Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 23 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Roomsaus voor zalm

 
Profiel   

Woensdag zalmdag is al enige tijd een dingetje hier. Ondertussen ben ik verwoede pogingen aan het doen om een fatsoenlijke roomsaus erbij te creëren maar het wil nog niet echt vlotten.

Heb al meerdere recepten geprobeerd, maar de ene keer is het veel te dun, de andere keer is het veel te geconcentreerd, de andere keer weer te zuur.

Wat zoek ik?
* een frisse roomsaus op basis van wellicht crème fraiche of slagroom
* toevoeging van witte wijn is ook een optie
* evt peterselie/bieslook is een pluspunt

Ik heb (jaren geleden :') ) een keer een hele lekkere gemaakt meen ik me te herinneren met creme fraiche en bieslook maar ik kan het recept niet meer terugvinden.

Wil er iemand zn recept delen?
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-18 10:45 



 
Profiel   

Zelf geen recept voor een saus, maar ik maak altijd een lekker kruidenkorstje op de zalm!!! Ook echt een aanrader, zelfs de kids eten het hier, zo lekker!! :9 :Y) :~

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-18 10:54 



 
Profiel   

wat gebruik je als crème fraiche of slagroom?

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-18 10:54 



 
Profiel   

Ik maak nooit zelf saus, kruiden roomkaas (bieslook) en wat water erbij :')
Niet echt origineel maar wel lekker

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-18 10:55 



 
Profiel   

Ik heb er altijd de standaard vissaus bij

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-18 10:56 



 
Profiel   

Ik gebruik of kookruimte of Philadelphia .. en dan gooi ik er van alles doorheen van lente-ui tot bieslook en nog veel meer..

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-18 10:56 



 
Profiel   

300 ml melk
200 ml (slag- of kook)room
35 gr bloem
35 gr boter
peper en zout

Als het te dun is kan je extra bloem erbij doen.
Is het te dik scheutje water of wijn erbij.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-18 11:08 



 
Profiel   

Toverbal schreef
300 ml melk
200 ml (slag- of kook)room
35 gr bloem
35 gr boter
peper en zout

Als het te dun is kan je extra bloem erbij doen.
Is het te dik scheutje water of wijn erbij.


Wel dus eerst de bloem garen in de gesmolten boter, anders gaat je saus bloemig smaken en bindt het niet. Weet niet of de TS dit al wist maar zet er even een klein voetnootje bij.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-18 11:10 



 
Profiel   

crème fraiche
scheutje melk
italiaanse kruiden
rode ui gesnipperd
peper en zout
beetje citroensap

voor de hele maaltijd kan je dan toevoegen nog:
spinazie a la crème erdoor heen
snoeptomaatjes door de midden en voor frisse ook door saus heen voor extra bite

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-18 11:12 



 
Profiel   

xPabloBokt schreef
Toverbal schreef
300 ml melk
200 ml (slag- of kook)room
35 gr bloem
35 gr boter
peper en zout

Als het te dun is kan je extra bloem erbij doen.
Is het te dik scheutje water of wijn erbij.


Wel dus eerst de bloem garen in de gesmolten boter, anders gaat je saus bloemig smaken en bindt het niet. Weet niet of de TS dit al wist maar zet er even een klein voetnootje bij.


Das een roux he, ik ken het, mijn moeder heeft het me vroeger geleerd, maar ik was bang dat het inderdaad te melig zou smaken als ik zou maken. Misschien toch maar weer eens een poging wagen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-18 11:18 



 
Profiel   

https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/50271051/

Erg lekker!

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-18 11:19 



 
Profiel   

Iris82 schreef
xPabloBokt schreef

Wel dus eerst de bloem garen in de gesmolten boter, anders gaat je saus bloemig smaken en bindt het niet. Weet niet of de TS dit al wist maar zet er even een klein voetnootje bij.


Das een roux he, ik ken het, mijn moeder heeft het me vroeger geleerd, maar ik was bang dat het inderdaad te melig zou smaken als ik zou maken. Misschien toch maar weer eens een poging wagen.


Klopt inderdaad, dat is eigenlijk de basis van elke gebonden saus. De boter echt alleen smelten en de bloem daarin garen (dus op laag vuur). Daarna in scheutjes de melk bijvoegen en de saus telkens tot een bal roeren. Dan komt hij vanzelf op de gewenste dikte en kun je hem kruiden. Zo maak ik altijd zelf kerriesaus voor bij de bloemkool bijvoorbeeld.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-18 11:24 



 
Profiel   

ik zou eens kijken naar een bearnaise of hollandaise saus, gebonden sauzen die niet op basis van bloem zijn en imo beter passen bij vis.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-18 11:25 



 
Profiel   

Of een beurre blanc, bvb in dit recept van Jeroen Meus: https://dagelijksekost.een.be/gerechten ... urre-blanc
Zéérrrr lekker!

