Zo, paarden staan er weer netjes en gevoerd bij, tijd voor andere dingen!
Yltje schreef:Hoe zoek je op leeftijd zeg maar? ik heb wat termen geprobeerd maar het is wel duidelijk dat ik een leek ben haha.
Dat is nog niet zo heel makkelijk inderdaad, best is waarschijnlijk bellen met een goede whiskyhandel, zoals Van Wees in Amersfoort, of Versailles in Nijmegen bijvoorbeeld.
Even whisky voor beginners in het kort
Whisky wordt gemaakt door graan te distilleren en het distillaat te laten rijpen. Dat kunnen allerlei soorten graan zijn, grootste aandeel is echter gerst. Wordt een whisky uitsluitend van gerst gemaakt, heb je het over een "malt" whisky. Vaak is dit een mengsel van whisky's uit verschillende ditilleerderijen (zoals Famous Grouse, Johhny Walker).
Grote distillerderijen, zoals Glenfiddich, Talisker, Highland Park hebben vaste recepten voor hun whisky. Als deze whisky niet gemengd wordt met whisky van andere distilleerderijen heb je het over een "single malt". Zij produceren grote aantallen vaten en mengen die van verschillende leeftijden door elkaar tot ze de gewenste smaak hebben. De leeftijd van de whisky die dan op de fles staat, is de leeftijd van de jongste whisky (12 jaar bijvoorbeeld) die in het mengsel zit. In zo'n mengsel kan dus ook makkelijk whisky van 25 jaar oud ofzo zitten. Je weet dus nooit hoe oude deze whisky precies is, want het is een mengsel (van single malt whisky) van verschillende leeftijden. Bovendien wordt er niet vermeld wanneer deze whisky nu gestookt is.
Ok, als je nu nog nietafgehaakt bent
, is dit waar het eigenlijk om gaat: sommige distilleerderijen maken echter ook "single cask" whisky. Dit is whisky, afkomstig van 1 enkel vat, van 1 distilleerderij. Hiervan weet je dus wel uit welk jaar deze is en hoe oud precies. Dit zijn de whisky's die je zoekt! Nu zijn er niet heel veel distillerderijen die dit doen, maar gelukkig zijn er independent bottelaars
Dit zijn mensen / bedrijven die vaten opkopen van distilleerderijen, nog voordat deze gebotteld zijn. Zij bedenken zelf hoe lang zo'n vat het best kan rijpen en wanneer die het best gebotteld kan worden. En doen de whisky soms zelfs over in een ander soort vat (sherry, port, wijn). Zij bottelen de flessen vervolgens onder hun eigen naam (bijvoorbeeld Signatory, Ultimate, Gordon Macphail, Kintra, enz.), maar met vermelding van waar de whisky gedistilleerd is (dus bijvoorbeeld Glenfiddich, Highland Park enz) en zetten er precies op wanneer deze whisky is gedistilleerd en wanneer deze is gebotteld en zelfs op welk vat en hoeveel flessen er van gemaakt zijn. Deze whisky's wijken dus qua smaak vaak iets, soms veel, af van de "gewone" bottelingen die er op de markt zijn. Voor iemand die echt houdt van een bepaalde, specifieke smaak (bijvoorbeeld Macallan 15 jaar oud), is dit misschien niet zo'n goed idee. Iemand die wat avontuurlijker is en graag verschillende dingen wil proeven, kan dit waarschijnlijk beter waarderen.
Deze whisky's zijn vaak, niet altijd, een stuk sterker. Ze worden namelijk vaak op vatsterkte gebotteld. Whisky gaat met een bepaald percentage op het vat (bijvoorbeeld 65%). Door het rijpen verdampt er echter ook alcohol. Hoe langer de whisky rijpt, hoe meer alcohol er verdampt. Commerciele whisky wordt voor het bottelen vaak terug verdund naar een standaard percentage alcohol, bijvoorbeeld 40, of 46%. Single cask whisky worden soms gewoon gebotteld op het percentage wat er "over" is gebleven (maar altijd minstens 40%), dus dat kan maar zo 60,2% o.i.d. zijn. Dit heet "cask strength".
Hier vind je een aantal prijslijsten:
http://www.whiskyworld.nl/ (onder prijslijsten uiteraard). Als je daar de lijsten bekijkt van de bottelaars die ik net noemde, zie je bijvoorbeeld wel de jaartallen staan. En de prijzen, dan heb je vast een beetje een idee waar je aan begint
De namen van de distilleerderijn staan er ook bij.
Yltje schreef:Ik las net even gauw ergens dat het 'verouderingsproces' vrijwel stopt zodra de whisky gebotteld word?
Klopt dit?
Dat klopt inderdaad. Zodra het op fles zit, verandert de smaak niet (nauwelijks) meer. In theorie is een ongeopende fles dan ook bijna eeuwig houdbaar. Als een fles eenmaal open is en er meer dan de helft uit is, kun je deze wel het best niet te lang bewaren (of overgieten in bijvoorbeeld een kleinere fles), doordat er dan zoveel lucht in de fles zit, ten opzichte van de whisky, kan de smaak dan veranderen door oxidatie.
Yltje schreef:Ik moet toegeven ik hoopte van whisky altijd dat het iets is wat ik graag zou lusten, ik vind het alleen al zo interessant en ook zoveel erover weten lijkt me al mooi. Maar tot nu toe moet ik zeggen dat ik het niks vind, ik heb de jack daniels gehad ( ik geloof dat dat ook een beetje vloeken in de kerk is als het om whisky gaat? waarom dan? puur nieuwsgierig allemaal inmiddels haha! ) en dan een glaasje van die Glenfiddich die ik voor mn vriend had gekocht, maar die vond ik ook niet echt lekker..
Je kunt ook beginnen met de whisky te ruiken bijvoorbeeld! Verschillende soorten whisky's hebben echt een heel andere geur, die al heel veel zegt over de whisky. Er is ook echt heel veel leuks aan whisky te ontdekken! Jack Daniels is Amerikaans (dus met een "e" er in
) voor mij alleen geschikt voor in de cola! Glenfiddich is wel "echte" Schotse single malt. Op zich prima whisky hoor, maar is ook vaak de whisky waarmee mensen beginnen, als ze eens een wat luxere whisky willen dan een Johnny Walker. En na verloop van tijd kom je er dan achter dat er veel meer soorten whisky zijn, die veel interessanter smaken
Yltje schreef:Dus zo'n proeverij lijkt mij ook nog wel leuk, misschien kom ik er dan achter wat ik wel of niet lekker vind haha
Proeverij is zeker leuk hoor, maar misschien een festival ook wel. Ik weet niet waar je vandaan komt, maar in april is er weer een kleiner festival in Wageningen :
http://www.whiskyevent.nl Hier vind je dan een stuk of 20 stands met allemaal een stuk of 10-20 whisky's. Je betaalt 25,- entree. Een groot deel van de whisky's kun je hier dan gratis en onbeperkt proeven. De standhouders kunnen en willen je graag alles er over vertellen. Voor echt exclusieve whisky's moet je munten bij betalen.