Je eigen brood bakken.

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
JudithO

Berichten: 7057
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-21 15:41

Zuurdesem starten is niet zo heel moeilijk, je moet er alleen even de tijd voor nemen. En tijdens het starten moet je wel dagelijks voeden.

Daarna kun je hem inderdaad gewoon in de koelkast wegzetten en wekelijks voeden.

Ik ben hier ook weer gestopt met zuurdesem, omdat mijn man het niet te pruimen vindt. Dus hier nu weer 'gewoon' gistbrood.

Set_Elkol
Berichten: 14849
Geregistreerd: 06-06-06

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-21 20:40

Hier ook erg blij met mijn starter en mijn desem broden, ze zinj ook niet echt zuur te noemen. En zelf een starter opzetten is niet zo moeilijk :P ik ben extra trots op mijn broden omdat het van start tot eind zelf is gecreëerd.

lenaa_tje

Berichten: 10342
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-21 21:07

Set_Elkol schreef:
Hier ook erg blij met mijn starter en mijn desem broden, ze zinj ook niet echt zuur te noemen. En zelf een starter opzetten is niet zo moeilijk :P ik ben extra trots op mijn broden omdat het van start tot eind zelf is gecreëerd.

Dat vind ik er dus ook leuk aan maar ze vinden het hier echt niet lekker dus het schiet niet op.
Heb er wel crackers van gemaakt. Die kan je langer bewaren en die kan ik dus zelf opeten.

gaucho

Berichten: 9521
Geregistreerd: 29-10-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-21 21:15

Crackers zag ik ook al voorbij komen, ga ik ook proberen denk ik.

Anoniem

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-21 10:58

Mijn man heeft het gelukkig andersom! Laatst was er een vriend van hem hier, en (hij wist niet dat ik in de ruimte ernaast was) hij zei tegen hem; "Toen ze ermee begon dacht ik; wat een moeite, maak gewoon gistbroden joh.. Maar het is echt zoveel lekkerder en smaakvoller! Die gistbroden zijn gewoon saai nu."
Dus daar scoorde hij even goede punten bij mij :)) <3

axel_1997

Berichten: 1790
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-21 20:01

even een flinke schop.


Afbeelding
Focaccia in Palermo-stijl. Hij viel prima in de smaak.


Afbeelding
Ik geloof wel dat de schrijver van het recept maar wat heeft lopen raden naar de afmetingen. Want het deeg is twee keer zo hoog gerezen als op het plaatje :D . Dus de volgende keer maak ik hem gewoon twee keer zo breed. :P

Mandarijn
Berichten: 9065
Geregistreerd: 10-09-05

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-21 20:27

Ik heb vandaag een wit brood in m'n broodbakmachine zitten. Ben benieuwd, is voor het eerst dat ik 'm gebruik. :))

Mandarijn
Berichten: 9065
Geregistreerd: 10-09-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-21 21:05

Net uit de machine!
Korst lijkt wat zacht, hoort dat als ze net klaar zijn?
Heb 'm op een ovenrooster gezet om af te koelen.

Afbeelding

axel_1997

Berichten: 1790
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-21 23:46

Oh netjes! Is het lekker? Een knapperige korst bereik je met voldoende stoom tijdens het begin van het bakproces. Sommige ovens hebben een stoomfunctie. Bij andere ovens kan je een kopje kokend water in de oven zetten. Ik weet niet hoe dit in een broedmachine gaat.

MarliesV

Berichten: 15178
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-21 08:42

Oh Axel, dat is een mooie typo: broedmachine :')

Ik bak niet met de machine maar in de oven, dus geen idee hoe dat zit Mandarijn.
Hoe was de smaak?

Nu heb ik zin om brood te bakken maar het komt er zo weinig van de laatste tijd. Druk druk druk.
Wel met regelmaat een focacia voor bij de barbecue, maar ja, die is binnen 2 uurtjes klaar.
Misschien weekend eens even tijd nemen voor een lekker brood.

Zag op de Heel Holland Bakt UK versie een Babka, joods brood met chocola, die zag er toch lekker uit :~

axel_1997

Berichten: 1790
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-21 08:48

oh daarom werd het brood niet gaar! _O-
ik had de verkeerde machine!