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-18 11:26 



 
Profiel   

Ik maak hier altijd saus,maar nooit met room,zo vettig hoeft mijn dagelijks eten niet te zijn.
Mijn man zegt dat hij echt het verschil niet smaakt met roomsaus.

Hier altijd de roux van boter,bloem,melk.
Soms ervoor een uitje stoven,daar bloem bij en zo de roux maken.

Daarna kan je eindeloos gaan variëren.
Als het snel moet gaan gewoon een bouillonblokje van vis erbij,en klaar,lekkere saus.

Als je meer tijd hebt kan je aan de slag met garnaaltjes,witte wijn,half bouillonblokje,....

Ook currypoeder,pikante kruiden naar eigen smaak,bieslook,stukjes champignon,.....
Alles al door die roux gemengd.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-18 11:28 



 
Profiel   

miezelke, dat ziet er lekker uit, die ga ik het weekend eens proberen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-18 11:34 



 
Profiel   

Ik vind altijd waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan, al maak ik het wel altijd in combinatie met pasta dus ik weet niet of dit precies is wat je bedoeld:
Ik fruit een uitje, kieper er nog wat champignons en/of courgette bij, flesje kookroom erbij, eetlepel kruidenbouillonpoeder.
Even laten inkoken en klaar.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-18 11:37 



 
Profiel   

Garnaaltjes of prei er in is ook heel lekker :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-18 11:48 



 
Profiel   

Mierikswortel en zalm is ook altijd een goede combi. Door simpelweg aan je basisrecept voor de roomsaus een paar schepjes mierikswortel (potje bij de super) toe te voegen, afhankelijk van hoe pittig je het wil hebben, heb je alweer een lekkere andere bite.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-18 12:00 



 
Profiel   

In combinatie met pasta maak ik vaak deze saus:
- crème fraiche
- citroensap (vers)
- peterselie
- beetje peper/zout

En dan dus met pasta, gerookte zalm en een groene groente zoals broccoli.
Lekker fris en zomers gerecht en is serieus binnen een kwartier klaar.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-18 12:04 



 
Profiel   

Mascarpone gebruiken , dan word het heerlijk!!
Creme fraicje vind ik sowieso wat zuurder.
Mascarpone is vol en romig

Hier staat een saus met tomaatjes die heel goed bij zalm kan
https://uitpaulineskeuken.nl/2015/05/fa ... esaus.html


Zelf maak ik de saus altijd zo:
Ui heel fijn snipperen.
In pan met olie, kan olijfolie zijn,of juist wat kokosolie... glazig laten worden.
1 of 2 teentjes knoflook, even pletten en dan fijn snijden.
Die er ook bij, even mee fruiten
Droge witte wijn, flinke scheut er in,
Gas even hoog en dan lager draaien zodat het wat verdampt.
Dan desgewenst gorgonzola er in,,of mascarpone.
Doorroeren, gas lager .
even laten pruttelen tot de juiste dikte
eventueel op smaak met kruiden brengen, peper.tijm italiaanse kruiden etc...

Hoeveelheid wijn of water moet je even afstemmen.
Ik doe liever eerst weinig er in,dan teveel waardoor de saus te dun word.


Of bij zalm een groene pesto saus maken.
Gewoon recept van de ui en knoflook etc.
En dan potje pesto meeroeren

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-18 12:13 



 
Profiel   

Ik maak zelf altijd de volgende saus voor door/over de tagliatelle met zalm:

uitje en teentjes knoflook met een beetje olie in een steelpannetje
daarna 250ml creme fraiche erbij
daarna een bakje paturain (of iets dergelijks) er door
even doorroeren tot het goed warm is en wat meer vloeibaar
daarna wat peper en zou en tot slot flink wat bieslook

om het wat frisser te maken kun je er ook wat citroensap doorheen doen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-18 12:26 



 
Profiel   

kruidenkaas gesmolten in wat room is altijd lekker.

of gebonden room met een goede lepel pesto er door heen (uit een potje, gemakkelijkheidshalve :D ) is ook altijd een succes!
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-03-18 22:18 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 23 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen