Je eigen brood bakken.

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Mizora

Berichten: 18097
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 19:39

Bij mij doet een broodbakmachine zelfs al het werk. Misschien ga ik ooit nog met de hand kneden, maar wel pas als ik stromend water heb. Nu moet ik steeds met water slepen en dat is niet handig bij handen wassen (in de badkamer wel stromend water overigens).

lenaa_tje

Berichten: 10342
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 19:42

JudithO schreef:
Ik zet hem wel regelmatig uit om te voelen hoe het deeg is. Ik vertrouw niet op een tijd oid, alles moet op gevoel.

Dit doe ik ook.
Nu weet ik bij bekende recepten (en daarbij ook zelfde bloem/meel) wel heel goed wat de tijd is die de machine nodig heeft.

Ceffyl

Berichten: 1194
Geregistreerd: 17-08-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 20:11

axel_1997 schreef:
ik ben kort voor corona serieus begonnen. als je regelmatig oefent zal je over een paar weken consistent lekker brood uit de oven halen. :D maar de eerste successen komen veel eerder. en probeer ook eens een brood dat je wel moet kneden. kneden is makkelijker dan je denkt en duurt maar tien minuten. je krijgt het er wel warm van.

Deeg dat je wel moet kneden wil ik inderdaad ook nog wel maken. Ik heb alleen geen broodblik oid. Waar bakken jullie eigenlijk je brood in? Want ik ben begonnen met dit brood omdat in je Creusetpan kan.

tamary

Berichten: 29184
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 20:20

pyrex ovenschaal met deksel of aanverwant.

lenaa_tje

Berichten: 10342
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 20:24

Ik gebruik een broodblik maar ook gewoon een rijsmandje (zou ook net zo goed een vergiet, in een theedoek of iets kunnen gebruiken voor het rijzen)
Vervolgens bak ik op de bakplaat een rond brood.

Afbeelding

snorkel1986

Berichten: 3010
Geregistreerd: 27-07-12
Woonplaats: overijsel

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 20:33

Ben begonnen in een glad cake blik :=

lenaa_tje

Berichten: 10342
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 20:37

snorkel1986 schreef:
Ben begonnen in een glad cake blik :=

Dat wil natuurlijk prima, 1 van m’n favoriete vormen is officieel een cakeblik. Is iets minder hoog en breed van boven

axel_1997

Berichten: 1791
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 20:49

Ceffyl schreef:
Deeg dat je wel moet kneden wil ik inderdaad ook nog wel maken. Ik heb alleen geen broodblik oid. Waar bakken jullie eigenlijk je brood in? Want ik ben begonnen met dit brood omdat in je Creusetpan kan.


Ik bak gewoon op een platte bakplaat met bakpapier al worden de grotere broden daar wel erg breed en plat van zonder rijsmandje. Denk dat ik daar binnenkort maar eens in investeer. zou ik al gedaan hebben als ik gewoon een winkel in kon lopen. kleinere bolletjes kan ik goed genoeg opbollen om zo op de bakplaat te leggen.

lenaa_tje

Berichten: 10342
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 20:52

Gewoon interesse waar zou jij in een reguliere winkel een rijsmandje kopen?
Hier dus inderdaad gewoon besteld bij Baktotaal

axel_1997

Berichten: 1791
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 21:04

dille&kamille
kookpunt
hetkookeiland

kan het natuurlijk bestellen maar wil het eigenlijk in m'n handen kunnen houden voor aankoop al kan er natuurlijk weinig aan mankeren.

lenaa_tje

Berichten: 10342
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 21:06

Veel van die winkels heb ik inderdaad niet in mijn buurt.
Dille en kamille vond ik veel te duur voor een mandje wat steun moet geven. Dan werkt een vergiet voor mij net zo goed!
Maar dankjewel ook ik koop liever in een winkel dan online

Albertina71

Berichten: 751
Geregistreerd: 09-01-14
Woonplaats: Bunschoten

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 21:07

Ik heb vorige week een rozijnen/krentenbrood gebakken, gewoon in een cakeblik. Recept uit Brood, Levine van Doorne.
Afbeelding

Afbeelding
Een paar pecannootjes erop als experiment. Superlekker!

axel_1997

Berichten: 1791
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 21:10

Albertina71 schreef:
Ik heb vorige week een rozijnen/krentenbrood gebakken, gewoon in een cakeblik. Recept uit Brood, Levine van Doorne.
[ [url=m/ti5T03.jpg]Afbeelding[/url] ]

[ [url=m/Hrwzcv.jpg]Afbeelding[/url] ]
Een paar pecannootjes erop als experiment. Superlekker!


dat is goed gelukt.

axel_1997

Berichten: 1791
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 21:13

lenaa_tje schreef:
Gewoon interesse waar zou jij in een reguliere winkel een rijsmandje kopen?
Hier dus inderdaad gewoon besteld bij Baktotaal


bij baktotaal zijn ze inderdaad een stuk betaalbaarder.
welke vorm en maat gebruiken jullie het meeste?

