Hoe krijg je de perfecte gehaktbal?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Lisitano

Berichten: 4934
Geregistreerd: 05-09-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-23 21:08

Ik heb ook het recept van Librije gemaakt maar ik vond ze toch teveel paneermeel hebben.

Ik maak mijn gehaktballen elke keer net weer iets anders.
Altijd met 500 gram gehakt, half om half biologisch.
Een fijngesnipperde hele ui
Twee tenen knoflook, geperst
Peper
Zout
Verse peterselie, gehakt
1 ei
Een beetje koffieroom
Paneermeel tot ik het niet zo nat meer vindt

Soms een beetje verse koriander, gehakt. De andere keer doe ik er nog wat paprikapoeder door. Een paar scheppen scherpe grove mosterd erdoor is ook lekker. Of sambal manis.
Mijn vader maakte ze vroeger ook weleens met kaneel. Heel apart maar ook erg lekker. En mijn moeder deed weleens bosbessenjam door de jus.

Ik krijg alleen tot nu toe die echt goede jus niet voor elkaar.
Ik braad de ballen aan in roomboter, ik denk zo’n 50 gram. Zodra de ballen rondom bruin zijn schenk ik een beetje water in de pan en leg ik het deksel erop. De jus wordt of te weinig of te waterig. Moet ik toch in meer boter braden? Wat is jullie truc?

onpaard

Berichten: 2964
Geregistreerd: 28-03-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-23 21:11

Annet73 schreef:
Als je deze gehaktballen maakt wil je nooit meer anders:

https://www.keukenliefde.nl/gehaktballe ... e-librije/

(ik gebruik meestal bouillon i.p.v. fond, stuk eenvoudiger en bouillonblokjes heb ik altijd wel in huis)


Deze ga ik van de week proberen. Bedankt!

Suzanne F.

Berichten: 49228
Geregistreerd: 03-03-01

Re: Hoe krijg je de perfecte gehaktbal?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-23 21:32

Klinkt lekker dat recept in jus. 45 minuten garen? Dat klinkt echt heel lang.

Ik doe altijd 500 gram rundergehakt en een pakje Verstegen slagers gehaktkruiden, een ei en 2 beschuiten.
Die bak ik rondom aan, beetje water erbij, deksel erop en 3 minuten ene kant en 3 minuten andere kant.

Boras
Berichten: 9951
Geregistreerd: 21-10-10

Re: Hoe krijg je de perfecte gehaktbal?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-23 22:26

Met runderfond en 45 minuten stoven krijgt je een lekker jus hoor.

Met water deed mij moeder ook altijd, heerlijk jus. Ze gebruikte geen roomboter.
Mij lukt het ook niet.

Annet73
Berichten: 787
Geregistreerd: 01-11-18

Re: Hoe krijg je de perfecte gehaktbal?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-23 00:14

Als je geen runderfond hebt kan je ook runderbouillon gebruiken.

ElfBeau_067

Berichten: 1994
Geregistreerd: 03-11-22

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-23 15:12

Ik gebruik smeerkaas om ze goed van structuur te krijgen :) werkt super!