Mandarijn
Berichten: 9065
Geregistreerd: 10-09-05

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-21 10:16

Hij smaakt prima! :D Onderkant en zijkant van de korst zijn goed, alleen bovenop dus niet.
Afbeelding

Djoena
Berichten: 11513
Geregistreerd: 01-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-21 11:24

Hallo iedereen,

Ik kom graag even binnenvallen als dat mag. Bij mij is er deze week een gist intolerantie geconstateerd. Nu wist ik vroeger een simpel gistvrij recept voor (stok)brood, maar ik weet de hoeveelheden van de ingrediënten niet meer en ik kan hem nergens meer vinden :+

De ingrediënten:
Tarwebloem
Margarine
Zout

Wie o wie kan mij verder helpen? Het is echt het meest simpele recept ooit en het levert stevig brood. Ik vind het resultaat veel lekkerder dan de gistvrije broden van de supermarkt.

JudithO

Berichten: 7057
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-21 11:30

Is zuurdesem dan niet wat voor je? Helemaal niet moeilijk om te maken en de starter is ook goed bij te houden.

Djoena
Berichten: 11513
Geregistreerd: 01-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-21 12:36

Zuurdesembrood heb ik inderdaad afgelopen week gegeten :j maar jammer genoeg vindt mijn zoontje dat niet lekker. Hij is echt een stokbrood liefhebber, vandaar dat ik heel graag het andere simpele recept zoek. Om de luchtigheid nog wat te vergroten, voegde ik er vaak ook wat spa rood aan toe.

Flower033

Berichten: 754
Geregistreerd: 15-09-12
Woonplaats: Niet meer op bokt

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-21 10:55

De hoeveelheid water is afhankelijk van hoe nat je het brood wilt hebben. En of het je lukt om brood met een hoge vochtigheid te verwerken. Is niet zo makkelijk. Op Youtube zijn er wel veel filmpjes van te vinden hoe dat moet. Ik gebruik meestal 60 tot 65% water tov de hoeveelheid bloem. Ligt ook aan het soort bloem. en 2% zout. Ipv margarine doe ik er of niets of een scheut olijfolie bij. De truc bij stokbroden is wel een hoge vochtigheid, lage hoeveelheid rijsmiddel en veel geduld.

Je hebt wel iets van een rijsmiddel nodig. Als je een soort voordeeg maakt, van bijna al het water en een beetje bloem. Je laat dat een paar dagen staan, heb je eigenlijk een desemstarter. Dan voeg je de rest van de bloem toe en laat je het weer (lang) rijzen.

Een desembrood hoeft niet zo zuur te zijn zoals bijvoorbeeld de duitse zuurdesembroden. Bij de supermarkt zijn ook desembroden te koop waar je waarschijnlijk niet eens van door hebt dat het desembroden zijn.

Een wat technisch boek, maar wel erg leerzaam is: Ik bak geweldig, jij trouwens ook.

Roodvos

Berichten: 6657
Geregistreerd: 03-04-04
Woonplaats: Op een bult SiO2

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-21 11:38

Mandarijn schreef:
Net uit de machine!
Korst lijkt wat zacht, hoort dat als ze net klaar zijn?
Heb 'm op een ovenrooster gezet om af te koelen.

[ [url=m/ynt0hx.jpg]Afbeelding[/url] ]

Late reactie....
Heeft jouw broodbakmachine ook een warmhoudperiode na het bakken?
Die van mij blijft na het bakken nog (ik dacht) 30 minuten warm/heet. Ik haalde eerst ook het brood eruit direct na het bakken, maar laat het nu zitten tot na deze warmhoud periode. De korst is dan bruiner en steviger.

Ik heb vorige week een waldkornbrood gebakken in de broodbakmachine.
Afbeelding

pinto_1

Berichten: 2552
Geregistreerd: 18-05-09
Woonplaats: Nordhorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-21 12:19

Die ziet er mooi uit. Ik bak ook vaak waldkorn in de broodbakmachine, maar bij mij zakt hij de laatste 30 minuten gigantisch in.
Dus hij ziet eruit als op jouw foto, maar op gegeven moment is de bovenkant een ingedeukte variant. :')

Enig idee wat ik verkeerd doe?

Roodvos

Berichten: 6657
Geregistreerd: 03-04-04
Woonplaats: Op een bult SiO2

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-21 12:52

Nee, sorry, ik heb echt geen flauw idee :o
Maar even snel Googlen komt met:
- of deeg te vochtig
- of te lang gerezen

Ik heb echt een supersimpele machine, met welgeteld 3 standen: Basic, French of Whole Wheat. Ik heb voor de waldkorn de Whole Wheat gekozen.

