Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 20 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Hoe fruit bewaren?

 
Profiel   

Appels kan ik gerust 2 weken laten liggen. Peren zijn na een week nog net eetbaar. Bananen halen ook wel 5 dagen.

Maar hoe bewaar je dingen zoals nectarine, peche, ...
Als ik ze zaterdag koop zitten ze maandag al vol schimmel, en ik eet geen hele verpakking op 2 dagen leeg.

Kiwi's zijn helemaal een drama. Ze zijn een week enorm hard en dan zijn ze 1 dag eetbaar, en de dag erna kan ik ze weggooien. Maar ik eet geen 6 Kiwi's op een dag...

Mandarijnen zitten in een krat of zakje, de eerste week zijn ze te zuur, dan zijn ze 3 dagen eetbaar en dan begint de eerste te schimmelen. Maar ik eet geen heel krat Mandarijnen in 3 dagen...

Rood fruit bewaar ik in de ijskast en dat haalt dan meestal wel 3 dagen.

Hoe doen jullie dat? Ik ga alleen op zaterdag naar de winkel en koop dan voor een hele week eten, maar met fruit lijkt dat hopeloos.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-21 06:50 



 
Profiel   

Ik heb dat probleem juist met bananen, ik koop ze groen en in 2 dagen zijn ze bruin of melig. Het helpt soms om ze in de koelkast te bewaren, maar volgens mij verliezen bijvoorbeeld nectarines wel wat van hun smaak

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-21 06:52 



 
Profiel   

Goed rijpe (dus lekkere) perziken en nectarines zijn gewoon ook niet zo lang houdbaar. Ik haal ze uit plastic en bewaar ze uit de volle zon, en niet in de buurt van bananen of appels. Die geven een stofje af dat de rijping van ander fruit versnelt. Daar kun je dus ook gebruik van maken als je wilt dat kiwi's of mango's wat sneller rijp worden.

Ik eet over het algemeen het snelst rijpende fruit aan het begin van de week :) ik gebruik bananen vooral in een smoothie of bananenbrood, dus als ze erg rijp worden gooi ik ze in de diepvries. Niet in de koelkast, worden ze echt niet lekker van.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-21 06:59 



 
Profiel   

moonsparkle schreef
Ik heb dat probleem juist met bananen, ik koop ze groen en in 2 dagen zijn ze bruin of melig. Het helpt soms om ze in de koelkast te bewaren, maar volgens mij verliezen bijvoorbeeld nectarines wel wat van hun smaak

Je moet bananen ook niet in de koelkast bewaren :+

Je kan ook eea invriezen. Zo had ik van de week een ananas gekocht, die je heb ik in stukjes gesneden en het deel dat ik niet direct nodig had heb ik ingevroren. Dat kan je bijvoorbeeld ook prima met mango of rood fruit doen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-21 07:03 



 
Profiel   

Ik leg fruit meestal in de fruitschaal totdat het rijp is, dan gaat het de koelkast in waar het nog vrij lang goed blijft. Behalve bananen en citrusfruit, die blijven gewoon op de fruitschaal liggen en controleer ik geregeld op schimmelplekjes. Als er een plekje zacht wordt eet ik dat stuk fruit meteen op.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-21 07:04 



 
Profiel   

goldenarrow schreef
moonsparkle schreef
Ik heb dat probleem juist met bananen, ik koop ze groen en in 2 dagen zijn ze bruin of melig. Het helpt soms om ze in de koelkast te bewaren, maar volgens mij verliezen bijvoorbeeld nectarines wel wat van hun smaak

Je moet bananen ook niet in de koelkast bewaren :+

Je kan ook eea invriezen. Zo had ik van de week een ananas gekocht, die je heb ik in stukjes gesneden en het deel dat ik niet direct nodig had heb ik ingevroren. Dat kan je bijvoorbeeld ook prima met mango of rood fruit doen.



Klopt, bij bananen schijnt het te helpen om die harde bovenkant in te wikkelen in verrshoudfolie, maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-21 07:12 



 
Profiel   

bananen gaan hier wel de koelkast in. Dan rijpen ze langzamer maar worden ze wel bruin. Zolang ze gewoon stevig/hard zijn kan je ze dus prima eten, ook al zijn ze bruin.
Wij hebben 2 koelkasten en het fruit is dus ook verdeeld over 2.
Appels en bananen in de ene en de rest in de andere. Tenzij ik heel veel van een bepaald iets heb (doos mango/doos avocado/doos passie)
peren liggen naast de koelkast, die gaan hier snel snel op. Tis echt wachten tot ze rijp genoeg zijn, dan knipper ik met mijn ogen en dan heeft 1 van m'n dochters (2,5 en 1) de hele peer weg gewerkt.

