Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
olijf schreef:Zou ik dan raar zijn???
Ik eet al 30 jaar geen vlees, bijna geen groente en eigenlijk leef ik op bruin brood met kaas...
Als ik hoor hoe gezond jullie eten (terwijl jullie toch tekorten schijnen te hebben) wat moet ik dan wel niet te kort komen? Zou mijn lijf daaraan gewent zijn dan? En zou ik mij bv nog beter kunnen voelen als ik vit B12 en ijzer bij ga slikken??
Ik heb nu niet het idee dat ik me niet goed voel, maar ga gewoon twijfelen aan mezelf.. Ben ook nooit ziek.
Zou het een optie zijn om te proberen??
Anoniem schreef:olijf schreef:Zou ik dan raar zijn???
Ik eet al 30 jaar geen vlees, bijna geen groente en eigenlijk leef ik op bruin brood met kaas...
Als ik hoor hoe gezond jullie eten (terwijl jullie toch tekorten schijnen te hebben) wat moet ik dan wel niet te kort komen? Zou mijn lijf daaraan gewent zijn dan? En zou ik mij bv nog beter kunnen voelen als ik vit B12 en ijzer bij ga slikken??
Ik heb nu niet het idee dat ik me niet goed voel, maar ga gewoon twijfelen aan mezelf.. Ben ook nooit ziek.
Zou het een optie zijn om te proberen??
if it aint broke dont fix it.
8nnemiek schreef:Nee hoor olijf, ik eet al 20 jaar vegetarisch en heb ook nergens last van zonder dat ik ooit iets heb geslikt.
Er zijn heel veel mensen die juist voor hun gezondheid veganistisch gaan eten. Zelfs atleten, mensen die dagelijks zware trainingen volgen, zonder dat ze tekorten oplopen.
Als je echt vlees nodig hebt om je beter te voelen dan zit het óf tussen je oren, het placebo effect.. óf je hebt een bepaald opname probleem, zoals je bv wel eens ziet bij mensen die veel antibiotica slikken, maar die mensen zullen ook tekorten houden als ze wel vlees eten.
secricible schreef:Alleen al omdat dierlijke voedingsstoffen beter op te nemen zijn als plantaardige (ik noem ijzer, eiwitten, enz.) kan het prima zijn dat het voor sommige mensen beter voelt om wel dierlijke producten te blijven eten.
8nnemiek schreef:secricible schreef:Alleen al omdat dierlijke voedingsstoffen beter op te nemen zijn als plantaardige (ik noem ijzer, eiwitten, enz.) kan het prima zijn dat het voor sommige mensen beter voelt om wel dierlijke producten te blijven eten.
Sommige voedingsstoffen zijn inderdaad beter op te nemen uit dierlijke voeding, maar dat is niet zo dramatisch als het klinkt. Je moet ongeveer 20% meer plantaardig eiwit eten dan dierlijk eiwit om aan je behoefte te voldoen. Maar in Nederland wordt al gemiddeld 35% te veel eiwit gegeten. Een eiwittekort komt hier bijna niet voor.
En noten en peulvruchten bevatten zelfs meer ijzer dan vlees, tot wel twee keer zoveel. En als je daar ook nog wat vitamine C bij eet, wat vegetariërs meestal (onbewust) ruim voldoende binnen krijgen, dan komt dat ook helemaal goed met je ijzerinname.
Het gaat pas mis als je niet gevarieerd genoeg eet, geen granen en zaden en noten en peulvruchten bovenop je fruit en groente. En dat geldt toch echt voor iedereen, tenzij je een opnameprobleem hebt, en in dat geval zou ik eerder de oorzaak proberen te vinden dan de symptomen te bestrijden door vlees te gaan eten.
Natuurlijk kun je prima tijdelijk vlees proberen om er achter te komen waar het probleem ligt, en vervolgens alsnog het opnameprobleem te vinden en eventueel op te lossen.
secricible schreef:8nnemiek schreef:Sommige voedingsstoffen zijn inderdaad beter op te nemen uit dierlijke voeding, maar dat is niet zo dramatisch als het klinkt. Je moet ongeveer 20% meer plantaardig eiwit eten dan dierlijk eiwit om aan je behoefte te voldoen. Maar in Nederland wordt al gemiddeld 35% te veel eiwit gegeten. Een eiwittekort komt hier bijna niet voor.
