Kaasfondue, hoe en wat?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Faruba

Berichten: 1807
Geregistreerd: 22-07-08
Woonplaats: Reeuwijk.

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 18:01

Ik heb een dikke aardenwerk pan. Maar die heb ik speciaal aangeschaft,het is van Emmi. Er zit dan ook vorkjes en een brandertje bij maar ik gebruik gewoon een grote kaarscup,die ruik je niet want vind die gelbrandertjes zo stinken.

Het lijkt idd.op een gewoon fondueset.

chamion
Huisheks

Berichten: 3662
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 18:39

Laura82 schreef:
Ohhhh kaasfondue.... Ik ga echt even hele domme vragen stellen :+ Wij hebben dat thuis dus nooit gedaan, dus de enige ervaring die ik er mee heb is 2x in een restaurant.
Maaaar, ik ben wel gek op kaas, dus ik wil het thuis ook eens maken.
Maar houd je de kaasfondue tijdens het eten ook warm? En hoe dan?
En hoe eten jullie het, direct uit de pan met zo'n vorkje, zoals bij een fondue in olie?
En wat voor pan kan je ervoor gebruiken? Zie fonduepan staan, maar ken alleen de elektrische variant en dat lijkt me niet de bedoeling? :o


Je houdt het warm tijdens het eten, anders stolt het weer. Wij gebruiken gewoon onze olie fondue pan ervoor, alleen heeft die geen thermometer erop zitten dus als het te heet wordt even stekker eruit en wordt hij weer wat dik hup stekker er weer in.

Direct eruit eten met een vorkje, al wordt soms het vork warm en dan leg ik het eerst op mijn bord en gebruik ik mes en vork.

A3a1
Berichten: 2761
Geregistreerd: 07-04-16
Woonplaats: Sleewijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 20:15

Ik houd het warm op een theelichtje.
Wij hebben er een gietijzeren, geëmailleerde pan voor, die blijft ook al lang warm van zichzelf.

chamion, gebruiken jullie geen witte wijn of appelsap?
Of bedoelde je dat met....er staat genoeg op internet.

Wij drinken er een frisse witte wijn bij, het eten is al machtig genoeg.

Sizzle

Berichten: 35692
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Re: Kaasfondue, hoe en wat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 20:21

Origineel hoor je er 'zuur' bij te eten (augurken enzo).
Het werkt ook prima in een gewone steelpan op een gril rackje met 3 theelichtjes eronder (2 personen) voor meer personen meer thee lichtjes.

Wat ik lekker vind om erin te dopen zijn erbij van die verse ravioli.

En natuurlijk de kirsch niet vergeten.

Fortitude

Berichten: 3086
Geregistreerd: 03-08-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 20:27

Sizzle schreef:
wat ik lekker vind om erin te dopen zijn erbij van die verse ravioli.

Oooooh ja die was ik vergeten, dat is inderdaad super lekker :j

Hilli

Berichten: 22948
Geregistreerd: 28-07-04
Woonplaats: My home is where my horse is...

Re: Kaasfondue, hoe en wat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 20:58

Ik heb een electrische fonduepan met een thermostaat. Dikke stenen pan is het mooiste maar ik vind gel-/spiritusbrandertjes echt te gevaarlijk.

Laura82
Berichten: 7465
Geregistreerd: 05-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 21:15

Ok, electrisch kan dus ook, top. Ik ga binnenkort eens stoeien :D
Ik lees al een paar keer kirsch, gebruik je dat ook bij kant en klare kaasfondue?

Hilli

Berichten: 22948
Geregistreerd: 28-07-04
Woonplaats: My home is where my horse is...

Re: Kaasfondue, hoe en wat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 21:30

Wij nooit, omdat kant en klaar bij ons campingvoer is :)

Sizzle

Berichten: 35692
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 21:32

kirsch is voor erbij, voor de vertering zeg maar :P . Sommigen dopen er een beetje van op het broodje, maar dat vind ik niets.
Natuurlijk pepermaler niet vergeten op tafel te zetten. Broodje in de kaas, beetje peper erop :Y)

Laura82
Berichten: 7465
Geregistreerd: 05-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 21:34

Ohh zo :)* :')

rien10
Berichten: 14677
Geregistreerd: 01-06-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 21:34

Bij ons gaat de kirsh er doorheen.
Erbij: witlof/ham. Bleekselderij. Zuurkool (beetje op je broodje) ananas. Champignons. Paprika. Komkommer. Blauwsxhimmel kaas (op je broodje). Tomaat

Jes

Berichten: 12155
Geregistreerd: 12-11-02
Woonplaats: Frankrijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 21:42

Laura82 schreef:
Ohhhh kaasfondue.... Ik ga echt even hele domme vragen stellen :+ Wij hebben dat thuis dus nooit gedaan, dus de enige ervaring die ik er mee heb is 2x in een restaurant.
Maaaar, ik ben wel gek op kaas, dus ik wil het thuis ook eens maken.
Maar houd je de kaasfondue tijdens het eten ook warm? En hoe dan?
En hoe eten jullie het, direct uit de pan met zo'n vorkje, zoals bij een fondue in olie?
En wat voor pan kan je ervoor gebruiken? Zie fonduepan staan, maar ken alleen de elektrische variant en dat lijkt me niet de bedoeling? :o


Inderdaad met de vorkjes zoals bij vleesfondue.
Mijn fondue pan is elektrisch en voor vlees en kaasfondue te gebruiken.


Zelf maken is idd wat duurder maar persoonlijk vind ik het wel lekkerder.
Kaas raspen is niet zoveel werk.
Altijd droge witte wijn bij kaasfondue :)

Sizzle

Berichten: 35692
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Re: Kaasfondue, hoe en wat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 21:45

Of een mix bij de kaasboer halen, dat kan meestal ook wel. Voor 6 man is een hoop raspen.
Wij nemen gewone vorken bij het steelpannerje trouwens aangezien we na 9 jaar zwitserland nog altijd geen fondue setje gekocht hebben _O-

Morganlefay

Berichten: 8695
Geregistreerd: 05-05-11
Woonplaats: Orkney

Re: Kaasfondue, hoe en wat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 22:00

Kaasfondue pan, zo'n lage dikke aardewerken pan met 1 handvat.
Inderdaad Kirsch en vooraf de pan insmeren met een teentje knoflook.
Spiritus brander.
Zelfgemaakt is toch echt het lekkerst.

A3a1
Berichten: 2761
Geregistreerd: 07-04-16
Woonplaats: Sleewijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 22:02

Voor de kaasfondue hebben we wat stevigere en kortere vorken dan voor de vleesfondue.
Maar goed komt uit erfenis, ik zou er anders gewone vorken voor gebruiken, voor de kaas, voor vlees zou ik wel echte kopen, ivm hitte en handvat.

Maar verschil, vleesfondue gaat erin tot het aangeprikte gaar is, vork moet dus heet kunnen worden, en ze hebben een kleurtje op het eind, zodat iedereen weet welke vork van hem is.

Kaasfondue, je haalt aangeprikte door de hete kaas, het geheel word zwaarder.
Laatst bijgewerkt door A3a1 op 15-02-17 22:26, in het totaal 1 keer bewerkt

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Re: Kaasfondue, hoe en wat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 22:05

Hier altijd kirsch erdoor, en juist bij kant-en-klaar :-)

MelanieB

Berichten: 25870
Geregistreerd: 06-08-06
Woonplaats: Lathum (GLD)

Re: Kaasfondue, hoe en wat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-17 00:23

Nou ik helemaal enthousiast door dit topic. Vanavond geprobeerd. Die van emmi. Maar we vonden het beide toch niet zo'n succes ondanks kaas eters. -O-
Dus heb nu allemaal hapjes over haha. Idee was leuk, uitvoering beviel minder.

Anoniem

Re: Kaasfondue, hoe en wat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-17 00:25

Soepstengels! Eeuwige pret daarmee als je fondue een beetje draderig is. :+

chamion
Huisheks

Berichten: 3662
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-17 09:54

A3a1 schreef:
chamion, gebruiken jullie geen witte wijn of appelsap?
Of bedoelde je dat met....er staat genoeg op internet.



:D :j dat bedoel ik inderdaad. Meestal witte wijn omdat ik die toch veel in huis heb. Kirsch geen fan van maar als mijn stiefvader het maakte zat er een klein beetje doorheen.

4EverHobbes

Berichten: 1817
Geregistreerd: 06-12-04
Woonplaats: In the land of far, far away

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-17 16:16

Hmmm kaasfondue is echt lekker :D Ik kook sowieso nooit iets uit een pakje want vers vind ik veel lekkerder. Dus kaasfondue maak ik zelf. En het is echt niet veel werk hoor!
Ik varieer eigenlijk steeds met de inhoud; ligt er aan of ik zin heb in hartig, pittig of zacht. Ik neem verschillende soorten kaas, en meestal roer ik er ook een bakje kruidenroomkaas door. De pan vooraf insmeren met knoflook. Dan een papje maken van wat maizena en water, scheut witte wijn in de pan en allerlei soorten kaas verkruimelen/in blokjes of geraspt langzaam laten smelten. Vooral blijven roeren.
Ook heel lekker is om er kleine stukjes chorizoworst of salami door te doen.
Ik gebruik altijd een 'normale' fonduepan, om warm te houden een waxinelichtje eronder. En dippen met brood, tomaatjes, bleekselderij, paprika, champignons, mini knakworstjes, net waar je van houdt.