JudithO

Berichten: 7057
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-21 18:37

Even een vraag over de verschillen met rijzen.
Hoe kan het dat de ene dag het brood goed rijst, maar de volgende dag het brood minder goed rijst? Soms tot serieus de helft in formaat verschil.
Recept etc alles hetzelfde.
Welke factoren beinvloeden dit?

axel_1997

Berichten: 1791
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-21 18:49

dat valt zo niet te zeggen. ik heb ooit gelezen dat je bij het brood bakken meer dan 80 verschillende fouten kan maken.
maar een paar suggesties.
heb je al je ingrediënten in grammen op een goede weegschaal gewogen?
heb je een ander merk bloem gebruikt? (maakt veel verschil)
zijn al je ingrediënten vers? (vooral gist en bloem zijn van belang)
wat het water even warm? (ideale deegtemperatuur is 27 graden)

JudithO

Berichten: 7057
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-21 18:52

Alle ingredienten en handelingen en hoeveelheden waren gelijk.
Temperaturen ook gelijk.

axel_1997

Berichten: 1791
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-21 18:53

omgevingstemperatuur?

wat was je aan het maken?

JudithO

Berichten: 7057
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-21 19:10

Een gewoon saai volkorenbrood, naar recept van Levine.
Dag 1 en 2 exact hetzelfde ding.
Omgevingstemperatuur ook gelijk, hier in Canada zijn huizen luchtdicht en heb je airconditioning waardoor de temperatuur altijd gelijk is.

Set_Elkol
Berichten: 14849
Geregistreerd: 06-06-06

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-21 19:14

De temperatuur van je water ook gemeten?
Brood minder goed gevormd? Meer of minder bloem gebruikt met bestuiven?

axel_1997

Berichten: 1791
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-21 19:33

zout vergeten? overkomt iedereen wel eens.

kneed je met de hand?
deeg getest? (vliesje trekken)

lenaa_tje

Berichten: 10342
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-21 19:38

JudithO schreef:
Een gewoon saai volkorenbrood, naar recept van Levine.
Dag 1 en 2 exact hetzelfde ding.
Omgevingstemperatuur ook gelijk, hier in Canada zijn huizen luchtdicht en heb je airconditioning waardoor de temperatuur altijd gelijk is.

Luchtvochtigheid?
Temperatuur water doet ook inderdaad veel.
Verder toch de hoeveelheden, ik weet niet hoe secuur je weegschaal is? Maar ook het kneden.
Ik doe altijd eerst op lage snelheid draaien, zodat alles goed gemengd is en het deeg een als een soort bal gedraaid is en daarna op hogere snelheid.

snorkel1986

Berichten: 3010
Geregistreerd: 27-07-12
Woonplaats: overijsel

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-21 20:14

Op andere plek gestaan.. in de zon of niet of toch tocht door deur die nu wel open was.. of laten schrikken ( bv op tafel rijzen en zware boodschappen met plof op tafel gezet..)

JudithO

Berichten: 7057
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-21 20:23

Het enige wat ik kan bedenken is luchtvochtigheid. Om dat betrouwbaar te meten is eigenlijk geen doen, dan moet je zo'n dure hygrometer hebben maar dat gaat me echt te ver.

Temperatuur van het water is kamertemperatuur, en dus altijd hetzelfde (zie mijn eerdere bericht).
Ramen etc staan niet open dus daar zit geen schommeling in.

Andere plek etc is niet aan de orde.
Zout vergeten ook niet.
Laatst ben ik eens vergeten wat te vormen en toen kreeg ik een super brood. Maar al de mindere gevallen vorm ik hetzelfde.

Ik kneed met de mixer, altijd op de laagste stand. Ik kneed altijd tot ik een vliesje kan trekken.

Bloem met bestuiven gebruik ik niet, ik werk met zonnebloemolie op mijn werkblad.

axel_1997

Berichten: 1791
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-21 20:26

Dan is het of de luchtvochtigheid of een andere van de tachtig mogelijke fouten. In andere woorden pech.