macarons zijn hol, help!

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

macarons zijn hol, help!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-22 18:28

Hoi bokkers,

Na bloed, zweet, tranen en voor de 3de keer opnieuw macarons maken vandaag zien ze er eindelijk fantastisch uit én heb ik een hard laagje.

Helaas toen ik m op at was hij hol van binnen |(

Weet iemand hoe dit kan? Wil zo graag dat ze een keer lukken!! :)

Alvast bedankt!


Afbeelding


Afbeelding


Afbeelding

Ailill

Berichten: 11670
Geregistreerd: 27-08-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-22 18:52

Waarschijnlijk staat de temperatuur van je oven te hoog (hierdoor garen ze sneller aan de buitenkant t.o.v. de binnenkant), of je bent te fanatiek geweest met mixen, dan ontstaat er over-mixing.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-22 19:16

Ailill schreef:
Waarschijnlijk staat de temperatuur van je oven te hoog (hierdoor garen ze sneller aan de buitenkant t.o.v. de binnenkant), of je bent te fanatiek geweest met mixen, dan ontstaat er over-mixing.


bedankt voor je antwoord. Ik denk dat het dan het overmixen is. Had mn eerste lading op 140 graden dat ging te hard. Deze lading op 120 graden dus denk dat het niet aan de temperatuur moet liggen.

Mjetterd
Hoofdmoderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 12744
Geregistreerd: 27-09-05

Re: macarons zijn hol, help!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-22 19:27

Ik verplaats dit topic naar [VT] Voedertijd.

Ailill

Berichten: 11670
Geregistreerd: 27-08-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-22 19:36

Siricj schreef:
Ailill schreef:
Waarschijnlijk staat de temperatuur van je oven te hoog (hierdoor garen ze sneller aan de buitenkant t.o.v. de binnenkant), of je bent te fanatiek geweest met mixen, dan ontstaat er over-mixing.


bedankt voor je antwoord. Ik denk dat het dan het overmixen is. Had mn eerste lading op 140 graden dat ging te hard. Deze lading op 120 graden dus denk dat het niet aan de temperatuur moet liggen.
Graag gedaan.

De temp. rond 120 klinkt goed, overmixen is natuurlijk een relatief begrip, maar zo'n soort beslag is hier wel gevoelig voor. Aan de ene kant wil je er lucht in mixen, maar ook weer niet te veel, want dan sla je dus door. Je zou kunnen kijken wat werkt: een deel van het beslag (iets) korter mixen en in de oven, en het andere deel iets langer mixen. Vaak is het zo dat je moet stoppen net voordat je denkt dat je moet stoppen.

Memories

Berichten: 2632
Geregistreerd: 05-05-10
Woonplaats: Utrecht

Re: macarons zijn hol, help!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-22 19:42

Kan aan veeeel dingen liggen. Er kan ook iets mis zijn met de consistentie van je opgeklopte eiwit of met je baktijd of rusttijd. En tik je de plaat wel af om de luchtbellen er uit te laten voor je gaat bakken? Met macarons komt het allemaal helaas erg nauw :o

Kuggur

Berichten: 13893
Geregistreerd: 04-07-06

Re: macarons zijn hol, help!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-22 19:43

Ze zien er wel goed uit.

corientjuhh

Berichten: 9820
Geregistreerd: 19-11-07
Woonplaats: In een hunebed

Re: macarons zijn hol, help!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-22 19:44

Bak je onder en bovenwarmte of hetelucht?

rien10
Berichten: 14731
Geregistreerd: 01-06-10

Re: macarons zijn hol, help!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-22 19:47

Ik ben een totale bak-leek en aan mijn antwoord het je niets; maar het is om je een hart onder de riem te steken: Ze zien er vreselijk mooi uit. Succes.

Ingrid_92

Berichten: 2829
Geregistreerd: 20-05-12
Woonplaats: Stellendam

Re: macarons zijn hol, help!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-22 20:35


Daan13
Berichten: 2869
Geregistreerd: 18-12-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-22 21:05

Geen idee hoe en wat maar mocht je een onafhankelijke mening willen hebben dan wil ik ze gerust proeven.

Om tot een goed oordeel te komen moet ik dan wel meerdere testen. O:)

Kyra013
Berichten: 106
Geregistreerd: 01-04-11
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-22 21:09

Kan inderdaad van alles zijn. Alles komt inderdaad heel nauwkeurig zoals al meerdere keren aangegeven.

Ik vind dit een heel fijn recept. Lukt bij mij vrijwel altijd. Ook met andere smaken prima te maken. Laat je de pistache pasta eruit. Schelpjes blijven hetzelfde.

https://www.tartesyaya.be/voor-bij-de-k ... -macarons/


Hier een voorbeeld van mijn baksels.
Afbeelding

Daan13
Berichten: 2869
Geregistreerd: 18-12-19

Re: macarons zijn hol, help!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-22 21:19

Wauw wat een prachtige kleuren en wat ziet het er fantastisch uit.

Denise_Storm

Berichten: 2372
Geregistreerd: 29-01-14
Woonplaats: Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-22 21:19

Ik heb sinds het zien van dit topic zin in macarons :9

Ik heb geen oplossing voor het probleem. Misschien de oven toch nog wat lager zetten? De ene oven op 120 graden is de ander niet…

Roodvos

Berichten: 6676
Geregistreerd: 03-04-04
Woonplaats: Op een bult SiO2

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-22 21:38

Ze zijn in elk geval lekker luchtig!

Kyra013 schreef:
Kan inderdaad van alles zijn. Alles komt inderdaad heel nauwkeurig zoals al meerdere keren aangegeven.

Ik vind dit een heel fijn recept. Lukt bij mij vrijwel altijd. Ook met andere smaken prima te maken. Laat je de pistache pasta eruit. Schelpjes blijven hetzelfde.

https://www.tartesyaya.be/voor-bij-de-k ... -macarons/


Hier een voorbeeld van mijn baksels.
[ [url=m/kn97BU.jpg]Afbeelding[/url] ]

Wauw! :wow:

Roihi

Berichten: 2891
Geregistreerd: 29-03-05
Woonplaats: i te taha whenua

Re: macarons zijn hol, help!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-22 22:47

Ik mag dan macarons niet lusten, die van jou TS en Kyra013 zien er super uit

Anoniem

Re: macarons zijn hol, help!

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-22 20:17

hihi bedankt voor de leuke reacties

Ik ga net zoals wat denise_storm zegt de overn nog wat lager zetten en opletten dat ik niet te lang klop. Bedankt voor de adviezen iedereen :D

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-22 20:18

Kyra013 schreef:
Kan inderdaad van alles zijn. Alles komt inderdaad heel nauwkeurig zoals al meerdere keren aangegeven.

Ik vind dit een heel fijn recept. Lukt bij mij vrijwel altijd. Ook met andere smaken prima te maken. Laat je de pistache pasta eruit. Schelpjes blijven hetzelfde.

https://www.tartesyaya.be/voor-bij-de-k ... -macarons/



Hier een voorbeeld van mijn baksels.
[ [url=m/kn97BU.jpg]Afbeelding[/url] ]


Wauw die zien er ook vet goed uit!!

onpaard

Berichten: 2966
Geregistreerd: 28-03-13

Re: macarons zijn hol, help!

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-22 21:02

Nog een oorzaak waardoor je macarons hol kunnen worden.

De macarons hebben te lang gerust. Tijdens het rusten wordt er een huidje op de macarons gevormd. De rustperiode is afhankelijk van het recept en de luchtvochtigheid. Een periode van 30-60 minuten is doorgaans voldoende.

Mijn dochter bakt ze regelmatig, ik eet ze graag. Binnenkort gaan we samen bakken.

lieke2
Berichten: 2135
Geregistreerd: 12-12-02

Re: macarons zijn hol, help!

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-22 21:15

Jullie baksels zien er verschrikkelijk lekker uit :9 :9
Ze lijken me enorm moeilijk om te maken, petje af hoor!

*verder ook niks nuttigs toe te voegen :o *

Rebel_Jits

Berichten: 5631
Geregistreerd: 28-02-06
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-22 21:15

Het helpt ook om de verschillende type meringue uit te proberen.
French is enkel eiwitten en suiker opkloppen. Snel gemaakt, maar lastiger te verwerken.
Italian is de suiker oplossen in kokend water en dat onder je eiwitten kloppen. Kost meer moeite, maar de macaron is wat makkelijk te mixen. En moet minder lang in de oven, omdat het eiwit al wat verhit is geweest.

Mijn man werkt het liefst met de french meringue. Na ongeveer 5 pogingen waren zijn macarons goed gelukt.