Aardbeien en zachtfruit gaan sowieso in de koeling.
Steenfruit (perzik, nectarine, pruim ) ook
Pers sinaas ook in de koeling (ik vind verse jus lekkerder als het koud is) en de rest van de citrus hebben we maar heel af en toe en gaat meestal buiten de koeling.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-21 07:22 



 
Profiel   

Zacht fruit (behalve banaan dan) moet je gekoeld bewaren heb ik altijd geleerd. Bananen koop ik in deze tijd van het jaar niet. Ik ben de enige die ze eet, en er komen snel fruitvliegjes op af.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-21 07:43 



 
Profiel   

Ik vind het nogal afhangen van in welke winkel we het fruit kopen. Bij de Lidl en AH blijft groente en fruit eigenlijk lang vers, bij Aldi zit er veel eerder schimmel op. Lokale fruitboer hebben we hier niet, maar bij mijn ouders was dat nog veel langer goed.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-21 08:15 



 
Profiel   

Ik doe in eerste instantie alles in de koelkast en leg steeds een deel op de fruitschaal. Dan zijn ze meestal knetterhard als ze de schaal in gaan en met een paar dagen rijp.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-21 08:27 



 
Profiel   

8nnemiek schreef
Ik leg fruit meestal in de fruitschaal totdat het rijp is, dan gaat het de koelkast in waar het nog vrij lang goed blijft. Behalve bananen en citrusfruit, die blijven gewoon op de fruitschaal liggen en controleer ik geregeld op schimmelplekjes. Als er een plekje zacht wordt eet ik dat stuk fruit meteen op.


Dit! Sowieso bevatten bananen ethyleen (nu hoop ik dat ik het goede plantenhormoon benoem) en normaal zorgt ethyleen voor veroudering van de plant, maar bij bananen zorgt het o.a. voor de rijping na het plukken. Als je bananen bij ander fruit (behalve citrusfruit) in een schaal legt, rijpt dat fruit ook extreem snel (zeg niet dat iemand dat doet, geef het als tip voor degenen die dit niet weten en dit lezen).
Maar wij bewaren zowat alles in de koeling, tegenwoordig zelfs appels enzo.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-21 08:27 



 
Profiel   

Ik bewaar al mijn fruit in de koelkast. Op Bananen na.
Fruit dat nog moet rijpen, hou ik ook buiten de koelkast.
Sinds kort heb ik mijn aardbeien in vershouddozen (van de spaaractie van de AH), zodat ik alles kon stapelen en daardoor blijven ze ruim een week goed

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-21 08:59 



 
Profiel   

Oh, en nog een goede. Heb je een ananas die nog niet rijp is, als je hem op zn kop bewaard rijpt die sneller :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-21 09:02 



 
Profiel   

Bananen gaan op de fruitschaal. Appels en peren in de groentela van de koelkast. Uit de verpakking. Die houd ik.gerust zo 2 weken goed.
Kiwi, sinaasappels, mandarijnen enz gaan uit de verpakking en liggen in de trapkast. Hier is het donker en koel. Blijft meer dan een week goed. Sinaasappels heb ik zo 2 weken goed gehouden terwijl die op de fruitschaal binnen een week al plekken kregen.
Aardbeien in een vershoudbak in de koelkast.

Oh en ik draai het fruit wel af en toe om. als ze continu op dezelfde kant liggen dan wordt de onderkant zacht en groen..

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-21 09:02 



 
Profiel   

hier gaat alles in de koelkast op bananen na. fruit dat nog niet rijp is leg ik er een dag of 2 van te voren uit en in een schaal in de zon zodat ze snel rijpen :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-21 11:05 



 
Profiel   

Wij kopen meestal los fruit, precies om deze reden. Meestal duurder dan fruit op schaal, maar anders gooien we heel veel weg.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-21 11:08 



 
Profiel   

Banaan doen t meestal wel een weekje hier.
Aardbeien van de groenteboer hier zij veel lekkerder dan van de supermarkt én bijkomend voordeel, die blijven in de koelkast in hun papieren zak ook gewoon een week eetbaar.
Ander fruit koop ik niet in grote bakken, maar bv 2 perzikken en 2 kiwi's, omdat die idd te snel gaan als ze eenmaal eetrijp zijn en mijn man eet eigenlijk alleen maar bananen, dus de rest moet ik eten voor het niet meer lekker is.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-21 23:06 



 

Voor bananen helpt het blijkbaar om plastic folie rond de bovenkant van de tros te wikkelen. Ze mogen in geen geval in de koelkast. Maar hoe warmer ze liggen hoe sneller ze rijpen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-07-21 00:41 



 
Profiel   

Ik had eerst een glazen fruitschaal en wilde die altijd vol hebben, maar dan ligt het open en tegen elkaar aan.

Nu doe ik het in een kistje die open is, dus er kan overal zuurstof bij. Bananen en bijv sinaasappels laat ik daar liggen. Appels, kersen, druiven, perzik ( rijp) doe ik in de kk. Perzik of nectarine haal ik wel uit elkaar en als ik ene plekje zie gaat die gelijk naar de varkens. Geen fruit met een plekje bij het andere fruit.

Enige nadeel is dat we vaker vergeten fruit te pakken.......Vanaf de fruitschaal/krat pikken we sneller iets.

Vanwege de verbouwing is de opening naar de kelder dicht, maar 2 huizen terug legde ik alles in de kelder. Donker en koel bleef meeste wel lang genoeg mooi.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-07-21 02:21 



 
Profiel   

Ik doe aluminiumfolie om de bovenkant van de bananen dan liggen ze zo een week buiten de koelkast.
Appels, peren en meloen in de groentelade als ze rijp zijn en aardbeien bewaar ik ongewassen in de koelkast.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-07-21 06:36 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 20 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen