Zelf jus maken, ook bij vleesvervangers

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
magda_90
Berichten: 32277
Geregistreerd: 24-09-06

Zelf jus maken, ook bij vleesvervangers

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-08-21 19:28

Ik ben een beetje heel erg op zoek naar inspiratie. Bij vleesgerechten maak ik het liefste zelf de jus door middel van bloem, bouillon en kruiden. Maar bij vleesvervangers werkt dat niet echt. Nu heb ik online wat recepten gevonden maar die vond ik persoonlijk niet echt iets.

Welke recepten gebruiken jullie als je een AVG met vleesvervangers maakt? :)

Ik kook overigens zonder pakjes, anders was de oplossing natuurlijk wel makkelijk. :D

verootjoo
Berichten: 35641
Geregistreerd: 19-10-03

Re: Zelf jus maken, ook bij vleesvervangers

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-21 19:39

Jus is het beste van echt vlees.
Wat nu als je een witte basissaus maakt en afhankelijk van wat de G en de V (vervanger) is daar lekkere kruiden aan toevoegt? Ik vind ook bv kaassaus erg lekker, of kerriesaus, of groene kruidensaus?

magda_90
Berichten: 32277
Geregistreerd: 24-09-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-08-21 19:42

verootjoo schreef:
Jus is het beste van echt vlees.
Wat nu als je een witte basissaus maakt en afhankelijk van wat de G en de V (vervanger) is daar lekkere kruiden aan toevoegt? Ik vind ook bv kaassaus erg lekker, of kerriesaus, of groene kruidensaus?


Aaah kijk daar kan ik wat mee. Dan staar je je zo weer blind natuurlijk op traditionele jus. Welke witte basissaus recept gebruik jij?

verootjoo
Berichten: 35641
Geregistreerd: 19-10-03

Re: Zelf jus maken, ook bij vleesvervangers

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-21 19:44

Gewoon beginnen met een roux en daarbij melk aan toevoegen tot het saus is. En dan met peper en zout op smaak brengen en dus met wat je lekker vindt :) Ik hou vooral van plakjes kaas erin.

magda_90
Berichten: 32277
Geregistreerd: 24-09-06

Re: Zelf jus maken, ook bij vleesvervangers

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-08-21 19:45

Dankjewel. :)

N_B_N
Berichten: 1963
Geregistreerd: 03-12-10
Woonplaats: Heijningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-21 19:45

Oké ik heb nooit goed leren koken en ik maak nu jus van de boter waar ik het vlees in braad met het sap van het vlees en daar nog een beetje water bij en dan nog even aan de kook brengen, maar het kan dus ook anders? En misschien ook wel lekkerder dus?

kiwiwitje

Berichten: 20107
Geregistreerd: 22-08-09
Woonplaats: Vught

Re: Zelf jus maken, ook bij vleesvervangers

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-21 20:23

Of een champignonsaus maken. De jumbo heeft lekkere bouillonblokjes van champignon. Met boter en bloem een roux maken en dan water erbij tot t de dikte heeft die je wil. Blokje verkruimelen en erbij. In een andere pan champignons bakken. Evt met een gesnipperd uitje en teentje knoflook en dat erbij doen.
Ook lekker over de pasta met verse spinazie

Gerookte paprika poeder of kerrie kan ook. Of een kaassausje evt met als basis boter bloem en een groente bouillonblokje.
Je kan ook wat met (italiaanse) kruiden of taco kruiden mixen.

8nnemiek

Berichten: 43391
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-21 20:27

Ik heb jus nooit van vlees gemaakt. Als ik aardappeltjes kook dan gebruik ik het kookwater van de aardappelen voor de jus. Dat bindt goed.
Ik maak een roux van olie en meel. Eventueel wat ui en/of knoflook erbij. Een klein beetje bouillonpoeder, zwarte peper, en een snufje piment. Zodra de roux iets bruin begint te worden doe ik er een scheut sojasaus bij, en dan met aardappelwater of gewoon water aanvullen terwijl je roert totdat het de goede dikte heeft. Naar smaak kun je er dan nog wat extra sojasaus bij doen.
Dan heb je gewoon bruine jus.
Ik proef nauwelijks verschil met vleesjus.

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Re: Zelf jus maken, ook bij vleesvervangers

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-21 20:58

Boter smelten, marmite of mosterd erbij, goed verhitten en afblussen met wijn, melk, bouillon of water.

MarlindeRooz
Correspondent

Berichten: 33787
Geregistreerd: 27-02-10
Woonplaats: Apeldoorn

Re: Zelf jus maken, ook bij vleesvervangers

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-21 21:02

Kuch

Ik koop gewoon kant en klare pakjes. :=

Misschien eens kijken wat daar in zit?

TheWelsh

Berichten: 1599
Geregistreerd: 19-10-09

Re: Zelf jus maken, ook bij vleesvervangers

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-21 21:27

Roux? Nooit van gehoord! Maar volgens Google maak ik dat al wel eens :o
Alleen dan als basis voor bv kaassaus voor door de pasta of als sausje over de bloemkool.

