keukenwijsheden en kookregels.

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
axel_1997

Berichten: 1790
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

keukenwijsheden en kookregels.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-09-21 20:25

Als je graag kookt krijg je al snel een setje regels, wijsheden en uitspraken voor lekker eten. Sommigen komen uit grootmoederstijd. Anderen heb je zelf ondervonden/bedacht. Het leek me leuk om die allemaal in een topic te verzamelen. Dus wat zijn jou beste mooiste of grappigste keukenuitspraken?

Ik begin:
[*]Verandering van spijs doet eten.
[*]Botte messen zijn gevaarlijke messen.
[*]Koken is kunst, bakken is wetenschap.
[*]Appeltaart zonder kaneel is gewoon taart. Y)(^)
[*]Aardappels klaarmaken doe je lang en heet. Niets is smeriger dan een glazige half gare aardappel.
[*]Royaal kruiden. Investeer in de smaakmakers. Besparen doe je maar op de rest.
[*]De mislukkelingen smaken het lekkerst. :9
[*]Lees kritisch. Breng op smaak met peper en zout... >;) Waarom in vredesnaam?
[*]Bij twijfel voeg kaas toe. :P
Laatst bijgewerkt door axel_1997 op 15-09-21 20:57, in het totaal 1 keer bewerkt

Prima2Donna

Berichten: 853
Geregistreerd: 14-07-12
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-21 20:41

Pasta moet koken in de zee!!! Al snel geleerd van mijn vader :D (er moet flink wat zout bij het kookwater)

EDIT; iets te snel op de verzend knop geklikt haha.
axel_1997 schreef:
[*]De mislukkelingen smaken het lekkerst. :9

Deze gebruiken mijn ouders ook vaak. Als ik iets bak (lees: bijna elke week) dan is er vaak wel iets dat niet 'klopt' of 'mislukt' is, maar zij vinden het dan juist extra lekker. Iets met hausmacher en een quote van mijn vaders moeder die me even niet te binnen schiet.

Leuk idee voor een topic :) Zal even nadenken of we hier nog meer wijsheden hebben.
Laatst bijgewerkt door Prima2Donna op 15-09-21 20:46, in het totaal 1 keer bewerkt

Ibbel

Berichten: 49103
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-21 20:43

Glazigheid bij aardappelen heeft niets met het koken te maken. Glazige aardappelen zijn gewoon verkeerde aardappelen (zit te weinig zetmeel in omdat het 'leeggezogen' aardappelen zijn - soms de gepote knol, soms omdat er een tweede generatie knollen groeit die de eerstgevormde weer - deels - leegzuigen)

Verder een verkeerde wijsheid: pasta moet na het koken onder koud water afgespoeld worden.
Onzin, tenzij je lauwe pasta lekker vindt.
Oh, en niet zozeer een kookwijsheid, maar koffiekopjes moet je voorverwarmen, anders is de koffie lauw voor je 'm aan je lippen zet.

marschwood
Berichten: 454
Geregistreerd: 25-08-08

Re: keukenwijsheden en kookregels.

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-21 20:47

Weken kun je niet tegen wassen.(aangekoekte resten wassen gemakkelijker af nadat je het voorgeweekt hebt.)

axel_1997

Berichten: 1790
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-09-21 20:49

Dan heb ik misschien een onjuist idee van wat glazigheid is. In elk geval vind ik een slecht gegaarde aardappel verschrikkelijk smerig.

Marije_jiplover

Berichten: 25314
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Re: keukenwijsheden en kookregels.

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-21 20:53

* Meer lol met cholesterol, meer pret met vet, als we eens naar de snackbar gaan.

* Scherpe messen maakt eten lekkerder

Later komen er vast nog meer boven borrelen.

Schuur_

Berichten: 4874
Geregistreerd: 09-08-05

Re: keukenwijsheden en kookregels.

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-21 20:57

Nooit de soeplepel in het eten laten staan, dan wordt de soep zuur

Ibbel

Berichten: 49103
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-21 21:03

Niet zozeer een wijsheid, wel een ervaring: als je pasta wilt eten, kun je maar beter je bord voorverwarmen, want pasta koelt af waar je bij staat. Rijstgerechten kan je wel van een koud bord eten, daar brand je je mond nog aan na 10 minuten.

En waarom, geen idee. Zoveel verschil in percentage water tussen rijst en pasta zal er toch niet zijn?

En wel nog een klassieke wijsheid: groot vlees 10 minuten laten rusten in alufolie voor het aan te snijden.

Hilli

Berichten: 22948
Geregistreerd: 28-07-04
Woonplaats: My home is where my horse is...

Re: keukenwijsheden en kookregels.

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-21 21:06

Geen verse erwtensoep maken als je ongesteld bent, want dan bederft 'ie binnen een dag ( :r )

Ibbel

Berichten: 49103
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: keukenwijsheden en kookregels.

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-21 21:07

Sowieso mogen vrouwen niet de keuken in als ze ongesteld zijn, ook de melk gaat er van schiften en nog meer van dergelijke rampen :D

axel_1997

Berichten: 1790
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Re: keukenwijsheden en kookregels.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-09-21 21:11

die laatste twee zijn zeker uit overgrootmoeders tijd? :oo
ik ken ze niet.

Hilli

Berichten: 22948
Geregistreerd: 28-07-04
Woonplaats: My home is where my horse is...

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-21 21:16

axel_1997 schreef:
die laatste twee zijn zeker uit overgrootmoeders tijd? :oo
ik ken ze niet.

Klopt, mijn moeder wekte destijds in de Thuiszorg en een oudere dame/cliƫnt kwam met die wijsheid. Het klopte, mijn broertje constateerde de dag na bereiding "mam, je soep borrelt zonder koken" :')

Ibbel

Berichten: 49103
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-21 21:23

axel_1997 schreef:
die laatste twee zijn zeker uit overgrootmoeders tijd? :oo
ik ken ze niet.


Uit de bijbel voor zover mijn kennis reikt. En in die tijd een zeer verstandig advies vanuit hygienisch oogpunt bezien.

Ibbel

Berichten: 49103
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: keukenwijsheden en kookregels.

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-21 21:27

Oh, schiet me een hele fraaie te binnen:

wie zijn vrienden wil gedenken, moet zich het eerst de thee en het laatst de koffie schenken.

Maw, de eerste thee is slap, en de laatste koffie bevat het drab.

Nielojram

Berichten: 7798
Geregistreerd: 14-02-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-21 20:07

" Dun schillen, de vitamine zit onder de schil"

Maakten ze keukenhulpjes wijs, want dan schilden ze dun.

Niet echt met het bereiden van eten te maken, maar "Ijskasten bestaan niet meer, in de middeleeuwen had je kasten met ijs erin, nu heb je koelkasten".

Als taal nazi purist erger ik mij aan het woord 'ijskasten'.

Ibbel

Berichten: 49103
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: keukenwijsheden en kookregels.

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-21 21:09

Een drie jaar niet ontdooide vriezer mag de naam ijskast daarentegen over het algemeen wel hebben :D

Marije_jiplover

Berichten: 25314
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-21 21:31

Hahaha, Ibbel _O-

fjordjes

Berichten: 12029
Geregistreerd: 03-07-05

Re: keukenwijsheden en kookregels.

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-21 21:37

Zien eten doet eten

En als het onweert bederft de soep. Dat zegt m'n man, geloof er geen zak van. Hij zegt ook dat het slecht is om koud drinken (uit de koelkast) snel op te drinken. Geloof ik ook niks van, doe het al jaren en heb nergens last van.

ryukapple

Berichten: 1776
Geregistreerd: 06-11-12
Woonplaats: Raalte

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-21 21:40

Hier altijd geleerd

Groeit wat je kookt onder de grond. Dan moet het in koud water. Groeit wat je kookt boven de grond dan moet het in warm of kokend water.

8nnemiek

Berichten: 43392
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: keukenwijsheden en kookregels.

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-21 21:45

Eieren laten schrikken }>

axel_1997

Berichten: 1790
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Re: keukenwijsheden en kookregels.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-09-21 22:23

BOE!

Marije_jiplover

Berichten: 25314
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-21 22:29

axel_1997 schreef:
BOE!

Dat doen we hier dus standaard, pannetje met eieren van t fornuis, koud water erop en idd, BOEH! roepen :))

moonsparkle
Berichten: 21712
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-21 22:34

Eerst het lekkerste opeten voordat er brand uit breekt, dan is het zo zonde

8nnemiek

Berichten: 43392
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-21 07:54

axel_1997 schreef:
BOE!

:') Hier lieten we ze altijd even aan mijn vader zien. :')

axel_1997

Berichten: 1790
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Re: keukenwijsheden en kookregels.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-09-21 20:30

Brood moet je in een aparte boodschappentas vervoeren. Want als het geplet wordt krijg je de bevroren boterhammen niet los.