je testen en Zeggen die testen :geen probleem, kun je tegen
Kan de praktijk heel wat anders uitwijzen

Wil niet zeggen dat bij een arts laten onderzoeken zinloos is , wel dat "niet allergisch" niet wil zeggen dat je er niet overgevoelig op reageert en als de praktijk bewijst dat je he gezonder voelt en je klachten verdwijnen na aanpassen voeding
Is die aanpassing dus niet zinloos

Je moet alleen wel voor jezelf besluiten of je je wel of niet wil laten onderzoeken
, mocht er daadwerkelijk iets uitkomen qua allergie of overgevoeligheid kan dit voordelen hebben(belastingtechnisch alleen al )
Laatst bijgewerkt door Sonja_vR op 17-01-17 11:41, in het totaal 1 keer bewerkt

manubres

Berichten: 2778
Geregistreerd: 17-11-08
Woonplaats: Drenthe

Re: Glutenarm en beperkt in eiwitten - wat te eten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 11:40

Sonja_vR...klopt bij mij kwam ook niks uit bij de huisarts. Daarom heb ik me bij de bioresonantie laten testen, had ik goede ervaringen over gehoord. Daar kwamen dus wel overgevoeligheden uit, dat zijn dan geen echte allergieën, maar je heb er wel degelijk last van.

Rocamor

Berichten: 10869
Geregistreerd: 21-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 11:49

Ik eet ook geen zuivel, kippenei-eiwit, of koolhydraatbommen als brood, rijst, pasta of aardappelen. Om dezelfde reden als jij. Overigens is bij mij wel intolerantie op glutenhoudende granen, zuivel en kippenei-eiwit vastgesteld.

Onlangs bij een lading tijdschriften een tijdschrift van Paleo gehad. Hoewel ik helemaal niet pro was, heb ik nu toch een heel aantal recepten ervan in gebruik. Ik heb meer energie, voel me beter en ze zijn nog lekker ook. Plus rustiger darmen.

Edit: regulier werd ook gezegd dat ik niet intolerant of allergisch was. Maar toch hele verbetering met aangepast eten.

koeke

Berichten: 869
Geregistreerd: 29-09-03
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 11:56

sanne83 schreef:
Ik zou eerst eens officieel laten testen op coeliakie (gluten intolerantie).

Als je echt coeliakie hebt, is dat een ernstige aandoening. Dan moet je echt elke kruimel gluten vermijden. Andere breng je alsnog (ongemerkt) heel veel schade toe aan je lijf.

Als je glutenvrij gaat eten, kan je niet meer makkelijk getest worden. Dus eerst testen.
Helemaal mee eens! Misschien goed als je schoonvader de huisartsenfolder van de NCV even leest ;)

Op http://www.livaad.nl/ en http://www.coeliakieforum.nl/ vind je veel glutenvrije producten, recepten, restaurants.

En verder:
- Wraps maak ik met boekweitmeel, zijn ook van mais te koop (o.a. Xenos)
- Salade wordt voedzaam met bv. kaas of bonen
- Ontbijt kan bv. met gv havermout, smoothie (met evt. havermout erdoor), gv brood
- Pasta is volop gv te koop

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 11:58

Check ook eens op de overige ingrediënten van brood.
Tegenwoordig kun je bij de gemiddelde supermarkt bijna geen "normaal" brood meer kopen zonder dat er een enorme waslijst aan onnodige toevoegingen in zit.

Een brood hoort te bestaan uit: Meel (/bloem), water, gist en zout.
Al het andere dat ze er in doen is overbodig en kan ook een negatieve reactie in je lichaam geven.

Zo stoppen ze tegenwoordig heel vaak Soja producten (soja schroot, soja meel, etc.) in brood. Als goedkoop vulmiddel.
En suiker (suiker, dextrose, maltodextrine).

Maltodextrine kan bijv. ook veel buikklachten geven, omdat het één van de verborgen namen/dragers is van glutaminezuur. Zoek maar eens op E-621, MSG of Mononatriumglutamaat.



Ik eet zelf ook bijna geen brood meer, omdat ik niet goed kan tegen Soja én ik niet goed kan tegen E-621. Alleen "puur" brood (meel, water, gist en zout) kan ik goed verdragen zonder problemen.

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 37242
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 12:06

Eerst eens laten testen bij een specialist. Dat lijkt me het handigste. Zeker eliminatie dieet is niet handig. Ik ben er drie maanden mee bezig geweest onder begeleiding van een allergoloog. Was een strak patroon wat ik mocht eten. Zelfs het verplichte rundvlees moest per week van eenzelfde stuk gesneden worden in porties door de slager. Naast de bloedtesten waar al wat was uitgekomen daar is nog meer uitgekomen. En een beetje weglaten heeft geen zin.

Kan overigens best als je last hebt van zuivel dat het zuivel in broodproducten je eerder dwars zit dan de gluten zelf. Trouwens testen heeft alleen zin als je gewoon blijft eten eerst. Zelf gaan rommelen hiermee geeft ook nog risico dat je serieuze tekorten gaan oplopen door weglaten van dingen. Zoals hierboven al gezegd gewoon brood vinden is bijna onmogelijk. Voor mij in nl dus erg lastig. Overal zit meer in dan erin moet zitten waar ik weer op reageer. De speltcrackers van de aldi en tarvo brood van plus gaat het beste nog. Daar zit de minste meuk in

Daarnaast leuk een schoonvader als huisarts. Heb ik gehad en als ik die man had gevolgd was ik toch echt heel erg ziek geweest en ex erbij. Mijn allergie is vastgesteld. Bij ex (allergie voor lactose met oa ernstige benauwdheid daardoor) ook maar volgens schoonpa was dat allemaal onzin. 8)7

Ik heb de pech door vervangen van melk door soyamelk ook allergisch op soya en peulvruchten te reagerne en een hele bult andere dingen inmiddels. Is iedere dag een gepuzzel voldoende van alles binnen te krijgen. Zonder sporten was er net een krappe balans. Alleen door sporten moet ik nu eiwit extra nemen omdat ik te weinig binnen krijg. Word goed in de gaten gehouden door ziekehuis dietiste om tekorten te voorkomen en af en toe bijstellen.

Overigens heb ik geen gluten o tarwe probleem maar reageer bij teveel tarwe wel met geprikkelde darmen, spelt valt me beter. Wat vaker schijnt voor te komen volgens dietiste.

Tatjanaa

Berichten: 2986
Geregistreerd: 08-12-04
Woonplaats: Groningen

Re: Glutenarm en beperkt in eiwitten - wat te eten?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-01-17 15:25

Iedereen bedankt voor de reacties! Vooral het paleo eten heb ik totaal niet aan gedacht, terwijl ik het wel ken van vroegere collega's. Hier kan ik natuurlijk wel producten aan toevoegen die ik wel kan/wil eten, zoals bonen en kaas :) Dit geeft mij wel weer wat meer ideeën!

Helemaal glutenvrij en/of testen zie ik nu zelf ook niet de noodzaak van in. Mijn klachten zijn niet levensbedreigend, enkel 'vervelend'. Wij hebben geen enkele keer zelf gekookt tijdens de vakantie (Singapore/Bali) van twee weken, dus daar at ik ook gewoon gluten en tarweproducten (Bami Goreng, granola, tempura, udon, noodles). De hoeveelheden waren wel veel minder dan thuis in NL en ik was zo goed als klachten vrij :)

@ Femke: Dat is ook een interessante! Normaal eet ik Liefde&Passie broden van de AH, maar de laatste tijd kocht ik ook vaak ander, goedkoper brood. Wellicht dat ik idd niet op gluten, maar een toevoeding reageer.

melody7

Berichten: 13686
Geregistreerd: 16-02-11
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 15:39

Ik eet nu ruim een maand gluten, lactose en suikervrij. Het valt mij echt mee, in veel supermarkten is er zelfs een speciaal gluten-vrij schap.
Ik eet nu meestal het glutenvrije brood van de AH, dat is geroosterd prima te doen. Ze hebben daar ook allerlei soorten afbakbroodjes die niet heel slecht zijn.

Kwa tussendoortjes eet ik voornamelijk fruit, glutenvrije crackers en maiswafels.

sanne83
Berichten: 5334
Geregistreerd: 22-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-17 22:38

Tatjanaa schreef:
Helemaal glutenvrij en/of testen zie ik nu zelf ook niet de noodzaak van in. Mijn klachten zijn niet levensbedreigend, enkel 'vervelend'.


Bij coeliakie kunnen de klachten vaag zijn (alleen buikpijn bijv.) en kunnen die klachten zeker beter worden door weinig gluten eten.

Het vervelende aan coeliakie is dat je vaak niet weet dat je het hebt, maar dat elk kruimeltje gluten je darmwand echt aantast, waardoor je op den duur (na jaren) echt grote problemen aan je darmen hebt. Ik zou dus zeker in ieder geval even bloed laten prikken. Kleine moeite toch?