Maar hoe jullie jus maken van zo'n roux... Daar kun je stront nog lekker mee krijgen ;)

MarlindeRooz
Correspondent

Berichten: 33787
Geregistreerd: 27-02-10
Woonplaats: Apeldoorn

Re: Zelf jus maken, ook bij vleesvervangers

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-21 21:30


magda_90
Berichten: 32277
Geregistreerd: 24-09-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-08-21 22:59

Dank jullie wel. Daar zit heel veel nieuwe inspiratie bij. :)


MarlindeRooz schreef:
Kuch

Ik koop gewoon kant en klare pakjes. :=

Misschien eens kijken wat daar in zit?


Veel suiker en zout vooral. Veel gezonder om het lekker zelf te maken. :o


N_B_N schreef:
Oké ik heb nooit goed leren koken en ik maak nu jus van de boter waar ik het vlees in braad met het sap van het vlees en daar nog een beetje water bij en dan nog even aan de kook brengen, maar het kan dus ook anders? En misschien ook wel lekkerder dus?


Met vlees is dat een prima optie. Maar ik eet ook veel vleesvervangers dan wil die methode amper. De opties die hier genoemd worden zijn dan veel beter. :)

F_Orumster

Berichten: 15320
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Re: Zelf jus maken, ook bij vleesvervangers

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-21 23:06


Marleen_L

Berichten: 187
Geregistreerd: 18-02-16
Woonplaats: Groningen

Re: Zelf jus maken, ook bij vleesvervangers

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-21 23:10

Wat nog een optie zou kunnen zijn is extra jus maken op de dagen dat je vlees eet en die invriezen voor de andere dagen? Al zie ik hier wel lekkere alternatieven voorbij komen!

magda_90
Berichten: 32277
Geregistreerd: 24-09-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-08-21 23:15

Marleen_L schreef:
Wat nog een optie zou kunnen zijn is extra jus maken op de dagen dat je vlees eet en die invriezen voor de andere dagen? Al zie ik hier wel lekkere alternatieven voorbij komen!


Ja klopt, in de praktijk heb ik vaak net te weinig omdat ik er te laat aan denk. :o

Jilletje

Berichten: 8172
Geregistreerd: 18-11-06
Woonplaats: Limmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-21 23:28

Recept van mn oma, aangepast naar vegan/vega
Plantaardige boter een klein klontje smelten, dan een glaasje water er bij en een schepje groente bouillon poeder. Dan een beetje ketchup en ketjap manis, klein lepeltje mosterd. Dit door elkaar mengen. Dan heb je al een hele lekkere jus! Eventueel kan je er ook nog een gebakken uitje en/of gebakken champignons er door.
Als je de jus wat meer gebonden wilt kan je er ook nog wat maizena in doen.

Amado7

Berichten: 10727
Geregistreerd: 04-06-11
Woonplaats: In het leukste dorp.

Re: Zelf jus maken, ook bij vleesvervangers

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-21 00:11

Scheut ketjap er doorheen :D

senna21

Berichten: 11841
Geregistreerd: 17-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-21 00:34

Amado7 schreef:
Scheut ketjap er doorheen :D

Dat is wel lekker, maar bevat net zoveel suiker en zout als de pakjes jus/saus.

Duhelo

Berichten: 28537
Geregistreerd: 29-05-03

Re: Zelf jus maken, ook bij vleesvervangers

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-21 08:55

Ik maak graag een aardbeiensausje.
In de boter van je vlees (of vleesvervanger) fruit je een fijngesneden uitje. Daarop doe je een scheutje zwarte balsamico azijn, een beetje water, bouillonblokje en enkele lepels aardbeienconfituur. Klontje roomboter erbij om te binden en afkruiden met peper en zout.

F_Orumster

Berichten: 15320
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Re: Zelf jus maken, ook bij vleesvervangers

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-21 09:32

Marmite kan een goede umami boost geven. Daarnaast nog een zoete component zoals balsamico of maple syrup.

Flower033

Berichten: 754
Geregistreerd: 15-09-12
Woonplaats: Niet meer op bokt

Re: Zelf jus maken, ook bij vleesvervangers

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-21 09:40

Je kunt ook bruine saus maken, van bruine roux (boter en bloem bruin laten worden). Water erbij en op smaak maken met groentenbouillon, zout, peper.
Variaties:
- sereh, gember en laospoeder toevoegen
- lepeltje mosterd
- beetje tomatenpuree of ketchup
- gebakken uien en champignons

of een combinatie hiervan.

magda_90
Berichten: 32277
Geregistreerd: 24-09-06

Re: Zelf jus maken, ook bij vleesvervangers

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-08-21 09:48

Super lief al deze tips. Dankjewel!

magda_90
Berichten: 32277
Geregistreerd: 24-09-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-08-21 17:44

Ruikt al heel lekker. :+:
Afbeelding

kiwiwitje

Berichten: 20107
Geregistreerd: 22-08-09
Woonplaats: Vught

Re: Zelf jus maken, ook bij vleesvervangers

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-21 17:51

Smaakt vast ook lekker! Geniet ervan!