Recepten met aubergine

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
LiannePuthzy

Berichten: 6973
Geregistreerd: 10-05-13

Recepten met aubergine

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-06-19 13:41

Ikzelf ben enorm fan van aubergine, dus ik zoek lekkere recepten met aubergine.
Zelf vind ik deze bijvoorbeeld heel erg lekker:
aubergine met stroop

ingrediënten voor 4 personen
-1 aubergine
-melk
-bloem
-zonnebloemen olie
-stroop

1. Snijd de aubergine in dunne plakjes, leg deze in melk zodat ze niet verkleuren
2. Zet een pan met een flinke laag olie op
3. Haal de aubergines door de bloem
4. Frituur/bak de aubergines kort in de olie totdat ze goudbruin kleuren
5. Schenk de stroop erover heen

Skessa_
Berichten: 10618
Geregistreerd: 02-10-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-19 13:43


Azmay

Berichten: 17990
Geregistreerd: 01-01-09
Woonplaats: Geldrop

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-19 13:43

Klinkt lekker maar zou zoiets ook zonder melk werken? :o

Wij bakken het vaak en dan een goede dot honing erop, in de lasagne doet het het ook erg goed.

LiannePuthzy

Berichten: 6973
Geregistreerd: 10-05-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-06-19 13:45

Azmay schreef:
Klinkt lekker maar zou zoiets ook zonder melk werken? :o

Wij bakken het vaak en dan een goede dot honing erop, in de lasagne doet het het ook erg goed.

Ik denk het wel, melk is er alleen om te zorgen dat de aubergine niet bruin word als je bijvoorbeeld nog moet wachten totdat de olie heet is, of als je rauwe aubergine plakjes over hebt en deze in de koelkast bewaart

LiannePuthzy

Berichten: 6973
Geregistreerd: 10-05-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-06-19 14:28


Roquen

Berichten: 1603
Geregistreerd: 18-12-08

Re: Recepten met aubergine

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-19 14:51


JorineV
Berichten: 1091
Geregistreerd: 05-11-15
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-19 14:54

Aubergine :9! Wij deden het meestal gewoon bij iets mediterraans (ratatouille, pastasaus, lasagne, gegrild op een pizza, moussaka etc) - maar vorig jaar kennisgemaakt met Chinese aubergines. En dat is toch ook wel heel lekker voor de afwisseling! Stoven (in stukjes) met gember, knoflook, rode peper, sojasaus en honing. Serveren met geroosterde sesamzaadjes en/of bosui eroverheen. Moest even wennen aan het zoete, maar ik geloof dat ik dat recept met stroop ook maar eens ga proberen, dankjewel!

ryukapple

Berichten: 1776
Geregistreerd: 06-11-12
Woonplaats: Raalte

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-19 14:59

Aubergine is hier ook favoriet.
Van de week dit recept gegeten erg lekker :9


Afbeelding

ellepel

Berichten: 47337
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-19 14:59

Baba ganoush <3
Zo lekker!
Of aubergine curry maken.

Recepten staan wel op google

NatasjavE

Berichten: 30864
Geregistreerd: 21-04-04
Woonplaats: De Bilt

Re: Recepten met aubergine

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-19 15:01

Ohhh ik heb een hele lekkere....ik zoek hem thuis even op.

LiannePuthzy

Berichten: 6973
Geregistreerd: 10-05-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-06-19 15:29

JorineV schreef:
Aubergine :9! Wij deden het meestal gewoon bij iets mediterraans (ratatouille, pastasaus, lasagne, gegrild op een pizza, moussaka etc) - maar vorig jaar kennisgemaakt met Chinese aubergines. En dat is toch ook wel heel lekker voor de afwisseling! Stoven (in stukjes) met gember, knoflook, rode peper, sojasaus en honing. Serveren met geroosterde sesamzaadjes en/of bosui eroverheen. Moest even wennen aan het zoete, maar ik geloof dat ik dat recept met stroop ook maar eens ga proberen, dankjewel!


Klinkt ook erg lekker, de Chinese aubergine ga ik ook een keer proberen

Shenavallie
Berichten: 11573
Geregistreerd: 12-08-06
Woonplaats: Waar ik dacht dat het nog groen en rustig is

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-19 15:31

Moussaka!

