Tomaten/gehaktsaus zelf maken, echt simpel!

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Elles

Berichten: 22816
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Flevoland

Tomaten/gehaktsaus zelf maken, echt simpel!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-01-05 23:02

Omdat ik vanavond alleen moest eten en geen zin had om boodschappen te halen, heb ik zelf wat in elkaar gedraaid met dingen die ik nog in huis had.

Spaghetti met tomatensaus! Cool

Voor 1 persoon

- klein stukje gehakt (bij mij altijd in de vriezer aanwezig)
- half blikje tomatenblokjes (ook altijd op voorraad)
- half sjalotje of ander klein uitje
- oregano, tijm en basilicum, zout en peper (gewoon gedroogd uit een potje)
- teentje knoflook, geperst (of meer, nach Wunsch Tong uitsteken)
- beetje tomatenketchup
- sambal (of die lekkere chilipasta uit tube van de Albert Heijn OK dan! )
- bloem
- spaghetti

Fruit in een pannetje de ui glazig. Voeg het gehakt toe en bak het rul.
Kook intussen de spaghetti.
Voeg de tomatenblokjes, de kruiden, de knoflook, beetje tomatenketchup en de sambal toe en warm het goed door.
Breng op smaak met zout en peper. Door steeds een heel klein beetje bloem toe te voegen, kun je de saus wat meer binden.

Als je nog een restje geraspte (Parmezaanse) kaas hebt, is het helemaal af, natuurlijk...

Eeeeaaaasy.... Cool

Wmijn

Berichten: 3654
Geregistreerd: 11-08-02
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-05 23:31

Ik maak nooit tomatensaus uit een pakje/potje. Die vind ik helemaal niet lekker Clown

Ik doe er meestal nog wat meer groenten doorheen (paprika bijv.) maar verder komt het aardig overeen. Oh, en wij gaan voor de 'meer knoflook' Knipoog en voor verse kruiden uit de tuin/vensterbank, aangevult met gedroogde kruiden.
Overigens ook erg goed te gebruiken als kruiden voor dit soort sausen, dipper van de Oil & Vinegar (of de Xenos Geld, geld!)

Ziolette

Berichten: 17743
Geregistreerd: 06-03-02
Woonplaats: Onder de zon!

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-01-05 12:18

Dat komt ook aardig overeen met mijn tomatensaus al voeg ik er meestal ook wat groenten of een blikje maïs aan toe. In plaats van ketchup doe ik er een blikje tomatenpuree doorheen en meestal maak ik balletjes van gekruid gehakt.

Elles

Berichten: 22816
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-01-05 12:20

Groenten waren even niet voorradig Knipoog
Mais is ook een leuk idee

Lennon

Berichten: 4342
Geregistreerd: 01-09-01
Woonplaats: Belgisch Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-01-05 15:26

Gooi daar blokjes paprika (rode en groene), wortel, champignonplakjes bij en je hebt mij pastasaus Haha!
(bloem zit er niet in bij mij... m'n saus staat nogal lang te bruttelen en is zo vanzelf 'dik' genoeg).

Bruschettakruiden erdoor zijn ook erg lekker trouwens Haha!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-05 00:19

Haha! Zoals wij altijd spaghetti maken:
* Gehakt bakken
* Twee grote ontvelde tomaten + blokjes courgette (wij vriezen dat in de zomer altijd in die combi in)
* Knoflook gesnipperd
* Blikje tomatenpuree
* Scheutje sherry
* Peper en zout
* Soms nog wat water
* Verse gehakte peterselie (op het laatst)

Tegelijk spaghetti koken.

Zelf mag ik graag nog wat oregano, hollandse of italiaanse kruiden uit een potje toevoegen (staan er toch)

Elles

Berichten: 22816
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-01-05 11:55

Maya schreef:
* Scheutje sherry

Koken met sherry.... Cool
Volgende keer gaat er bij mij ook een scheutje sherry doorheen

lageveld

Berichten: 3378
Geregistreerd: 03-09-01
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-05 01:26

Ik heb ontdekt dat het helemaal geen slecht idee is om het gehakt eens te vervangen door in wat boter gebakken fijngeknipte gerookte spekreepjes.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-05 01:38

Wordt dat niet te zout voor de saus? Komt nogal een sterke smaak af....

Elles

Berichten: 22816
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-01-05 13:16

Komt mij inderdaad ook wat zout over Knipoog Een paar spekjes erbij voor de smaak komt eerder in mijn straatje.

(en in het kader van "eet eens wat minder vet", zou ik ook niet kiezen voor spek in boter gebakken... spek bevat van zichzelf genoeg vet om zichzelf in te bakken Knipoog

lageveld

Berichten: 3378
Geregistreerd: 03-09-01
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-05 01:14

Maya schreef:
Wordt dat niet te zout voor de saus? Komt nogal een sterke smaak af....


Dat is inderdaad wel iets om rekening mee te houden. (Bij mijn recept staat dan ook "pas op met zout i.v.m. spekjes" Haha! )
Voor 2 personen is 60 a 70 gram spekjes ook voldoende.

Wmijn

Berichten: 3654
Geregistreerd: 11-08-02
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-05 03:02

Oh, dat vind ik op zijn tijd ook erg lekker. Jup, het is wat zout, maar verder kook ik zout-loos/arm, dus een keertje wat meer is niet echt een probleem. Je moet er natuurlijk wel zin in hebben Lachen En je kruiden moet je wat aanpassen, vooral wat meer gebruiken, anders proef je ze niet zo heel erg. De spekjes kunnen redelijk overheersen.

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-05 13:46

In plaats van peper en zout. gebruik ik altijd spaanse peper en 2 boullion blokjes+ 1 of 2 klontjes suiker (afhankelijk van de hoeveelheid)

En in plaats van gehakt gebruik ik regelmatig verse zeevruchten(dan wel flink peterselie en baslicum er bij.

F_Orumster

Berichten: 15329
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Re: Tomaten/gehaktsaus zelf maken, echt simpel!

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-08 20:38

Een kopje rode wijn zorgt voor een lekkere typische bolognese smaak