A3a1
Berichten: 2761
Geregistreerd: 07-04-16
Woonplaats: Sleewijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-17 16:35

MelanieB schreef:
Nou ik helemaal enthousiast door dit topic. Vanavond geprobeerd. Die van emmi. Maar we vonden het beide toch niet zo'n succes ondanks kaas eters. -O-
Dus heb nu allemaal hapjes over haha. Idee was leuk, uitvoering beviel minder.


Dan zou ik je toch aanraden het eens vers te maken :D
Vele malen lekkerder.

Je kunt ook wat variëren met kazen, bv wat minder emmenthaler, die heeft vrij uitgesproken smaak.
Met witte wijn of appelsap.

pjotrg

Berichten: 1158
Geregistreerd: 30-06-06
Woonplaats: La Malachère (da's ergens in het oosten van Frankrijk)

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-17 16:45

Kaasfondu is behoorlijk machtig als eten dus een "licht" toetje is op zijn plaats, hoewel.......
we hebben een keer in Zwitserland een toetje gehad na de kaasfondu dat uitstekend maakte. We noemen het thans "Zwitsers Toetje"

Snijd een banaan in de lengte doormidden. Maak de banaan los van de schil. Verwijder de eventuele "draadjes". Smelt chocolade, bij voorkeur culinaire, pure chocola (maar dat hangt af van je smaak) en giet dat in de schil. Leg de halve banaan weer in de schil en sprenkel d'r wat Kirsch overheen. Leg een "rupsje" slagroom over de halve banaan en bestrooi dat met cacaopoeder.
Smullen maar!

Voor de Fondu. Voor mij: Emmenthaler en Gruyere, knoflook, witte wijn (in de fondu en ernaarst!) en stokbrood is "all I need". En aan het eind vechten om wie het korstje van de bodem mag eten ;-)

BloemBloem

Berichten: 16584
Geregistreerd: 21-05-03

Re: Kaasfondue, hoe en wat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-17 16:49

Je brengt me op een idee :9!

Ik wikkel altijd spek om champignons heen :)

MelanieB

Berichten: 25870
Geregistreerd: 06-08-06
Woonplaats: Lathum (GLD)

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-17 19:50

A3a1 schreef:
MelanieB schreef:
Nou ik helemaal enthousiast door dit topic. Vanavond geprobeerd. Die van emmi. Maar we vonden het beide toch niet zo'n succes ondanks kaas eters. -O-
Dus heb nu allemaal hapjes over haha. Idee was leuk, uitvoering beviel minder.


Dan zou ik je toch aanraden het eens vers te maken :D
Vele malen lekkerder.

Je kunt ook wat variëren met kazen, bv wat minder emmenthaler, die heeft vrij uitgesproken smaak.
Met witte wijn of appelsap.

Heb vanavond alsnog zelf gemaakt met jonge en extra belegen kaas, beviel ons heel goed haha, wel zonder wijn maar hij was heerlijk geslaagd voor een 1e poging. Hadden namelijk nog veel hapjes over van gisteren. :))
Wellicht nog eens proberen met Zwitserse idd wat meer variëren.

Oeh dat toetje hierboven klinkt heerlijk.

Babootje

Berichten: 26266
Geregistreerd: 25-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-17 19:56

Hilli schreef:
Miran schreef:
Wij gebruiken ook een pakje, mijn schoonouders maken het zelf. Is wel iets lekkerder, maar behoorlijk wat werk! En ook duurder denk ik.

Zelf maken is supersimpel en ook niet tijdrovend.

Voor 2 personen:
- 400 ml droge witte wijn
- 200 g geraspte gruyère
- 200 g geraspte emmenthaler
- maizena
- knoflook

Wijn in pan, teentje knoflook erin uitpersen. Wijn tegen de kook aanbrengen. Handje voor handje de geraspte kaas toevoegen, zorg dat ee kaas goed smelt. Roeren met een houten (!) lepel. Als alle kaas toegevoegd is, 2-3 eetlepels maizena loskloppen met water en door het kaas/wijnmengsel roeren. Het bindt dan tot een lobbige substantie. Overgieten in een fonduepan. Eetsmakelijk :9


Vergeet de kirsh niet. :D
2 a 2 eetlepels maizena. Moeten dat geen theelepels zijn? Overigens is 1 a 2 theelepels meer dan genoeg.
Ik doe er echt altijd maar een klein beetje maizena bij.

Zelf maken is echt het aller lekkerst. Ik gebruik ook vaak Comte kaas. Zo heb ik hem een keer in Avoriaz gegeten.
Stokbrood wit en bruin. En een worstplankje (serrano, parma ham, salami e.d.) Augurkjes en zilveruitjes.

En panna cotta toe. <3 <3 Evt met verse aardbeitjes.