En noten en peulvruchten bevatten zelfs meer ijzer dan vlees, tot wel twee keer zoveel. En als je daar ook nog wat vitamine C bij eet, wat vegetariërs meestal (onbewust) ruim voldoende binnen krijgen, dan komt dat ook helemaal goed met je ijzerinname.
Het gaat pas mis als je niet gevarieerd genoeg eet, geen granen en zaden en noten en peulvruchten bovenop je fruit en groente. En dat geldt toch echt voor iedereen, tenzij je een opnameprobleem hebt, en in dat geval zou ik eerder de oorzaak proberen te vinden dan de symptomen te bestrijden door vlees te gaan eten.
Natuurlijk kun je prima tijdelijk vlees proberen om er achter te komen waar het probleem ligt, en vervolgens alsnog het opnameprobleem te vinden en eventueel op te lossen.
Je draait het om, ik zeg niet dat vleeseters eiwittekorten hebben, ik zeg dat vegetariers minder goed opneembare eiwitten tot zich nemen. Idem voor ijzers.
Bovendien benoem ik toch ook dat het prima kan met een vegetarisch/veganistisch eetpatroon? Alleen moet je er dan soms een stuk meer moeite voor doen en meer nadenken in wat je eet, en voor sommige is het dan toch echt moeilijk of zelfs niet haalbaar, waardoor soms een stukje vlees in hun voordele werkt.
Waarom moet er 1 gouden standaard zijn, laat iedereen toch zelf kijken waar ze zich goed bij voelen.
Kahawa schreef:Als je gewoon dierlijke producten at (kaas en zuivel) zou je gewoon voldoende B12 binnen moeten krijgen hoor. Idem voor ijzer, als je voldoende (blad)groenten en fruit eet zou dat geen probleem moeten vormen. Een veganist moet B12 wel bijslikken.
Een opnameprobleem los je niet op door extra in te nemen. Ik zou met terugkerende tekorten wel gewoon langs de huisarts gaan om te kijken of er een oorzaak aan te wijzen is. Dan kun je ook tijdig effectief ingrijpen mocht je tekort bijvoorbeeld door ziekte plotseling verergeren.
JorineV schreef:Kahawa schreef:Als je gewoon dierlijke producten at (kaas en zuivel) zou je gewoon voldoende B12 binnen moeten krijgen hoor. Idem voor ijzer, als je voldoende (blad)groenten en fruit eet zou dat geen probleem moeten vormen. Een veganist moet B12 wel bijslikken.
Een opnameprobleem los je niet op door extra in te nemen. Ik zou met terugkerende tekorten wel gewoon langs de huisarts gaan om te kijken of er een oorzaak aan te wijzen is. Dan kun je ook tijdig effectief ingrijpen mocht je tekort bijvoorbeeld door ziekte plotseling verergeren.
Dat ligt er maar net aan wat je genoeg noemt . Mijn bloed wordt regelmatig getest op Hb (donor) en ik zat met een gevarieerd vegetarisch dieet vaak maar net boven de bloedarmoedegrens (net te laag om te mogen geven). Daar merk je in het dagelijks leven vrij weinig van. Maar zoals hierboven al genoemd: als je een verkoudheid of griepje oploopt herstel je niet zo snel als wanneer je een hoger Hb hebt. Nu ik wel extra vitB12 en ijzer neem, is mn Hb veel hoger, lijk ik minder vatbaar voor virusjes en heb ik geen nachtelijke kuitkrampen meer. Voor mij zijn die pilletjes het wel waard
JorineV schreef:Mijn punt was: ook al was het officieel goed genoeg, ik voel me nu beter. Het is niet altijd zwart/wit. Andersom kan blijkbaar ook, zoals de persoon hierboven die tekorten zou moeten hebben en nergens last van heeft.