Miesemuisje

Berichten: 3085
Geregistreerd: 14-01-10
Woonplaats: Hengelo (O)

Re: Recepten met aubergine

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-19 15:33

Taco boats! Courgettes in de lengte doormidden, en uithollen. (Vega) gehakt bakken met Mexicaanse kruiden, mais, evt paprika ofzo. Courgettes daarmee vullen en in de oven. Daarna sla, tomaatjes en salsa er op :9

(Kan de oven tijd en temperatuur evt opzoeken als je t wil maken, weet k zo niet)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-19 15:34

de libanese mousaka van comptoir libanais! :) Héérlijk.

Ingrediënten voor Libanese moussaka voor 3-4 personen:
2 aubergines
1 grote ui
4 tenen knoflook
1 blik gehakte tomaten (400 gr)
1 el tomatenpuree
6 tomaten (maximaal, ik gebruik er 2-3)
1 blik kikkererwten (400 gr), afgespoeld en uitgelekt
125 gr Griekse yoghurt
40 gr tahin
Snufje za’atar
Gehakte platte peterselie

Snijd een van de auberignes in kleine stukjes, leg ze op een bord of in een kom, strooi er een laagje zout op en laat ze 15 minuten staan om het bittere sap eruit te trekken. Snijd de andere aubergine in plakjes, bestrooi ze met zout en zet ze opzij. Blokjes en plakjes moet je op verschillende manieren bereiden.

De plakjes: verhit de oven voor op 200 graden. Spoel de plakjes af onder de kraan, dep ze licht droog en leg ze op een of meer bakplaten op bakpapier. Kwast de plakjes royaal in met olijfolie en rooster ze aan beide kanten goudbruin. Dit duurt bij mij zeker 10 minuten, maar houd de plakjes goed in de gaten, want voor je het weet zijn ze verbrand.

De blokjes: spoel ze af onder de kraan en laat ze even uitlekken. Snipper de ui, verhit 1 el olijfolie in een grote pan en sauteer de stukjes ongeveer 10-15 minuten, of tot ze beginnen te karamelliseren. Doe de blokjes aubergine met nog 1 el olijfolie in de pan met de uitjes. Bak de blokjes onder af en toe roeren in ongeveer 10 minuten zacht en goudbruin. Pers de knoflook boven de pan, roer door en laat het mengsel een paar minuten bakken tot het begint te ruiken. Voeg de gehakte tomaten en de tomatenpuree toe, breng zachtjes aan de kook, leg een deksel op de pan en laat het mengsel 15 minuten op laag vuur pruttelen.

Snijd de tomaten tijdens het opbouwen van de Libanese moussaka in plakjes. Niet eerder, want hoeveel tomaten je precies nodig hebt hangt af van de grootte van je ovenschaal.

Schep de auberginesaus in een ovenschaal, leg plakjes tomaat, de kikkererwten en ten slotte de geroosterde plakjes aubergine erop en sprenkel er nog wat extra olijfolie over. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Zet de moussaka 20 minuten in de oven tot hij pruttelt en zich een goudbruin korstje heeft gevormd. Roer voor de dressing de yoghurt, tahin en za’atar naar smaak door elkaar. Bestrooi de moussaka met de gehakte peterselie en serveer hem met de tahindressing.






Of de libanese lasagna van comptoir libanais:

Feta, tahini and yoghurt replace the Parmesan and béchamel sauce, while vegetables replace the mince in this Lebanese twist on a classic.

Serves 4–6

1 aubergine, cut into 2cm chunks
2 red peppers, cut into 2cm chunks
1 courgette, cut into 2cm chunks
2 tbsp olive oil
2 large tomatoes, cut into 2cm chunks
1 red onion, cut into 2cm chunks
2 tsp ground coriander
½ tsp dried chilli flakes
100g spinach
8-9 dried lasagne sheets
300g yoghurt
200g feta, crumbled
2 medium eggs
2-3 tbsp tahini
Taken from the Comptoir Libanais Express cookbook.

Preheat the oven to 200°C/180°C fan/gas 6.

Put the aubergine, peppers and courgette into a large roasting tin and drizzle over the oil. Season, then toss everything together with a large metal spoon so that the pieces are well coated in the oil. Roast in the oven for 30 mins until golden.

Stir in the tomatoes, onion and spices into the roasted veg. Put the tin back in the oven and roast again for another 10-15 minutes.

Steam the spinach leaves by putting them in a pan with a good splash of water and heat just to the point where they wilt, but not so that they lose their texture.

Blanch the lasange sheets in boiling water for 8-10 minutes, until slightly softened, then lay two or three sheets in the bottom of an oven proof dish, with around 1 litre capacity. Spread over half the roasted vegetables. Fill in any gaps with bits of spinach water left over in the pan.

Finally cover the remaining three pasta sheets. Whisk together the eggs, tahini and the rest of the yoghurt then season well. Spoon over the top layer of pasta and scatter the rest of the feta on top. Give it another season and bake in the oven for 30-40 minutes until the top is golden and the pasta feels soft when prodded with a knife.





Koop eigenlijk maar gewoon de comptoir libanais boeken. :+ In de libanese keuken wordt veel aubergine gebruikt, en dat eten is echt heerlijk!

JorineV
Berichten: 1091
Geregistreerd: 05-11-15
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-19 15:46

ellepel schreef:
Baba ganoush <3
Zo lekker!
Of aubergine curry maken.

Recepten staan wel op google


Oh die was ik nog vergeten ja! In een groene curry hoort aubergine - en basilicum. Anders is ’ie voor mij niet compleet.. :')

Slagroomsoes

Berichten: 1749
Geregistreerd: 20-08-13

Re: Recepten met aubergine

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-19 15:47

Ik houd er zelf niet van. Er is nu alleen net een tijdschrift van een winkel uit met veel aubergine recepten. Het was uit mijn hoofd die van de Plus. Als je het graag zeker wil weten, kijk het thuis even voor je na!

DioxideJarig

Berichten: 7666
Geregistreerd: 10-06-03
Woonplaats: FL360

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-19 15:55

Misschien heel saai en gewoon, maar wel makkelijk en lekker :D

Nodig voor 2 personen:
* 1 aubergine
* 1 courgette
* 1 grote zoete aardappel
* Goede olijfolie
* Ongeveer 1 theelepel Fleur de sel

& een braadslede voor in de oven

- Vet de braadslede royaal in met de olijfolie
- Aubergine, courgette en zoete aardappel in plakken snijden
- Alles in de braadslede en even husselen zodat alle groenten bedekt zijn met olie
- Bestrooi de groentes met fleur de sel naar smaak

Half uurtje op 200°C in de oven en klaar!

En zo ziet het er dan uit...
Afbeelding

Blazy
Berichten: 1527
Geregistreerd: 10-08-18

Re: Recepten met aubergine

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-19 16:59

Benodigdheden
1 pak gezeefde tomaten of 1 kilo stevige tomaten, pureren.
Bij verse tomaten 1 klein blikje tomatenpuree
500 gr gehakt
500 gr gehakt of vegagehakt
Pitabroofjes
Italiaanse kruiden
Knoflook
1 aubergine
1 plak feta (250 gr)
Ovenschaal
Bakboter

Bereidingswijze (let op: ik kook zoutloos dus zelf zout erbij bedenken)
Rul het gehakt
Voeg de gezeefde/verse gepureerde tomaten toe
Doe er Italiaanse kruiden en knoflook naar smaak bij
Breng het voorzichtig aan de kook en zet daarna het gas uit
Snijd de aubergine in plakjes
Vet de ovenschaal in
Vul de ovenschaal met het tomatengehaktmengsel
Steek de aubergine in
Verkruimel de feta er overheen
Doe het een half uur in de voorverwarmde oven pp 200 graden
Maak kort van de voren de pitabroodjes warm
Vul de pitabroodjes met de aubergineschotel en verdeel de overgebleven aubergineschotel zo over de borden

Feta is er ook in een zoutarme variant, bij ons te verkrijgen bij de AH

s1993

Berichten: 2120
Geregistreerd: 07-10-09
Woonplaats: Leusden

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-19 08:48

Ik eet aubergine graag van de BBQ! Vaak doe ik ze dan vantevoren een paar uur in een marinade (in plakken gesneden, kan met bijna elke marinade wel :D )

Gimme_Joy

Berichten: 7764
Geregistreerd: 27-10-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-19 08:52

Oh mjam! Ik vind aubergine zo'n beetje de lekkerste groente die er is! Lekker gegrild met courgette en paprika op een turks brood met feta (of in een pita/wrap)

https://www.ah.nl/r/861154

Dit recept is heerlijk!

JorineV
Berichten: 1091
Geregistreerd: 05-11-15
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 09:08

ElviraKelan schreef:
Benodigdheden
1 pak gezeefde tomaten of 1 kilo stevige tomaten, pureren.
Bij verse tomaten 1 klein blikje tomatenpuree
500 gr gehakt
500 gr gehakt of vegagehakt
Pitabroofjes
Italiaanse kruiden
Knoflook
1 aubergine
1 plak feta (250 gr)
Ovenschaal
Bakboter

Bereidingswijze (let op: ik kook zoutloos dus zelf zout erbij bedenken)
Rul het gehakt
Voeg de gezeefde/verse gepureerde tomaten toe
Doe er Italiaanse kruiden en knoflook naar smaak bij
Breng het voorzichtig aan de kook en zet daarna het gas uit
Snijd de aubergine in plakjes
Vet de ovenschaal in
Vul de ovenschaal met het tomatengehaktmengsel
Steek de aubergine in
Verkruimel de feta er overheen
Doe het een half uur in de voorverwarmde oven pp 200 graden
Maak kort van de voren de pitabroodjes warm
Vul de pitabroodjes met de aubergineschotel en verdeel de overgebleven aubergineschotel zo over de borden

Feta is er ook in een zoutarme variant, bij ons te verkrijgen bij de AH


Dit recept ook geprobeerd, heel lekker! *\o/*

elnienjo

Berichten: 9541
Geregistreerd: 22-05-19

Re: Recepten met aubergine

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 09:12

Ik ben geen fan van aubergine, maar in Spanje kreeg ik bij een of ander gerecht een paar plakjes die gefrituurd waren met beerbatter. Dat was toch wel smakelijk!

soesita

Berichten: 5165
Geregistreerd: 09-10-04
Woonplaats: Herzogenrath (Duitsland)

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 09:26

JorineV schreef:
ElviraKelan schreef:
Benodigdheden
1 pak gezeefde tomaten of 1 kilo stevige tomaten, pureren.
Bij verse tomaten 1 klein blikje tomatenpuree
500 gr gehakt
500 gr gehakt of vegagehakt
Pitabroofjes
Italiaanse kruiden
Knoflook
1 aubergine
1 plak feta (250 gr)
Ovenschaal
Bakboter

Bereidingswijze (let op: ik kook zoutloos dus zelf zout erbij bedenken)
Rul het gehakt
Voeg de gezeefde/verse gepureerde tomaten toe
Doe er Italiaanse kruiden en knoflook naar smaak bij
Breng het voorzichtig aan de kook en zet daarna het gas uit
Snijd de aubergine in plakjes
Vet de ovenschaal in
Vul de ovenschaal met het tomatengehaktmengsel
Steek de aubergine in
Verkruimel de feta er overheen
Doe het een half uur in de voorverwarmde oven pp 200 graden
Maak kort van de voren de pitabroodjes warm
Vul de pitabroodjes met de aubergineschotel en verdeel de overgebleven aubergineschotel zo over de borden

Feta is er ook in een zoutarme variant, bij ons te verkrijgen bij de AH


Dit recept ook geprobeerd, heel lekker! *\o/*


Idem en ook voor lekker bevonden. Wel met zout. :o

Blazy
Berichten: 1527
Geregistreerd: 10-08-18

Re: Recepten met aubergine

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 10:08

Fijn dat hij bij jullie ook zo in de smaak viel

En Soesista groot gelijk dat je wel met zout hebt gedaan :) ik eet verplicht zoutbeperkt maar als je dat niet nodig bent :j

Lynn_Nikita

Berichten: 25456
Geregistreerd: 29-03-06
Woonplaats: Limburg

Re: Recepten met aubergine

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-19 10:13

Ik zag al 2 x het recept met stroop/ Honing voorbij komen. Dat is Spaanse berenjena. Zo lekker!!