Vega recepten voor niet vegetariër?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Bienotje

Berichten: 10872
Geregistreerd: 09-09-04

Vega recepten voor niet vegetariër?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-04-23 22:22

Oke, ik ben dus geen vegetariër maar heb mezelf uitgedaagd eens meerdere dagen vegetarisch te eten en zie hoe het bevalt.

Nu is mijn ervaring met vegetarisch oa in (veelal buitenlandse) restaurants goed. Dus zeker haalbaar. Maar AGV met een vleesvervanger doet het niet voor me.

Jullie nog echte uitblinkers qua recepten.

Naast tabouleh is mijn inspiratie op namelijk :')

Even vermelden want feta/ geitenkaas/ kimchi (en vis) is niet zo mijn ding ;-)

Hebben bokkers nog echt ultiem volledige recepten vega die er voor hun uitspringen en jullie aan zouden raden?

Margoooo

Berichten: 2804
Geregistreerd: 19-06-06
Woonplaats: Amsterdam

Re: Vega recepten voor niet vegetariër?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-23 22:28

Neem sowieso ook een kijkje in het vegetariër topic, daar staan veel goede dingen in!

Ik ben fan van bowls, bv poke bowl (met tempeh), of couscous, spinazie, falafel, als basis. Je kunt het zo bijzonder maken als je zelf wilt. Ik gebruikt ook wel eens de menukaart van Sla als inspiratie...

All time favorite:
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/sti ... odle-salad

Verder eigenlijk gewoon wat je normaal eet, dus bv rijst/pasta etc. Vlees vervangen door iets vega's, bv vleesopvolger, of linzen, peulvruchten.. Cashewnootjes bij rijst gerechten..

Mogelijkheden zijn eindeloos...

xTammyy

Berichten: 4408
Geregistreerd: 20-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-23 22:31

Enkele voorbeeldjes:
https://wateetjedanwel.nl/udon-noodles- ... hampignons

https://wateetjedanwel.nl/vegan-pasta-a ... en-erwten/
Deze vond ik niet heel bijzonder maar wel prima voor een keer.

https://wateetjedanwel.nl/vegan-yakisoba/


https://wateetjedanwel.nl/risotto-met-p ... ge-tonijn/
Ik was sceptisch over de tonijn, maar was erg lekker!

https://www.hellofresh.nl/recipes/veget ... 6ff6183e37

De Worcestershiresaus bevat normaal iets van vis, maar maak je eenvouding vegan door azijn, sojasaus en sambal te mengen.

https://wessalicious.com/rozemarijn-aar ... nroomsaus/

Ir111

Berichten: 11964
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-23 22:31

Absolute hit hier (lekkerder zonder vlees dan met zegt mijn vleesetende wederhelft): Pasta rode saus van Jamie Oliver. Het recept met vlees in de link, de vega variant hier. Ik voeg aubergine toe omdat dat een stevige bite geeft, een beetje vlezige structuur.


flink veel olijfolie
1 eetlepel verse rozemarijn (ik gebruik 3 of 4 takken)
1 eetlepel olijfolie
2 grote uien (gesnipperd)
5 teentjes knoflook
optioneel 1 chili pepertje fijngesneden en zonder zaadjes
1 grote of 2 kleine aubergines, in plakken van iets minder dan een cm en daar dan per plak 4 reepjes van snijden
2 theelepels gedroogde oregano
2 blikken tomaten à 400 gram
1 fles passata
150 gram zongedroogde tomaten
zeezout
zwarte peper
960 gram spaghetti (volkoren)

Voor erbij
1 handje verse basilicum
Parmezaanse kaas
Groene salade

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Hak de rozemarijn grof.
Zet een grote ovenvaste pan op het vuur met een flinke laag (1 cm?) olijfolie erin en bak rozemarijn.
Snijd de uitjes en knoflook fijn en voeg toe aan de pan. Houd je van pit? Voeg dan het fijngesneden chilipepertje (zonder zaadjes) toe. Bak alles ongeveer 3 minuten totdat de ui zacht is.
Doe de reepjes aubergine erbij en roer goed, laat de aubergine zacht worden. Hak ondertussen de zongedroogde tomaatjes fijn. Voeg na 5 minuten de oregano, tomaten, passata en de zongedroogde tomaatjes toe.
Voeg naar smaak zeezout en peper toe en dek de pan af met een deksel of gebruik bakpapier om de pan af te sluiten. Heb je geen grote ovenvaste pan, laat de saus dan heel zachtjes pruttelen op het vuur.
Zet de pan 1,5 uur in de oven. Na 30 minuten kan je de temperatuur terugzetten naar 160 graden.
Kook de spaghetti (volgens de verpakking), als de saus bijna klaar is, in een grote pan met gezouten kokend water. Serveren met wat parmezaanse kaas en basilicum. Evt met groene salade erbij.

Ik zet de pan nooit in de oven maar laat m gewoon op het vuur staan, op zeer laag pitje (evt met sudderplaatje eronder).

Als je de kaas weglaat zit je vegan te eten. :)

J_emma

Berichten: 811
Geregistreerd: 16-06-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-23 22:34

Melanzane alla parmigiana, als je wel van mozzarella en parmezaan houdt.
Chili sin carne.
Pokebowl met tofu of omelet en wat je verder lekker vindt.
Hartige taart met van alles en nog wat, daar zijn zat recepten zonder vlees voor te vinden..

prompter

Berichten: 11144
Geregistreerd: 28-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-23 22:37

Ik heb het boek "Lekker en simpel vegetarisch" gekocht een tijdje terug, wij wilden ook wat meer zonder vlees proberen. Er staan echt lekkere recepten in, en ook veel zonder geitenkaas enzo ( hou ik ook niet van).

Lynnepinny

Berichten: 2706
Geregistreerd: 14-03-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-23 22:41

Ik kook altijd vegetarisch, maar heel vaak doe ik ook maar gewoon wat. Of ik maak een gerecht waar normaal vlees in wordt verwerkt, alleen laat ik dat eruit.
Bijvoorbeeld linzensoep valt hier altijd goed in de smaak. (Gebaseerd op dit recept: https://foolproofliving.com/french-lentil-soup/ )
Ui, knoflook, tomatenpuree, paar handjes gedroogde groene (puy) linzen, wortels, twee aardappels, stengel bleekselderij, (verse) kruiden zoals rozemarijn, thijm en salie, bouillonblokje, Parmezaanse kaas.
Fruit de ui, knoflook en bleekselderij, voeg de tomatenpuree toe en laat nog even bakken. Voeg dan het (al gekookte) water toe met een bouillonblokje, en voeg daar weer de wortel, aardappel en kruiden aan toe. Vervolgens ook de linzen, en laat het geheel koken tot de linzen gaar zijn. Blijf checken of er nog genoeg water in zit, want de linzen nemen veel op.
Als je een korst van Parmezaanse kaas over hebt is het zeker een tip om deze door de soep heen te gooien als je deze kookt! Een hele hoop van de smaak trekt dan in de soep. En eventueel ook wat doorheen raspen als je het serveert.

ellepel

Berichten: 47353
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-23 22:41


Ethelate

Berichten: 21122
Geregistreerd: 02-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-23 22:41

De vegabijbel is een aanrader, heel veel makkelijke recepten en bijna allemaal zonder vleesvervangers.


Ineke2

Berichten: 33131
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Spijkenisse

Re: Vega recepten voor niet vegetariër?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-23 23:14


Anoniem

Re: Vega recepten voor niet vegetariër?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-23 23:36


cursebreaker

Berichten: 11503
Geregistreerd: 10-12-06

Re: Vega recepten voor niet vegetariër?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-23 23:37

AH verspakket shakshuka vinden wij hier heerlijk. Super makkelijk en snel gemaakt. Ik bak er meestal nog wat opbak aardappeltjes naast als bij gerecht.

Kleurige nasi recept van 24 kitchen is hier ook al jaren grote favoriet.

Ingrid_92

Berichten: 2829
Geregistreerd: 20-05-12
Woonplaats: Stellendam

Re: Vega recepten voor niet vegetariër?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-23 23:39


8nnemiek

Berichten: 43413
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Vega recepten voor niet vegetariër?

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-23 08:44

Een van mijn favoriete recepten voor als er bezoek komt is vega lasagne :9
Ik doe dit recept altijd veganizen: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R ... mie-oliver
Het gehakt vervang ik door linzen (gewoon uit een blikje) en het spek vervang ik soms door courgette of aubergine, soms door vega spek en soms laat ik het gewoon weg. De wortel en bleekselderij laat ik ook meestal weg, maar zo'n recept kun je helemaal naar je eigen smaak aanpassen.

Dit is ook een favoriet: zoete aardappel uit de oven:
https://www.degroenemeisjes.nl/zoete-aa ... t-de-oven/
Bij mij moet de aardappel wel vaak langer in de oven dan in het recept staat. Maar het is goddelijk lekker!

Oesterzwam empanada's, altijd een hit!
https://njam.tv/recepten/empanada-met-o ... mozzarella

En deze is heel apart maar echt super lekker; knolselderij gebraad:
https://www.vpro.nl/programmas/koken-me ... itrus.html
Die serveer ik regelmatig met kerst enzo, staat zo mooi op tafel als centerpiece.

kosseh

Berichten: 2598
Geregistreerd: 17-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-23 09:00

Ik lees mee, ben wel benieuwd of er meerdere lekkere gerechten zonder vlees zijn. Tot nu toe heb ik er maar 1, pasta met feta, tomaatjes en ui.
Als ik voor mezelf kook is het vaak groente en vlees (rijst, aardappels of pasta laat ik vaak weg, of maar heel weinig)
Een vriendin waarmee ik binnenkort mee op vakantie ga is vega (eet vaak vegan), dus om samen te koken is het wel handig als we meerdere gerechten te hebben die lekker zijn.
Het is alleen wel een uitdaging.
Die vriendin eet glutenvrij, ik reageer niet goed op soja. Verder lust ik geen (kikker)erwten, linzen, bonen of avocado. Beide eten we ook geen champignons, of andere paddenstoelen.