Ik maak gebruik van kant-en-klaar meel van Koopmans (met gist). Ik ben wel heel nauwkeurig met het afmeten van het water en zorg ervoor dat alle ingrediënten goed op kamertemperatuur zijn.

Ik heb wel een keer een krentenbrood gehad die de machine bijna uit was geploft :')

pinto_1

Berichten: 2552
Geregistreerd: 18-05-09
Woonplaats: Nordhorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-21 13:19

Ik gebruik ook programma whole wheat, 1.5lb en medium (kleur van het brood).
Ook inderdaad Koopmans, alles netjes afgewogen. Zal wel een slechte machine hebben... :')

Djoena
Berichten: 11513
Geregistreerd: 01-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-21 15:09

Flower033 schreef:
De hoeveelheid water is afhankelijk van hoe nat je het brood wilt hebben. En of het je lukt om brood met een hoge vochtigheid te verwerken. Is niet zo makkelijk. Op Youtube zijn er wel veel filmpjes van te vinden hoe dat moet. Ik gebruik meestal 60 tot 65% water tov de hoeveelheid bloem. Ligt ook aan het soort bloem. en 2% zout. Ipv margarine doe ik er of niets of een scheut olijfolie bij. De truc bij stokbroden is wel een hoge vochtigheid, lage hoeveelheid rijsmiddel en veel geduld.

Je hebt wel iets van een rijsmiddel nodig. Als je een soort voordeeg maakt, van bijna al het water en een beetje bloem. Je laat dat een paar dagen staan, heb je eigenlijk een desemstarter. Dan voeg je de rest van de bloem toe en laat je het weer (lang) rijzen.

Een desembrood hoeft niet zo zuur te zijn zoals bijvoorbeeld de duitse zuurdesembroden. Bij de supermarkt zijn ook desembroden te koop waar je waarschijnlijk niet eens van door hebt dat het desembroden zijn.

Een wat technisch boek, maar wel erg leerzaam is: Ik bak geweldig, jij trouwens ook.

Heel erg bedankt! Ik zal eens een paar testbroodjes maken :j

Marcella

Berichten: 36714
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-21 15:13

pinto_1 schreef:
Ik gebruik ook programma whole wheat, 1.5lb en medium (kleur van het brood).
Ook inderdaad Koopmans, alles netjes afgewogen. Zal wel een slechte machine hebben... :')

Zet je deksel open, want door de plotselinge kou kan het ook inzakken, maar ook door temperatuur keuken te laag waardoor het afkoelen te hard ga.

axel_1997

Berichten: 1790
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-21 15:21

Afbeelding
Grote ronde focaccia con cipolla

Roodvos

Berichten: 6657
Geregistreerd: 03-04-04
Woonplaats: Op een bult SiO2

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-21 17:08

pinto_1 schreef:
Ik gebruik ook programma whole wheat, 1.5lb en medium (kleur van het brood).
Ook inderdaad Koopmans, alles netjes afgewogen. Zal wel een slechte machine hebben... :')

Je hebt denk ik een ingewikkelde machine :D
Ik word even getriggerd door de 1.5lb. Kennelijk moet je een gewicht ingeven? Hoe nauwkeurig kan dat? Want lb = een engelse pond en die is niet gelijk aan 500 gram maar aan 454 gram. Dus 750 gram (500 gr meel + 250 gr water) is geen 1.5 lb maar ongeveer 1.65 lb.

Dus je zou nog wat kunnen spelen met de instellingen. Meer gewicht en wat lichter van kleur, of die 1.5 lb en dan donkerder van kleur.
Tip: schrijf even op welke instellingen je doet, en daarna wat het resultaat was. Dan kan je de volgende keer even nakijken wat je wel (of niet :+ ) moet proberen.

pinto_1

Berichten: 2552
Geregistreerd: 18-05-09
Woonplaats: Nordhorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-21 21:03

Thnx voor de tip. Ik kan alleen kiezen tussen 1, 1.5 en 2 lb, maar variëren met instellingen is nog een idee.

Mijn laatste optie was een deeg programma, en dan zelf afbakken, maar dit wil ik nog wel proberen. +:)+