Ik eet bijna nooit brood. Als ik het eet, dan is het speltbrood. Ik krijg zelf vooral last van tarwe.
Als alternatief ontbijt, maak ik vaak boekweitpannenkoekjes met blauwe bessen erop, quinoa met fruit/pecannoten/kaneel of eet ik kokosyoghurt met fruit en noten/zaden, heerlijk :9

Tussen de middag kan je eigenlijk alles eten wat je met ontbijt of avondeten ook eet :D Ik maak vaak lekkere soep die je dan alleen even hoeft op te warmen. Of ik eet gewoon het avondeten van de dag ervoor. Of een goed gevulde salade.

Glutenvrije pasta is prima! Je hebt het tegenwoordig ook van linzen/bonenmeel, mooi weer extra eiwitten.

LauwtjuhLevi

Berichten: 770
Geregistreerd: 28-02-04
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-17 23:58

Inderdaad zou ik eerst een bloedtest doen voor antistoffen van gluten.
Indien geen afwijking kan je zelf aan de slag.
Ik heb al mijn hele leven lang opgeblazen gevoel, last van mijn darmen, obstipatie.
De huisarts gooide het altijd op PDS prikkelbaar darm syndroom.
Totdat ik vorig jaar echt de laatste periode geregeld 1 x per maand plat lag van de buikpijn en zo vreselijk moe was.
Huisarts in opleiding dacht aan coeliakie en na de medische mallemolen kwam dat er ook uit.
Hierdoor verdraag ik nu ook geen lactose en reageer ook op koolsoorten etc. Heeft ook te maken met je darm die een lange herstel weg heeft.
Om een lang verhaal kort te maken.
Van arla heb je lactose vrije yoghurt wat smaakt naar gewone yoghurt.
Als lunch:
kan je een omelet met groentes eten.
Of pannenkoekjes van boekweitmeel.
Sla met pijnboompitten, tomaat, ei, kaas, kip, walnoten. Etc
Glutenvrije ciabatas van scharr of ander glutenvrij brood.
Of inderdaad warme maaltijd van voorgaande dag.
Rijstwafels en crackers zijn tussendoortjes en niet geschikt als lunch.
Soep! Erwtensoep van Albert heijn eigen merk is glutenvrij
Glutenvrije muesli met yoghurt kan ook prima als lunch.

Malibu

Berichten: 4542
Geregistreerd: 31-03-04
Woonplaats: Velsen

Re: Glutenarm en beperkt in eiwitten - wat te eten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-01-17 00:10

Ik heb vanavond gehaktballetjes gemaakt in pasata, dat zijn (biologisch) gezeefde, rauwe tomaten. Geen toevoegingen niks. Alleen wat knoflook, uitjes en fijngehakte peterselie en champignons.

In plaats van pasta maak ik 'courgetti' dat is spagetti van cougette. Dat gaat heel makkelijk met een spirelli snijder :) hoef je echt maar 1 of 2 minuten mee te warmen aan het eind (langer dan wordt het erg slap en waterig).

Mijn klachten zijn ook niet zodanig dat ik er niet van kan functioneren ofzo, maar ik merk wel echt een groot verschil als ik een paar dagen 'verkeerd' gegeten heb.
Opgeblazen gevoel, veel last van steken en mijn energielevel lijkt te halveren.

Je hoeft inderdaad niet meteen intolerant te zijn voor gluten, maar het kan echt wel degelijk invloed hebben. En dan is het aan jezelf wanneer je wel of niet kiest voor een ander eetpatroon.
Ik smokkel ook wel eens een dag (soms meerdere) maar ik merk dat ik toch wel snel weer goed wil en ga eten omdat ik me niet weer last van mijn buik wil krijgen en zo futloos worden.

secricible

Berichten: 25696
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Re: Glutenarm en beperkt in eiwitten - wat te eten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-17 14:08

Ik krijg een beetje kriebels van je schoonpapa :o
Dit is juist een vraag voor de dietist. De vraag is of je problemen echt zitten in de gluten, of in andere dingen die je binnen krijgt met brood. Tarwe e.d. kunnen ook veel klachten opleveren.
Je klachten klinken in ieder geval erg als PDS en daar kun je met een voedingspatroon heel veel aan doen als je dat op de juiste manier aanpakt. Door lukraak verbanden te leggen en spullen te schrappen uit je voeding ga je jezelf tekorten aandoen en daar wordt je je in ieder geval niet beter van...