Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
marinke182 schreef:Ik meld me!
Ik wil een vegan diner gaan maken, waarbij de rest van de familie niet kan klagen over het feit dat het vegan is (en volgens hen minder lekker ) .
Ik vind het altijd leuk om het chique te maken. Ik ben nu aan het denken als hoofdgerecht iets met Seitan, maar ik heb nog niks concreets. Ik lees dus mee!
ijssnuiver schreef:Wat een leuk topic!
Ik mag dit jaar 1 vd kerstdagen het eten verzorgen. Toen ik nog vlees at, was ik altijd enorm fan van de beef Wellington.
Heeft er toevallig iemand een lekker recept met een vega variant hiervan?
ijssnuiver schreef:Wat een leuk topic!
Ik mag dit jaar 1 vd kerstdagen het eten verzorgen. Toen ik nog vlees at, was ik altijd enorm fan van de beef Wellington.
Heeft er toevallig iemand een lekker recept met een vega variant hiervan?
Magrathea schreef:Lizje, de AH en de Jumbo verkoopt Mayolijn, dat is een eivrije mayonaise. Op basis daarvan kun je heel veel heerlijke sausjes maken! Misschien een goeie tip voor jou?
[ Afbeelding ]
Zo ziet ie eruit, staat gewoon bij de andere Remia sauzen.
Magrathea schreef:ijssnuiver schreef:Wat een leuk topic!
Ik mag dit jaar 1 vd kerstdagen het eten verzorgen. Toen ik nog vlees at, was ik altijd enorm fan van de beef Wellington.
Heeft er toevallig iemand een lekker recept met een vega variant hiervan?
BOSH! heeft een portobello wellington die nog vrij makkelijk is ook en suuuper lekker (zie OP)
@Hootje, wow leuke post, is dat hele boek zo geschreven? Vind ik altijd fijn, als je wat kan variëren op een recept (dan hoef je ook niet gelijk allerlei ingredienten in huis te halen die je daarna nooit meer gebruikt)
karuna schreef:Eerste plakje "kaas" op wat rubber achtige structuur (net als de jonge kaas plakjes in de supermarkt, ben een oude kaas eter) maar verhip het smaakt ook als die jonge kaas. Echt apart. Kwart plakje genomen om te testen of ik er niet allergisch op reageer. En eerste pakje slagroom gaat zo mee voor morgen op apfelstrudel.
Maar als deze kaas goed valt komt er ook snippers voor pasta en pizza. Toch fijn dit topic
Citaat:
recepten:
zeewier met wasabi en gerookte tofu
Zeewier biologisch
gerookte tofu (ekoplaza)
Wasabi
Limoen
knoflookpoeder
sesamzaad
Zoute sojasaus
klop een klein beetje wasabi los in limoensap uit 1 hele limoen.
Rooster het sesamzaad.
Voeg daar een mespuntje knoflookpoeder aan toe.
De zewier er doorheen roeren en een aantal minuten laten intrekken. Opdienen op een grote lepel met een blokje gerookte tofu en besprenkeld met sesamzaad. Druppel 1 druppel sojasaus op het blokje tofu.
gevulde portobello’s uit de over
zoveel portobello’s als je wilt
pijnboompitten (ik kocht een onsje op de markt – daar kan je flink wat portobello’s mee vullen!)
verse basilicum
verse koriander
een citroen
tahin
water
gedroogde basilicum
een klein beetje (zee-)zout
een klein beetje olijfolie
Wat moet je doen?
– verwarm je oven tot 200 graden –
1. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Besprenkel de portobello’s met wat olijfolie, gedroogde basilicum en een snufje zeezout. Schuif de bakplaat voor 15 minuten in de oven.
2. Snijd de verse basilicum en koriander fijn.
3. Meng in een bakje wat tahin (begin eens met een flinke eetlepel,) met een scheutje water en het sap van een halve citroen. Voeg vervolgens nog wat meer tahin toe, als het erg waterig en zuur is geworden. Roer goed door.
4. Rooster de pijnboompitten.
5. Mix de pijnboompitten, de basilicum en het tahinmengsel goed door elkaar.
6. Haal de portobello’s uit de oven en giet het vocht eruit.
7. Vul de portobello’s met het pijnboompittenmengsel.
Seitan roast met zoete aardappel patat
Ingrediënten
Seitan roast
250 gram tarwegluten
40 gram havermout
20 gram edelgistvlokken
10 middelgrote champignons heel fijn gehakt
1 theelepel Italiaanse kruiden
1 theelepel uienpoeder
½ theelepel liquid smoke
1 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper
350 ml sterke bouillon
2 eetlepels tahin
1 eetlepel tomatenpuree
3 tenen knoflook
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel boter
Aardappelpuree met knoflook en basilicum
2 kilo aardappels geschild en gesneden
6 tenen knoflook gepeld
1 bosje basilicum
50 gram plantaardige boter
100 ml sojamelk
zwarte peper
zout
Geroosterde wortels
2000 gram wortels schoongemaakt en gesneden
4 eetlepels boter gesmolten
4 eetlepels agave siroop
1 theelepel gedroogde tijm
zout
zwarte peper
Laurierjus
1 eetlepel boter
1 eetlepel bloem
1 ui gesnipperd
400 ml bouillon koud
2 theelepels mosterd
1 theelepel ketjap manis
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel paprikapoeder
2 takjes bladselderij gesneden
zwarte pepe
4 laurier blaadjes
Instructies
Seitan roast
Verhit de oven voor naar 200 graden.
Meng de tarwegluten met de havermout, uienpoeder, champignons, edelgist vlokken, zout, zwarte peper en Italiaanse kruiden in een beslagkom.
Doe de bouillon, tahin, sojasaus, knoflook en tomatenpuree in een blender. Meng tot een egale massa ontstaan is.
Schenk het natte mengsel bij het droge mengsel en kneed goed door voor zo'n 5 minuten. Vorm een staaf ervan.
Leg 2 vellen aluminiumfolie op het aanrecht met daarop een vel bakpapier.
Leg je 'roast' op het bakpapier en rol in. Niet te strak, het moet iets uit kunnen zetten. Verpak nu alles in aluminiumfolie.
Plaats je pakket in het midden van de oven. Gaar eerst voor zo'n 25 minuten. Keer je roast om en gaar nogmaals 25 minuten. Draai het hierna nogmaals om en gaar 20 - 25 minuten. Je roast moet stevig aanvoelen maar niet droog zijn.
Laat ongeveer 15 minuten afkoelen.
Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan. Pak je roast uit en bak in de pan bruin aan alle kanten.
Aardappelpuree met knoflook en basilicum
Doe de gesneden aardappels en gepelde knoflook in een ruime pan. Vul met koud water en zet op hoog vuur.
Breng aan de kook, draai het vuur naar middelhoog en laat koken tot de aardappels bijna uit elkaar vallen.
Giet de aardappels af en doe terug in de pan.
Met een puree stamper stamp je de aardappels fijn. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schenk de sojamelk er bij en voeg ook de plantaardige boter toe.
Meng het geheel tot een romige puree ontstaat. Scheur of hak de basilicum blaadjes grof en roer door de puree heen.
Geroosterde wortels
Verwarm de oven naar 200 graden.
Meng de gesmolten boter met agave siroop en tijm.
Hussel de wortels door het botermengsel, plaats op een bakplaat (bekleed met bakpapier) en rooster zo'n 45 minuten tot de wortels net gaar zijn. Breng op smaak met wat peper en zout.
Laurier jus
Smelt de boter in een sauspan en voeg de ui toe. Fruit enkele minuten aan.
Voeg de bloem toe, roer door en laat even goed garen op middelhoog vuur.
Schenk de koude bouillon erbij en roer glad met een garde.
Voeg specerijen en smaakmakers toe en breng aan de kook. Proef tussendoor zo nu en dan of de jus naar wens is. Laat het nu ongeveer 15 - 20 minuten doorkoken terwijl je rustig blijft roeren.
Breng naderhand op smaak met zout en peper.
Merengue sneeuwpoppen
1 grote pot kikkererwten (in een blik zit vaak te weinig vocht, in een glazen pot zit een stuk meer), uiteindelijk kwam er ongeveer 120 ml vocht uit de pot en dit is wat we nodig hebben
100 gram poedersuiker
halve citroen
paar drupjes vanille-aroma of extract
klein stukje vegan chocolade
een handje vruchtenhagel (op dit moment is die van AH eigen merk vegan, je hebt alleen de oranje gekleurde hageltjes nodig)
handmixer met mengkom
spuitzak met spuitmondje of een plastic boterhamzakje of 2 lepels
2x saté prikker
bakplaat met bakpapier
Bereiding
Begin eerst met het voorverwarmen van de oven op 100 graden (elektrisch).
Terwijl dat bezig is, ga je het meringue beslag maken. Gebruik de halve citroen om over de binnenkant van de mengkom te wrijven. Neem dit daarna af met een stukje keukenpapier, zodat het citroenvocht weg is. Dit doe je om de mengkom zo vetvrij mogelijk te maken. Plaats vervolgens de vergiet boven de mengkom, leeg de pot kikkererwten in de vergiet zodat het vocht in de mengkom komt. Dit mag je dan op de hoogste stand mixen totdat het vocht luchtig en wit is geworden, met stijve pieken. Dit duurde bij mij zo’n minuut of 6, dan heb je een beetje een indicatie.
Vervolgens mag de vanille en -terwijl je doorgaat met mixen- het poedersuiker erbij. Doe de poedersuiker er niet in 1x in, maar dit mag beetje bij beetje. Mix dan nog een paar minuutjes door tot alles goed is gemengd en het mengsel echt goed stijf is geworden.
Het mengsel mag in de spuitzak. Heb je dit niet, maar wel een plastic boterhamzakje? Als je het mengsel in het boterhamzakje doet en je knipt dan een klein hoekje van het zakje af, krijg je hetzelfde effect. Maar met 2 lepels moet het ook best lukken. Anyway, je spuit dus een groot rondje op de bakplaat met bakpapier met daaronder een klein rondje. Dit herhaal je tot je bakplaat vol ligt. Dit worden de sneeuwpopjes! Ik haal uit dit recept ongeveer 20 sneeuwpopjes, afhankelijk van hoe groot je ze gaat maken natuurlijk.
De bakplaat mag in de oven voor 1,5 uur. Laat de oven dicht, niet tussendoor toch even opendoen! Zet dan de oven uit en laat de sneeuwpopjes nog 1 uur in de (dichte!) oven staan zodat ze rustig kunnen afkoelen. Haal dan uit de oven en leg indien nodig nog even op het aanrecht om verder af te koelen.
Smelt het kleine stukje vegan chocolade en zet met behulp van de saté prikker stipjes op de plek van de ogen en de knopen. Trek met de satéprikker een lijntje voor de mond, of zet heel dicht stipjes naast elkaar om hetzelfde te bereiken. Laat in het hoofdje ruimte over voor de neus!
Meng een beetje poedersuiker met een paar druppels water, roer dit goed door tot het een glazuur is geworden. Dip je satéprikker hier in en prik dit een heel klein stukje op de plek waar de neus moet komen. Op deze manier blijft het straks goed plakken. Dan kun je nu het oranje vruchtenhageltje er insteken. Tada, een neus voor de sneeuwpop!