8nnemiek

Berichten: 43413
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Vega recepten voor niet vegetariër?

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-23 09:47

Ik lustte vroeger ook geen paddestoelen, vooral omdat het zo’n snotterige blubber was.. En nu ik heb geleerd hoe je ze goed moet klaarmaken vind ik het heerlijk! Dus ‘lust ik niet’ kan ook door de bereidingswijze komen.
Ik maakte een paar jaar geleden oesterzwam reepjes in feta, en de visite dacht dat het kipreepjes waren.
Oesterzwam steak is ook heel vast van structuur, en met de goede saus doet het erg aan vlees denken.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-23 10:57

8nnemiek schreef:
Ik lustte vroeger ook geen paddestoelen, vooral omdat het zo’n snotterige blubber was.. En nu ik heb geleerd hoe je ze goed moet klaarmaken vind ik het heerlijk! Dus ‘lust ik niet’ kan ook door de bereidingswijze komen.
Ik maakte een paar jaar geleden oesterzwam reepjes in feta, en de visite dacht dat het kipreepjes waren.
Oesterzwam steak is ook heel vast van structuur, en met de goede saus doet het erg aan vlees denken.
Dat geldt voor veel dingen. :j Losse, rauwe kikkererwten heb ik ook heel erg aan moeten wennen en zou ze nog steeds niet als snack eten, maar geroosterd uit de oven met wat kruiden en specerijen eroverheen... :9

Amber_anne

Berichten: 6924
Geregistreerd: 09-04-18

Re: Vega recepten voor niet vegetariër?

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-23 11:12

Gele curry

Ik gebruik een pasta van Fairtrade Original
Ui
Kikkererwten
Kokosmelk
Aardappel of stukjes vleesvervanger

Curry in het algemeen is super lekker en kun je van alles ingooien eigenlijk. Er staan ook ontzettend veel vegetarische versies van op internet

Cchanny

Berichten: 8854
Geregistreerd: 21-09-09
Woonplaats: Noord-Holland.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-23 11:15

Ik ben ook geen vegetariër, maar wij hebben een aantal vegetarische gerechten van de hallo fresh geprobeerd.
Tempé, tofu enzo is niks voor ons. Heel vies muf en krijgen het niet smakelijk.


Dit gerecht vinden wij bijvoorbeeld erg lekker en missen het vlees niet.

https://www.hellofresh.nl/recipes/gevul ... 50c206fc93

Bommeltje_
Berichten: 2085
Geregistreerd: 16-03-08

Re: Vega recepten voor niet vegetariër?

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-23 11:58

de boeken en website van Lenna Omrani zijn super fijn en toegankelijk :)

Elinaa

Berichten: 7499
Geregistreerd: 26-12-04
Woonplaats: Termunterzijl

Re: Vega recepten voor niet vegetariër?

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-23 12:01

Bij de meeste supermarkten heb je verspakketten, die kun je ook klaar maken zonder vlees er in.
doe ik regelmatig (ik eet helemaal geen vlees meer) en is vaak wel een succes.

ellepel

Berichten: 47353
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-23 12:09

mkango,zo had ik laatst een recept van gepofte zoete aardappel met geroosterde kikkererwten.
echt zo lekker!
was zoiets als dit
https://miljuschka.nl/geroosterde-zoete ... kererwten/

en de zoete aardappel niet geroosterd maar gepoft, en kun je nog sneller poffen in de magnetron!
even rondom inprikken met een vork, magnetron op ongeveer 700 watt.
afhankelijk van de dikte een 8-10 minuten en halverwege even de aardappel omdraaien.

bij pasta laat ik toch altijd het vlees al weg,
lasagne evenzo en vervang ik de bladen vaak voor courgette of aubergine in plakken.

oh en wel eens gnocchi geprobeerd? zo lekker en heel goed te combineren met allerlei groentes

DuoPenotti

Berichten: 29682
Geregistreerd: 14-01-21
Woonplaats: Tussen de Limburgse velden met uitzicht op de Brabantse.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-23 12:22


ellepel

Berichten: 47353
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-23 12:36

ja absoluut,dat is het lekkerst.

harissa haal ik trouwens altijd bij zo’n toko, heb altijd een tube.
als je dat zelf maakt,blijft dat wel een flinke tijd goed!